Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD 6005 vs Pioneer PD 50

Adam 38

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Posiadam wzmacniacz NAD C356, monitory Castle Knight 2 i "plejstacje 3 fat 80" po DAC taga harmony da300v2. Chcę kupić odtwarzacz CD (nowy). Porównywał ktoś z was te dwa odtwarzacze CD (Marantz cd 6005 , Pioneer pd 50), który z nich lepiej zgrałby się z NAD-em?

-Salva Mea-

https://www.audiostereo.pl/topic/120167-marantz-cd-6005-vs-pioneer-pd-50/

Witaj,

to dwa odtwarzacze o trochę innej sygnaturze brzmienia. Marantz postawi na dobrą analityczność, krótki, szybki i dobrze kontrolowany bas oraz lekko ocieploną średnicę. Pioneer natomiast będzie urządzeniem o brzmieniu bardziej efektownym z jaśniejszą góra, mocniejszym, nieco poluzowanym basem i dokładną, jednak nieco suchą średnicą. Tak naprawdę wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, mamy obydwa modele odtwarzaczy dostępne od ręki, w podobnym przedziale cenowym będzie jeszcze kilka innych propozycji, które można przesłuchać.

W przypadku pytań oraz oferty służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Cześć. Posiadam wzmacniacz NAD C356, monitory Castle Knight 2 i "plejstacje 3 fat 80" po DAC taga harmony da300v2. Chcę kupić odtwarzacz CD (nowy). Porównywał ktoś z was te dwa odtwarzacze CD (Marantz cd 6005 , Pioneer pd 50), który z nich lepiej zgrałby się z NAD-em?

rozmawiałem szczerze w 2 salonach, daj spokój z Pioneerem

u mnie gra w pełni sprawny PD-50, genialna rozdzielczość, barwa i dynamika

rozmawiałem szczerze w 2 salonach, daj spokój z Pioneerem

możesz rozwinąć, co takie przekazali Ci sprzedawcy?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

dzięki za treściwą odpowiedź a nie tylko szrot, zepsuje się, w sklepie powiedzieli, że padło itd. Dzizas jak skrajne emocje na forum wywołuje odtwarza CD Pioneera. Ci co go mają wychwalają go za to jak gra ( i jakoś u nich gra i się nie psuje) a Ci co go nie mają piszą, że się psuje. Chyba podobna sytuacja jak z moim wzmacniaczem, też potencjometr miał siąść, niebieskie diody spalić a na razie gra w najlepsze i oba kanały grają równiutko. Może odłóżmy awaryjność na bok, jak ma się pecha to zawsze się trafi na lichy egzemplarz (chociaż ja mam pecha do sprzętu hehe). Chodziło mi o charakterystykę grania tych dwóch odtwarzaczy CD, o ich "zgranie" z NAD-em 356.

-Salva Mea-

Chodziło mi o charakterystykę grania tych dwóch odtwarzaczy CD, o ich "zgranie" z NAD-em 356

Według mojego doświadczenia to co możesz zrobić najlepszego w tych pieniądzach to zakup DACa z regulacją głośności i wpiąć się w końcówkę tego NADa

Choćby Stream Magic 6 .

Transport CD już masz .

Funkcjonalność nie do przebicia , poprawa brzmienia ( NAD jako końcówka z SM6 zagra dużo lepiej ) nie do przebicia w tej i dużo wyższej cenie .

A swoją drogą to była panika o awaryjności odtwarzaczy Pioneera i co ?

Nagle przestały się psuć ?

;)

Według mojego doświadczenia to co możesz zrobić najlepszego w tych pieniądzach to zakup DACa z regulacją głośności i wpiąć się w końcówkę tego NADa

Choćby Stream Magic 6 .

Transport CD już masz .

Funkcjonalność nie do przebicia , poprawa brzmienia ( NAD jako końcówka z SM6 zagra dużo lepiej ) nie do przebicia w tej i dużo wyższej cenie .

A swoją drogą to była panika o awaryjności odtwarzaczy Pioneera i co ?

Nagle przestały się psuć ?

;)

Ciekawa propozycja, teraz to mi dałeś do myślenia...

-Salva Mea-

Ciekawa propozycja, teraz to mi dałeś do myślenia...

PD50 na bdb płytach SACD gra ciut lepiej od SM6 ale ile takich płyt jest ?

Do tego znacznie podnosisz jakość brzmienia swojego wzmacniacza z takim SM6 w roli preampa .

SM6

a ile dałeś za swojego "DAC Wadia DigiMaser X32"?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

CD 6005 nie miałem przyjemności posłuchać, ale jeśli brzmi mniej ciekawie niż droższy SA 8005 to zdecydowanie wybrałbym PD50.

Kilka miesięcy temu porównywałem SA8005 z PD50 w tym samym systemie i w moim, prywatnym, brzmieniowym pojedynku wygrał PD50 mimo, że jest 2,5 raza tańszy.

Dodatkowy argument to: z tego, co widzę po zdjęciach to CD 6005 nie może pracować jako DAC, a PD50 tak.

Jednak chyba najciekawszym rozwiązaniem było by, jak proponuje muda, kupić odtwarzacz sieciowy. Nie tylko ze względu na dodatkowe funkcje sieciowe, które zyskasz ale i brzmienie. Ze swojej strony proponuje N50A, gdyż brzmi zauważalnie lepiej niż PD50. N50A nie ma regulacji głośności jednak dla mnie brzmi równiej od SM6. Oczywiście ostatecznie lepiej porównać samemu i wybrać pod swój gust.

N50A nie ma regulacji głośności jednak dla mnie brzmi równiej od SM6

Wpinając PD50 czy N50A dużym ograniczeniem będzie i tak przedwzmacniacz w tym NADzie dlatego tak ważny jest DAC z regulacją głośności a sumaryczna poprawa będzie dużo większa niż wpięcie nawet dużo droższego i lepszego źródła .

SM6 gra żywo co znowu zrównoważy nieco zbyt spokojne brzmienie NADa .

Opcja warta spróbowania .

Ja powiem tylko tyle. Znajomy kupił taniego pd-10. Posłuchałem i kupiłem jednego do rozkręcenia i pogrzebanie. Po kilku tygodniach kupiłem też pd-50. Oba działają bez problemu od stycznia. Obawiam się jednak połączenia z nadem. Sam odtwarzacz gra ciekawie i szerzej od 6005. Dużo detali oraz świetna scena przyciąga uwagę słuchacza.

Gość numik

(Konto usunięte)

tak - klekocząca szuflada, wielkie ryzyko awaryjności, złe wykończenie. Ogólnie wynikało z tego, że można mieć farta, ale też długo żałować. No rzadko się zdarza, by salony wręcz odradzały to co sprzedają, z tym PD-50 mam tak po raz pierwszy i to nie jeden raz

tak - klekocząca szuflada

U mnie działała cichutko

wielkie ryzyko awaryjności,

Jest w każdym nowym sprzęcie bez względu na cenę

złe wykończenie

Tu już przesadzili .

Za 1800zł bardzo dobrze grające CD z SACD + DAC z ładnym pilotem ( kto robi tak ładne piloty w tak tanim sprzęcie ? ) .

2 trafa , sporo elektroniki i jest dobrze zrobiony ( wykończenie ) bez względu na cenę .

No rzadko się zdarza, by salony wręcz odradzały to co sprzedają

A co polecali ?

Salony często doradzają to na czym maja większy zarobek ;)

Nie rozumiem tej nagonki .

Za 1800zł ludzie cudów oczekują a to i tak jest cud za takie pieniądze .

Każdy nowy sprzęt trafia się awaryjny , zresztą to samo AGD , motoryzacja itd ...

Tutaj szukałbym prawdziwej przyczyny. W Q21 wycofali niedawno rabaty klubowe na Pioneer argumentując właśnie bardzo niską marżą.

Coś w tym jest

PD 50 na początku kosztował jakieś 2600zł .

Później trafił do sieci marketów a markety mogą sobie pozwolić na negocjację cen i niskie ceny i tak zaczęły się pojawiać za 1800-1900zł .

Mały sklep ze sprzętem nie wynegocjuje takiej ceny więc po co polecać taki produkt i za parę groszy użerać się z klientami ?

Ja powiem tylko tyle. Znajomy kupił taniego pd-10. Posłuchałem i kupiłem jednego do rozkręcenia i pogrzebanie. Po kilku tygodniach kupiłem też pd-50. Oba działają bez problemu od stycznia. Obawiam się jednak połączenia z nadem. Sam odtwarzacz gra ciekawie i szerzej od 6005. Dużo detali oraz świetna scena przyciąga uwagę słuchacza.

Dlaczego obawiasz się połączenia z NAD-em? Będzie za dużo basu i góry?

-Salva Mea-

Gość numik

(Konto usunięte)

U mnie działała cichutko

Jest w każdym nowym sprzęcie bez względu na cenę

Tu już przesadzili .

Za 1800zł bardzo dobrze grające CD z SACD + DAC z ładnym pilotem ( kto robi tak ładne piloty w tak tanim sprzęcie ? ) .

2 trafa , sporo elektroniki i jest dobrze zrobiony ( wykończenie ) bez względu na cenę .

A co polecali ?

Nie rozumiem tej nagonki .

Za 1800zł ludzie cudów oczekują a to i tak jest cud za takie pieniądze .

Każdy nowy sprzęt trafia się awaryjny , zresztą to samo AGD , motoryzacja itd ...

oj chodziło o to, że nagonką są te pochwały, że już przed wejściem na rynek tego modelu "wiadomo" było, że dostaną nagrody i recenzje, sprzedawcy o tym wiedzieli. Polecano Marantza lub tańszego Nada (niższy model) nawet, nie zauważyłem żadnej sztuczności w tym odradzaniu pd-50 i to w 2 lub 3 sprawdzonych salonach

Tutaj szukałbym prawdziwej przyczyny. W Q21 wycofali niedawno rabaty klubowe na Pioneer argumentując właśnie bardzo niską marżą.

możecie mieć rację, ja jednak podobną lub ciut większą kwotę postanowiłem przeznaczyć na dobrego DACa, bo z całym szacunkiem, pogra chyba i lepiej i dłużej :), po prostu odpuściłem temat nowych cd do 2.000, uważam to za najmniej racjonalny wydatek w obecnych czasach takiejse "elektroniki", ja osobiście prędzej zaufałbym Marantzowi, ale wciąż uważam, że można lepiej wydać 2 tysiące, na DAC

Miałem tego Pioneera jak i dziesiątki innych i dużo droższych odtwarzaczy ( 9/10x droższych ) i dla mnie to rewelacja za śmieszna kasę .

Polecano Marantza lub tańszego Nada (niższy model) nawet, nie zauważyłem żadnej sztuczności w tym odradzaniu pd-50 i to w 2 lub 3 sprawdzonych salonach

Przez krótką chwilę miałem u siebie Denona DCD720AE . Kupiłem go bo miałem wolne miejsce na półce ze sprzętem a ładnie wygląda i pasował mi do PMA2020AE .

O dziwo jak na te 1200zł gra naprawdę fajnie i dużo lepiej niż masa chwalonych starych CDków w podobnych pieniądzach . I mój zaufany znajomy u którego go kupiłem handluje też Marantzem i w jego opinii nie stwierdził różnic pomiędzy nim a CD6005 a stwierdził że Marantz jest po prostu droższy .

PD50 zagrał dużo , dużo lepiej od 720AE i to była kolosalna różnica .

możecie mieć rację, ja jednak podobną lub ciut większą kwotę postanowiłem przeznaczyć na dobrego DACa, bo z całym szacunkiem, pogra chyba i lepiej i dłużej :),

Jedyny znany mi dobry DAC mogący konkurować z PD50 to SM6 ale ten żeby dobrze zagrać musi mieć dobry transport CD i grać z niego lub PC po USB i odpowiednimi programami .

Oczywiście SM6 w odpowiednim systemie , jak każdy klocek zresztą .

Z tą trwałością to nie łudź się .

Wszytko dzisiaj pada a cyna bezołowiowa będzie wykańczać elektronikę po kilku latach.

Gość numik

(Konto usunięte)

Miałem tego Pioneera jak i dziesiątki innych i dużo droższych odtwarzaczy ( 9/10x droższych ) i dla mnie to rewelacja za śmieszna kasę .

Przez krótką chwilę miałem u siebie Denona DCD720AE . Kupiłem go bo miałem wolne miejsce na półce ze sprzętem a ładnie wygląda i pasował mi do PMA2020AE .

O dziwo jak na te 1200zł gra naprawdę fajnie i dużo lepiej niż masa chwalonych starych CDków w podobnych pieniądzach . I mój zaufany znajomy u którego go kupiłem handluje też Marantzem i w jego opinii nie stwierdził różnic pomiędzy nim a CD6005 a stwierdził że Marantz jest po prostu droższy .

PD50 zagrał dużo , dużo lepiej od 720AE i to była kolosalna różnica .

Jedyny znany mi dobry DAC mogący konkurować z PD50 to SM6 ale ten żeby dobrze zagrać musi mieć dobry transport CD i grać z niego lub PC po USB i odpowiednimi programami .

Oczywiście SM6 w odpowiednim systemie , jak każdy klocek zresztą .

Z tą trwałością to nie łudź się .

Wszytko dzisiaj pada a cyna bezołowiowa będzie wykańczać elektronikę po kilku latach.

dlatego mam audio-gd z chin, może przetrwa dłużej, dobry DAC, zobaczymy ile pogra ;p;p

• 2 tygodnie później...
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ci co go mają wychwalają go za to jak gra ( i jakoś u nich gra i się nie psuje) a Ci co go nie mają piszą, że się psuje.

Akurat miałem Pioneera model PD 10 ale transport CD jest taki sam jak w 50. Miałem i się popsuł po 3 miesiacach. Więc sie nie pocieszaj że to plotki :)

Akurat miałem Pioneera model PD 10 ale transport CD jest taki sam jak w 50. Miałem i się popsuł po 3 miesiacach. Więc sie nie pocieszaj że to plotki :)

chyba jednak kupię CA SM 6 v 2 lub CA CXN chociaż na zachodnich forach już trąbią, że nowy CXN gra gorzej od CA SM 6 v 2 a ja nie mam nawet jak ich odsłuchać, i bądź tu mądry...

-Salva Mea-

Akurat miałem Pioneera model PD 10 ale transport CD jest taki sam jak w 50

Rozebrane zdjęcia z sieci pokazują dwa zupełnie inne transporty .

Porównaj sobie

chyba jednak kupię CA SM 6 v 2

A po co V2 jak V1 jest dużo tańszy a zostanie kasa na co innego .

Pamiętaj też że SM6 gra bardzo dobrze ale z transportem CD ( nie każdy CD z wyjściem cyfrowym jest dobrym transportem ) albo po USB z PCta jako odtwarzacz plików ( dobry laptop + Foobar + Jplay )

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Rozebrane zdjęcia z sieci pokazują dwa zupełnie inne transporty .

Porównaj sobie

Tak napędy w 10 i 50 wygladają różnie ale jest to ta sama firma Orion, która na marginesie robiła kiedys telewizory więc jak ma sie znac na dobrym napędzie?

Tak napędy w 10 i 50 wygladają różnie

Czyli transporty mają inne ;)

ale jest to ta sama firma Orion, która na marginesie robiła kiedys telewizory więc jak ma sie znac na dobrym napędzie?

Dzisiaj to nie ma znaczenia kto robi i jaki znaczek ma firma . Ważne to jakie wymagania ma zleceniodawca a podwykonawca się dopasuje .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.