Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kino do nowego TV

Mateusz Krawczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym podłaczyć laptopa przez hdmi do mojego tv, aby dźwięk był słyszalny w głośnikach kina domowego.

TV: SAMSUNG UE32H5000

KINO: LG HT 306

Główny problem polega na tym, że tv wysyłanie dźwięku ma jedynie poprzez wyjście optyczne- jednak kino takiego wejścia nie ma.

Przeszukując internet natrafiłem na przejściówkę scart input/output- niestety zero odzewu na kinie.

Jedyny sposób w jaki uzyskałem dźwięk to wyjście słuchawkowe- jednak jakość daleką od tego co było na starym tv.

Wszelkie sugestie mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/119867-stare-kino-do-nowego-tv/

Mam podobne pytanie wiec moze tutaj napisze.

Po wlaczeniu filmu z laptopa przez kabel HDMI lub stream wszystko jest ok, ale jak podlacze tv do amplitunera kablem optycznym, zeby uzyskac dzwiek przestrzenny nie moge uzyskac dzwieku w Dolby Digital, tylko stereo lub Dolby PL.

Dlaczego tak sie dzieje?

Czy telewizor downmixuje dzwiek do poziomu stereo i w takiej postaci puszcza go na wyjscie optyczne, czy o co chodzi?

Czy telewizor downmixuje dzwiek do poziomu stereo i w takiej postaci puszcza go na wyjscie optyczne, czy o co chodzi?

Pierwsze to TV musi dostać sygnał 5.1 DD . To dzieje się gdy np. oglądaż program z dekodera sat ?

Jaki TV ? Jeśli Samsung to dla wyjścia optycznego dygital wyłącz PCM , przełącz na DD , DTS ( w zależności jaki sygnał dostaje TV ) czy jakoś tak .

Tu jest trochę o wyprowadzaniu sygnału z TV :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jakie wejścia ma kino? Czy jakiekolwiek oprócz hdmi ?

Na ogół kino kombajn to ma wyjścia HDMi , co najwyżej z ARC .

Ukryta Zawartość

Wyjście ma AUX do którego bez skutku próbowałem podłączyć ze scartem w tv (z przełącznikiem na odbieranie/wysyłanie), nie wiedzieć czemu nie chciało to zadziałać.

Wyjście ma AUX do którego bez skutku próbowałem podłączyć ze scartem w tv (z przełącznikiem na odbieranie/wysyłanie), nie wiedzieć czemu nie chciało to zadziałać.

Bo prawdopodobnie sygnał audio ze scartu jest wyprowadzany tylko z głowicy TV , z obcego źródła nie .

Zobacz w TV czy w opisie gniazda scartu jest narysowane kółeczko i dwie strzałeczki w przeciwne strony . Jakie źródła AV masz podłączone do TV ?

Pierwsze to TV musi dostać sygnał 5.1 DD . To dzieje się gdy np. oglądaż program z dekodera sat ?

Jaki TV ? Jeśli Samsung to dla wyjścia optycznego dygital wyłącz PCM , przełącz na DD , DTS ( w zależności jaki sygnał dostaje TV ) czy jakoś tak .

Tu jest trochę o wyprowadzaniu sygnału z TV :

Ukryta Zawartość

Na ogół kino kombajn to ma wyjścia HDMi , co najwyżej z ARC .

Telewizor mam w miare nowy, kupiony rok temu i jest to Sony. Model podam jutro jak znajde instrukcje, bo na tv nie jest napisane na froncie a zdejmowac telewizora mi sie teraz nie chce.

Tuner satelitarny jest wbudowany w telewizor i powiem szczerze, ze nie wiedzialem, ze sa stacje ktore nadaja w 5.1, wiec nie sprawdzalem czy amplituner widzi sygnal DD. Mozesz polecic jakas stacje ktora nadaje w 5.1?

Bo prawdopodobnie sygnał audio ze scartu jest wyprowadzany tylko z głowicy TV , z obcego źródła nie .

Zobacz w TV czy w opisie gniazda scartu jest narysowane kółeczko i dwie strzałeczki w przeciwne strony . Jakie źródła AV masz podłączone do TV ?

W tym przypadku u mnie jest tak samo. SCARTem moge wyprowadzic dzwiek tylko z programow satelitarnych lub odbieranych przez antene naziemna, natomiast z youtube lub z kazdego innego zrodla ktorym streamuje sygnal do telewizora lub przesylam go kablem HDMI musze przesylac dzwiek do amplitunera optykiem, bo na SCART sygnalu w tym przypadku nie ma.

Ukryta Zawartość

Roko a co to za amplituner, że nie podłączasz laptoka do niego, wszystko podłacza się do amplitunera a on do tv. Jeśli to w miarę nowy TV i obsługuje 3D to amplituner, który jeśli też obsługuje 3D łączysz z TV jednym kablem z wejściem/wyjściem HDMI z ARC (Audio Return Chanell) w TV i amplu. I tym jednym kablem dźwięk wchodzido TV i z TV do ampla.

bo na SCART sygnalu w tym przypadku nie ma.

Najprawdopodobniej tak jak napisał czester15.30

Myślę,że stacją, która nadaje dźwięk 5.1 może być TVN HD, może bo to też nic pewnego. Albo PR1 HD. Zobacz też TVN7 . W czasie wyświetlania filmu spróbuj zmienić (jeśli się da) na oryginalną angielską ścieżkę z Polskimi napisami to moze wtedy będzie DD 5.1.

Z zewnętrznych źródeł dźwięk można wyprowadzić tylko po optyku natomiast po hdmi z ARC idzie wszystko.

Napisano wczoraj, 17:43

Użytkownik marcin00 dnia 01.05.2015 - 12:17 napisał

widzicie różnicę w słowie wejście - wyjście.

Kolega pytał o wejścia w kd a nie wyjścia bo to jest duża różnica. A AUX to wejście a nie wyjście

Mateusz Krawczyk czuję, że w Twoim przypadku zostanie połączenie kina wyjściem słuchawkowym w TV z wejsciem AUX stereo L i R w kinie.

I kolejny raz , kiedy to wychodzi , że lepiej było dozbierac, poczekać z rok, dwa z kupnem kina domowego i kupić amplituner z kolumnami zamiast tzw kombajn.

Sami widzicie jaki teraz jest problem z połączeniem takiego kombajnu z czymkolwiek.

Ale dobrze , że są takie tematy. Moze ktoś w przyszłości zastanowi się zanim w pośpiechu i w gorącej wodzie kompany zrobi ten błąd i kupi kombajn.

Roko a co to za amplituner, że nie podłączasz laptoka do niego, wszystko podłacza się do amplitunera a on do tv. Jeśli to w miarę nowy TV i obsługuje 3D to amplituner, który jeśli też obsługuje 3D łączysz z TV jednym kablem z wejściem/wyjściem HDMI z ARC (Audio Return Chanell) w TV i amplu. I tym jednym kablem dźwięk wchodzido TV i z TV do ampla.

Myślę,że stacją, która nadaje dźwięk 5.1 może być TVN HD, może bo to też nic pewnego. Albo PR1 HD. Zobacz też TVN7 . W czasie wyświetlania filmu spróbuj zmienić (jeśli się da) na oryginalną angielską ścieżkę z Polskimi napisami to moze wtedy będzie DD 5.1.

Z zewnętrznych źródeł dźwięk można wyprowadzić tylko po optyku natomiast po hdmi z ARC idzie wszystko.

Kolega pytał o wejścia w kd a nie wyjścia bo to jest duża różnica. A AUX to wejście a nie wyjście

Mateusz Krawczyk czuję, że w Twoim przypadku zostanie połączenie kina wyjściem słuchawkowym w TV z wejsciem AUX stereo L i R w kinie.

I kolejny raz , kiedy to wychodzi , że lepiej było dozbierac, poczekać z rok, dwa z kupnem kina domowego i kupić amplituner z kolumnami zamiast tzw kombajn.

Sami widzicie jaki teraz jest problem z połączeniem takiego kombajnu z czymkolwiek.

Ale dobrze , że są takie tematy. Moze ktoś w przyszłości zastanowi się zanim w pośpiechu i w gorącej wodzie kompany zrobi ten błąd i kupi kombajn.

Z jednej strony tak, z drugiej kino kosztowało mnie ok. 600 zł kilka dobrych lat temu i działało ze starym tv w sposób wystarczający na moje potrzeby. Także nawet z perspektywy czasu nie była to inwestycja w błoto, bo za małe pieniądze cieszyłem się przyzwoitym dźwiękiem w filmach.

Zamówiłem przetwornik digital/analog zobaczymy jak to będzie działało.

Jesli ten przetwornik jest za małe pieniądze i przyniesie dobre rezultaty to opłaca się do tego dokładać.

Wiem jak to jest, rozumiem to bo sam kiedyś nie mając na tyle kasy zakupiłem amplituner bez dekoderów ale zostawiłem sobie furtkę i miał on analogowe wejście wielokanałowe więc po zakupieniu odtwarzacza z takim samym wyjściem (analogowe wielokanałowe) amplituner robił za wzmacniacz wielokanałowy. Ostatnio nawet po zakupie odtwarzacza blu-ray z takim wyjściem (analogowe wielokanałowe) podłączyłem go do tego ampla bo nie miałem jeszcze w domu obecnego (Yamaha RX-V773) i działało jak ta lala. A amplituner ma , w sumie już jest pełnoletni :)

Kolego Mateuszu w instreukcji kina d. na stronie 16

Ukryta Zawartość

napisali, że przy połączeniu złączem scart dżwięk wejdzie na kino Widać z gniazda euro w tv dźwięk nie wychodzi.

A czy wtedy gdy podłączałeś tv poprzez gniazdo euro zmieniałeś ustawienia w menu pokazując wejście dźwięku przez euro (scart).

Bo samo połączenie to jeszcze nie wszystko

Ukryta Zawartość

Amplituner mam Cambridge Audio niestety bez HDMI. Gra fajnie, mam go od nowosci i w salonie jako kino wystarcza spokojnie. Nie oplaca mi sie go sprzedawac (dostane za niego psie pieniadze) i kupowac nowego dla jednego zlacza, ktorym jest HDMI.

Dlatego jestem zmuszony do podlaczenia dzwieku kablem optycznym, ale nie mam z tym jakiegos wielkiego problemu i mi to nie przeszkadza. Chodzi tylko o to, zeby uzyskac dzwiek 5.1 z laptopa, ktory musze podlaczyc najpierw do tv kablem HDMI i dalej do amplitunera optykiem.

Moze też popatrzysz za jakimś urządzonkiem typu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi tylko o to, zeby uzyskac dzwiek 5.1 z laptopa, ktory musze podlaczyc najpierw do tv kablem HDMI i dalej do amplitunera optykiem.

To połącz laptopa optycznie audio bezpośrednio z amplitunerem , a połączenie laptop HDMI TV nadal ma być . W laptopie możesz mieć wyjście optyczne mini jack współdzielone ( zintegrowane ) z wyjściem słuchawkowym .

Problem rozwiazany.

Musialem w TV przestawic w ustawieniach z glosnika tv na system audio a nastepnie w odtwarzaczu komputerowym Power DVD ze stereo na Dolby Digital.

Teraz amplituner wykrywa sygnal DD bez problemu.

Dzieki za pomoc panowie.

Teraz moge sie skupic na szukaniu filmow w 5.1 w sieci, ale takich ktore mozna pobrac na kompa za pomoca Aresa. Myslicie ze sa takie? Czy to juz zbyt duzy plik bedzie?

Jesli ten przetwornik jest za małe pieniądze i przyniesie dobre rezultaty to opłaca się do tego dokładać.

Wiem jak to jest, rozumiem to bo sam kiedyś nie mając na tyle kasy zakupiłem amplituner bez dekoderów ale zostawiłem sobie furtkę i miał on analogowe wejście wielokanałowe więc po zakupieniu odtwarzacza z takim samym wyjściem (analogowe wielokanałowe) amplituner robił za wzmacniacz wielokanałowy. Ostatnio nawet po zakupie odtwarzacza blu-ray z takim wyjściem (analogowe wielokanałowe) podłączyłem go do tego ampla bo nie miałem jeszcze w domu obecnego (Yamaha RX-V773) i działało jak ta lala. A amplituner ma , w sumie już jest pełnoletni :)

Kolego Mateuszu w instreukcji kina d. na stronie 16

Ukryta Zawartość

napisali, że przy połączeniu złączem scart dżwięk wejdzie na kino Widać z gniazda euro w tv dźwięk nie wychodzi.

A czy wtedy gdy podłączałeś tv poprzez gniazdo euro zmieniałeś ustawienia w menu pokazując wejście dźwięku przez euro (scart).

Bo samo połączenie to jeszcze nie wszystko

Dokładnie wszystko w ustawieniach przeglądałem.

Dzisiaj przyszedł przetwornik digital/rca i wszystko ładnie działa. Wydatek rzędu 30 zł także jestem zadowolony.

Dziękuję wszystkim za pomoc ;)

Ukryta Zawartość

Oprócz tego co wymienił Adek to " grupa " Dioskowery .

I znalazlem jeszcze dzisiaj BBC ONE, tez nadaja w Dolby Digital.

Inne programy BBC tez nadaja w DD, ale amplituner wykrywa tylko 2 kanaly przednie. Nie wiem o co chodzi, jak moze byc DD tylko z dwoma kanalami?

To albo DD albo stereo. Nie kumam tego, moze ktos wyjasnic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W DD kompresuje się dane 16-24 bity/ 48 kHz (5 Mb/s) do postaci 384, 448 (uznana za standardową) bądź do 640 kbps (bardzo rzadko). Formaty pozwalają na zapis kilku kanałów (np. 5.1) na płycie DVD (pojemność 4,7GB). Dolby Digital obejmuje również kompresję 192 kbps, ale stosuje się ją wyłącznie dla 2.0, np. dla sygnału cyfrowego audio nadawanego przez stacje telewizyjne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To albo DD albo stereo. Nie kumam tego, moze ktos wyjasnic?

Jest DD 2.0 i jest to stereo , bo stereo to dwa oddzielne kanały . DD jest stratne , w takim przypadku lepiej przełączyć na PCM , a czy dekoder rozplata DD 2.0 do PCM , czy jest nadawana oddzielna ścieżka dźwiękowa PCM tego nie wiem . Jednak raczej nadawana jest oddzielna ścieżka .

Jest DD 2.0 i jest to stereo , bo stereo to dwa oddzielne kanały . DD jest stratne , w takim przypadku lepiej przełączyć na PCM , a czy dekoder rozplata DD 2.0 do PCM , czy jest nadawana oddzielna ścieżka dźwiękowa PCM tego nie wiem . Jednak raczej nadawana jest oddzielna ścieżka .

Ale po co cos takiego jak DD 2.0? Czym sie rozni od normalnego stereo?

PCM to nieskompresowana metoda reprezentacji sygnału analogowego w systemach cyfrowych (jakość stereo jak na płytach CD) a DD jest skompresowaną reprezentacją sygnału. I oczywiście PCM ma lepszą jakość.

Jak to po co, skompresowali dźwięk żeby było mniej do przesyłu

Mam na myśli , że nie wyprowadza ze źróde4ł HDMI .

A nie masz w ustawieniach dzwieku opcji wlaczenia zewnetrznego systemu audio?

U mnie tez nie moglem tego znalezc, ale znalazlem, bylo w ustawieniach dzwieku zaawansowanych. Telewizor wylacza wtedy wbudowane glosniki i caly dzwiek idzie optykiem do amplitunera.

I musialem jeszcze zmienic z PCM na Automatic, bo szlo tylko stereo na PCM.

A nie masz w ustawieniach dzwieku opcji wlaczenia zewnetrznego systemu audio?

U mnie tez nie moglem tego znalezc, ale znalazlem, bylo w ustawieniach dzwieku zaawansowanych. Telewizor wylacza wtedy wbudowane glosniki i caly dzwiek idzie optykiem do amplitunera.

Nie . W moim Panasie tego na pewno nie ma .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.