Skocz do zawartości
IGNORED

Ocena schematu wzmacniacza z prądowym sprzężeniem zwrotnym

stereowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o ocenę poprawności schematu wzmacniacza ( modyfikacja AVT−5045)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chce używać mosfet'ów na wyjściu do sterowania tranzystorami bipolarnymi , więc z tąd zamysł na budowę takiego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę błędów zrobiłeś przerysowując schemat. Kondensatory C10 C11 podłączyłeś źle, zamieniłeś wartości R14 i R15. Ogólnie patrząc to ma szanse działać.

Dzięki ,nie zauważyłem tego :) a jak z stopniem na MJE15030/31 czy będzie sytarczający aby w pełni wysterować tranzystory mocy ?.

Obniżyłem też napięcie zasilania na optymalne dla tranzformatora 2x24VAC dla wzmacniacza ,zmieniejszając rezystory dla zenerów w bazach Bd139/BD140 .

Moim zdaniem przesadziłeś ze stopniem sterującym. Tam powinny być raczej tranzystory o prądzie kolektora rzędu 1.5A i sporo większym paśmie. A między nimi wstawiłbym 100Ohm i 1uF.

Bardzo ciekawa aplikacja Analog devices :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym zastanowił się nad dołożeniem do emitera bd139 sterującego prądem spoczynkowym małego rezystora. Zrobi się pętla sprzężenia zwrotnego i polepszy się stabilność prądu spoczynkowego. Są też lustra prądowe produkowane w jednej obudowie nie trzeba się wtedy męczyć z ustawianiem tego na płytce.

Masz na myśli tranzystor tworzący źródło napięciowe do stabilizacji prądu spoczynkowego tranzystorów wyjściowych? Wstawienie pod emiter rezystora uzależniłoby prąd spoczynkowy końcówki od prądu wzmacniacza napięciowego, co byłoby kłopotliwe.

Ogólnie raczej nie polecam takiej przeróbki bo zastosowane uproszczenia mocno odbiją się na osiągach wzmacniacza .

Nie polecam też oryginału AVT .

We wzmacniaczu nie zmienione zostały też elementy kompensacji przy zastosowaniu dużo wolniejszego stopnia mocy na tranzystorach bipolarnych . Co przełoży się na pracę wzmacniacza na granicy stabilności .

Polecam jedynie budowę oryginału tylko zamiast nieosiągalnych już od dawna IGBT zastosować ogólnie dostępne MOSFET-y IRFP240/9240.

Sam Analog Device rekomendował te tranzystory kiedy IGBT przestały być produkowane .

Świetnie opracowaną konstrukcją na której możesz się oprzeć bazującą na tej koncepcji z tranzystorami BJT znajdziesz tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety jest to złożony wzmacniacz i raczej nie dla początkujących .

Ja kiedyś również popełniłem wariację na temat :

y71pf4feh4h4jtfrma51_1371490493.jpg

Więcej tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?p=334128&viewfull=1#post334128

Wzmacniacz do tej pory służy bezawaryjnie broniąc się brzmieniowo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Dzięki , przeglądam i wygląda naprawdę zadowalająco :)

Ale ...

Nie potrzebuje dużej mocy ,max 80-100W / dla 4 R w takiej konfiguracji ,może znasz raven1985 , podobny projekt o nie wysokich mocach ?

W wątku obok masz taki projekt, chociaż wygląda na zbyt mocno uproszczony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki ,zaglądałem tam :) . Z Samym autorem kitu AVT do tej pory nie mam kontaktu . Choć kiedyś Silver sound z AVT skopiowałem ,i zalega w szufladzie ponieważ to do niczego się nie nadaje

stereowiec

Jak chce ci sie troche podlubac to mozesz sobie skrobnac cos podobnego jak na ponizszym schemacie. Bedziesz musial sobie wzmocnienie tylko troche dobrac i po sprawie.

To dosc proste, ciekawe, fajnie grajace rozwiazanie.

Pradowe sprzezenie zwrotne zostalo podzielone na dwie czesci (pomiedzy op-amp oraz stopien sterujacy), dodatkowo op-amp robi nam jako servo.

Mamy szybkosc, duza impedancje wejsciowa i DC servo bardzo tanim kosztem.

W wersji BJT wyglada to tez niezle. Dosc miekko klipuje i jest prawie 100V/us.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-90139900-1431211124_thumb.png

post-8025-0-72911500-1431211162_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nie chce używać mosfet'ów na wyjściu do sterowania tranzystorami bipolarnymi , więc z tąd zamysł na budowę takiego wzmacniacza.

Witam

Ten "kit" to moje "dzieło". Nie widze przeciwskazań, na wymiane tra nzystorów sterujących, z mosfetów, na bipolarne, ale jesli kolega to uczyli, to trzena zamieńic też na inny TL 431, na wersje z dopiskiem "cz", czyli tl 431cz. wrewsja podstawoa ma 2,5 V , jako minimum, a wersja z "cz", ma 1,2 V minimalne napiecie , zatem lepiej koledze bedzie pracował układ stabilizacji prądu spoczynkowego...

Generalnie to na schemacie opublikowanym w EP sa małe błędy, i nalezy je sobie uwzglednic. Mam jeszcze kilka płytek drukowanych tego wzmacniacza, i 2 zmontowanew, i "odpalowne", z radiatorem do mocy max 150W bez wymuszonego chłodzenia, i 300W z wymuszonym. Jednak sa to wersje z mosfetami...

jk

a może "Rywal GC"

GC ma głebokość ujemnego sprzęzenia zwrotnego powyżej 30dB, a mój "wynalazek" ok 15 dB. Oznacza to, że FD wzmacniacza w GC jest pozyskane głebokościa sprzężenia, a w moim wzmacniaczu, wynika to z jego konstrukcji. Nie ma tu miejsca nad rozwodzeniem sie głębiej nad tym tematem, ale "redukcja wzmocnia w moim to ok 15 razy, a GC to 1000 lub wiecej. Jesli by nawet zrezygnowac w moim wzmacniaczu z petli ujemnego sprzęzenia zwrotnego, to jego FD będzie wynosiło ok 50, a pasmo górne mocy ponad 25kHz... Oczywiście zmioeni sie czułóśc, i wystapia problemy z pojawianiem sie napięcia stałęgo na wyjsciu...

A w iiny spsób tłumaczac, w moim wzmacniaczu, ujemne s[przezenie podnosi FD 15 razy, a w GC pomad 1000, czyli tyle ile wynosi głębokośc ujemnego sprzęzenia...

jk

stereowiec

Jak chce ci sie troche podlubac to mozesz sobie skrobnac cos podobnego jak na ponizszym schemacie. Bedziesz musial sobie wzmocnienie tylko troche dobrac i po sprawie.

To dosc proste, ciekawe, fajnie grajace rozwiazanie.

Pradowe sprzezenie zwrotne zostalo podzielone na dwie czesci (pomiedzy op-amp oraz stopien sterujacy), dodatkowo op-amp robi nam jako servo.

Mamy szybkosc, duza impedancje wejsciowa i DC servo bardzo tanim kosztem.

W wersji BJT wyglada to tez niezle. Dosc miekko klipuje i jest prawie 100V/us.

Dzieki , przypomina dość arzo PA300 i wzmacniacz Lynx . PA300 uruchomiłem wczoraj na tym co miałem w szufladzie . i podoba mi się, czekam teraz na paczuszke z tme z kolekcją opampów do podmiany i testowania dalszego.

Witam

Proszę o ocenę poprawności schematu wzmacniacza ( modyfikacja AVT−5045)

Ukryta Zawartość

Witam

W układzie DC Serwo, zamieniłęs rezystory 470 omów z 1 megaom. E ??? wartości 3,3kilo, spokojnie mozna dac 10-22kom.

R 1k??? zredukuj do 100 omów.

Zrezygnuja MJE , śa himeryczne i miałem z nimi tylko problemy, jakakolwiek parak 2sa.2sc.. o napieciu roboczym do 160V.

R 22 0my??? mozna zmienijszyc do 2,2-6,8 oma

Zrezygnuj z tego układu zabezpieczenia przeciwprzeciązeniowemu, a daj bezpieczniki elektroniczne.

Ukryta Zawartość

Dzieki , przypomina dość arzo PA300 i wzmacniacz Lynx . PA300 uruchomiłem wczoraj na tym co miałem w szufladzie . i podoba mi się, czekam teraz na paczuszke z tme z kolekcją opampów do podmiany i testowania dalszego.

Akurat te dwa powyzsze nie maja sprzezenia ''pradowego'', takiej predkosci napewno nie bedziesz w stanie osiagnac na powyzszych projektach, ale do zaglowania op-ampami beda bardzo fajne. PA300 nie mialem ale pamietam ze ludzie bardzo sobie go chwalili. Jak polutujesz to daj znac.

silver_sound

Czy mogl bys napisac jakiego typu problemy miales z MJE ?? Tak z ciekawosci. Dzieki

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Czy mogl bys napisac jakiego typu problemy miales z MJE ?? Tak z ciekawosci. Dzieki

Witam

Ze wszystkich tranzystorów zastosowanych jako pary sterujące, tylko ta parka stwarzała mi problemy, padając ot tak bez poaodu. Po kilku próbach znalezienia przyczyny takiego stamu, w konstrukcji wzmacniaczy, a bazuje tylko na układach z ujemnym-pradowym, czego przykładem jest nieco uproszczona wetsja wzmacniacza napięcia w układzie avt 5045... W końcu odpuściłem je sobie i stosuję parki 2sa/2sc... Nie doszedłem co było przyczyna, ale po rezygnacji z nich, ewentualne usterki wynikąja praktycznie zawsze z winy użytkownika...

Jesli interesuje kolegę schemat bezpieczika elektronicznego, kiedys tez publikowanego w jakims piśmie branzowym, po proszę o kontakt na PW... Obecna wersja jest juz końcową, stosowane przeze mnie...

jk

padając ot tak bez poaodu.

Mam w moich monoblokach kilkanaście par tego .

Działają już ponad 0.5 roku i żaden nie padł .

Więc albo trafiłeś na podróby (nie spotkałem się ) albo problem leży w układzie .

Te tranzystory są świetne jako sterujące bo mają sensowne wzmocnienie jeszcze dla kilku A prądu .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Mam w moich monoblokach kilkanaście par tego .

Działają już ponad 0.5 roku i żaden nie padł .

Więc albo trafiłeś na podróby (nie spotkałem się ) albo problem leży w układzie .

Te tranzystory są świetne jako sterujące bo mają sensowne wzmocnienie jeszcze dla kilku A prądu .

6 miesięcy, to zadn okres. Moje wzmacniacze ludzie maja , niektóre od 20 lat. Ja stosuje dośc wysokie napięcia zasilania, nawet do +/-150V w stopniu wzmocniania napięciowego, a standardowo, od ok +/- 80 V. Stosowałem przed tem pary 2sa/2sc, i jak pojawiły sie MJE, tak samo pomyslałem, ale szybko sie z nich "wyleczyłem" naprawani gwarancyjnymi. Obecnie jest na rynku tyle półprzewodników, że nie musze ryzykować reputacji, upierając sie na cos , co mnie zawiodło. Kazdy zatem ma swoje podejscie i doswiadczenia.

O kwesti ukłądu, nie będę dyskutował, bo skoro inne teoretycznie słabsze (prąd Ic max 1-2 A...) nie stanowiły problemu, ta "spawarka " z 2-3 razyeiwszym pradem tym bardziej nie powinna. Zatem ten aspekt wykluczam. Co do pochodzenia, kupuje półprzewdoniki tylko w sumie w tme, czasami u zaufanego gościa z allegro, zatem tu tez nie powinno byc problemu.

W układach w klasie H, z 3 mapięciami na biegunie, dla mocy ok 1200W/ 4 ony, napie cie zasilające wzmacniacz napiecia, to ok +/- 130V.... i musza to byc bezpieczne tranzystory. Zreszta, nie zauwazyłem u żadnej powaznej firmy z niszy PRO, aby MJE... stosowano... Cos w tym jest...

jk

No jak przekraczasz napięcia to się nie dziw, że padają :P

No jak przekraczasz napięcia to się nie dziw, że padają :P

Te problemy z nimi wystepowały w SS 300, z bipolarami na końcu, gdzie załkożone napięcie max zasilania to +/-63V.Biorąc pod uwage straty napęcia na tranzystorach, i rezystorach emiterowych luster pradowych, ok 4-6 V, to nie ma opcji, aby nawet w szczycie to napęcie na tranzystorze przekroczyło 120V, a maja katalogo ... 150.

Ja sie nie upieram, jak widze kolaga, że sa to optymalne tranzystory... I z mojej manufaktury wyszło kilka setek wzmacniaczy, i wole dobre niezawodne tranzystory.I jesliby sprawdzały mi sie te mje, zapewne bym je stosował. Jest jeszcze jeden aspekt. Ja , aby nie miec bałaganu z częsciami, wybieram tranzystory optymalne do swoich potrzeb, bo kupując w tme, im wie cej, tym taniej. Zatem mam w sumie dwie pary sterujące, i jedna pare końcowych bipolarów, oraz jedna mosfetów. Op-ampy, dobieram według konieczności.

Jak kolega dłużej posiedzi w branzy, przekona sie, że pójdzie w moje slady...

jk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.