Skocz do zawartości
IGNORED

Velodyne czy Rel ?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluje Yodas bo widać że waść zadowolony. Nie chciałbym żebyś rzucał tu na nas gromy :)

Tak jak pisałem, po eksperymentach z kalibracjami będę zawsze głosił, że to dobra rzecz.

Co do tego trzeciego programu w subie, który przypadł Ci do gustu to jest on naturalny tzn bez żadnych podbić i z bardzo niskim odcięciem.

Napisz jak już coś więcej w kinie pooglądasz, oswoisz się trochę.

płyty pod fronty i pod suba

to tak jak masz plywajaca podloge, aby odpsrzezyc, ale z dociazaniem z gory to juz raczej wg mnie desperacja z powodu braku basu przy 12' wooferze? raczej nie :) Przy tej klasie sub'ow nie wchodzi rowniez w rachube 'chodzenie' glosnika, bo gdyby sub sie gdzies wybieral w czasie seansu swiadczyloby to raczej o kiepskiej klasie konstrukcji, a nie jakosci basu.....Podobnie jest z dociazaniem kolumn, np. Tannoy ma takie opcje w swoich produktach,ale zawsze nalezy byc ostroznym z tym dosypywaniem. Jakosc basu moze zjechac szybko w dol, a nie poprawic sie.

Natomiast sub postaw na plyte albo na kolcach albo na gumowych nozkach, ktore sa czasami dolaczane. Mozesz jeszcze spr z absorberami pod plyte a podloge, ale to jako test. Kazde pomieszczenie akustycznie jest inne.

Ja mam w pomieszczeniu KD 2x suby 10" na kolcach przez gruba, ciezka wykladzine i jest super- basu mi nie brakuje w zadnym wypadku. Wlasnie rano obejrzalem z dzieciakami trailer "Obvilion' i byla jazda na niskich ze HEJ:) I akurat w moim pomieszczeniu mysle, ze 12 a juz 15' na bank byloby chyba grubo za duzo. A jade w kinie na ampli 65 dB czasami 74 dB max.

Przy takiej małej różnicy kusi faktycznie ta 12-tka, ale zależy to do czego ma być sub i jakie pomieszczenie ma nagłośnić. Bo 10 calowe suby to moim zdaniem takie optimum pomiędzy szybkością a rozciągnięciem basu w większości subwooferów. Oczywiście tam gdzie wchodzi w grę jakaś elektronika korygująca brzmienie, jakieś układy kalibracji, servo itd, to wielkość przetwornika nie stanowi problemu, ale to są zabawki z wyższej półki. 8 cali fizycznie nie ma możliwości żeby zapewnić nawet średnie ciśnienie przy najniższym basie, 12" ma zapas mocy do stereo i w kinie zrobi efekty jak należy, ale to lekka przesada do samego stereo. Jeśli chodzi o EQ max to słyszałem 10 i 12, ale żadnego w domu nie miałem żeby posłuchać. Miałem za to każdy model z serii CHT-R tj 8, 10 i 12. To duże subwoofery, nawet 8-mka jest duża, ma duży litraż i waży chyba ze 20kg, mocą można go porównać do większości 10 calowych subów z innych marek. 12-tka gra potężnie, stereo gra świetnie ale jednak delikatnie słychać że to nie do końca ta szybkość co 8-mka i trudniej zestroić, tak żeby bas nie narzucał się zbyt mocno. Ale da się. 10-tka moim zdaniem ma idealne wyważenie do stereo, do kina też zapewni efekty, choć tam może być ciut mało, w zależności od wymagań. No ale niektórym podobno Rel T5 wystarcza do kina, a to sporo słabszy sub (mocowo), więc... ;)

U mnie salon to 26m2, sub miałby służyć tylko do kina domowego, Do odsłuchu stereo nie używam suba ponieważ kolumny dają odpowiednią ilość basu. Dlatego podejrzewam, że jak tylko do kina to ten volodyne eq-max12 będzie idealny i bardziej wskazany niż ten rel t9...?

Gratuluje Yodas bo widać że waść zadowolony. Nie chciałbym żebyś rzucał tu na nas gromy :)

Tak jak pisałem, po eksperymentach z kalibracjami będę zawsze głosił, że to dobra rzecz.

Co do tego trzeciego programu w subie, który przypadł Ci do gustu to jest on naturalny tzn bez żadnych podbić i z bardzo niskim odcięciem.

Napisz jak już coś więcej w kinie pooglądasz, oswoisz się trochę.

Wiesz omen nie ma mozliwosci żebym nie był mega zadowolony, bo wiesz przecież z czego sie przesiadłem :)... cieszy mnie ze dokonałem trafnego wyboru i dobrze wydałem pln-y.... oczywiście mój były sub nie był taki straszny i cieszył mnie swoim dość mocnym basem przez kilka lat, ale velo jest o 2 cale wiekszy , ma dsp i jest produktem firmy która robi tylko suby, wiec skupiaja sie tylko na tym.....

Apetyt rosnie w miare jedzenia i juz sobie wyobrazam jak na przykaład pracują velo DD lub SPL lub inne podane przez Kolegów suby z górnej półki.... albo powiem tak chyba nie potrafię sobie tego ( cisnienia) wyobrazić... hehe

...oczywiście jak potestuje w kinie moje maleństwo w pełnym komplecie z granitem i ochłonę ,to podzielę sie swoimi odczuciami na trzeźwo :)...

Oczywiście

Wrażeń ciąg dalszy..... obejrzałem kilka filmów, polatałem z subem po pokoju i velo zmienił miejsce.... teraz stoi ( na ukos) przy prawym froncie z jego prawej strony, 50 cm od ściany w połowie jej całkowitej długości....( jak załatwie granit to wrzucę fotki).

Przestawiłem go dlatego, że w kinie jednak w rogu bas był mocny ale nie za czytelny , często buczał i musiałem skręcać głośność na 30 ( skala max 80), a jak był tak skręcony to nie ruszał nogawkami i nie czułem drgania powietrza w pokoju...

Teraz w nowym miejscu rozkręcony jest na 40 ( 50% mocy) , jest czytelny,mocny, tłusty , szybki i przy b.niskich tonach, dźwięku już nie słychać ale robi się zajeb...te ciśnienie i czuć jak powietrze drga (rusza nogawkami i drżenie czuć w płucach).... Tego mi brakowało ,a ten efekt dodaje dużo dramaturgii podczas seansu.... Odcięcie mam ustawione na 50Hz...

Jeszcze tylko granitem stuninguje fronty i suba..... i to będzie koniec zabawy z ustawieniami eq-maxa...

A jak mi basu zacznie brakować to mam jeszcze 50% zapasu mocy... :) ;)

Yodas nie smuć mnie że Ci coś ten subki dudni bo mam go w planach...;-( Mam nadzieje że to tylko kwestia ustawienia i zrobienia kalibracji suba...

To czy sub dudni to zależy od tego gdzie go ustawimy i to dotyczy głównie subów z BR, bo suby zamknięte podobno nalezy stawiać w narożniku ( takie opinie słyszałem).... u mnie najbardziej dudnił w rogu...ale to i tak nie było dudnienie porównując eq-maxa do jbl es 150... gdy pierwszy raz postawiłem velo na miejscu jbl-a to od razu miałem banana na gębie....ale wiesz jak to jest jak się postawi nową maszynkę, szuka się żeby z niej wyciagnać jak najwięcej ( i latam z nim po salonie od kilku dni, tylko wtedy gdy Moja jest w pracy :) ) i teraz znalazłem ( tak myślę) idealne miejsce .... to wcześniejsze dudnienie mogło być tez spowodowane konstrukcją mojej podłogi, a nie mam jeszcze granitu....

Wkleję Ci co piszą na temat ustawienia suba i jakości basu w jednym z poradników:

"Od czego zacząć próby? Możliwości są trzy.Jak wspominałem wcześniej, (Akustyka pokoju odsłuchowego) często mamy kłopoty z obfitym, dudniącym basem. Betonowe ściany naszych mieszkań, proporcje pokoju zbliżone do sześcianu, słabe wytłumienie pokoju - to najczęstsze przyczyny powstawania tzw. fal stojących, odpowiedzialnych za nierównomierne rozproszenie dźwięku (w jednej części pokoju bas jest głośny, w innej przytłumiony). W takim pomieszczeniu właściwe ustawienie subwoofera wymaga wielu prób, a efekt nie zawsze nas usatysfakcjonuje.

Od czego zacząć próby? Możliwości są trzy.

1. Umieszczenie subwoofera mniej więcej w środku pokoju. Bas będzie najbardziej precyzyjny, chociaż nieco słabszy.

2. Umieszczenie subwoofera blisko ściany pomieszczenia zwykle powoduje, że basu jest dużo i jest w miarę precyzyjny.

3. Największy bas uzyskamy ustawiając nasz sub w którymś z rogów naszego pokoju, lecz będzie on mało precyzyjny.

By uniknąć problemu fal stojących, powinniśmy subwoofer ustawić nierównolegle do ścian pokoju."

Wg mnie możliwość pierwsza to tylko dla tych co mają dedykowane salki, bo nie wyobrażam sobie że na środku mojego salonu stoi czarna skrzynka :).... ja najpierw zastosowałem trzecią możliwość, ale teraz finalnie zastosowałem druga opcję....

A co do kalibracji to zawsze trzeba ją wykonać po zmianie miejsca...ale o tym na pewno wiesz... :)

...U mnie także subwoofer nie stoi równolegle do ścian pokoju.... ale wygląda to ok bo stoi dokładnie jak prawy front skierowany w miejsce odsłuchowe....

Dudni zapewne i akustyka pokoju i podloga. Rogi sa z reguly problematyczne bo tam kumuluje sie fala stojaca/rezonans pokoju i to objawia sie buczeniem w pomieszczeniach nieprzygotowanych lub niezaadptowanych akustycznie.

Dobra metoda- pewnie slyszales o niej- na miejsce dla sub'a jest ustawienie go w miejscu gdzie sluchasz/ogladasz i pusc sygnal testowy/muze z duza iloscia niskiego bitu, a sam chodzisz dookola pokoju i tam gdzie bas wyda sie najlepszy, punktowy, szybki to wlasnie tam postaw sub'a.

• 2 miesiące później...

gratuluje udanego zakupu

foto! foto! foto! :)

Granit dzisiaj odebrałem... miał być 5 cm gruby, ale co tam kumpel zrobił mi surprise i "zmontował" mi czarne kamienie o grubości 7 cm... ta "płytka" pod suba ma rozmiar 45cmx49cm i jest ciężka , ojjjj jest ciężka :) ;) ... jutro jak to wszystko wyczyszczę, podkleję filcem to wstawię fotkę.... oczywiście finalnie jeszcze raz przeprowadzę kalibrację suba... zobaczymy czy coś te kamyki pomogły.... a jak nie pomogą to przynajmniej ( wg mnie ) będą zawodowo wyglądały.... :)

Yodas napisz koniecznie czy zajdą jakieś zmiany w dźwięku, ciekawi mnie ta sprawa.

...zabieg z granitami głównie wykonałem biorąc pod uwagę suba... Bo dźwiek stereo z mojego marketowego zestawu :) wszyscy wiemy jaki jest :) ...

Jak tylko potestuje to dam znać ... mam nadzieję,że moje gumowe ucho wychwyci jakąś różnicę in plus...

Oto te drobne kamyki....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-53640-0-31650300-1441693308_thumb.jpgpost-53640-0-88318500-1441693220_thumb.jpgpost-53640-0-76887800-1441693241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglada przepięknie. nie mogę się napatrzeć, dobrze, że te "kamyczki" są takie grube, wygląda... , super, naprawdę. Świetnie, że postawiłes wszystko ( i kolumny i sub) na tych "kamyczkach" hihi. Teraz przetestuj i napisz jak i czy jest zmiana w brzmieniu.

Yodas te granity jak dla mnie to strzał w 10tkę..;-) nawet jak by nic nie wzniosły to zestawik prezentuję się świetnie....;-) Ja u siebie jak w końcu pod mienie suba również go postawię na granicie tak jak mam teraz kolumny...;-) Super..;-)

Thank You...Miło , że Wam się podoba... :)

Żona rano pobiegła do pracy to potestowałem "troszkę" w stereo te kamyki... utwory z odpowiednim basem ,które wybrałem i dobrze znam ich brzmienie to "Wicked Games" Chrisa Isaak'a, wolniutki, głęboki, miękki "basik" i "Speed Demon" Michael'a Jackson'a szybki ,mocny,energiczny i długi "bas".... Oczywiście słuchałem raz bez kamyka pod subem , a raz z kamykiem... kalibrując Velo po każdej zmianie, zrobiłem kilka zmian dla pewności... wniosek jest na pewno jeden, gdy kamyk lądował pod Velo moja "super podłoga" przestawała dudnić, tzn.wcześniej nie zdawałem sobie sprawy ,że dudni...już wcześniej bardzo pasował mi ten Velo, teraz gra jeszcze czyściej i przez to ,że dechy nie dudnią słychać go jeszcze dokładniej... To tyle jeśli chodzi o moje gumowe ucho... ;)

Fakt jest taki ,że moja podłoga to pusta skrzynka ...idealnie się przydała jak puszczałem kable do proja w podłodze ... pustka powietrzna ( głębokość od deski do stropu betonowego ) to około 8cm...

nie ma bata tez takie kupuje, nie wazne co wznosza do muzyki wazne ze wygladaja kozacko :D

mam nadzieje ze mozna dostac 7 cm marmur czy granit w sklepach od parapetow, a jak nie tam to jade do kamieniarzy nagrobkowych :D

nie ma bata tez takie kupuje, nie wazne co wznosza do muzyki wazne ze wygladaja kozacko :D

mam nadzieje ze mozna dostac 7 cm marmur czy granit w sklepach od parapetow, a jak nie tam to jade do kamieniarzy nagrobkowych :D

Od razu startuj do kamieniarzy.... u "parapetowców" w większości tylko 3cm grubość...

Od razu startuj do kamieniarzy.

Tylko uważaj, żeby Ci nie wcisnęli jakiejś płyty z odzysku, z napisem Ś+P Kalasanty Pipsztycki, żył lat ... zmarł dnia ... Niby tego nie widać (jest pod głośnikiem), ale świadomość czegoś takiego może stwarzać pewien dyskomfort psychiczny.

Tylko uważaj, żeby Ci nie wcisnęli jakiejś płyty z odzysku, z napisem Ś+P

i nie daj Boże , zeby to był zwinięty "kamyk" z grobu bo nieboszczyk upomni się o swoje :)

Yodas a spróbuj ten kamyczek dać na suba.

śmiano się kiedyś z mojego DT PRO SUB 1000, że "łaził" po pokoju i "drgały" mu ścianki ale po położeniu na nim dociążenia ( nie jest to taki elegancki kamyk jak Twój Yodas) wszystko to zniknęło jak za dotknięciem magicznej różdżki. Nie mam pojęcia dlaczego się tak stało ważne natomiast jest to, ż pomogło i to z jakim rezultatem. Spróbuj, może to jednak coś da i u Ciebie. Ale połóz jeden ten spod kolumny, żeby ten co pod subem tam został.

Yodas a spróbuj ten kamyczek dać na suba.

Ten kamyczek waży około 40kg... :) ten pod subem...

śmiano się kiedyś z mojego DT PRO SUB 1000, że "łaził" po pokoju i "drgały" mu ścianki ale po położeniu na nim dociążenia ( nie jest to taki elegancki kamyk jak Twój Yodas) wszystko to zniknęło jak za dotknięciem magicznej różdżki. Nie mam pojęcia dlaczego się tak stało ważne natomiast jest to, ż pomogło i to z jakim rezultatem. Spróbuj, może to jednak coś da i u Ciebie. Ale połóz jeden ten spod kolumny, żeby ten co pod subem tam został.

Mój Velo stoi jak przymurowany nawet jak go mocniej rozkręcę... ni cholery nie chce łazić... :)

Tylko uważaj, żeby Ci nie wcisnęli jakiejś płyty z odzysku, z napisem Ś+P Kalasanty Pipsztycki, żył lat ... zmarł dnia ... Niby tego nie widać (jest pod głośnikiem), ale świadomość czegoś takiego może stwarzać pewien dyskomfort psychiczny.

Co Ty Bobcat....wierzysz w Duchy? ;)

Co Ty Bobcat....wierzysz w Duchy? ;)

Jak śpiewali Skaldowie:

Życie jest formą istnienia białka,

ale w kominie coś czasem załka.

Czasem coś świśnie, czasem coś gwiźnie,

coś się pokaże w samej bieliźnie.

Jak śpiewali Skaldowie:

Życie jest formą istnienia białka,

ale w kominie coś czasem załka.

Czasem coś świśnie, czasem coś gwiźnie,

coś się pokaże w samej bieliźnie.

...ja to bardziej "wychowany jestem" na utworach Lady Pank i Maanam...

...zabieg z granitami głównie wykonałem biorąc pod uwagę suba... Bo dźwiek stereo z mojego marketowego zestawu :) wszyscy wiemy jaki jest :) ...

Jak tylko potestuje to dam znać ... mam nadzieję,że moje gumowe ucho wychwyci jakąś różnicę in plus...

Oto te drobne kamyki....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-53640-0-31650300-1441693308_thumb.jpgpost-53640-0-88318500-1441693220_thumb.jpgpost-53640-0-76887800-1441693241_thumb.jpg

Przeogromnie wygląda te sub:))ale ładnie się prezentuje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeogromnie wygląda te sub:))ale ładnie się prezentuje...

Niestety te niższe modele Velodyne ( m.in. eq-max) nie są zbyt piękne...ot taka skrzynka...Rel ma piękne suby nawet te niskie modele...

... przeogromnie wygląda przy tych "słomkach" od JBL-a... :)

Niestety te niższe modele Velodyne ( m.in. eq-max) nie są zbyt piękne...ot taka skrzynka...Rel ma piękne suby nawet te niskie modele...

Bracki mój ma es80 i dotarł do niego niedawno pm8005 i ruszył je wkoncu.. Dół się odezwał i jest sporo lepiej po,,,najpierw yamaha 300(jest na alle) później marantzpm6005 i teraz kupił pm8005 tak przyszłościowo...

Bracki mój ma es80 i dotarł do niego niedawno pm8005 i ruszył je wkoncu.. Dół się odezwał i jest sporo lepiej po,,,najpierw yamaha 300(jest na alle) później marantzpm6005 i teraz kupił pm8005 tak przyszłościowo...

O kurde zasięg nie chciał załapać a ja kliknąłem dodaj i tak wyszło... Sorry z tyle takich samych postów ::)

Dzięki za opis, czyli jest poprawa dźwięku, może też się kiedyś szarpnę na kamień pod suba. Fajnie to u Ciebie wszytko razem wygląda.

Co do wyglądu to fakt, Velo wyglądają kiepsko, dopiero te wyższe modele SPL i DD jako tako się prezentują, wykończenie RELa to bajka, nawet najtańszy T5.

O kurde zasięg nie chciał załapać a ja kliknąłem dodaj i tak wyszło... Sorry z tyle takich samych postów ::)

Zgłoś na panel i poproś Moderację, to wykasują powtórzone teksty.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ten kamyczek waży około 40kg... :) ten pod subem...

I bardzo dobrze. Ja kiedyś położyłem podobne obciążenie na moim DD12. I mimo że sprawia wrażenie stabilnego jak skała, to wrócę do tego obciążenia. Warto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.