Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner sieciowy do 3000 zł

Ponury Kosiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam do pracy (pokój dla klienta, rozmowy z klientami, czasem chill out dla pracowników:) "sprzętu grającego". Sfera audiofilska jest w domu, a do pracy potrzebuję czegoś dobrze grającego w tej cenie oczywiście, ładnie wyglądającego (to też jakaś wizytówka firmy). Dobrze by było gdyby był to amplituner z CD (Marantz takowe robi z tego co wiem) ale mój rozwój w ramach nowoczesnych technologii stanął około 15 lat temu... Nie wiem czy będę potrzebował CD jeżeli z sieci będę mógł LEGALNIE korzystać z muzyki, radia internetowe itd. Choć miło czasem wrzucić coś "swojego" a to głównie mam na CD. Miłym elementem byłby też wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (jakoś dowolna...) bo od klienta dostaliśmy "ładny" gramofon i dobrze by było móc go zaprezentować właśnie temu klientowi.

Proszę o pomoc w doborze, może też komuś "wpadną do głowy" jakieś fajne kolumny podstawkowe do zaproponowanego amplitunera (nie muszą być nowe).

Pokój ma około 20 m2.

Z góry dziękuję.

ps. jeżeli to nie ten dział proszę o przeniesienie:)

https://www.audiostereo.pl/topic/120036-amplituner-sieciowy-do-3000-z%C5%82/

Nie wiem czy będę potrzebował CD jeżeli z sieci będę mógł LEGALNIE korzystać z muzyki, radia internetowe itd

www.tidal.com

40zl miesięcznie

Amplituner sieciowy, czyli wzmacniacz i sprzęt który obsłuży nam tysiące stacji radiowych w sieci.

W eterze to raz że mało muzyki jest, jak jest to podłej jakości, nie wspominając o tym że czas antenowy sprzedaje się najlepiej pod reklamy..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można uruchomić to nawet na telefonie i podłaczyć pod klasyczny wzmacniacz i kolumny.

Zamiast telefonu może być oczywiście mały i elegancki laptop, czy jakiś streamer. Do wyboru

Ukryta Zawartość

No jasne, jasne, dziękuję. Mały ze mną problem już sygnalizowany: 15 lat za ... (ze względów poprawności rasowej ta część została wykasowana).

Potrzebuję kompletnego systemu żeby sprzedawca przyszedł, zamontował, zaktualizował oprogramowanie, zsynchronizował z internetem etc.

Tak żeby grało, w miarę jak najlepiej. Oczywiście abonament za LEGALNĄ muzykę jak najbardziej wchodzi w grę.

Cały zestaw. Z tym preampem to bym nie przesadzał, bo jak nie będzie go w puszce to odgrzebię gdzieś w rupieciach swój stary project i będzie gdzieś z tyłu schowany.

Generalnie chodzi żeby grało, wyglądało, nie nastręczało problemów, było łatwo obsługiwalne. CD mile widziane.

Simple Audio Roomplayer

Cocktail Audio X12

Philips Fidelio AW9000

Kolejnosc przypadkowa. Skupilem sie glownie na funkcjach sieciowych.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Cocktail ciekawy - jak się ma do "tradycyjnego" Marantza MCR 610?

A Philipsy strasznie fajne, ciekawe tylko że gadżeciażem nie jestem i obawiam się, że również mój wspólnik tematu "puszczania muzyki" może nie ogarnąć... Chyba, że to proste jak barszcz. Zawsze to co nieznane wydaje się skomplikowane.

W zaleznosci co chcesz podpiac do Marantza czy Cocktail Audio?

Philipsy sa latwe do obslugi:

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie mam jeszcze nic upatrzonego. Raczej jakieś monitory, a może podłogówki ale nie duże, smukłe i niskie żeby również wizualnie nie przytłaczały. Zgodnie z maksymą dizajnu: mniej znaczy więcej.

W tak razie szedlbym w kierunku Marantz, jesli chcesz wykorzystac gramofon. Z drugiej strony to Philips.

Glownie dzieki tabletowi czy smartphone. Choc na krawedzi masz takze podstawowe przyciski do obslugi. Kolumny moga byc podlaczone do dowolnego zrodla dzwieku jak np. odtwarzacza cd, gramofonu, komputera, lub co najwazniejsze streamingu plikow poprzez UPnP.

Dzwiekowo poziom wyzszy od wielu mini stereo dostepnych na rynku w podobnej cenie. Na plus to ze nie trzeba byc w tzw. Sweet spocie by uslyszec dobry dzwiek. Konstrukcja na to pozwala.

No właśnie, smartfon lub tablet.... Do tego słabe opinie w necie na temat softu.

A przy założeniu, ze rezygnuje z napędu cd to może yamaha, onkyo lub teac? Jakie są Wasze opinie na ten temat? Jezeli znacząco można podnieść jakość dźwięku nie podnosząc znacznie ceny to może dokupić odtwarzacz cd z tej samej linii? Czy w takim przypadku istnieje możliwość "zrzucania" muzyki z płyt na nośnik elektroniczny, twardy dysk czy do wewnętrznego dysku amplitunera?

Cocktail Audio ma funkcje rip'ow, tak samo mial moj byly Denon 103 (odtwarzacz plus ampli). Denon jednak byl troche ograniczony formatowo i wielkosciowo, max. mozna bylo mu dysk tylko 100GB jak dobrze pamietam, co tak na prawde pozwalalo uzywac tylko formatow stratnych. Na plus z kolei obsluga i radio internetowe, port usb, co pomagalo zwiekszyc troche zasobnosc kolekcji muzycznej, cenowo teraz to dobra inwestycja. Brzmienie, lepsze niz Cocktail Audio.

Czytam, czytam i przepaść 15 lat powoli zaczyna sie zmniejszać. Idea zaprezentowana przez Rambo54 kiełkuje. Może grunt ńiezbyt podatny, ale zaczynam rozumieć idee. Rambo, czy możesz mi podać namiar na Ciebie telefoniczny? Jezeli parasz sie tym zawodowo tym lepiej bo "może my Panie jak byznes zrobim":)

Faktycznie najlepiej dobry wzmak, dobre kolumny i olać tuner, olać cd, olać spotify, olać amplituner z podłączeniem do netu.

W biurze nie mam wifi tylko cały net po kablach, czy to problem? Jezeli tak to i tak planuje łącze ze stałym IP po światłowodzie, a wtedy dotychczasowe mogę wrzucić jako wifi na potrzeby gości i wlasnie tego tidala. Czy ja dobrze to rozumiem?

Jaki sprzęt muszę mieć podłączony do wejścia audio we wzmacniaczu aby to wszystko hulalo? Jakiś streamer, czy co??? Tutej mocno jeszczem zielony...

Odtwarzacz sieciowy:) zakładając budżet na 3000 zl to jakie klocki polecacie? a może uda znaleźć sie jeden klocek zastępujący odtwarzacz i wzmacniacz o takich parametrach, które bedą odpowiadały wzmacniaczowi średniej klasy?

Do tego kolumny podstawkowe do 2000 zł (AE 301, indiana Linę Diva 255).

Może po prostu kupie dobry używany wzmacniacz od sprawdzonego handlarza (naprawdę dobry ma sprzęt) i do tego odtwarzacz sieciowy.

TIDAL myśle ze to jest dobra droga:)

Amplitunery kina domowego to taki jeden klocek ze wszystkim ale potrzebny jest monitor albo TV do skonfigurowania. Potem można sterować z PC albo smartfona. Warto sprawdzić, jakie serwisy sieciowe oferuje sprzęt, bo klocek może nie mieć aktualizacji firmware, kiedy oferta w Internecie zmienia się dość dynamicznie.

Inny wariant to miniwieża z funkcjami sieciowymi. Kiedyś się zastanawiałem nad Pioneerem X-HM72 / X-HM82. Wygląda atrakcyjnie, chociaż w sieci są opinie o awaryjności.

Miniwieża odpada bo: raz: nie gra, dwa: nie wygląda:)

A czy jeżeli jednak onkyo amplituner i cd, następnie podłączenie do netu (przez kabel) to jak wygląda możliwość, i czy jest takowa, korzystania z TIDAL HiFi?

Rozumiem, że konfiguracja na laptopie w sieci po kablu.

Jak potem mogę wybierać (o ile mogę korzystać z Tidal) co chcę słuchać?

Czy to onkyo obsłuży Tidal hifi, czy może być sterowane ze smartfona?

Tyle pytań, tyle pytań a głód wiedzy coraz większy. (przyznam, że nie sądziłem że ponownie tak się wkręcę w moderne technologie w aspekcie audio, ale jak zacząłem czytać o Tidal'u, bezstratnej kompresji i bogactwie audioteki to nie sposób to wszystko pominąć).

Zobacz w opisach sprzętu, czy obsluguje Tidal. Ja mam Yamahę, która obsługuje Spotify, Napster, Juke i oczywiście lokalne DLNA, Airplay. Z tych serwisów internetowych tylko Spotify jest dostępny w Polsce, do tego trzeba mieć wersję płatną (20zł/miesiąc), która oferuje nagrania 320kb/s, chyba kodowane AAC. Steruje się tym z PC albo telefonu zalogowanego do tej samej sieci. Przez DLNA działają pliki FLAC, sterowanie jest z telefonu lub pilotem, korzystąjąc z wyświetlacza amplitunera lub ekranu TV.

Istotne jest to, że Yamaha odtwarza FLAC bez przerw między utworami, Spotify także jest bez przerw.

Całkiem niedawno analizowałem różne modele i mam kilka preferowanych typów: Denony 1100 i 2100, Pionieer 924 i Yamaha V777. Wszystkie mają ciekawe systemy korekcji akustyki i wybór nie był prosty ;)

...wybór nie był prosty ;)

W takim razie jaki czynnik zaważył, bardziej techniczny (np elementy toru audio) czy praktyczny ? z tego co widziałem to Yamaha ma jakby ciut fajniejszą grafikę przy wyświetlaniu plików muzycznych i stacji radiowych na TV.

Obiektywnie to Yamaha ma najbardziej bogaty zestaw wejść i wyjść, a system korekcji YPAO RSC daje chyba najwięcej możliwości własnego dostrojenia. Ale w sumie to pewnie bardziej zadecydowało jakieś subiektywne zaufanie do marki ;)

No a jak oceniasz jakość wewnętrznego toru DAC amplitunera vs podłączonej analogowo do amplitunera karty e-mu 0202 usb, a także jakość wyjść słuchawkowych w obu tych urządzeniach ?.

No i ciekawe byłyby jakieś pomiary RMAA tego amplitunera, to chyba trzeba by je robić na sztucznym obciążeniu na rezystorach symulujących impedancję kolumn.

coś w tym rodzaju :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były też tutaj na forum robione pomiary amplitunera i nie wyszły za dobrze, szkoda że nie ma już dostępnych grafik RMAA, poniżej link do tego tematu :

Ukryta Zawartość

Ciekawe jakie byłyby wyniki z tak dokładnej karty jak E-MU, bo np Kyle mierzył amplituner Yamaha na integrze i mu wyszły takie wyniki :

''zmierzyłem Yamahę RX-V 661 a wejściem była karta zintegrowana (czyli ograniczenie wyników przez wej. integry). ... Dynamika/SNR ~88,2 dB . Pasmo równe ... bo przy 30 Khz nie ma nawet -1 dB . THD na wyj. sł. ładne ~0,004% ... na pre out już o niebo gorzej ... nie wiem czemu.''

EDIT :

Test porównawczy różnych systemów korekcji akustyki pomieszczenia :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę już się naczytałem różnych porównań ;)

Tu jest ciekawa analiza YPAO RSC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha RX-V777 nie ma korekty subwoofera, to jest dostępne dopiero od modelu RX-A20xx. Audyssey XT w tanich Denonach może być pod tym względem lepszy.

Nie odpowiem na twoje pytania, bo nie porównywałem ani z EMU ani nie testowałem słuchawek. A prawdę mówiąc w moim wieku to już nie będę recenzować sprzętu audio. Tymczasem jestem bardzo zadowolony z dźwięku na kolumnach 2.1 i słucham muzyki ;)

Zrobię jakieś pomiary. Nie powinno być problemu z pomierzeniem DAC ale pomiar wzmacniacza i pomiary akustyczne wymagają trochę przygotowań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobię jakieś pomiary. Nie powinno być problemu z pomierzeniem DAC ale pomiar wzmacniacza i pomiary akustyczne wymagają trochę przygotowań.

Fajnie byłoby je sobie obejrzeć, a tym bardziej że ten kto je będzie (o ile będzie miał czas oczywiście) robił ma o tym pojęcie i jest przynajmniej gwarancja że coś tam nie będzie spieprzone czy też nie wzięte pod uwagę w związku z brakami w wiedzy w metodyce przeprowadzania pomiarów.

A jako chwilową odskocznię, przypomnę przy okazji taki temat, każdy tam znajdzie jakieś swoje za i przeciw ale myślę że przeczytać warto :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiektywnie to Yamaha ma najbardziej bogaty zestaw wejść i wyjść, a system korekcji YPAO RSC daje chyba najwięcej możliwości własnego dostrojenia. Ale w sumie to pewnie bardziej zadecydowało jakieś subiektywne zaufanie do marki ;)

A co myślisz o poniższym poście porównującym amplituner Yamaha i nie tylko ze wzmacniaczem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.