Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik centralny nad telewizorem.

Krzychu72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie zamontowania głośnika centralnego. Po zmianie mieszkania i umeblowania jednym z wariantów jest umieszczenie głośnika centralnego nad telewizorem. Czytałem opinie że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie i czy to ma negatywny wpływ na oglądanie filmów ? Głośnik byłby zamocowany na wysokości ok. 145 cm Odległość między głośnikiem o fotelem to ok 4,75m. Głośnik centralny byłby zawieszony ok 25 cm wyżej od głowy Dziękuje za opinie.

Zależy od ogólnej koncepcji umiejscowienia kolumn i tv- jeśli masz tv nisko a kolumny L,P stojące lub na podstawkach, wtedy centralka nad tv będzie niewiele wyżej od linii poziomu głośników podstawowych. Gorzej będzie, gdy masz niskie kolumny podstawowe, a tv jest umiejscowiony wysoko, wtedy jeszcze wyższe umiejscowienie centralnego wymaga gruntownego przesłuchania, co nie wyklucza, że dźwięk będzie Ci odpowiadał. Zanim kupisz jakiś wieszak, czy zaczniesz wiercić kolumnę, zamontuj go prowizorycznie i posłuchaj.

Na całe szczęście nasze uszy są bardziej wyczulone na zmiany położenia źródeł dźwięku w płaszczyźnie poziomej, jak pionowej.

Nie powinno być problemu w sumie to byłby na wysokości głowy a Audyssey to ogarnie jak wielkość głośnika pozwala to wiewszaj, ja mam takiego 20 kg cielaka, że tylko pod TV może stać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale wierzycie w te cudowne systemy w amplitunerach a o akustyce to już się nie chce wiedzy zgłębiać. Jeśli skierujesz go na fotel może będzie ok co nie zmienia faktu że głosy mogą być odbierane nie naturalnie. Po za tym głośniki lewy i prawy łącznie z centralnym powinny być na tej samej linii a że nikt tego nie robi bo się kieruje ustawieniami marketowymi to później jest brak pojęcia o tym jak to powinno tworzyć odpowiednią scenę, no ale audysej załatwi sprawę ;)

Po za tym głośniki lewy i prawy łącznie z centralnym powinny być na tej samej linii

Pewnie w idealnym ustawieniu tak jest ale najczęściej wolne miejsce na centrala wypada albo pod telewizorem albo nad więc które Twoim zdaniem ustawienie było by lepsze ok. 145cm (blisko wysokości głowy) czy kolan ?

głośniki efektowe wypadają lepiej jak są wysoko

Bo zwykle za plecami znajdzie się coś, co stanie na drodze dźwięku i trzeba to "obejść", także za umieszczeniem surroundów wysoko przemawia wygoda takiego rozwiązania i brak precyzyjnej lokalizacji słuchem tylnych źródeł.

Ogólnie to brak lokalizacji źródła dźwięku stąd typowy głośnik efektowy może mieć opadająca charakterystykę, dużo jest nietypowych rozmieszczen głośników efektowych, ost testowałem takie skierowane membranami ku górze

dużo jest nietypowych rozmieszczen głośników efektowych, ost testowałem takie skierowane membranami ku górze

Widziałem kiedyś taki projekt głośników tylnych z szerokopasmowcem zamontowanym poziomo na końcu rury, częściowo wypełnionej włókniną, nad membraną był stożek rozpraszający. Niegłupi pomysł, dobre rozpraszanie dźwięku, proste do wykonania.

Krzychu72 ja miałem taki dylemat co prawda nie nad tv ale nad ekranem 119" więc jeszcze większe obawy (głośnik wysoko) ale jak się okazało nie uzasadnione :) - nie ma żadnego dyskomfortu że dźwięk jest oderwany ani innych problemów. tylko jeden warunek - jeśli głośnik wyjdzie naprawdę wysoko (jak u mnie) koniecznie trzeba go powiesić pochyło w kierunku miejsc odsłuchowych. ja tak zrobiłem i jest OK, jakby co to służę fotką

U mnie wcześniej centralny był także nad tv....teraz jest pod ekranem.... wnioski: jak na moje ucho nie ma żadnej różnicy tylko jest jeden warunek o którym wspomniał @jgx, głośnik skierowany czyli pochylony pod kątem w stronę widza... jeśli nad tv czy ekranem to w dół , jeśli pod to w górę.... w obydwu przypadkach jest na tyle dobrze że słyszymy ścieżkę dźwiękową jakby wychodziła prosto z ekranu.....

dużo jest nietypowych rozmieszczen głośników efektowych, ost testowałem takie skierowane membranami ku górze

Widziałem kiedyś taki projekt głośników tylnych z szerokopasmowcem zamontowanym poziomo na końcu rury, częściowo wypełnionej włókniną, nad membraną był stożek rozpraszający. Niegłupi pomysł

A co ze zbierającym się kurzem? Okresowe puszczanie na full, dla „odkorkowania”? ;)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Nie powinno być problemu w sumie to byłby na wysokości głowy a Audyssey to ogarnie jak wielkość głośnika pozwala to wiewszaj, ja mam takiego 20 kg cielaka, że tylko pod TV może stać

podoba mi sie ale jak byś móhł to podaj firmę od której kupiłeś standy pod głośniki właśnie takich szukam do B&W cdm1nt

Szkoda kasy na uchwyt - przerabiałem to . Za uchwyt trzeba dać 100 zł w góre . Na tych poniżej bałbym się coś stawiać . W castoramie kupiłem 2 profile po 8 zł sztuka(czarny mat) 8 kołków . Całośc 20 zł i20 min roboty :)

• 2 tygodnie później...

Mam podobny dylemat tyle, ze centralke pod ekranem mam do ustawienia no i nie mam w tej chwili dedykowanego stojaka na nia, waga glosnika okolo 20kg. Czy ktos moze podsunac jakies rozwiazanie diy ?? stojak musi miec tak 40-45cm max ( wiercenie do sciany nie wchodzi w gre)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

DIY to możesz cokolwiek pod nim postawić :)

Chcesz coś solidnego to polecam usługi tego gościa - >

Ukryta Zawartość

Zrobi Ci na zamówienie taki stojak jaki sobie wymyślisz...

Mam od niego standy :)

Solidna i niedroga robota, zmieścisz się w paru stówach...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.