Skocz do zawartości
IGNORED

DALI IKON 6 MKII z MARANTZ PM8005

AUDIOMARD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Szukam usilnie osób, które mają doświadczenie z Marantzem PM8005 w połączeniu z kolumnami DALI IKON 6 MkII. Wcześniej słuchałem na PM6005 z Zensor 5 i jest to zdecydowanie moja szkoła brzmienia, jednak wzmacniacz był nieco za słaby a w głośnikach czuć też niedomagania. Innymi słowy lubię brzmienie w stylu DALI Zensor czyli przestrzenne, napowietrzone, swobodne, gdy słychać wszystko nawet podczas cichego słuchania. Chciałbym wiedzieć czy przeniesienie się na półkę PM8005 plus Dali IKON 6 MKII prezentuje tę samą szkołę grania, czy nie będzie sterylnie i bez emocji, a jak wiadomo emocje w muzyce są najważniejsze. Brzmienie, którego nie lubię a z którym miałem doświadczenie to Dynaudio 3/7 z jakimś Exposure'm. Brzmienie było zaciemnione, zupełnie bez charyzmy, brak mu było przestrzenności i mimo że całość kosztowała blisko 3 razy więcej od PM6005 i Zensorów to brzmienie było dla mnie strasznie rozczarowujące bez tej świetlistości i napowietrzenia jaką znam z Dali. Prosiłbym Wasze opinie o połączeniu PM8005 z Ikonami 6 MkII. Słucham muzyki głównie jazzowej, akustycznej, głównie oszczędnych aranżacji w stylu Patricii Barber, Allana Taylora, Sary K, Diany Krall, Chris Jones, Martin Taylor i innych, jak również muzyki progresywnej głównie rockowej a zatem Waters, Pink Floyd z płyt dobrze zrealizowanych i realizacji mfsl, stockfish etc jak również nagrań koncertowych m.in Dżem. Do tego dochodzi również klasyka i akustyczne popisy instrumentalne. Generalnie uderzenia w struny muszą mieć odpowiednią energię i ciężar. Bass nie musi przewracać pomników, ale nie chcę też aby brakowało go tam gdzie być powinien. Pomieszczenie ma 18 metrów kwadratowych i przy sugestiach dotyczących alternatywy dla Ikon 6 MkII wskazane byłoby aby bass refleks był z przodu - a cena do 6 tysięcy złotych. Niestety mam duży problem z wolnym czasem - jak każdy i ciężko mi posłuchać egzotycznych propozycji kolumn, dlatego chciałbym wiedzieć jak ukierunkować się jadąc na odsłuchy i wziąć pod uwagę sugestię osób, które na porównaniach sprzętu zjadły przysłowiowe zęby. Będą bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/120566-dali-ikon-6-mkii-z-marantz-pm8005/

Do 6 tys do marantza jesli masz mozliwosc zakupu w UK i sprowadzenia do PL to zainteresuj sie tannoy precision. To kolumny kosztujace normalnie 10 tys i w swojej cenie sa znakomicie oceniane, w uk sa w dwoch firmach dostepne za 8000funtow. Mam je z pm 8005. Bardzo dobre polaczenie.

Jesli natomiast nie wchodzi w gre sprowadzanie kolumn z Anglii, to prosze zwroc uwage na tannoy xt6f z Polski lub Audiosolutions Euphony 50 albobjakieś używki.Wedlug mnie obie konstrrukcje będą w stanie zaoferować lepszą scenę.Dodam, że wymieniłem właśnie Zensor 7 na Tannoy i jest znacznie lepsza barwa, góra i średnica bardziej realna, bas lepiej kontrolowany, lokalizacja źródeł pozornych bez porównania, głębia i znikanie kolumn również.

Dzięki za odpowiedź. Mówiąc szczerze zainteresowałeś mnie tymi Tannoyami. Choć nie znam produktów tej firmy a sama nazwa kojarzy mi się z czymś hmm... chińskim w złym tego słowa znaczeniu. Seria Revolution ciekawa z ciekawie rozwiązanym dolnym bass reflexem, natomiast co do serii Precision, to wygląda całkiem luksusowo, jednak nigdy niczego poza płytami nie kupowałem w UK, będąc w kraju. Gdzie dokładnie w UK można nabyć te precisiony 6.2 w tak dobrej cenie? Jakiś sklep internetowy/stacjonarny? Pytanie o zestawienie Marantza pm8005 z Ikonami 6 MkII nadal aktualne :)

Dzięki za odpowiedź. Mówiąc szczerze zainteresowałeś mnie tymi Tannoyami. Choć nie znam produktów tej firmy a sama nazwa kojarzy mi się z czymś hmm... chińskim w złym tego słowa znaczeniu. Seria Revolution ciekawa z ciekawie rozwiązanym dolnym bass reflexem, natomiast co do serii Precision, to wygląda całkiem luksusowo, jednak nigdy niczego poza płytami nie kupowałem w UK, będąc w kraju. Gdzie dokładnie w UK można nabyć te precisiony 6.2 w tak dobrej cenie? Jakiś sklep internetowy/stacjonarny? Pytanie o zestawienie Marantza pm8005 z Ikonami 6 MkII nadal aktualne :)

Ja kupiłem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale widzę, że z precision 6.2 została tylko wersja LE, reszta sprzedana. Jest natomiast model revolution dc6t se . Znajomy z forum właśnie ikony 6km2 wymienił na te dc6t se i twierdzi, że był to przeskok na plus.

Precision 6.2 są jeszcze w Richer Sound czy Richer Sounds ale odbiór jedynie osobisty. Musiałbyś kogoś znajomego po nie wysłać do sklepu stacjonarnego i potem wysłać kuriera do znajomego po kolumny.

Jede

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdaje się, że Precision są jeszcze w wersji Satin Walnut. Skąd tak kosmiczne różnice w cenach w UK i u nas?? Aż się wierzyć nie chce, że to za parę wychodzi mniej niż u nas za jedną :>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na calym swiecie jest praktycznie jednakowa cena. Po prostu wyprzedaja sie akurat z tego. Jak kupowalem precision 6.2 to nie bylo na tej stronie w ogole precision 6.2 LE . Zwyklych precisionow byla mala koncowka na stanie, zeszly i teraz sa te drugie.

Witaj,

Kolumny Zensor a Ikon to jednak inne kolumny Dali i mimo że dźwięk Zensorow Ci sie podobał nie koniecznie tak bedzie w przypadku linii Ikon.

Jest to pierwsza linia posiadająca wysoko tonowy moduł hybrydowy. Dzwięk jest przez to bardzo lotny ale i jaskrawy oraz podatny na zniekształcenia. Bas to także inna liga. Są to zdecydowanie kolumny godne przesłuchania.

Tannoy wyprzedaje niektóre modele, ma zamiar wprowadzić pewnie nowe. Niestety w Polsce nie wchodzi to tak jak powinno przez co stocki są wciąż z wyższą ceną. Druga sprawa to gwarancja. O ile kolumny które przyjadą są sprawne to przy prawidłowym użytkowaniu powinny grać długo. Jednak zdarza się że po wyjęciu z kolumną jest coś nie tak - wówczas jest problem.

Ja zmieniłem swoje Ikon 6 MK na Tannoy Revolution DC6T i nie żałuję. Przez chwile miałem obie konstrukcje w domu. Mogłem swobodnie przełączać.

Rozumiem jednak zwolenników brzmienia Dali i pozdrawiam ich.

8005 gra bardziej mięsistym brzmieniem od 6005 choć nie jest on tani i nie jestem pewien czy nie lepiej wypada elektronika NAD oraz Advance Aqoustic.

Powiedzialbym, ze w klasie jakiej jest pm8005 , najlepszy stosunek jakosci do ceny moze miec atoll. Jest tanszy od marantza i roksana w regularnej cenie o dobry tysiac. Niestety nie slyszalem nad 375 a bardzo jestem ciekaw. Mocy ma sporo ale jakosc jest dla mnie wazniejsza.

Nie miałem okazji sprawdzić 375 u siebie w domu ale z rożnych opinii wyszło ze to już nie barwa dzwieku nizszych modeli. Podobno ten za bardzo narzuca bas w stosunku do reszty pasma. Chodz chętnie bym to sprawdził. Przy niektórych zestawieniach mogła by to być dobra kombinacja.

Oj kusicie Panowie :) Właśnie obawiam się czy Ikony nie będą zbyt suche. Dużo dobrego słyszałem również o Atollu In100SE. Nie wiem czy jeszcze zawracać sobie nim głowę. W każdym razie na placu boju z kolumn zostawiłbym chyba do odsłuchu Dali Ikon 6 Mk II, Tannoy Revolution xt 6F, Tannoy Precision 6.2 (jeżeli udałoby mi się je taniej kupić w UK, choć trochę obawiam się bass refleksu z tyłu no i wpadłem na takie kolumienki serdecznie polecane - nazywają się Sonus Faber Toy Tower. Podobno warte grzechu. Macie jakieś z nimi doświadczenia?

Sa warte Grzechy zwłaszcza że da się je dostać za 4000 w dobrym stanie.

dorzuć je do listy i odsłuchaj.

Myślę że w tym zestawieniu przy odsłuchu muzyki Ikony nie wygrają.

Polecam posłuchać Tannoy Revolution DC6T, bo można kupić bardzo okazyjnie z wyprzedaży serii. Dla mojego ucha to fantastyczne kolumny! Nadają się do jazzu, muzyki klasycznej... I bardzo dobrze zgrywają się z Marantzem.

Miałem okazję posłuchać Marantza z serii 8005 właśnie z tymi kolumnami Tannoya i byłem oczarowany... Oczywiście to moje skromne zdanie. Marantz z serii 8005 potrafi wyciągnąć (brzydko ujmując) maxa z tych kolumn.

awietek jak tam opinie o nowym sprzęcie ?

Wlasnie przyjechal :)

Ale jestem w pracy wiec nie mam za bardzo mozliwosci testowania... :) W domu bede w stanie tylko na bardzo umiarkowanej glosnosci go przecwiczyc - przynajmniej do konca tygodnia. W sobote chyba tak naprawde sie okaze.

A jak z różnicami pomiędzy modelem DC 6T a XT6F? Bardziej bym się chyba skłaniał ku modelowi XT 6F.

to jednak nieco inne głosniki. XT6F ma typowy głosnik niskotonowy co porpawia dynamike tych kolumn. z kolei głosnik DC pracuje obecnie na wspolnym magnesie czego nie mogłem jeszcze usłyszeć.

Na goraco: mialem kilka minut zeby przesluchac dwa kawalki - wszystko w ekspresowym tempie bo malucha trzeba bylo klasc do spanka...

Co jest zauwazalne w porownaniu do PM6005 zaraz po wyciagnieciu z pudla:

Rozdzielczosc, separacja dzwiekow z poszczegolnych instrumentow - to inny poziom. Bas -super kontrolowany, dynamika - znow klasa lepiej (a moze i wiecej)...

Jest jakas klarownosc w muzyce ktorej nie slyszalem w PM6005.

Czestotliwosci wysokie sa troszke bardziej wyeksponowane i srednica lepsza.

Brzmienie nie jest jakos diametralnie inne - jest wiecej srednich tonow na pewno i treoszke zajmuje przestawienie sie.

To tak na szybko. Pozwole mu pograc do soboty kilkadziesiat godzin - moze sie bestia otworzy.

Przesluchiwalem w pospiechu: Kate Melua i Cohen.

Na goraco: mialem kilka minut zeby przesluchac dwa kawalki - wszystko w ekspresowym tempie bo malucha trzeba bylo klasc do spanka...

Co jest zauwazalne w porownaniu do PM6005 zaraz po wyciagnieciu z pudla:

Rozdzielczosc, separacja dzwiekow z poszczegolnych instrumentow - to inny poziom. Bas -super kontrolowany, dynamika - znow klasa lepiej (a moze i wiecej)...

Czestotliwosci wysokie sa troszke bardziej wyeksponowane i srednica lepsza.

Brzmienie nie jest jakos diametralnie inne - jest wiecej srednich tonow na pewno i treoszke zajmuje przestawienie sie.

To tak na szybko. Pozwole mu pograc do soboty kilkadziesiat godzin - moze sie bestia otworzy.

Przesluchiwalem w pospiechu: Kate Melua i Cohen.

no bo roznice miedzy wzmacniaczami, jesli chodzi o barwe sa malutkie albo niezauwazalne. Nie wspomne zatem, jakie roznice sa w kablach, a jakie w przewodach zasilajacych. Ciekaw jestem teraz tylko roznicy miedzy plikiem, a CD. Niedlugo moze bede wiedzial.

Owszem roznice we wzmacniaczach sa mniejsze jednak czasem porzebne do uzyskania tego co się szukało.

Odnosze podobne wrażenie.

Owszem roznice we wzmacniaczach sa mniejsze jednak czasem porzebne do uzyskania tego co się szukało.

Odnosze podobne wrażenie.

Tzn przenoszac sie z Marantza?

Mysle ze to nie do konca fair porownywac PM6005 z MF M3i... pewnie trzeba by 8005 zaprzegnac - no ale nie mam dojscia...

Ale jset wyrazna poprawa w separacji instrumentow i poszczegolnych dzwiekow - niektore po prostu juz nie zlewaja sie tak ze soba.

• 7 miesięcy później...

... tannoy precision. .... Mam je z pm 8005. Bardzo dobre polaczenie.

z tego, co wiem masz precision 6.2. Cz z perpektywy czasu nadal uważasz je za udane połączenie z marantzem?

Pytam, bo chcę zastąpić swoje focale i się waham między nimi a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.