Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze zestawu, amplituner wstępnie wybrany 4000-5000 PLN

wariatos

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z nieznajomością tematu chciałbym prosić o radę doświadczonych w tym temacie osób. Udało mi się odłożyć trochę grosza i chciałbym je sensownie wydać i być z tego wyboru very happy. Budżet jaki mam to około 4 max 5 tysięcy.

Przez długi czas zastanawiałem się czy pójść w stereo czy kino domowe. Głównie na sprzęcie będę słuchał muzyki , trochę grania na PS4 oraz trochę filmów. Zdecydowałem się z tego powodu na kino domowe ponieważ jest bardziej uniwersalne dla moich zastosowań. W skład zestawu ma wejść amplituner oraz kolumny frontowe. Za jakiś czas będę chciał dokupić centralny może subwoofer. Sprzęt będzie rozstawiony w salonie 30 m2. Wstępnie wybrałem już amplitunery :

1. Yamaha RX-V777

2. Denon X2100W

3. Pioneer VSX-924

wszystkie praktycznie w tym samym przedziale cenowym oraz z bardzo podobną funkcjonalnością. Może jednak coś jeszcze przeoczyłem.

Największy jednak mam problem z wyborem głośników. Gatunków muzyki słucham wielu. Najwięcej rap, hiphop, trochę hardcore, punk, rock, electro.

Fajna była ostatnio promocja na iboodzie na zestaw głośników boston acoustics a3600 za 1400 PLN ale się spóźniłem.

Proszę o jakieś rady ewentualnie gdzie najlepiej wybrać się na odsłuch w Warszawie. Byłem w tophifi na Nowogrodzkiej mieli rx-v777 ale niestety głośników w moim przedziale cenowym nie mieli.

Będę przesiadał się z Edifier S330D także przeskok będzie ogromny :)

Boston Acoustics odradzam. Możesz się wybrać do Planety Dźwięku na Tarczyńskiej, tam będziesz miał na pewno większy wybór z możliwością posłuchania i ocenienia samemu.

Witaj,

zacznę od wyboru rozwiązania czyli kino domowe lub stereo. Jeśli w większości będzie wykorzystywał system do odsłuchu muzyki, przemyśl temat zbudowania systemu stereofonicznego. W podobnym przedziale cenowym konfiguracja dwukanałowa zagra po prostu znacznie lepiej. Dla przykładu możesz zbudować system na wzmacniaczu NAD C356 BEE lun BC Acoustique EX-322D (wersja z przetwornikiem) oraz polskie kolumny Pylon Audio Sapphire 25. Taki zestaw powinien Cię w pełni usatysfakcjonować brzmieniowo.

Jeśli jednak koniecznie stawiasz na kino domowe, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie amplituner Denon AVR-X2100W z kolumnami Dali Zensor 7 lub jeśli szukasz brzmienia mocnego, dynamicznego Melodika BL40.

Przyjrzyj się moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, z Warszawy masz do nas autostradę i 1.5 godziny, natomiast w jednym miejscu będziesz mógł posłuchać ogromnej ilości rozwiązań.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Znalazłem jeszcze jeden amplituner w moim przedziale cenowym zastanawia mnie tylko czym tak naprawdę się różni od RX-V777, a chodzi o Yamaha RX-A740 który jest dostępny w kilku sklepach internetowych w tej samej cenie co RX. W pozostałych sklepach cena w granicach 3000PLN co świadczyłoby o wyższości tego modelu.

Jesli za ta kase ma byc amplituner i para frontow to nie bedzie tak zle, masz duzy salo wiec kolumny musza miec dynamiczne mocne brzmienie. Proponowalbym zerknac na kolumny Magnata z serii Quantum i np 675 za ok 900 zl za sztuke. Tomocne i dynamicznie grajace kolumny z dobrym basem -180 W w RMS-sie, glosniki to dwie siedemnastki i trzydziestka na wysokich, skutecznosc to az 92 ddB a i mysle ze ich 20-to cm szerokosc nie bedzie przeszkoda. Popatrz tez na kolumny Yamahy NS-777, to duze 100W-owe kolumny z dobra podstawa basowa oparta na dwoch 20-to cm glosnikach nasowych za ok1100 zl za szt, popatrz tez na Wharfedale Diamond 10.7oparta na dwoch szesnastkach i piecdziesiatce Na srednich ze skutecznoscia 90dB za cene 1200-1300 za szt, popatrz na Taga Platinum F-100 z dwoma szesnastkami i trzynastka na srednich ze skutecznoscia 92 dB za ok1400 za szt, albo na Indiana Line i Tesi 560 ze swoimi tez szesnastkami z taka sama skutecznoscia.

Amplitunery z serii RX-A to seria prestuzowa Yamahy wiec dlatego wyzsza cena.

Wiec spokojnie mozna ta 740 - tke brac.

zastanawia mnie tylko czym tak naprawdę się różni od RX-V777, a chodzi o Yamaha RX-A740

Seria RX-A to jest wariant "audiofilski", różnice są głównie w konstrukcji mechanicznej: inny front i piąta nóżka. Przy czym A740 to odpowiednik V677, czyli słabszy model niż V777.

Popatrz tez na kolumny Yamahy NS-777

byłem dzisiaj w jednym z salonów i dostałem informację iż ns555 lepiej zagrają od tych ns777. Niestety nie miałem okazji ich posłuchać w przyszłym tygodniu będę umawiał się na odsłuch. Czy może ktoś potwierdzić jeszcze te informację. Cena jest jeszcze lepsza i jakby miały lepiej grać to już super by było :)

Słyszałem te 555 u kolegi no i powiem, że faktycznie grają nieźle w parze z Onkyo 609. 777 mają więcej głebszego basu ale to musisz sam zewryfikować czy Tobie podejdzie.

Wstępnie wybrałem już amplitunery :

1. Yamaha RX-V777

2. Denon X2100W

3. Pioneer VSX-924

Witaj z tych amplitunerów ktore wymieniłeś Yamaha 777 jest bezkonkurencyjna. To wyższa klasa niż Denon i Pioneer.

Jako kolumny proponuję Ci model Magnat Quantum 677 pack lub Yamaha NS 555 pack.

W razie pytań zapraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.