Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do systemu (głośnikowe + IC RCA)

Sebak77

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kabli do mojego systemu: Monitor Audio BX6 + Atoll IN100se. Zmieniłem Chordy Carnival Silverscreen na Odyssey i zmiana niestety nie wypaliła. Pojawiło się za dużo basu, który zagłuszał resztę. Zależy mi na detalach i szerokiej scenie.

Obecnie mam na odsłuchu Qed XT-400. Wokale piękne, detale też niezłe, ale przy głośniejszym graniu bas znowu staje się natarczywy, więc to chyba też nie to.

Do tego chciałbym zmienić od razu IC RCA (obecnie WW Oasis 7), żeby ewentualnie zredukować bas z głośnikowego i podkreślić resztę.

Budżet to około 1000 zł i 1000 zł.

Tylko nie piszcie proszę, zmień wzmacniacz, kolumny itd. :)

Tak właśnie zrobię, bo tutaj złe kolumny, akustyka i kable od żelazka.

To prawda, ludzie maja dzisiaj problem z poprawnym czytaniem, i potem wychodzą takie pierdy. A niektóre panie to nawet żony mają.

Mam oba te kable faktycznie qed gra mniejszym basem ale odyssey lepszą scenę i detale posiada,akustyka u mnie średnia,więc jak wyżej koledzy proponują-poprawić.

obecnie gra qed,jakoś mi lepiej spasował chociaz 2x tańszy

Łokmen Saba

Poszukuję kabli do mojego systemu: Monitor Audio BX6 + Atoll IN100se. Zmieniłem Chordy Carnival Silverscreen na Odyssey i zmiana niestety nie wypaliła. Pojawiło się za dużo basu, który zagłuszał resztę. Zależy mi na detalach i szerokiej scenie.

Obecnie mam na odsłuchu Qed XT-400. Wokale piękne, detale też niezłe, ale przy głośniejszym graniu bas znowu staje się natarczywy, więc to chyba też nie to.

Do tego chciałbym zmienić od razu IC RCA (obecnie WW Oasis 7), żeby ewentualnie zredukować bas z głośnikowego i podkreślić resztę.

Popatrz jak jest zestrojony mniejszy BX5 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widać tam podbity ostro bas (tak o 7 dB przy 100Hz wzgl. średniego SPL). Jest duże prawdopodobieństwo że w BX6 jest podobnie. Kablem tego nie naprawisz, tylko wymianą kolumn.

Wymień te kolumny na Monitor Audio Silver 6 :

Ukryta Zawartość

to nie będzie problemu z podbiciem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tańszy od odysseya czyli rumour ma mniej basu i dobrą rozdzielczość, przetestuj.

Focal + Naim

Wymień te kolumny na Monitor Audio Silver 6 :

Ukryta Zawartość

to nie będzie problemu z podbiciem.

Gdyby to było takie proste. Może w przyszłości.

tańszy od odysseya czyli rumour ma mniej basu i dobrą rozdzielczość, przetestuj.

Dzięki za podpowiedź!

Ukryta Zawartość

Mozesz zapiac re Chordy na dol jak bas Ci z nich odpowiadal a na gore daj te ktore lepiej radza sobie z gora. Proste.

Najlepiej jednak bedzie i najprosciej zmienic ustawienie kolumn, zatkac w nich otwory BR i popracowac nad akustyka.

Jezeli myslisz, ze kablem skorygowac mozesz 7db to jestes w bledzie, ale probowac mozesz, nikt Tobie nie zabroni.

A inwestowac jest najlepiej w cos, co przyniesie zysk, natomiast w twoim przypadku wielkiego zysku Ci nie wroze, amni materialnego ani audiofilskiego.

Lepiej pogonic te kolumny i dolozyc te 2k do czegos normalnego, bo te ktore posiadasz teraz juz nic lepszego pokazac Ci nie moga i zadne kable tutaj nie pomoga. Takie kolumny podpina sie zwyklym kablem OFC 2.5m2 i to ma grac tak jak producent zaplanowal.

Pozdrawiam

Moim zdaniem Monitor Audio BX6 + Atoll IN100se to nie jest dobre połączenie :-(

Ograniczeniem w tym zestawie są kolumny.

Kable wniosą poprawę, ale jeśli masz 2000zł do wydania, to sprzedaj BX6 i kup inne głośniki.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem Monitor Audio BX6 + Atoll IN100se to nie jest dobre połączenie :-(

Ograniczeniem w tym zestawie są kolumny.

Kable wniosą poprawę, ale jeśli masz 2000zł do wydania, to sprzedaj BX6 i kup inne głośniki.

Pozdrawiam.

Fajnie ze sie ktos zemna zgadza;-)

To chyba jedyne rozsadne rozwiazanie.

Tylko za ile sprzedasz kolumny?, jak dostaniesz 50% to będzie OK.

Natomiast te kolumny nie są rewelacją i wymiana kolumn to wyjście nader rozsądne.

Potem będziesz miał ten sam problem tyle że lepszą jakość dźwięku.

Powodzenia, każdy kto słyszy odziaływanie kabli męczy się z tym samym problemem.

Słuchałem dzisiaj Silver 6 i grają bardzo podobnie.

Jedyne kable, które się nadają do tego zestawu to Chord Carnival Silverscreen i Qedy Silver Anniversary,które teraz mam na odsłuchu. Wrócę chyba jednak do Chordów Carnival.

Dobra,załóżmy, że zmieniam te kolumny :)

Co w okolicy 5000 zł będzie pasowało do mojego Atolla IN100se? Wzmacniacz z natury gra już dosyć mocno, więc potrzebuje jakiegoś uspokojenia. Nie chcę już mieć natarczywego basu i słyszeć detale. Powierzchnia ponad 25 m2.

Moze cos od B&W w takim razie.

Bowers robił dobre kolumny kiedyś, a teraz robi gnioty typu 683 z różnicami głośności w środku pasma rzędu 10 dB. Droższe CM8 mają dziurę tak wielką, że przy 2500Hz grają 16 dB ciszej niż przy 120 Hz - za darmo bym takiej szmiry nie chciał i trzeba mieć nieźle skopany słuch by takiego bubla słuchać (bubel z ceną katalogową 7800zł).

Popatrz na to:

Ukryta Zawartość

z możliwością zakupu taką:

Ukryta Zawartość

choć nieco poza budżetem, chyba jednak są warte...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Popatrz na to:

Ukryta Zawartość

z możliwością zakupu taką:

Ukryta Zawartość

choć nieco poza budżetem, chyba jednak są warte...

Ciekawa propozycja.

Bardzo ladne BTW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma tu nic dziwnego. Ja zmieniłem kabel w żelazku i od razu lepiej żona prasuje.

Ale to nie wszystko. Po zmianie kabla w telewizorze odbiera więcej kanałów(pojawią się mandżurskie), kabel w ekspresie do kawy wpływa na smak i aromat, wymiana kabla w pralce powoduje, że od razu pierze, suszy i prasuje, a nawet ceruje skarpety. Wymiana kabla w suszarce skutkuje, że włosy szybciej rosną, a łysina się cofa. Możliwości jest jeszcze więcej. A najlepiej grają kable po tym, jak się je potrzyma przez noc w takiej piramidce.W piramidce też ostrzy się żyletki.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.