Skocz do zawartości
IGNORED

Grounding Box, czyli dodatkowe uziemienie/dodatkowa masa

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Na rynku są dostępne tzw Grounding boxes, czyli dodatkowe uziemienia do sprzętów audio. Nie mają one za zadanie zastąpić uziemienia w sieci AC 230V, a jedynie zwiększenie jej sprawności w konkretnych urządzeniach. Od lat słynie z czegoś takiego firma Acoustic Revive z modelem RGC-24. Ale są też duże, poważne boxy np firmy Entreq i to kilka modeli o wadze do 45kg. Jest też Amerykański Tripoint mający model Troy i Emperor o wadze ok 130kg!!! Jestem ciekaw czy koledzy mają jakieś doświadczenia z tego typu urządzeniami. Tych wielkich Tripointów to pewnie w Polsce nie ma, ale Entreq-ów trochę jest. Kolegom, którzy nie mieli z tym do czynienia dziękujemy za wpisy. Wiemy co oni na ten temat myślą i szanujemy to. Mile widziane wpisy osób, które mają coś do powiedzenia w temacie.

Mam RGC-24 podlaczone do wolnego rca we wzmaku i minimusa uziemiajacego przewod usb Konstantin z kablem Eartha Silver. Rowniez do Minimusa jako drugie podlaczlam uziemienie kablem rca Entreqa podpiete pod wolne rca w daku - La Fontaine.

W swoim czasie przed zakupem testowalem te urzadzenia, uznalem , ze wplyw jest wyrazny choc w niezbyt duzej skali. Szczegolnie minimus z eartha silver poprawil dzialanie Konstantin usb moim zdaniem.

Kupilem , wpialem i poki co nie szukam kolejnych ustrojstw.

Sluchalem tez kabla usb Synergistic Research z uziemieniem i bez i tez wybralbym wersje z uziemieniem.

To nie sa dodatki , ktore zmienia system na lepszy ,ale w dopieszczonym torze na znanych utworach zmiany sa zauwazalne, szczegolnie w zakresie barwy. Czemu tak jest nie wiem i nie bede dyskutowal , jesli ktos tego nie slyszy i nie zamierza kupic.

Konto w trakcie usuwania

Kopac to mozna w szalasie .W urzadzonym mieszkaniu pozostaje testowanie dodaktowych uziemien. Na WBF sa cale watki poswiecone tym duzym Entreqom czy Tripointom.

Jak ktos buduje system cost no object, warto sprobowac te duze ustrojstwa.

Niesste ystawianie poprzeczki tak wysoko powoduje ,ze sysytem robi sie bardzo rozbudowany i w normalnym, nawet duzym pokoju sie nie miesci.

Rozwiaqzniem pozostaje dedykowany pokoj odsluchowy , ale nie kazdy chce czy moze go miec.

Konto w trakcie usuwania

Jak ktos buduje system cost no object

No to wlasnie wtedy powinien zabrac sie za lopate i wkopac gruby miedziany przewod zakonczony blacha miedziana. Z potencjalem ziemi nic nie wygra no chyba ze znasz Mariusz cos lepszego? ;)

co nie znaczy, że słyszalna.

Wreszcie coś mądrego napisałeś. Jest to uniwersalne zdanie, bo dotyczy większości gadżetów audio. Ich wpływu nie slychać, działają tylko na wyobraźnię.

Zmierzyć to się da różne rzeczy, a zwłaszcza takie, których nie słychać :))))

Bum, podaruj sobie wpisy w tym wątku. Twoja opinia nie interesująca mnie. Znam ją od lat.

Ależ mój drogi, nie jesteś pępkiem świata i nie o ciebie tu chodzi. Tobie już nic nie pomoże.

Podłaczenie czegokolwiek do masy audio może wpływać na dźwięk.

Na ogół raczej niepozytywny, najczęściej zmula.

Bo na takim 'High-endzie' kolega slucha. ;) u mnie wygladza i dodaje dynamiki, wszystko jest duzo lepsze.

Na ogół masa audio jest podłaczona standardowo do obudowy urządzenia w przypadku obudów metalowych. Tym samym obudowa robi za ekran, który "gra" razem z układem elektronicznym wewnątzr obudowy, chroniąc przed wpływem zakłóceń zewnętrznych i zapewniając stały potencjał masy audio wewnątrz obudowy.

To samo, bo minus RCA to masa audio.

Jakkolwiek efekt może się nieco róznić, co wynika z innego punktu dołączenia tej "wirualnej masy" zewnętrznej do układu.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Nieśmiało zgłaszam- ja mam X-Bulka, ale boję się gadać na ten temat.

Sly, Ty wiesz dlaczego się boję wypowiadać, więc wybaczysz zapewne brak opisu Bulka tu w tym temacie. Zresztą powtarzałbym to co napisałem wcześniej na stronach klubu_Lebena.

Miałem 2 X-Bulki i u mnie na końcówkach Vitusa jak i DAC-u Gryphona nie zauważyłem ich wpływu na dźwięk. Nie jest pewne czy dobrze testowałem, bo słuchałem po kilku godzinach od wpięcia, a ponoć powinny być podpięte min.dobę. Czy tak jest w istocie to nie wiem. Możliwe,że w pełni zbalansowane sprzęty nie są czułe na takie dodatki. Możliwe też, że to jest za małe i za słabe do mojego systemu. Jak już to musiałbym mieć coś grubszego kalibru. Nie wykluczam jednak, że u kogoś wpływ będzie większy.

Używam 5kg glinki bentonitowej ale zapominam ją podlewać i działanie jest na granicy percepcji. 50 kilo pewnie by było słyszalne ale są inne bardziej efektywne drogi dla poprawy dżwięku.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Też mam RGC-24 i podstawowy Minimus działa znacznie lepiej i nie przyciemnia dźwięku jak RGC.

A RGC był lepszy niż bentonit :)

Kilka opinii z PL nt. kondycjonerów Entreq:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja przezornie unikałem forów z tym sprzętem i pokazywałem to wielu ludziom po to że kiedy to już tam trafi to jest już kilka osób z forum, które to słyszało i kupiło.

Poniżej dowód na to co mówiłem, że nie jest dobrą metodą szybkie przełączanie przy porównywaniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /page__view__findpost__p__2669427

"Napisano 17.12.2012 - 12:01

Mam u siebie Minimus zarówno w wersji podstawowej jak i silver. Uprzedzam od razu, że nie będę odpowiadał na pytania na jakiej zasadzie to działa bo nie wiem - dla mnie ważne że działa.

U mnie wpływa na każdy element toru do którego się go podłączy. Uogólniając, jego wpływ jest taki, że muzyka płynie w bardziej miękki, cieplejszy sposób z lepszą holografią. Przy czym to zmiękczenie/ocieplenie nie powoduje najmniejszej utraty szczegółów a wręcz przeciwnie. W sobotę zabrałem minimus-a silver do znajomego który ma b.jasny, przestrzennie i wybitnie szczegółowo grający system. Po podłączeniu minimus-a do DAC-a najpierw stwierdził, że zmiany słyszy ale są one niewielkie i niewarte ceny tego "ustrojstwa". Po kilkunastu minutach miał już inne zdanie (całkowicie odwrotne), następnie po odłączeniu go od systemu i odczekaniu kilkunastu minut już się skrzywił, a wczoraj dzwonił i stwierdził, że musi go kupić. Jeszcze raz napiszę, że nie wiem jak to działa, ale działa. Co ciekawe jego wpływ nie jest natychmiastowy, do pełnego działania potrzebne jest przynajmniej kilka minut. Podobnie jest z odłączeniem, dzwięk nie siada skokowo od razu (jest różnica ale niezbyt duża) ale przez kilka minut. Nie dam jednak głowy że na inny system będzie podobny wpływ."

"Co do Minimusa Silver, to robota byla prosta, az sam sie zdziwilem, ze roznice byly tak znaczne i tak wyrazne.

Po pierwsze : lepsza precyzja i lokalizacja i instrumentow, szczegolnie roznych przeszkadzajek, ktore wyciely swoje miejsce w przestrzeni. Po drugie, glebsza i wyzsza scena dzwiekowa, dziwne , ale prawdziwe, poszerzenia zasadnico nie odnotowalem. Jak na zamiane jednej skrzyneczki do nici na druga , calkiem niezle. Odnotowalem za to lekkie ochlodzenie barwy dzwieku.

Potem Eartha rca - jako ,ze mam wpiety rgc-24 do wzmaka, a Konstantin usb z mini jackiem uziemia daca ( La Fontaine) do Minimusa, postanowilem wykorzystac Eartha do serwera ( Aurender).

No i sie zrobilo bardzo technicznie i duzo mniej wybrzmien w obrebie srednicy. W duzych skladach muzycznych ( symfonika) nawet ta precyjzja mogla sie podobac, ale wokale przestaly byc czarujace. Gralem tak kika dni i juz mialem dosyc tego dzwieku , nawet myslalem zeby oddac Minimus Silver i Eartha rca i wrocic do poprzednich polaczen . Ale postanowilem dac szanse temu Eartha silver rca i wypialem od wzmaka rgc 24 a wpialem Eartha. No i - bingo. Wszystko wrocilo do normy barwowoej, nawet bym zaryzykowal, ze bas sie uwypuklil, wlasnie nie poglebil ani skrocil , ale uwypuklil. A to jest to co tygrysy lubia najbardziej. Srednica z powrotem ma swoj blask, a precyzja i scena pozostaly lepsze , niz przed wpieciem Minimus Silver.

Bardzo dziwne rzeczy tu wypisuje, takie audio vodoo, ale pisze co slyszalem i nie byly to zmiany na granicy autosugestii. Teraz dzwiek mi sie podoba, a rgc 24 idzie do szuflady."

-marslo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /page__view__findpost__p__2710356

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale można też podłączyć nie do obudowy, a do wolnego gniazda np RCA. I co wtedy?

Można tak zrobić w wadliwie zaprojektowanym sprzęcie.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Można tak zrobić w wadliwie zaprojektowanym sprzęcie.

Kazik dlaczego tylko w sprzęcie wadliwie zaprojektowanym i co to pojęcie oznacza Twoim zdaniem?

Gdy urządzenie ma wyjście RCA lub coax to chyba można tam podpiąć ten grounding, ważne jest tylko żeby gniazdo np. coax było podpięte do masy. Co o tym myślisz?

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Sylwester - Możesz sprawdzić na swoim DACu nowy diwajs MSB - Power Base. Jedną z jego funkcji, jest dodatkowe uziemienie w jednym punkcie. W komplecie jest kabel, którym można podłączyć do niego masę wzmacniacza. U ciebie jest trudniej, bo masz pre i dwa, ale i tak chyba warto spróbować.

Kamil ma to u siebie i bardzo chwalił wpływ na swojego Linna. Nie wiem czy próbował ten patent z uziemieniem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wiem, że ma i że ponoć dobra rzecz. To jakby jednak inna bajka. W to można podłączyć transport plików czy DAC. Dla pre i końcówek jest to już za słabe. Jestem po prostu ciekaw czy dodatkowa masa ale taka poważnego kalibru może coś wnieść czy już nie koniecznie. Poważny kaliber to te 50kg lub więcej.

Używam kilku sztuk Grounding Box w systemie. Odnosząc się do informacji dotyczących Entreqa to niestety w moim systemie jak również w kilku innych w jakie był wpięty działał w sposób degradujący brzmienie. Lepiej spisywał się krytykowany wyżej Acoustic Revive RGC-24 nie degradując dynamiki i nie zmulając dźwięku.

Aktualnie Entreq leży w szufladzie, a w systemie wpięte są 3 sztuki X-Bulk firmy Verictum. Ich wpływ na dźwięk systemu jest zdecydowanie korzystny, poprawie uległa dynamika, rozdzielczość i przestrzenność. Całość gra klarownie z bliską naturalności barwą.

— Henryk Elzenberg

Kazik dlaczego tylko w sprzęcie wadliwie zaprojektowanym i co to pojęcie oznacza Twoim zdaniem?

Gdy urządzenie ma wyjście RCA lub coax to chyba można tam podpiąć ten grounding, ważne jest tylko żeby gniazdo np. coax było podpięte do masy. Co o tym myślisz?

W tej zakładce piszemy o Hi-End-dzie, więc te ustrojstwa nie powinny działać po gniazdach RCA, oraz XLR.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

W tej zakładce piszemy o Hi-End-dzie, więc te ustrojstwa nie powinny działać po gniazdach RCA, oraz XLR.

Kazik niestety nie odpowiedziałeś na moje pytania.

W związku z Twoją wypowiedzią kieruję do Ciebie kolejne. Dlaczego stwierdziłeś, że nie powinny działać po gnizadach RCA oraz XLR? Domniemuję, że chodzi ci o nie wpinanie Grounding Box w takowe gniazda.

Kazik chcę dodać, że to nie chodzi o zakładkę, bo ona poza nazwą niewiele ma wspólnego z Hi-End, tylko o doświadczenia przeprowadzone w oparciu o dobre systemy, można przyjąć że prawdziwie Hi-Endowe.

— Henryk Elzenberg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.