Skocz do zawartości
IGNORED

Cd do Roksan Kandy K2

MusicManiacX

Rekomendowane odpowiedzi

Przenosze wątek tutaj ponieważ klub roksana "zdechł".

Obecnie posiadam Roksana K2. Zródo tymczasowo ps3.

Planuje kupić odtwarzacz cd bez żadnych dodatkow typu: usb czy dacow wewnetrznych. Nie intersuja mnie pliki tylko zwykłe płyty CD. SACd i inne wynalazki też nie wchodzą w grę. Moim zdaniem tylko naciąganie kasy. Wiadomo, że lepiej zawsze może grać ale nie będe gonił króliczka. Chce mieć przyjemnosć ze sluchania swoich CD.

Kilkaset, tysiąc czy milion plików w komputerze tylko spowodowaloby u mnie mdłości i straciłbym przyjemnosć ze sluchania muzyki.

To tak na wstępie :)

Chciałbym teraz poradzić się was czy do Roksana K2 kupić cd K2 (tu przemawia cena - jakość), k3 czy, cd Kaspiana M2?

M2 jest z tej trójki najdroższy ale czy, scena i muzykalność Roksana K2 się nie zburzy w połączeniu z CD Kaspian M2?

Czytałem ze Kaspian to inny charakter grania. W integrze Roksan Kandy K2 podoba mi się miekkość basów i detaliczność i to, że dzwięk nie wychodzi przed kolumny raczej jest w linii i za kolumnami.

Chodzi mi o wartość bezwzgledną czy Cd kaspiana m2 wniesie dużo na plus niż cd-ki K2 i K3? Z tego co czytałem budowa zawieszenie zasilanie jest w M2 dużo lepsze.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/120018-cd-do-roksan-kandy-k2/

Przenosze wątek tutaj ponieważ klub roksana "zdechł".

Obecnie posiadam Roksana K2. Zródo tymczasowo ps3.

Planuje kupić odtwarzacz cd bez żadnych dodatkow typu: usb czy dacow wewnetrznych. Nie intersuja mnie pliki tylko zwykłe płyty CD. SACd i inne wynalazki też nie wchodzą w grę. Moim zdaniem tylko naciąganie kasy. Wiadomo, że lepiej zawsze może grać ale nie będe gonił króliczka. Chce mieć przyjemnosć ze sluchania swoich CD.

Kilkaset, tysiąc czy milion plików w komputerze tylko spowodowaloby u mnie mdłości i straciłbym przyjemnosć ze sluchania muzyki.

To tak na wstępie :)

Chciałbym teraz poradzić się was czy do Roksana K2 kupić cd K2 (tu przemawia cena - jakość), k3 czy, cd Kaspiana M2?

M2 jest z tej trójki najdroższy ale czy, scena i muzykalność Roksana K2 się nie zburzy w połączeniu z CD Kaspian M2?

Czytałem ze Kaspian to inny charakter grania. W integrze Roksan Kandy K2 podoba mi się miekkość basów i detaliczność i to, że dzwięk nie wychodzi przed kolumny raczej jest w linii i za kolumnami.

Chodzi mi o wartość bezwzgledną czy Cd kaspiana m2 wniesie dużo na plus niż cd-ki K2 i K3? Z tego co czytałem budowa zawieszenie zasilanie jest w M2 dużo lepsze.

Pozdrawiam.

cześć! miałem komplet Roksana i uważam cd K2 za bardzo słabe źródło zdecydowanie nie dające wykazać się wzmacniaczowi. Szukaj czegoś ambitniejszego. Sz.
Gość numik

(Konto usunięte)

dokładnie, poza tym wbrew pozorom firmowe połączenia nie są takie rewelacyjne. Rozważ dobrego DAC, przerobiłem ich ostatnio sporo, Myryad Z20, Audio-gd nfb-28, półka niżej IRDAC i Schiit Bifrost (nie warto wg mnie). Półka wyżej też pewnie spory wybór, do tego dobry transport za 300 zł i efekt malina.

Wypożyczaj, słuchaj, wybieraj :).

Witaj,

porównując odtwarzacze Roksan, należy obok siebie postawić model K2 i K3. Nowsza konstrukcja jest trochę równiejsza, trochę lepiej wypełniona, tak więc na pewno warto do niej dołożyć. Seria Caspian to trochę inna bajka. To świetny odtwarzacz, oferujący praktycznie pod każdym względem lepszy dźwięk niż Kandy. Różnice przede wszystkim będą słyszalne w naturalności, spójności, świetnym wybrzmiewaniu instrumentów, takiej analogowości.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli. U nas także masz możliwość wypożyczenia urządzenia i przetestowania we własnym systemie.

Jeśli natomiast wchodzi w rachubę także odtwarzacz innej marki, zwróć uwagę na świetne top-loadery Rega oraz Naim CD5XS (niestety wyraźnie drożej, ale pod względem brzmieniowym wybitny odtwarzacz).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem K2 i mój Atoll CD100 całkiem ładnie grał z K2 ale to zależy od reszty toru . Jakie masz kolumny czego oczekujesz od CD jaki dźwięk lubisz napisz to będzie łatwiej coś doradzić . Z ciekawych CD miałem też Caspiana ten starszy model bardzo ładnie grał ten CD miał to coś w sobie .

Niestety nie mieszkam w Polsce.

Kolumny jakie posiadam to podlogowe Klipsch R26F. Muzyka, to przede wszystkim kobitki: Patricia Barber, Macy Gray, Alicja Keys, Katie Melua, Duffy, trochę electro, Prodigy. Tego rodzaju płyt mam najwiecej.

Jaki dźwięk lubie, nie wiem jak to napisać. Roksan właśnie ma to coś co sprawia mi przyjemność ze słuchania nawet ROCKA, za którym wogóle nie przepadam. Wiem, że kolumny teraz będą najsłabszym ogniwem może coś co sprawi że zagraja bardziej naturalnie. Pozdrawiam.

jeśli moge jeszcze coś dopisac, to męczy mnie jedna rzecz, dźwięk wiolonczeli mam rozlazly nie wiem czy to wina konsoli :) tymczasowego źródła albo już kolumny lepiej nie zagrają lub inny jeszcze czynnik przede wszystkim narazie mam kolumny w sypialni 12m2. Wiolonczela jest taka przebasowana i rozlazła :) Choć słychać jak struny się obijaja...Nie wiem czy to dobrze ujełem :)

Nie słyszałem tych kolumn ale z tego co o nich piszą wynika że takie złe nie są i grają całkiem szybkim basem więc być może pomieszczenie jest małe i akustyka pomieszczenia tu jest winna no i źródło też czyli PS3 . Ogólnie Caspian CD powinien fajnie zagrać z tym zestawem z tego co pamiętam Caspian miał dobrze kontrolowany bas Atoll może ma go więcej ale z kontrolą jest trochę gorzej tak myślę . Wypożycz jak masz możliwość jakiegoś CD i posłuchaj z pewnością dźwięk się poprawi znacznie .

Nie słyszałem tych kolumn ale z tego co o nich piszą wynika że takie złe nie są i grają całkiem szybkim basem więc być może pomieszczenie jest małe i akustyka pomieszczenia tu jest winna no i źródło też czyli PS3 . Ogólnie Caspian CD powinien fajnie zagrać z tym zestawem z tego co pamiętam Caspian miał dobrze kontrolowany bas Atoll może ma go więcej ale z kontrolą jest trochę gorzej tak myślę . Wypożycz jak masz możliwość jakiegoś CD i posłuchaj z pewnością dźwięk się poprawi znacznie .

Dzięki za szybka odpowiedź.

Kiplische mam też zamiennie podpinane do amplitunera, który na razie z braku miejsca jest w szafie. Z ampli marantz ładnie grają, ale Roksan robi z tymi kolumnami co chce.

Klipsche potrafią juz teraz ładnie zagrać, trochę się nameczyłem z ustawianiem i adoptowaniem pomieszczcenia. Jest juz nawet całkiem dobrze ale nie mogę pogłaśniać zbyt głośno bo wszystko zaczyna sie mieszać :) Te kolumny potrzebuja dużo przestrzeni i mimo basreflexu z przodu większego odstępu od ściany tylnej i bocznej.

Myślę, że w większym pomieszczeniu zagraja już tak, że nie będe myslał o ich wymianie :) Naprawde bardzo dobre kolumny za tą cenę. Jak na razie gra mi to w linii z kolumnami i lekko z przodu i tak troche za kolumnami jakby za ścianą. Tak jakby 3 rzędy.

Bardzo mi sie ten efekt podoba. No i ten bas. Roksan go juz bardzo dobrze kontroluje tak że czasami wydaje mi się, że go brak, ale to tylko pozory jak trzeba schodzi szybko.

W kinie Klipsche to mistrzostwo świata, bas potrafi badzo szybko pulsować nie tylko nisko schodzi. Ciśnienie takie, że nie trzeba suba :)

Cóż zostaje mi składanie kasy na CD Caspiana. Pozdrawiam.

Bez odsłuchu nie kupuj bo to nie są tanie zabawki a w takiej cenie to już masz sporo CDków do wyboru . Lepiej posłuchać i wybrać ten który dla Nas zagra najlepiej .

Pozdrawiam i życzę trafionych zakupów . Jak już coś kupisz to napisz tu jak to zagrało ;)

Zrodlo jako najlepszy element zestawu...smiala decyzja...caspian to bardzo neutralne granie, ale potrzebowalbys zestawu a nie samego cd. Wolalbym poszukac zbalansowanego systemu za ta cene a nie jednego komponentu znacznie lepszego niz pozostala czesc zestawu. Kandy to dobry wzmacniacz, z dobra kontrola, detalem i przyjemny dla ucha, ale caspian to inna liga jesli chodzi o przekaz dzwieku w jego naturalnej formie I budowanie sceny. Przesluchaj ZESTAWOW to zrozumiesz o czym pisze.

Wieza STEREO Technics :)

Witam. Czytając trochę fora zagraniczne często spotykałem sie z kosmicznymi odtwarzaczami w zestawie, które znacznie przewyższały cenowo Roksana i kolumny :).

Do listy dopisuje Rege Saturn, Apollo-R (czywiście nie wiem jeszcze jaki jest stosunek jakości do ceny Apollo-R. Czy nie będzie ograniczała Roksana...) i Primare I22 CD. Mam jeszcze sporo czasu do namysłu :) Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.