Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór monitorów

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

spnmdm zaznaczył, że są to jego odczucia. Fajnie, że chciało mu się o tym napisać. Nikt nie musi się z tym zgadzać. Metodologia nie ma w tym przypadku znaczenia, gdyż są to tylko odczucia. Jego wpis wywołał burzę w szklance wody.

Takie sytuacje zniechęcają zarówno do czytania jak i do pisania na forum.

Tu już strach cokolwiek napisać, żeby nie być zaczepionym i zmieszanym z błotem.

spnmdm dzięki za chęć podzielenia się spostrzeżeniami.

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

PROAC STUIO 118 i RESPONSE D2 - niesamowicie poukładane, neutralnie brzmiące monitory. D2 są nieco cieplejsze i mają więcej basu, ale w obu wokale, środek i góra aż pieszczą ucho. Dynamika i przestrzeń przepiękna i do tego bas, mocny, kontrolowany, mięsisty. Miałem wrażenie, że potrzebują trochę więcej mocy niż H100 im może dać, ale i tak był ogień:)

Te Proac D2 sa dobre ale sporo za drogie, mnie zniechecily zbyt uproszczona gora pasma, jak na te cene (niemalze jakbym slyszal moje poprzednie AE Aelite 2, tyle, ze tamte kosztowaly 1/5 Proacow,...ten sam wysokotonowiec) oraz pewnym osuszeniem na srednicy (wokaliza). Basior byl owszem duzy i robil wrazenie, a przestrzen i dynamika tez na godnym poziomie, za 5kPLN dobry zakup ale nie za 10k. Z drugiej strony, jesli masz bardzo sprecyzowany repertuar i lubisz wlasnie takie granie to ten glosnik moze sie faktycznie sprawdzac...

Właśnie bardzo dobrze, że autor opisał własne wrażenia w konkretnym systemie. Uważam, ze monitory (prawdziwe monitory) są wisienką na torcie wszystkich możliwych konstrukcji głośnikowych i dopiero w ich przypadku widać kunszt konstruktora. Niestety nie da się tez pójść na skróty, każdy kompromis w konstrukcji od razu przełoży się na dźwięk. Sam mam wiele sympatii dla polskich producentów i uważam, że produkty RLS są znakomite. Z resztą Xaviany są fantastyczne, zaś ProAc, to nie moje granie. Nie wiem w jakich warunkach odsłuchiwał autor te wszystkie kolumienki, sam z własnego doświadczenia wiem, że bardzo istotne dla finalnego efektu są podstawki i ustawienie. Niestety nie da się tak wielu różnych modeli odsłuchać poprawnie na jednym modelu podstawek. Koniec końców, słowa uznania dla autora za wytrwałość i ten temat, który może się całkiem ciekawie rozwinąć.

Nie myśl - słuchaj.

I tak wszystko sprowadza sie do najlepszych kolumn aktywnych. Gdzie wszystko jest dedykowane. Tylko nie wychodzcie tu z uwagami ze mowie o bliskim polu, i czyms studyjnym, bo nie mowie. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

I tak wszystko sprowadza sie do najlepszych kolumn aktywnych. Gdzie wszystko jest dedykowane. Tylko nie wychodzcie tu z uwagami ze mowie o bliskim polu, i czyms studyjnym, bo nie mowie. ;)

Każdy ma swoje zabawki, ale aktywne nie koniecznie oznacza lepsze.

Nie myśl - słuchaj.

Active vs Passive:

Juz to wstawialem. PMC, Linn, Meridian, B&O i inni mowia w tym samym jezyku. Jesli ktos obejrzy do konca i ze zrozumieniem, ten doskonale wyciagnie wnioski dla siebie. Tak zgadzam sie z Toba, kazdy ma wybor. Niekoniecznie musi byc on obiektywnie najlepszy.

Dobrej nocy zycze.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 1 miesiąc później...

Dobry temat to troche zawęziło moje poszukiwania, szkoda ze nie testowałeś/porównywałeś ATC SMC 11

Ja dzisiaj słuchałem, ale w starszej wersji i powiem że spodobały mi się.

Niestety odsłuch Canto jest w zasadzie na północy niemożliwy, bo niema gdzie

spnmdm

Bardzo fajny wątek, trollami się nie martw.

Też bardzo lubię ProAc D2, słuchałem też RLS, ale tylko Callisto IV - taż kapitalne. Przymierzam się do posłuchania Nereidy.

Zwróć uwagę na markę Diapason - miałem w domu model Karis. Pod pewnymi względami - wybitny. Jak ponegocjujesz z dystrybutorem, to zmieścisz się w budżecie. Warto posłuchać.

A tu jest fajny wątek o monitorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Postanowiłem podzielić się moimi odczuciami w zakresie wyboru monitorów i tego co miałem okazję do tej pory odsłuchać. Może poniższe informacje pomogą komuś dokonać optymalnego wyboru.

Właśnie takich wpisów brakuje na forum.

Na Twoim miejscu zaliczyłbym jeszcze odsłuch Sonus Faber Minima i jakiegoś produktu ze stajni Spendor, choć obawiam się, że z monitorów Spendor bas może być zbyt mały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.