Skocz do zawartości
IGNORED

Przestrojenie Tuner AM RADMOR 5122

Yurii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam Tuner AM RADMOR 5122 i chcialbym go przestroic tak żeby po prostu działał jak należy i odbierał stacje radiowe ... nie jestem w tym bardzo dobry ale myśle, że dam rade ... prosiłbym bardzo o pomoc ... jakie części wymienić lub jak zmodyfikować ... moge zamieścić zdjęcia jeśli trzeba ... dzięki z góry

https://www.audiostereo.pl/topic/12005-przestrojenie-tuner-am-radmor-5122/

No i mnie zatkało. Dokumentnie. Jak, co i po kiego Filipa chcesz przestrajać? To tuner - wbrew nazwie - przeznaczony do odbioru fal krótkich. Wbrew nazwie, bo AM oznacza fale długie lub średnie (amerykański odpowiednik AM to nasze średnie, a europejski - długie i stąd trochę zamieszania). Te zresztą też odbiera ale nie jest w tym wcale nadzwyczajny. A jak się go stroi - a nie przestraja - to możesz przeczytać w instrukcji, która zamieścił na swojej stronie kolega z forum tomektoon. Patrz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest wprawdzie instrukcja do 5422 ale sporo rzeczy jest podobnych. W 5122 nie masz wbudowanego głośniczka i opcjonalnego gniazda do anteny do odbioru fal AM (oprócz tej ferrytowej z tyłu). 5421 i 5422 róznia sie też o ile pamiętam możliwością programowania fal długich i średnich (w jednym jest, w drugich nie ma). W 5122 jej nie ma. W praktyce Radmor 5122, tak, jak i jego następcy służył wyłącznie do odbioru fal krótkich i wylącznie tych stacji, których nie powinno sie słuchać. Mój 5122 ma pięknie wyslizgane klawisze od wszystkich zakresow fal krótkich i dziewiczo czarne te od średnich i długich ;-) Czarne, bo mój jest z tych niegdyś czarnych, które z czasem zmieniły kolor na miedzianobrązowy. Osobiście uważam, że własnie te miedzianobrązowe - takie jak mój - są znacznie gustowniejsze niz pospolicie wyglądające przy nich te ze srebrnym panelem :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może streszczę powyższą wypowiedź bo pewnie nie każdy wychwyci najważniejsze ;-) :

Tunera AM nie da się przestroić na FM..

A srebrne są najładniejsze i basta!

Ja też wole srebrny ten miedzianobrązowy jak nazwał to kolege (((((((( Rafał )))))))) mi się wydaje że jest kolorem gówniano podobnym i niepotrzebnien się tyle napisałeś mogłeś tylko napisać że się nieda tego dostroić i było by git ... . Pozdrawiam wszystkich posiadacz srebrnych RADMORÓW .

-> Rafal

Troszke niedokladnie przestudiowales podreczniki. AM to skrot od "amplitude modulation" - modulacja amplitudy, czyli kolokwialnie metoda jaka sygnal akustyczny jest nakladany na fale nosna, radiowa. AM czy FM nie ma zadnego zwiazku z dlugoscia czy zakresem fal. Mozna nadawac i odbierac emisje AM zarowno na dlugich, srednich jak i ultrakrotkich falach (nazywanych przez publicznosci a takze co gorsza producentow - FM)

Rafał poczytaj co ludzie myślą o tym twoim kolorze "gówniano podobnym" na innych stronach o RADMORach dowiesz się że srebrny jest bardziej ceniony i tego niezmienisz . Wróć się do punktu wyjścia o tunerach AM RADMOR dobrze Ci radze .

> dudivan

Pewnie (a nawet na pewno ;-) masz rację tyle, że miliony posiadaczy tunerów nie mają o tym pojęcia i żyją w stanie ogłupienia. Stan ogłupienia w przypadku pięknych analogowych tunerów pogłebiany jest u ich właścicieli przez wpatrywanie się w ich pięknie podświetlane skale. W moim przypadku stan ogłupienia jest daleko posunięty, gdyż na skalach obu moich analogów nieco większymi literami na górze pisze FM, a niżej - mniejszymi - AM. Słowa po prostu często zmieniaja swoje pierwotne znaczenie i te zmiany bywają niekiedy zabawne ;-) I nie ma co z nimi wojować, anwet jak się ma rację. Obśmiać się i tyle :-)))

-> Rafal

> Stan ogłupienia w przypadku pięknych analogowych tunerów pogłebiany jest u ich właścicieli przez

> wpatrywanie się w ich pięknie podświetlane skale.

Bluznierco ! Analogowe tunery sa jedynie slusznymi tunerami. Ale wybaczam Ci. Ty nie wiesz co czynisz (podlaczajac Cyryla na wejscie MM Naima) :-))))))

> Słowa po prostu często zmieniaja swoje pierwotne znaczenie i te zmiany bywają niekiedy zabawne ;-) I nie ma co z nimi wojować, anwet jak się ma rację. Obśmiać się i tyle :-)))

I w ten sposob utorujemy glupocie droge do zawladniecia swiatem ?

(Rafał) słowa ( gówniano podobnym ) pisze na żarty , tobie się podoba brązowy kolor mi się podoba srebrny mamy różne gusty cieszę się że trzymiesz swojego zdania i tak trzymać . Ale nie warto czasami się oddzywać na jakiś temat bo jak Ci coś nie pójdzie to cię zj***ą inni .

Ja kupiłem Radmora 5102 nie dawno ze względu na fakt, iż dażyłem go w latach '80 wręcz nabożeństwem. Był dla mnie szczytem marzeń.

Myślę, że jest to dobry wątek by zapytać o przestrojenie właśnie jego. Czy posiadając zdolności manualne i trochę doświadczenia z lutownicą dam rade go sam przestroić?

Moim skromnym zdaniem lutownica ani zdolnosci manualne nie wystarcza. Zeby to zrobic trzeba miec jakies pojecie o sprawie i jakies profesjonalne przyrzady pomiarowe. Sa wizardzi, ktorzy robia to na oko ale efekty beda raczej srednie. A z punktu widzenia audiofila to juz wogole...

Ja mam gdzieś jeszcze tuner Diory. Dla zmiany zakresu UKF wymieniłem w nim całą głowicę UKF. Można taką kupić "za grosze". Wywaliłem tę, która była i w to miejsce wstawiłem nową. Co prawda, to było kilka lat temu...

Faktycznie - nie wystarczy samo posiadanie lutownicy. Ale też nie potrzeba być inżynierem elektronikiem.

Nie wiem jak to jest w Radmorze, ale jest bardzo możliwe, że można to zrobić podobnie.

Janusz z Torunia

No, wymiana glowicy to rzeczywiscie zadna filozofia. Ja myslalem o hardcorowym podejsciu. Plastikowy wkretaczek w dlon i krecimy rdzeniami, rozciagamy i sciskamy zwoje, krecimy trymerami.

Jest tylko jedno zastrzezenie. Wymiana glowicy jest latwa w przypadku polskich tunerow. One wszystkie mialy mniej wiecej takie same uklady. Nie wiem jak by to wygladalo np. w jakims starym Marantzu.

W tym moim tunerze - głowica, to była oddzielna puszka wstawiona na główną płytkę. Z niej są wyprowadzone: wejście antenowe, wyjście p.cz., masa, +zasilanie, wejście napięcia strojenia diod pojemnościowych, ARCz, i to chyba wszystko.

Jeżeli tak też by było w "obcych" tunerach, to prawdopodobnie można by w nich tak samo łatwo wymienić głowicę. Jednak jeżeli głowica UKF nie jest oddzielnym klockiem, tylko jest częścią całego układu na jednej płycie, to można by mieć pewne trudności z ustaleniem tych punktów, które trzeba zastąpić wyprowadzeniami nowej głowicy.

I jeszcze jedno - to wszystko dotyczy głowicy strojonej napięciem.

W przypadku głowicy strojonej kondensatorem o zmiennej pojemności, to zupełnie inna bajka.

Janusz z Torunia

hmmm ... a wiec z tego co wiem najważniejsze co jest do zrobienia zeby przestroic Ramodra 5102 to przerobienie dwóch siedmio zwojowych cewek na cztero zwojowe i nastepnie dostrojenie odleglosci miedzy tymi zwojami ... tylko nie wiem czy sa one w obwodzie antenowym czy gdzie ? :/ Chyba ronilo sie jeszcze cos z pojemnosciami ... ale nie weim dokladnie :/ ... potrzebowalbym w sumie instrukcji krok po kroku jak to zrobic i ktore to sa elementy ... moge wrzucic zdjecia ... czy ktos sie tego podejmie i mi pomoze ? bylbym bardzo wdzieczny :]

Ukryta Zawartość

ściągnij to, jak nie będziesz mógł to mogę wysłać Ci na e-maila

polecam przejżeć też

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.