Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy wzmacnaczy-jak ?

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze chłopaki zabrakło mi jednej literki i wyszedł niezły kipisz. Chodziło mi o "chromianowanie"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli zabezpieczanie przed korozją, o tym o czym pisało się trochę wcześniej. Tylko to nie utwardza powierzchni, nie chroni jej przed zarysowaniem. Może znacie jakiś lakier do aluminium, przeźroczysty oczywiście. Wszystko ma być wykonane w domu i jak najtaniej.

Pozdrawiam Uki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup zwykły lakier bezbarwny w sprayu typu Motip czy Dupli i polakieruj.Są dwa rodzaje :akrylowy ,który schnie szybko i zwykły który schnie kilka godzin.Zwykłym trochę łatwiej się lakieruje bo jest czas zeby się ładnie "rozlał".

Przed lakierowaniem mozesz nadac aluminium dowolną fakturę,nawet wypolerować na lustro.

=>Uki, ThoraxLabs

Bartek1 ma rację co do polerowania aluminium na "lustro" (swoją drogą najlepsze zwierciadła w teleskopach astronomicznych mają właśnie powłoki lustrzane nakładane przez próżniowwe napylenie aluminium). W kawałkach potrzebnych na obudowy powierzchnię lustrzaną osiąga się na drodze "wygładzania" chemicznego a później elektrochemicznego; sam nie próbowałem jednak w książkach S. Sękowskiego są opisy :-)

Chromianowanie - to proces z użyciem "chromianki" (lub czegoś bardzo podobnego). "Chromianka" lub mieszanina chromiankowa jest znana każdemu chemikowi - używa się do mycia najgorzej zabrudzonego szkła lab. UWAGA! Miesznina okropnie żrąca (wiem, bo używałem) - i właśnie dlatego, że jest silnie żrąca może atakować powierzchnię aluminium, które w zwykłych kwasach szybko się pasywuje. Atak chromianką ma za zadanie utworzyć solidną warstwę tlenku glinu, podobnie w metodzie zwanej anodyzowaniem - również chodzi o taką warstwę (w tej metodzie jednak robi się to mniej "chamsko"). Jednak przy elektrochemicznym anodyzowaniu rówież używa się silnych kwasów (chociaż w mniejszym stężeniu) !

• Redaktorzy

A dowadywał się ktoś w Dacpolu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nt. obudów typu ZAG odlewanych w aluminium (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /news/inne/szafy.pdf )? Problem sztywności i łączenia w tym momencie by odpadł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dacpol posiada w ofercie obudowy chłodzące. w formie pudełek składanych z profili aluminiwych i uzebrowanej powierzchni. To jest takie dwa w jednym - obudowa razem z radiatorem. Przedmiot niewielki i raczej drogi.

• Redaktorzy

wernen - a możesz podać przynajmniej przybliżone ceny? bo jeśli poniżej 600zł, to zaczyna się robić ciekawie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tuta je widać. To są małe obudowy Fishera. Nie pamiętam cen. Kiedy szukałem takiej do HDD pamiętam, że cena mnie odstraszyła. Możliwe, że była w okolicach 600zł.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

wiem że to nic ciekawego, ale może komuś się przyda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dalsza część zaginionej historii :-).

moje chasis pogięte i wykompane w "krecie". na tym elemencie powierzchnia od biedy by uszła i tak nie jest z zewnątrz widoczna. nie wygląda to nawet źle, ale... mogłoby być lepiej. tak więc następnym krokiem będzie malowanie. muszę dopracować metody obróbki powierzchni aluminowej przed pracą przy panelu frontowym. niestety budżet GC drastycznie się skurczył przez zamówienie scanspeaków w audiocomponents :-(. no cóż jest okazja, trzeba ją łapać. tymbardziej że projekt kolumienek leżał już od 3 lat i czekał na lepsze czasy.

no i jeszcze fotki:

[obrazekLUKASZ-247601_1.jpg] [obrazekLUKASZ-247601_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4633-100000289 1170263734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze ktos sie dolaczy do zamowienia na obudowe do preampa?

Ukryta Zawartość

Obudowa moze pasowac do sporej ilosci wzmakow bo ma wymiary

440x350x100

Czekam na info do czwartku. Wtedy tez przeczytam co sie dzialo na forum

bo teraz znikam na 2 dni z netu :-)

Ukryta Zawartość

tomant - profesjonalnie wyszły te otwory w obudowie.

Na zdjęciu wszystkiego się nie zobaczy ale wydaje mi się,

że widzę tak jakby mleczne plamy i smugi na obudowie.

Podejżewam że powstały one ze śluzu kreta,

który pozostaje na powierzchni aluminium po kompieli :-)

i to on jest sprawcą wszystkich późniejszych problemów

z wyglądem tak potraktowanego aluminium.

Jest to taka warstewka żelowatej substancji, której nie usuwa samo spłukanie wodą.

Trzeba bardzo długo i starannie pocierać ją pędzlem, cały czas trzymając

element zanużony w wodzie.

Może spróbuj jeszcze raz wykompać element w Krecie np. 20 min.

plamy powinny zejść a potem nie dopuszczając do wysuszenia

usuń starannie kreci śluz.

Może spróbuj zalecanego wygotowania całego elementu.

Może ta operacja również skutecznie oczyszcza powierzchnię

a nie tylko zamyka pory (nie próbowałem). Może na gorąco lepiej schodzi.

Nie dopuszczać aby podczas suszenia zostały jakieś krople wody

na powierchni aluminium - wytrzeć je przed całkowitym wyschnięciem.

>Buber

giąłem na giętarce ;-). a w zasadzie nie ja tylko znajomy. nic nie pękało i chyba wogóle nie było żadnych problemów. ta blaszka jest dosyć cieńka jak na aluminium. ma 2 mm, ale sztywność jest znaczna. po skręceniu boków będzie to bardzo solidne.

>jurny serowar

tak, plamki na jednej z obudów mi wyszły. te smugi to "produkt" nieudolnej próby wytworzenia powierzchni szczotkowanego aluminium. do wszystkiego z czasem dojdę i będzie cacy ;-)

ponowna kąpiel zgodnie z twoją propozycją też się odbędzie, zobaczymy czy to pomoże. być może obędzie się wtedy bez malowania. dzięki za rady.

Myślę że ciekawa propozycja, choć może być kłopot z wysokością przy większych transformatorach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Redaktorzy

jeśli jesteśmy przy Elfie to całkiem przyjemnie wygląda obudowa aparatowa 50-250-36 o wymiarach 233/286/43 i tak się zastanawiam czy taka nie byłaby najlepsza a w razie czego trafo wywalić na zewnątrz. Cena przy zakupie 1 szt to 222.00 +vat a przy 5 spada do 197.00+vat.

[obrazekLUKASZ-248465_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

jak się wywali na zewnątrz trafo to powinno się wsio zmieścić, płytki DC z kondziami panasłonika mają 3 - 3,5cm a radiatorów nie trzeba bo kości przykręci się do ścian bocznych, które będą pełniły ich rolę

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Moja koncepcja na budżetową obudowę do wzmaka:

- stara obudowa od tunera cyfrowego ze szklanym przykręcanym przodem

- wywaliłem bebechy

- odkręciłem przednią szybkę z której zdrapałem napisy i ramki namalowane od wewątrz

- szklarz wywiercił dziurę na ośkę potka

- szybkę od wewnątrz prysnąłem na czarno

- wewnątrz przykręciłem kątownik aluminiowy jako usztywnienie a do niego potek

- jako przedłużenie ośki potka - rurka aluminiowa z castoramy

- w tylnej ściance dziura wycięt flexem i przykręcony radiator

Jak wyszło widać na zdjęciach - żona to zaakceptowała - przód prezentuje się b. dobrze

[obrazekLUKASZ-251024_1.JPG] [obrazekLUKASZ-251024_2.JPG] [obrazekLUKASZ-251024_3.JPG]

Ukryta Zawartość

post-1159-100000184 1170263884_thumb.JPG

post-1159-100000185 1170263883_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Własnie dostałem obudowy z Armela. Prawdę powiedziawszy bałem się, że to totalny chłam po ostatnich negatywnych opiniach, ale... Nie, no jest ok. Wszystko się trzyma, pasuje... ładna czerń... Faktycznie przedni panel może jeżdzić, ale przykręciłem go dobrze i też ok. Śrubki ok, nóżki też mogą być... Czy są krzywe? Na moje oko to może 1,2 mm na całej długości... No cud techniki to nie jest, ale za 91zl jest świetna. Dodam, że kupiłem OUP 440*88*245. To było tak tytułem wstępu, bo mam teraz problem:

Poszukuję koniecznie na terenie Warszawy osoby, firmy, cokolwiek, ktokolwiek... no prawie ;) ... kto mógły mi ją zotworować. W grę wchodzi około 25 okrągłych otworów na panelu tylnim śr. ok 10mm kilka mały prostokątnych np. pod gniazdo zasilania jeden duży z przodu pod wyświetlacz i kilka małych okrągłych pod przyciski. Sęk w tym, że obudowa jest już proszkowana i żeby obróbka tego nie zniszczyła. Także wokół otworów, gdyż gniazda i przyciski nie przysłaniają ich krawędzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.