Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli pod Wharfedale Moviestar DX-1HCP

Presto

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Wertuję sieć już od miesiąca i nie mogę się zdecydować który ampli wybrać pod zestaw głośników: Wharfedale Moviestar DX-1HCP.

Niewiele w necie o nich jest więc poniżej specyfikacja producenta:

DX-1 jednostka centralna

Format: dwudrożny

Głośnik wysokotonowy: 19 mm dome

Głośnik nisko-średniotonowy: 2x 75 mm PP

Pasmo przenoszenia: 80 Hz – 20 kHz ± 3 dB

Czułość (1W@1M): 86 dB

Częstotliwość zwrotnicy: 3,6 kHz

Rekomendowana moc wzmacniacza: 30 – 100 W

Gumowa podstawka

Wymiary: 122 x 292 x 123 mm

Waga: 2,5 kg

DX-1 głośniki satelitarne

Format: dwudrożny

Głośnik wysokotonowy: 19 mm dome

Głośnik nisko-średniotonowy: 1x 75 mm PP

Pasmo przenoszenia: 120 Hz – 20 kHz ± 3 dB

Czułość (1W@1M): 84 dB

Częstotliwość zwrotnicy: 3,6 kHz

Rekomendowana moc wzmacniacza: 20 – 80 W

Gumowa podstawka

Wymiary: 190 x 122 x 123 mm

Waga: 1,8 kg

DX-1 subwoofer

Format: aktywny subwoofer

Głośnik niskotonowy: 1 x 200 mm (long-throw cone)

Pasmo przenoszenia: 20 – 200 Hz (+/-3dB)

Moc wyjściowa (znamionowa): 70 W RMS

Moc wyjściowa (maksimum): 150 W

Zakres zwrotnicy: 30 – 150 Hz (regulowany)

Czułość wejściowa: 200 mv

Wejścia: stereo (2x RCA-phono)

Wejście LFE (RCA-phono)

Impedancja wejściowa: 20kΩ

Współczynnik S/N: 56 dB

Średnia maksymalna głośność @1m: 110 dB

Opcje: auto power, przestawienie fazy

Kabel zasilający IEC oraz gumowa podstawka

Wymiary: 335 x 285 x 320 mm

Waga: 8,6 kg

Odsłuchiwałem powyższe na sprzęcie >5000tys i wrażenia bardzo dobre.

Niestety budżet na ampli nie jest zbyt wygórowany bo tylko 1500zł. Po kilku odsłuchach poniższych modeli mam już mętlik w głowie:

- Yamaha RX V477

- Denon AVR-X1000

- Pioneer VSX-529-K

- Onkyo TX-NR525

Co byście polecili !?

Przeznaczenie: Film, muzyka (wiem, że takie ampli nie jest od wszystkiego więc zdaję sobie sprawę, że nie będzie szału w stereo) jazz, rock, classic.

Pomieszczenie: 22m

Z góry dziękuję za pomoc i konstruktywne rady !

Witaj,

Z wybranych przez Ciebie amplitunerów szedł bym w kierunku Yamahay 477 lub Onkyo 525 oba amplitunery wystarczą aby wysterować te kolumny.

Delikatny plusik dla Yamahy ze względu na nieco lepszy dźwięk w stereo.

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

Witaj,

Z wybranych przez Ciebie amplitunerów szedł bym w kierunku Yamahay 477 lub Onkyo 525 oba amplitunery wystarczą aby wysterować te kolumny.

Delikatny plusik dla Yamahy ze względu na nieco lepszy dźwięk w stereo.

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

Dzięki wielkie za odpowiedź !

ja podpiolem pod te glosniczki onkyo 636 i jak na takie maluchy gra to bardzo ladnie - tylko moj pokoj to 10 m2

Właśnie przejrzałem Twój temat, przed chwilą. Niestety Onkoyo 636 troszkę mnie przygniecie fianansowo do tego kable (chyba, że wyłapię takie promo jak ty) ale zastanawiałem się nad TX-NR525 wygląda na to, że poza tym że Twój ma więcej kanałów to technologicznie porównywalnie.

- Próbowałeś coś odsłuchiwać w stereo ? (jakkolwiek sensownie ?)

- Przy doborze ampli brałeś wogóle pod uwagę Yamaszki bo w wątku nie zarejestrowałem?

- Widzę, że doszły już do Ciebie głośniki u mnie się coś ibood ociąga....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zagra lepiej i w stereo, lub raczej z mocniejszym subem

Ukryta Zawartość

i nie kombinuj więcej bo zagubisz się wtym wszystkim. A jeśli byłes gotów dać za te Wharfedalki tyle kasy to daj za ten sam zestaw kolumn Taga ale w wersji S.E. z jeszcze mocniejszym subem ale teraz to można powiedzieć ostateczna moja propozycja i naprawdę nie kmbinuj już więcej. Skoro podobały Ci się takie małe "dupki" to tu powinno być podobnie. A nawet lepiej. Subwofer dwa razy mocniejszy i do stereo kolumny podłogowe , S.E. , już zwykłe 606-tki v.3 grają przyzwoicie(mam je od dłuższego czasu) więc tu może być tylko lepiej.

Ukryta Zawartość

Z ampla wziąłbym Yamahę 575, to model z wcześniejszej serii ale chyba najwyższy z podanych przez Ciebie a dodając ok 3 stów miałbyś Yamahę 675

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natomiast znalazłem jeszcze amplituner ze średniej półki, dość dobry model, zdecydowanie lepszy niż te kóre podałeś i które ja wymieniłem jednak nie obsługuje 3D a co za tym idzie nie ma : sterowania po hdmi, ARC za to jest dość dużo mocy, wejścia analogowe 5.1, wyjścia pre-out, mnogo innych możliwości połączeń no i nie jest to amplituner za 1500 zł a taki który kosztował kilka tysięcy więc technologicznie lepszy niż te wymienione wyżej/wcześniej. HDMI ma w ver.1.3 więc wszystko związane z dekoderami HD jest.

Ukryta Zawartość

A nuż uda Ci się coś zbić z ceny. Jeśli byłbyś zainteresowany. Jeśli nie to Yamaha 575 i ostatni zestaw z Taga S.E. i sub 200.

Pisząc nie kombinuj już więcej miałem właśnie na myśli to,, że po pewnym czasie po prostu dostaniesz takiego zamieszania w głowie, że w dalszym ciągu nie będziesz wiedział co wziąć a w tej cenie do 2,3 tys nie znajdziesz nic lepszego chcąc mieć zestaw 5.1

Przed zakupem posłuchaj jednak tych kolumn bo może się okazać, że dla Ciebie lepiej zagrają te Wharfedale. Ale co do suba i tej powierzchni mam obawy czy ten 80-cio Watowy sub da sobie radę na niej. Nie w kinie. Będą mizerne efekty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli byłes gotów dać za te Wharfedalki tyle kasy to daj za ten sam zestaw kolumn Taga ale ....

ja z kolega kupilismy te glosniczki na iboodzie za niecale 1300 zl wiec to nie az taka kupa kasy i jak widac juz je zakupil wiec nic nie zmieni:)

glosniczki w stereo daja rade ale ja podpiolem jeszcze jednego suba z zestawu logitech 560 200 wat w rmsie i po tym zastrzyku mocy stereo na tak maly pokoj jest ok - tzn slucha sie tego przyzwoicie. dlatego moim drugim zakupem na iboodzie byly kolumny Boston Acoustics A360 zobaczymy jaka bedzie roznica i na bank ktores sie sprzeda :D

Użytkownik Adek45 dnia 06.05.2015 - 13:22 napisał

A jeśli byłes gotów dać za te Wharfedalki tyle kasy to daj za ten sam zestaw kolumn Taga ale ....

ja z kolega kupilismy te glosniczki na iboodzie za niecale 1300 zl wiec to nie az taka kupa kasy i jak widac juz je zakupil wiec nic nie zmieni:)

Dokładnie tak.

glosniczki w stereo daja rade ale ja podpiolem jeszcze jednego suba z zestawu logitech 560 200 wat w rmsie i po tym zastrzyku mocy stereo na tak maly pokoj jest ok - tzn slucha sie tego przyzwoicie. dlatego moim drugim zakupem na iboodzie byly kolumny Boston Acoustics A360 zobaczymy jaka bedzie roznica i na bank ktores sie sprzeda :D

Czyli potwierdza się opinie z innych forów, że ten sub Wharfedale trochę nie daje rady. W takim razie rozpatrzę ampli x.2 pod drugiego suba.

Wracając do ampli:

Z ampla wziąłbym Yamahę 575, to model z wcześniejszej serii ale chyba najwyższy z podanych przez Ciebie a dodając ok 3 stów miałbyś Yamahę 675

Nie widzę dużej różnicy pomiędzy rx-v575 a rx-v477 poza ilością kanałów i możliwością dodatkowego suba w 575. Może jeszcze mniejsze opóźnienie w 575.

Nawet jeżeli brałbym pod uwagę Yamaha rx-v477/575 to chciałbym to skonfrontować z Onkyo TX-NR525. Słyszałem opinie ze onkyo lepsze do filmu yamaha do stereo.

Zrozumcie w końcu, że w tym przedziale to jeśli już coś gra to kolumny a nie ampli za 1,5 tys zł .

Weź amplituner 375 albo 377. Jego moc spokojnie starczy do tych monitorków i jest jeszcze tańszy. Zostanie więcej na kable. Przecież też nie widać różnicy między nim a 477.

Powodzenia.

zgadza sie ze na takich glosniczkach to ampli nie zrobi roznicy - ale wiem z doswiadczenia ze jak zalapie bakcyla to te glosniczki pojda od razu do sprzedania a zostanie mu ampli wiec lepiej zeby zostal mocny ampli pod przyszle kolumny podlogowe :D

takze moim zdaniem kup ampli przyszlosciowo najmocniejszy na jaki cie bedzie stac a czy to bedzie onkyo denon czy yamaha to w cenie do 1500 wiekszej roznicy nie bedzie jak to beda odpowiedniki swoich marek

glosniki kupilem z mysla o malym pokoju ale bedzie mi sie chyba szykowac przeprowadzka na 30 metrowy salon a w nim jakos sobie ich nie widze czy tez nie slysze :P

w tym temacie kolega wyzej ma jednak 100 proc racje,nie szukajmy cudów za 1500 zł ,kolumny ładnie wyglądają i na tym koniec.sporo w tym racji że amplituner tani nie napędzi dobrych kolumn,oraz że słabe kolumny nie zagrają dobrze z lepszym amplitunerem.Tu nie ma kompromisu.Sprzet musi troche kosztować.Jeżeli będziesz wymieniał kolumny to kup amplituner najlepszy na jaki cie stać,jeżeli jednak zostaniesz przy tych kolumnach to kup najtańszy,a reszte przeznacz na płyty.

ktoś z forum sprzedaje za 1050 zł,w zupełności wystarczy,dzwiękowo bije na głowę wszystkie tu polecane amplitunery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Owszem różnica w barwie dźwięku przy tych kolumienkach pomiędzy 377 a 477 będzie niewielka. Bardziej kierował bym się w kierunku serii 4 na przyszłość. Możliwość wymiany kolumn frontowych na większe oraz sieć.

zgadza sie ze na takich glosniczkach to ampli nie zrobi roznicy - ale wiem z doswiadczenia ze jak zalapie bakcyla to te glosniczki pojda od razu do sprzedania a zostanie mu ampli wiec lepiej zeby zostal mocny ampli pod przyszle kolumny podlogowe :D

Prawdopodobnie tak będzie bo widzę co się dzieje z moim umysłem po kilku odsłuchach w salonach ;)

ktoś z forum sprzedaje za 1050 zł,w zupełności wystarczy,dzwiękowo bije na głowę wszystkie tu polecane amplitunery.

Ukryta Zawartość

Niestety nie aktualne już :(

w tym temacie kolega wyzej ma jednak 100 proc racje,nie szukajmy cudów za 1500 zł ,kolumny ładnie wyglądają i na tym koniec.sporo w tym racji że amplituner tani nie napędzi dobrych kolumn,oraz że słabe kolumny nie zagrają dobrze z lepszym amplitunerem.Tu nie ma kompromisu.Sprzet musi troche kosztować.Jeżeli będziesz wymieniał kolumny to kup amplituner najlepszy na jaki cie stać

W przyszłości prawdopodobnie wymienię kolumny więc jeśli chodzi o ampli zdecyduję się na coś mocniejszego tak jak sugerujecie prawdopodobnie będzie to Yamaha rx-v577 lub rx-v575.

Jak już wszystko będzie hulało to dam znać jak to brzmi...

Dzięki i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy wiecie ze moc ta, ktora widzicie podawana w specyfikacji to moc wysterowanego jednego kanalu(tzn z podlaczona jesna kolumna), podczas podlaczania kazdej nastepnej moc spada nieznacznie jesli chodzi o stereo natomiast przy podlaczonych wszystkich pieciu kolumnach moc moze spasc nawet do 40-tu kilku Watow na kanal wiec to ze napisali 5xnp130W nie oznacza, ze kazda koncowka mocy ma te 130W. Jedynie w tych naprawde drogich amplach spadek mocy nie jest tak drastyczny. I wlasnie ze wzgledu na model lepiej brac wyzszy gdyz w kazdym wyzszym jest mniejszy spadek mocy przy wysterowanych wszystkich kanalach i dlatego tez lepiej kupic amplituner pochodzacy z drugiej serii wstecz a wyzszy model.

dokładnie tak jest to jest zakłamanie i to bardzo duże,w teście harmana jest to dokładnie opisane

Laboratorium Harman Kardon AVR260

Moc zna mio no wa (1% THD+N, 1 kHz) [W]

[Ω] 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x

8 92 88 70 66 62

4 - - - - -

Czu łość (dla mak symalnej mo cy) [V] 0,32

Sto su nek syg nał/szum [dB] 83

Dy na mi ka [dB] 102

Współ czynnik tłu mie nia (w od nie sie niu do 8 Ω) 31

Harman Kardon określa moc swoich amplitunerów w odniesieniu

do rzeczywistych, konkretnych warunków. Wedle danych producenta,

AVR260 powinien dostarczyć 2 x 65 W oraz 7 x 50 W. To na pierwszy

rzut oka niewiele, jednak powszechne deklaracje typu 7 x 120 W

okazują się zawsze zawyżone.

AVR260 uzbrojono w końcówki o mocy 92 W, już kwestią wydajności

wspólnego zasilacza jest kształtowanie się wyników 2 x 88 W

oraz 5 x 62 W - i tutaj AVR-260 wcale nie odstaje od rywali. Czułość na

wejściach analogowych (mogą się przydać z racji układu Analog Bypass)

wynosi 0,32 V, więc nie powinna sprawiać żadnych problemów.

Najmniejszych kłopotów nie widać także w pasmie przenoszenia

(rys. 1.), przy 10 Hz mamy zaledwie delikatną odchyłkę, a przy

100 kHz - spadek nie przekracza -3 dB.

W spektrum zniekształceń z rys. 2. widać drugą przy -86 dB, trzecią

przy -81 dB i piątą przy -84 dB, pozostałe już poniżej -90 dB.

Szumy amplitunera nie są najniższe, jednak wynik -83 dB nie jest

powodem do wstydu.

Wykres z rys. 3. pokazuje zniekształcenia THD+N niższe od

0,1 % już od 0,3 W aż do przesterowani

według moich odsłuchów,oraz testów nowe amplitunery,i to z wyższych półek nie przekraczają 60 wat na kanał,a te popierdziawki maksymalnie 30 wat na kanał.

bardzo dobrze wiemy ze podawane moce sa na jedna koncowke mocy i przy 5,0 jak bedzie 50 60 wat na kolumne to dobrze, ale tutaj mamy ogranicznik 1500 wiec tak czy inaczej szalu sie nie zrobi - pomysl jeszcze o onkyo 626 uzywka powinna byc dostepna w twoich granicach a ma thx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.