Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze głośników do kolumny DIY stereo

kula001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Sprowadza mnie problem w doborze głośników do zestawu kolumn stereo. Chodzi o nagłośnienie domu. Projekt ma być przyszłościowy, więc nie podaję wymiarów pokoju, chciałbym żeby poradziły sobie także w dość dużych pomieszczeniach myślę tu o 30 do 40 m2. Składam teraz wzmacniacz 2x200W na 4R i 2x120W na 8R. Jeszcze go nie skompletowałem, ale już wstępnie myślę nad kolumnami. Chcę złożyć porządny zestaw, we wzmacniaczu raczej nie oszczędzałem na podzespołach i ta sama zasada będzie mnie kierowała przy projektowaniu kolumn. Nie celuje w żaden hi fi i hi end po prostu ma dobrze grać. I tu jest problem. Proszę o wstępne propozycje marek i modeli głośników, które zagrają wedle moich oczekiwań, które podam na końcu. Będę starał się w miarę możliwości ich posłuchać, ponieważ cały projekt jest rozłożony w czasie, nie spieszy mi się. Dodam, że zwrotnice planuję zrobić na jantzen'ach na podstawie pomiarów nie tylko obliczeń.

Wstępne wymagania:

Impedancja kolumny 4R

kolumna 3 way drewniana BR podłogowa

cena jednego głośnika niskotonowego do 500zł

średniotonowego 300zł

wysokie tony ok 150zł

preferuję dźwięk o szerokiej przestrzeni, wyraźny wyższy bas, wyraźny wokal, spokojne wysokie tony, nie syczące. Dźwięk ciepły, z szeroką sceną i wyraźnymi szczegółami bez dominacji brzegów pasm.

Bardzo proszę o jakieś propozycje.

Pozdrawiam

2xPeerless HDs 18EX + Wavecor TW30

d'Apollito 18db w okolicy 1,7-2,2kHz zależnie od zgrania faz

2 drogi, mniej skomplikowana zwrotnica, istotnie dobry bas, jak bym miał wróżyć to taką kombinację mi kula spziegula podpowiada :)

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Właśnie tak się mocno zastanawiam nad tym rozwiązaniem 2-way. Faktycznie nie potrzebuję schodzić z basem zbyt nisko więc może nie jest potrzebny trzeci głośnik. Zwłaszcza, że planuję w przyszłości rozwój projektu do postaci 5.1 i sterownika z karty dźwiękowej może jakiegoś asusa, wtedy zrobiłbym do tego suba. Jak się na to zapatrujecie?

Fajne głośniki kolega podrzucił cena nawet bardzo przystępna. Ciekaw jestem co jeszcze możecie zaproponować.?

No i poczytałem o układzie d'Apollito i odległość między głośnikami powinna wynosić 11cm dla 2kHz. Niewykonalne. Przy 1.5kHz jest 15cm już lepiej ale musiałbym wysokotonowca odsunąć. Szkoda ciąć ten głośnik tak nisko bo charakterystyki bardzo ładne. Mówię tu o sztywności membrany, pracy tłokowej. Jeśli już się decydować na ten głośnik to chyba w standardowej obudowie. Tylko pytanie czy wkładać dwa takie czy wspomóc go jakimś niskim tonem?

Nadal chętnie zobaczę propozycję innych głośników

W tym zakresie wybór to wolność :)

Masz relatywnie fajną (a zarazem nie) sytuację bo cały projekt masz jak otwartą książkę.

2x18cm powinno mieć wystarczający "wykop" zatem dokładanie kolejnego głośnika jet wyłącznie kwestią własnych preferencji zwłaszcza jak masz w odleglejszym planie sub niskotonowy (ja mam po pojedynczej 14'stce na kanał w TL'ce i dla mnie bomba)

18stkę dobrze jest ciąć relatywnie nisko - mimo posiadania dobrej charakterystyki w osi głównej, poza osiami zaczyna tracić zdolność przetwarzania, a zatem ilość energi akustycznej pochodzącej z odbić w pomieszczeniu będzie przy częstotliwości podziału niejednorodna.

ps. czy na pewno oglądasz taką samą charakterystykę? (ten peerles zaczyna podbijać już od 1,9khz)

Można też użyć jakiegoś Ushera - są spoko i w rozsądnych pieniądzach.

Odległość między głośnikami to już kompletnie inna bajka tu jeśli masz czas i chęci możesz wykonać kilka różnych frontów i je pomierzyć indywidualnie, poza interakcją mid basów pomiędzy sobą dojdzie jeszcze wysokotonówka a i korelacja pomiędzy nimi zrobiona zwrotnicą.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.