Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do pokoju 6m2 - budżetowe

davidson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję budżetowych kolumn do małego pokoju 6m2.

W pokoju znajduje się jedynie biurko i łóżko, a ściany wyłożone tapetą z flizeliny więc pewnego rodzaju wygłuszenie będzie.

Kolumny mam zamiar postawić na biurku, a napędzać je będzie Technics SU810.

Czy STX-F 110 to dobry wybór? Mam okazje je kupić za 200zł.

W innym wypadku mam do wykorzystania 2xGDWK 9/80 do budowy DIY, jednak mocno naciskam na cenę.

Chciałbym, żeby był trochę słyszalny bas, choć domyślam się, że w takim pomieszczeniu to niemożliwe.

Poniżej zdjęcia pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3130232400_1430671648_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/119917-monitory-do-pokoju-6m2-bud%C5%BCetowe/

Chciałbym, żeby był trochę słyszalny bas, choć domyślam się, że w takim pomieszczeniu to niemożliwe.

A kto Ci takich bajek naopowiadał!

Pierwsze osiowe rezonanse pomieszczenia (w twoim wypadku okolice 50-60Hz dla długości, szerokości i 65-75Hz dla wysokości) mogą być "podbite" przez ściany nawet o 20db (masakryczna różnica głośności) stąd ten "efekt" braku wszystkiego poniżej tych częstotliwości tzw. "dołu" który z kolei już przez pomieszczenie nie jest wzmacniany -to tak na szybkiego bo to bardziej złożone jest.

Podstawowe rozwiązania: Adaptacja (jak widzę ciężko z miejscem u Ciebie) lub subwoofer z aktywnym crossoverem ustawionym poniżej pierwszych "modów" pomieszczenia + monitory z mid-wooferem nie schodzące niżej jak f3=80hz, będzie kiepsko ale to mniejsze zło -wielka dziura "banan" między 50Hz -80Hz ale bardziej znośny dźwięk.

Pozdrawiam

A kto Ci takich bajek naopowiadał!

Pierwsze osiowe rezonanse pomieszczenia (w twoim wypadku okolice 50-60Hz dla długości, szerokości i 65-75Hz dla wysokości) mogą być "podbite" przez ściany nawet o 20db (masakryczna różnica głośności) stąd ten "efekt" braku wszystkiego poniżej tych częstotliwości tzw. "dołu" który z kolei już przez pomieszczenie nie jest wzmacniany -to tak na szybkiego bo to bardziej złożone jest.

Podstawowe rozwiązania: Adaptacja (jak widzę ciężko z miejscem u Ciebie) lub subwoofer z aktywnym crossoverem ustawionym poniżej pierwszych "modów" pomieszczenia + monitory z mid-wooferem nie schodzące niżej jak f3=80hz, będzie kiepsko ale to mniejsze zło -wielka dziura "banan" między 50Hz -80Hz ale bardziej znośny dźwięk.

Pozdrawiam

Dostosować pomieszczenie, lub kupować sprzęt za niewiadomo ile nie jest możliwe. Wszystko musi stać tak jak stoi, wcześniej w nieco większym pokoju miałem Altusy 110, lecz nie wstawiam ich tutaj z dwóch przyczyn: nie ma gdzie, no i oczywiście są za duże, nie mają gdzie się wyżyć :D

Lepszej opcji w tej cenie chyba nie znajde? Brać te F110 ?

Popieram kolege, dobre sluchawki.

No chyba, ze zapraszasz jakas niewiaste i lubicie razem posluchac muzyki i czasem zagluszyc wiadome odglosy;-))

Mozesz zastanowic sie nad jakimis uzywanymi monitorkami lepszej jakosci, najlepiej w obudowach zamknietych. Ostatecznie BR z przodu.

Albo monitory aktywne bliskiego pola. Tez powinno byc fajnie.

Jak wyżej, jeśli nie masz jeszcze wzmacniacza proponuję rozejrzeć się między monitorami studyjnymi.

Kup najdroższe na jakie Cię stać. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz tym bardziej że ma to stać na biurku.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Słuchawki już mam, ale nie zawsze wystarczają. Czasem trzeba potrząsnąć też mieszkaniem żeby sąsiedzi słyszeli że żyje (tak jak już wspomniałem, wcześniej miałem altusy).

Nie chce też zabardzo kombinować i robić z pokoju studio, budżet bardzo przycięty, cena za te f110 odpowiadała by mi, niskie tony mogę poprawić subwooferem.

No i chciałbym oczywiście wykorzystać wzmacniacz który mam (Technics SU810), sprzedaż nie wchodzi w grę - altusy już odstawiłem na bok to niech chociaż wzmacniacz zostanie.

Polecam aktywne monitory bliskiego pola:

Ukryta Zawartość

Słuchałem tego na żywo na Audio Show, mimo lekkiego podbarwienia gra to na prawdę wyśmienicie.

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Słuchawki już mam, ale nie zawsze wystarczają. Czasem trzeba potrząsnąć też mieszkaniem żeby sąsiedzi słyszeli że żyje (tak jak już wspomniałem, wcześniej miałem altusy).

Nie chce też zabardzo kombinować i robić z pokoju studio, budżet bardzo przycięty, cena za te f110 odpowiadała by mi, niskie tony mogę poprawić subwooferem.

No i chciałbym oczywiście wykorzystać wzmacniacz który mam (Technics SU810), sprzedaż nie wchodzi w grę - altusy już odstawiłem na bok to niech chociaż wzmacniacz zostanie.

No to kup te f110 i z glowy.

Jednak moim zdaniem monitory studyjne lepiej sie sprawdza.

Jak kupisz to napisz jak to gra i czy jestes zadowolony.

Pozdrawiam

Ciągle myślę i nie jestem przekonany do tych kolumn zważywszy na to że jest to najtańsze rozwiązanie z najniższego segmentu w STX, więc chyba odpuszczę jak mam żałować, ciężko też o jakieś ich opinie w sieci.

Nie wiem czy nie widzicie, ale nawet w nazwie tematu napisałem budżetowe, myślałem nad czymś za około 300zł a nie monitorami studyjnymi za 2000zł, choć wpadły mi jeszcze w oko polecane przez wszystkich Tannoy'e M1. Co o tym myślicie?

Czy w oparciu o GDWK 9/80 mogę zbudować jakieś sensowne monitory nie przekracząjąc zabardzo budżetu?

Nie wiem czy nie widzicie, ale nawet w nazwie tematu napisałem budżetowe, myślałem nad czymś za około 300zł a nie monitorami studyjnymi za 2000zł

budżetowe to słowo względne, więc może lepiej pisać wprost do 300 zł i byłoby od początku jaśniej

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Tannoy m1 to bardzo przyzwoite kolumienki. Warto sie nimi zainteresowac.

Nie sluchalem tych STX, ale sluchalem m1 i m2 i musze powiedziec, ze sa to swietne kolumny w swojej cenie. Tylko nie wiem jak z tym Technicsem zagraja.

Pytanie tylko jak m1 zagrają blisko tylnej ściany ?

Kiedyś jak miałem m1 w małym pokoju ok 10mkw blisko ściany występował nieprzyjemny efekt napompowanego basu - kolumienki mimo, że małe to jednak wymagają przez ten tylny bass reflex odstawienia od ściany.

Nie wiem czy nie widzicie, ale nawet w nazwie tematu napisałem budżetowe, myślałem nad czymś za około 300zł a nie monitorami studyjnymi za 2000zł, choć wpadły mi jeszcze w oko polecane przez wszystkich Tannoy'e M1. Co o tym myślicie?

Nie dopatruj sie tutaj złośliwości ale budżet to są okolice 2kzł. Natomiast 300zł, no bez przesady nawet szrociarze więcej sobie życzą za gówno.

Szkoda tych trzech stów wywalić na śmietnik.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ale kolumny, ktore mozna miec teraz za 3 stowki kiedys byly warte 1300, wiec mozna powiedziec, ze jest to klasa budzetowa. Jezeli sa w dobrym stanie, to niewiele stracily ze swoich wlasciwosci a moze nawet nic.

W tannoyach m1 mozna zatkac BR i spokojnie stawiac blisko sciany. Poza tym kolega tutaj szuka czegos z naciskiem na bas, wiec mozna uzyskac ciekawe efekty przestawiajac kolumny blizej lub dalej od sciany. Tak samo glebiej lub plycej do rogu. Moze sie okazac, ze subwoofer nie bedzie potrzebny.

Ale tak jak mowie, ja tego technicsa nie sluchalem, wiec nie moge powiedziec jak to polaczenie sie sprawdzi.

Ja mialem kiedys NADa 3020 wlasnie z m1 i w sypialni 16m2 robilo to zestawienie niezla robote. Pozniej mialem Rotela RA-01, ale z m2 i bylo duzo lepiej,ale cena tez inna. Chociaz nie mam pojecia ile kosztuja te modele w PL, to wydaje mi sie, ze okolo 300-500, bo sam tyle bym za nie teraz dal gdybym czegos w tej cenie szukal.

Z Rotelem graly troche lepiej, zywiej i dynamiczniej, ale zestawienie z NADem w sypialni swietnie sie sprawdzilo. Bylo wlasnie sypialniane, bardzo dobrze sie przy nim odpoczywalo. Zero draznienia ucha. Czasami sie dziwilem rano, ze sprzet wlaczony i gra na takim poziomie glosnosci, ze spokojnie mozna sluchac dalej a ja wypoczety, wyspany jak gdyby nigdy nic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.