Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie wysokoefektywnej kolumny open baffle

JeRaman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja jakoś ciąłem piętnastki drugim rzędem na 250 Hz i działało bardzo dobrze. I to w niejednej konstrukcji. A właśnie dzieląc łagodniejszym filtrem mógłbyś ciąć wyżej :-) A jak tniesz na 100 Hz, to nie bata, musisz kompensować spadek efektywności średniego na dolnym skraju, inaczej masz tam dziurę. Jak korygujesz?

Panowie: raven1985, oraz Father_PiO... Wystarczy ROZUMIEC, co to jest 'dzielenie" sie membrany, a "rezonanse'.. Im wiecej piszecie takich "kwiatków" tym bardziej "topnieje" Wasza pozycja jako mistrzów konstrukcji. Ja pisałem dokładnie o dzieleniu sie membrany, i nawet częsciowo dośc obrazo wyjasniałem o co idzie.

Upieranie sie na wyzszy podział, dla mnie dyskredytuje Was jako jakicghkolwiek wiarygodnych "podpowiadaczy, bo nie znacie uzaleznień, i WAD obudowy typu ODGRODA.

Do pozostałych kolegów, jesli zechca nieco poczytac, co mam do dodania w temacie.

Odgroda, w odróznieniu, od obudowy typu zamknietego, czy B-R, nie pochałania energii emitowanej przez tył membrany, a jedynie oddala fizycznie (uproszczenie..!!) przód od tyłu membrany, ale do słuchacza dociera dźwiek i ten emitowany przez przód membrany, i z innym wiekszym opuźnieniem, ten emitowany przez tył membrany. Im wyzsze czestotliwosci, tym wieksze niezgodności fazowe, co powoduje, że albo sa oba sygnały sumowane, albo znoszone. Powstaje klasyczne filtrowanie GRZEBIENIOWE>>> zatem w zalezności od wielkości odgrody, czyli odległości przodu membrany, od jej tyłu, nie powinno sie wysoko dzielic. Przykład. Zakładany że konstrukcyjnie odgroda oddala membrane przód, wzgędem tył, o 2 metry. Zatem 344 podzielimy przez te 2 metry i??? mamy 172 Hz... Czyli dla 172 Hz, oba sygnały sa w PRZECIW FAZIE, zatem ZNOSZA sie!!!!

Aby do tego nie dopuscic, nalezy obniżyc tak cz estotliwośc górna, aby przesunięcie fazowe tych sygnałow wobec siebie nie było wieksze niz 90 st. Zatem bedzie to ok 120 Hz.

Jak widac praktycznie przećwiczył to kolega, który pisze o wadzie zbyt wysokiego podiału, a wymienieni na wstepie koledzy, raczej nigdy takie konstrukcji nie wykonali, albo... maja problemy ze słuchem...

jk

Gość

(Konto usunięte)

No kurna nie mogę... ;)

Następny "audio guru", który wszystkie rozumy pozjadał i tak się zaperza w swoich wypowiedziach, że zapomina, że trzeba pisać z sensem i jako takimi zasadami pisowni polskiej...

a może już nie było czasu coby przeczytać co się napisało, bo gul przeszkadzał? No normalnie erotoman gawędziarz... ech...

Audio to dziwna dziedzina przyciągająca różnych ludzi...

Przeczytaj czasem co piszesz "Panie" silver_sound i więcej dystansu życzę... do siebie i swoich wypowiedzi...

Wymądrzanie się nie jest najlepszą metoda na uzyskanie wiarygodności a tym bardziej szacunku grona na forum...

Nie traktuj tego jako atak na własna osobę a raczej delikatny przytyk do formy wypowiedzi, która jak na "prawdziwego Polaka" przystało nie wnosi konstruktywnej krytyki, tylko próbuje dyskredytować wiedzę i doświadczenie innych.

boomaga....

Włąsnie to oni sami siebie zdyskredytowali, nie znając wady tej konstrukcji, oraz zasady działania. Ja tylko to przykładem matematycznie udowodniłem. Nie znalazłem w ich wpisach jakiejkolwiek "krytyki konstruktywnej", bo podpieraja sie nie tyle teoria, co "zaklęciami".

Obaj nie wiedza, co to jest dzielenie sie membrany, i myla z rezonansem... Nie maja pojecia o teorii filtrowania grzebieniowego... Zapewne sie znowu "wymądrzam", ale to sa podstawowe zagadnienia akustyki, i jesli mówienie o nich nazywasz "wymadrzaniem sie', to gratuluje samopoczucia.

Nie ma porzadnych konstrukcji, bez znajmości teorii, bez rozumienia zasad działania, zalet i wad.

Nie traktuję Twego wpisu, jako ataku na "moja osobę"..Na tylu forach pisywałem i pisuje, i przyzwyczaiłem sie do tego, że jak udowodni sie niewiedze komus, kto sie ma za "guru", to jest sie atakowanym, niezaleznie, czy ma sie racje, czy nie.

Jak na razie ani kolega nie odniósł sie MERYTORYCZNIE, ani adwersarze, do tego co napisąłem. Jesli uwazaja ze nie mam racji, "piłka" po ich stronie, ale nie "zaklęciami" a DOWODAMI trzeba mnie skrytykowac "konstruktywnie"...

Czekam zatem na matematycznie udowodnione moje błędy w pojmowaniu tej konstrukcji (odgroda)...

jk

Upieranie sie na wyzszy podział, dla mnie dyskredytuje Was

A czy ja coś na ten temat pisałem ?

Chyba nie więc wypadało by sprostować .

Dzielnie się membrany będzie widoczne na przebiegu impedancji głośnika wbrew temu co napisałeś .

Oczywiście na SPL i fazie też :)

A co do częstotliwości podziału to już chyba zależy od konkretnego przypadku i raczej ustala się ją praktycznie ? Mając pomiary w jakieś konkretnej obudowie, konkretnego głośnika .

No ale ja tam się nie znam .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Brejkap membrany będzie widoczny na SPL...

Co do podziału dużych basowców,brzmieniowo wychodzi korzystniej położyć podział nisko około 100-150Hz.

Przynajmniej średni będzie mieć"swoją robotę".

Cokolwiek się napisze w internecie, już 7.3 mld ludzi może to przeczytać, ciarki przechodzą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest narzędzie znane zapewne większości forumowiczy... Warto spędzić nad nim kilka wieczorów, zanim zacznie się kroić dechy.

Autor wątku raczej dobrze wybrał głośniki, odpowiednia do nich odgroda będzie miała górkę na obszarze około 100-500 Hz, można znacząco rozsunąć częstotliwości podziału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jakoś ciąłem piętnastki drugim rzędem na 250 Hz i działało bardzo dobrze. I to w niejednej konstrukcji. A właśnie dzieląc łagodniejszym filtrem mógłbyś ciąć wyżej :-) A jak tniesz na 100 Hz, to nie bata, musisz kompensować spadek efektywności średniego na dolnym skraju, inaczej masz tam dziurę. Jak korygujesz?

No tak, ale ja kiedyś używałem w roli średnich tonów 12 cali nieodcięty od dołu i Qts 0,41 dlatego moim zdaniem bardzo ładnie grał niższą średnicą. Zazwyczaj nie stosowałem 100Hz tylko wyżej 120-150Hz aby do niskiego basu dołączyło również dobre kopnięcie midbasem ale bez buczenia. Zależne to też od płyty i wogóle całej reszty.

A czy ja coś na ten temat pisałem ?

Chyba nie więc wypadało by sprostować .

Dzielnie się membrany będzie widoczne na przebiegu impedancji głośnika wbrew temu co napisałeś .

Oczywiście na SPL i fazie też :)

A co do częstotliwości podziału to już chyba zależy od konkretnego przypadku i raczej ustala się ją praktycznie ? Mając pomiary w jakieś konkretnej obudowie, konkretnego głośnika .

No ale ja tam się nie znam .

Faktycznie, sorki, kolega nic nie pisał o podziale, a jedynie o tym, że "dzielenie" sie mebrany widac na wykresie impedancji, i jak widze upiera sie przy swoim. Otóz, kolego dzielenie sie, to zjawisko, gdy zewnetrzne fragmenty membrany emituja z jakimś opuźnieniem, czyli przesunieciem fazowym, względem wewnętrznych fragmentów membrany. Zjawisko to w delkatnych membranach może także wystepowac w inny sposób, albo łacznie w kilka sposobów. Zapewniam, ze nie ma to zadnego wpływu na rezonas głosnika, zatem nie może przekładac się na impedancje. Proponuje poogladac charakterystyki .

Ukryta Zawartość

W linku jest przykład głosnika firmy 18sound, gdzie poza wykresem charakterystyki spl, jest także wykres impedancji. Pierwsze "najbrutalniejsze" podzielenie sie membrany, jest przy ok 1800Hz, co widac na charakterystyce pod katem 45 st. NIE MA nic na tej częstotliwosci w charakterystyce impedancji...

mysle, ze ten przykład dobitnie obala kolegi twierdzenia...

jk

Ukryta Zawartość

przykład

No nic nie widać bo wykres jest wygładzony co często producenci uskuteczniają ;)

Jakiś B&C:

Ukryta Zawartość

Widać "ząbki" na impedancji koło 2k gdzie jest breakup .

Niestety nie ma charakterystyki pod kątem .

Tutaj widać dobrze :

Delta_Cone_Breakup.jpg

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Akurat głosniki B&c znam na wskros, bo bazuje na nich. Wywołany"do tablicy" głosnik B&C, ma pierwsze dzielenie sie membrany przy częstotliwosci ok 1450-1500Hz. Widac to na pomiarach, które przeprowadzam.Zatem "dowody" sa raczej kolegi mizerne, bo na charakterystyce impedancji tego głosnika tego nie widac. Jakies tam zafalowania w wykresie impedancji ok 2200 Hz, raczej scedowałbym na inne przyczyny. I sorki, zmiana impedancji o 1-1,5 omy, przy sredniej ok 20 Ohm w tym zakresie czestotliwości, to raczej mało przekonujace.

Podpieranie sie jaikimś głosnikiem eminence, bo ta charakterystyka, podana przez kolege, "zalatuje " mi 30 letnim dziadkiem emi, z tanich serii (blaszaki), tez nic nie pokazuje, bo taki "ząbek" jest także przy 300Hz. Głośnik od pokazanej charakterystyki, ma zapewne bardzo lekka membrane, i ma pierwsze "brutalne ' dzielenie przy ok 800-900 Hz, co widac na charakterystyce spl, i... nic na charakterystyce impedancyjnej. Wskazany charakterystyka głosnik, a zakładam sie, że to (blaszak) eminence, ma bardzo kiepski magnetowód, bez elementów linearyzujących jego indukcyjność, co brutalnie przekłada się na impedancje. Tu raczej upatrywałbym powodów tych "ząbków".

Pierścienie faradaya nie mają nic wspólnego z tymi ząbkami .

Mają wpływ na samą indukcyjność cewki a więc na "stromość" przebiegu impedancji .

Jak już wspomniałem każdy taki ząbek to jakiś rezonans .

Między innymi widoczny jest breakup .

Na 300Hz może być np. fala stojąca w obudowie czy rezonans rurowy portu BR .

Niekoniecznie musi być to związane z samym głośnikiem .

Nie wiadomo jak był mierzony .

Na 800Hz może być to tzw "cone edge resonance" :)

Czego konkretnie dotyczy każdy "ząbek" to już wymaga większego dochodzenia .

Nie wiem jaki to głośnik ale wyraźnie tutaj widać o co chodzi .

Ząbki są dokładnie w miejscu widocznych na SPL-u "dzwonów " ;)

W okolicach 1.5k również jest widoczny ząbek w tym b&c.

Pierścienie faradaya nie mają nic wspólnego z tymi ząbkami .

Mają wpływ na samą indukcyjność cewki a więc na "stromość" przebiegu impedancji .

Jak już wspomniałem każdy taki ząbek to jakiś rezonans .

Między innymi widoczny jest breakup .

Na 300Hz może być np. fala stojąca w obudowie czy rezonans rurowy portu BR .

Niekoniecznie musi być to związane z samym głośnikiem .

Nie wiadomo jak był mierzony .

Na 800Hz może być to tzw "cone edge resonance" :)

Czego konkretnie dotyczy każdy "ząbek" to już wymaga większego dochodzenia .

Nie wiem jaki to głośnik ale wyraźnie tutaj widać o co chodzi .

Ząbki są dokładnie w miejscu widocznych na SPL-u "dzwonów " ;)

W okolicach 1.5k również jest widoczny ząbek w tym b&c.

Napisz, czy mam racje, że posłuzyłes sie kolego wykresem jakiegos blaszaka eminence, czy nie. Jesli nie odniesiesz sie, to sam to udowodnie.

Gratuluje także sokolego wzroku, i zobaczenia 0,5 ona uskoku w wykresie impedancji u tego B&C... Naprawde, masz kolego zdecydowanie lepszy niz ja. Ty najnormalniej spekulujesz, ja zas wiem z pomiarów, gdzie , i co sie dzieje. Działanie głosnika jest zbyt skopmlikowane, aby załozyc, że linearyzacja indukcyjności, ma tylko przez kolege opisany wpływ, tym bardziej, że sa to jakies zafalowania charakterystyki impedancji, o mikroskopijnych wielkosciach. Wytłumacz zatem, dlaczego te "ząbki" sa promilem wartosci wzrostu impedancji w Fb???

Ty w tej chwili, kombinujesz i opierasz swoje dowody, na tym co ja napisałem. Npisąłem, że B&c ma pirwszy atyrezonas wywołany dzieleniem sie membrany ok 1500Hz, i Ty dopatrzyłes sie "ząbka', ząbka o wartości ile? 0,5 ??? oma??? w charakterystyce?

Zejdźmy na ziemie.

w całej tej dyskusji, co jest dowodem, ze kolega szuka dowodów swoich racji na siłe, jet to, że nie poruszył jednego zagadnienia:, objętości wnetrza magnetowodu, z cewka, i objetościa pod "kapslem". To w odniesieniu do szczeliny stanowi kolego także układ rezonansowy, i to na wysokich czestotliwosciach, bo sa to małe objetości. Swioje rezonase maja zarówno elementy zawieszenia górnego, jak tez resor dolny. Tego kolega jakos tez nie zauważa, a wszelkie "ząbki" wkłada do swoich teorii, bo mu tak pasuje. Nawet rezoanas linek przyłaczeniowych moze byc przełozony na wykres zarówno charakterystyki, jak i impedancji, ale nie jest w stanie kolega udowodnic, i nie udowodnił, ze to dzilenie membrany odpowiada za te "ząbki".

Ten aspekt uwazam za zamkniety dla mnie, bo szkoda miejsca na serwerze. Czekam jednynie na prawde o tej charakterystyce. Blaszak emi???, czy nie. Ja juz domyslam sie co to za wynalazek, ale oczekuję kolegi wpisu, aby zorietowac sie, czy dyskutujemy powaznie.

jk

Z innej , jak to sie mówi..."beczki"

Mam na rysunkach takowa konstrukcje, wysokoenergetyczna, dla zastosowań domowych, aby mozna było ja zasilic 20-30W wzmacniaczem lampowym, albo "tranzystorem" w klasie A. Jesli byliby chetni posłuchania tego, moge taki komplet przygotowac do testów, porównań...

I byłaby to całkiem inna konstrukcja od tej tu omawianej, i chetnie skonfrontuje mój pomysł, z taką jak tu konstrukcja...

jk

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Raven, daj se spokój, to kolejne ego z potrzebą udowadniania swojej wiedzy, będzie nas o filtrowaniu grzebieniowym uczył :-) Nie chce mi się po prostu odpisywać na tą całą gadaninę ani wyjaśniać, dlaczego breakup to rezonans. Od tego są książki.

Chodź się lepiej pokłócimy jeszcze o minimum phase albo skoczymy na piwko, bo na tego gościa szkoda czasu. Cheers.

Raven, daj se spokój, to kolejne ego z potrzebą udowadniania swojej wiedzy, będzie nas o filtrowaniu grzebieniowym uczył :-) Nie chce mi się po prostu odpisywać na tą całą gadaninę ani wyjaśniać, dlaczego breakup to rezonans. Od tego są książki.

Chodź się lepiej pokłócimy jeszcze o minimum phase albo skoczymy na piwko, bo na tego gościa szkoda czasu. Cheers.

A wytłumacz kolego po co jest FORUM... Do pisania zabobonów????, czy do pisania tak, według swojej wiedzy, aby udzielic pomocy innym kolegom, i wyjasnic im , ewentualnie pewne zagadnienia, skoro piszac ponad 3 tysiace postów, tego nie wyjasniłes. Co, masz problem?, nie rozumiesz tych zagadnień?,.......................................

Kolego @silver_sound, w każdym swym wpisie kierujesz pomówienia i zaczepki personalne w kierunku @Father_PiO. Bardzo ciekawy temat zdominowałeś swą koniecznością ustanowienia swej prawdy jako jedynej w dyskusji merytorycznej wątku.

Przedstaw proszę co masz do wniesienia do dyskusji, bez ataków personalnych na ludzi o opinii odmiennej od głoszonej przez Ciebie.

Każdy następny atak ad personam jaki zamieścisz potraktuję jako trolling i odpowiednio ukarzę.

Umiejętność otwartej dyskusji, to wiedza równie niezbędna na forum jak merytoryczna w temacie.

Napisz, czy mam racje, że posłuzyłes sie kolego wykresem jakiegos blaszaka eminence, czy nie

A co za różnica jakiego .

A że akurat ten głośnik ma coś wspólnego eminence to nie trzeba rutkowskiego żeby do tego dojść .

Wystarczyło "iść" za linkiem .

Ty najnormalniej spekulujesz,

Ja nie spekuluje .

Wydaje mi się, że to co napisałem to wiedza dość powszechna .

I dziwne, że taki zaawansowany konstruktor tego tematu nie zna .

Wystarczy ruszyć głową albo zajrzeć do ogólnie dostępnej literatury .

np na stronę kippela .

Z przebiegu impedancji i tych ząbków można sporo wyczytać i się o głośniku dowiedzieć. Bywa ta wiedza pomocna .

Z mojej strony koniec tematu bo i nie temat o tym .

Zainteresowani rozejrzą się i sami i dotrą do szczegółów .

Ogólnie dość dziwne .

Przypominam, że zacząłeś od zarzutu jako by do tej konstrukcji wymagany był średniak 12cali bo mniejszy będzie miał za mały SPL.

Zwróciliśmy Ci uwagę, że efektywność tego basu w OB będzie dużo mniejsza i jak byś przeczytał temat to wiedział byś ,że głośnik który autor tematu chce dać na średnie ma 95dB SPL-u i ma 7 cali :)

Zupełnie się do tej kwestii nie odniosłeś tylko przeskoczyłeś na częstotliwość podziału a dalej na impedancję a teraz wyskakujesz z jakąś swoją konstrukcją .

No ale temat nie jest o twojej konstrukcji .

Więc może przestaniesz śmiecić ?

Ja nie będę dalej autorowi śmiecił już .

MP mi się już znudziło ale na piwko czemu nie ;)

Kolego @silver_sound, w każdym swym wpisie kierujesz pomówienia i zaczepki personalne w kierunku @Father_PiO. Bardzo ciekawy temat zdominowałeś swą koniecznością ustanowienia swej prawdy jako jedynej w dyskusji merytorycznej wątku.

Przedstaw proszę co masz do wniesienia do dyskusji, bez ataków personalnych na ludzi o opinii odmiennej od głoszonej przez Ciebie.

Każdy następny atak ad personam jaki zamieścisz potraktuję jako trolling i odpowiednio ukarzę.

Umiejętność otwartej dyskusji, to wiedza równie niezbędna na forum jak merytoryczna w temacie.

Obudowa typu "odgroda, jest najstarsza, i z powodu jej wad, dawno zaniechaną. Jesli jednak ktos chce sobie takowa zafundowac, ma ku temu prawo. Ja ze swojego doswiadczenia iwem, i co matematycznie poprzednio udowodniłem, że nie powinno sie głosnika 18 cali, w jakiejkolwiek obudowie stosowac powyżej 120, no maks 150Hz. W obudowie typu odgroda tym bardziej, bo jej wady powoduja tzw "zwarcia" akustyczne, co jak juz opisywałem na przykładzie. Oczywiście, mozna taka obudowe skonstruowac tak, aby rozmyc jej antyrezonanse, lokując głosnik asymetrycznie, niecentralnie. Nie zmienia to jednak faktu, że poza dźwiekiem pierwotnym, do uszu dociera, także opóźniony dźwiek emitowany przez tył membrany, czyli przesuniety w fazie, a to zawsze ma degradujacy i pogarszajacy wpływ na emitowany dźwiek.

Takie lokowanie głosnika, zmniejsza tylko głębokośc zwarcia, czyli znoszenia sie okreslonej częstotliwości, z ok 10dB "dziur" wynikajacych z antyrezonansu, do ok 6 dB. Pospolite komputerowe "konstruktory", uśredniają , miedzy 1/2 oktawy, do 1/4 okatawy, bo zakłada się, że słuch ludzki nie wyłapuje silnych antyrezoansowych "ubytków" w paśmie. Aposkrymacja na poziomie 1/10- 1/16 oktawy pokazuje szczególowo taka charakterystyke, zdjetą REALNIE, i wyedy, nawet w prostym Speaker Worskop, mozna na takowa charakterystyke "nałozyc" znaczniki odpowiadające częstotliwościom, stosowanym w strojeniu instrumentów muzycznych., Jesli te punkty nie znajduja sie w antyrezonansowych" zwarciach, lub zwarcia te sa mniejsze niz 3-4 dB, to OK, ale jesli wieksze niz 6 dB, to katastrofa, bo dany dźwiek bedzie emitowany z 4 krotnie mniejszym cisnieniem. Czy to według kolegi nie ma wpływu degradujacego na brzmienie???

Nie chce odwodzic kogokolwiek od stosowania takiej obudowy, ale... Jest to najmiej obciążajaca membrane obudowa, co ma katasroficzne odbicie w odpowiedzi impulsowej.

Zatem ja osobiście uwazam, że to najgorsza z możliwych obudowa...

Ten sam głosnik, czy to w B_R, klasyku, czy zamkniętej z litrazem tak dobranym, aby uzyskać dobroć Qtc, = 0,45-0,55, nie dośc że nie wprowadzi wad obudowy typu odgroda, ale także zdecydowanie lepiej kontroluje membranę, poprawiając zdecydowanie odpowiedź impulsowa, i... wykorzystuję mozliwosci głosnika co do jego efektywności.

.............................................................................................

..............................................................................................

Kolego raven1985, Link jest tylko do strony B&C, nie ma nic do eminence... Posłuzyłes sie charakterystyka starego jak swiat, głosnika GITAROWEGO. W pierwszym wpisie, z linkiem do B&C, dedukując po charakterystyce impedancyjnej, nie :wydedukowałes", że 1 najsilniejszy antyrezonas wynikajacy z dzielenia sie membrany, znajduje sie na ok 1500Hz, dopiero twoje "sokoleoko" wypatrzyło, jakis "ząbek", po moim wpisie, i denuncjacji, że jest to ok 1500Hz. Bez komentarza zatem...

Dlaczego zaproponowałem porównanie.............................................................

............................................

Kolega silver_sound zna odgrode czy dipol tylko z teorii. Niestety brak praktycznych doswiadczen z dzwiekiem takich systemow jest tutaj nadwyraz widoczny. Owszem, obudowa otwarta ma wiele wad, ktore wymieniles, ale w realnym odsluchu goruje nad wiekszoscia rozwiazan jakie opisales. Jedynie poprawnie skonstruowana obudowa tubowa, moze osiagnac dzwiek lepszej jakosci od odgrody.

Oczywiscie, ze stosowanie 15-18 calowych glosnikow w dipolu, do grania w odgrodzie to ich pewnym sensie marnowanie, ale doswiadczony konstruktor doskonale wie co takim podejsciem mozna osiagnac i zdaje sobie sprawie z ograniczen.

Porownanie jakosci basu odgrody/dipola do rezonatora BR to jakis ponury zart.

Kolega silver_sound zna odgrode czy dipol tylko z teorii. Niestety brak praktycznych doswiadczen z dzwiekiem takich systemow jest tutaj nadwyraz widoczny. Owszem, obudowa otwarta ma wiele wad, ktore wymieniles, ale w realnym odsluchu goruje nad wiekszoscia rozwiazan jakie opisales. Jedynie poprawnie skonstruowana obudowa tubowa, moze osiagnac dzwiek lepszej jakosci od odgrody.

Oczywiscie, ze stosowanie 15-18 calowych glosnikow w dipolu, do grania w odgrodzie to ich pewnym sensie marnowanie, ale doswiadczony konstruktor doskonale wie co takim podejsciem mozna osiagnac i zdaje sobie sprawie z ograniczen.

Porownanie jakosci basu odgrody/dipola do rezonatora BR to jakis ponury zart.

Byc może znam tylko "teoretycznie", bo kiedys pobawiłem sie w obudowy tego typu, i labiryntowe, i odpusciłem je sobie. Nie wiem, może obecne odgrody sa lepsze...

Problemem kazdego głosnika jest jego Fb, i Fr ( Fr tyczy juz rezonansu w jakiejś obudowie..) Odudowa tylu odgroda, to w sumie żadne działanie obudowy hamujace na ruchy mamrany, czyli jej obciązenie. Wczesniej była mowa o wykresie charakterystyki impedancyjnej, która pokazuje wzrost impedancji w rezonasie. Im lepsza obudowa, i lepsze tłumienie membrany, tym mniejsza impedancja w rezonasie. Proponuje, jesli kolaga ma takie mozliwości, wykonac nastepujace doswaidczenie: powiesić głosnik w przestrzeni, i zdjąc mu charakterystyke impedancyjna, a potem go wsadzic do odgrody, i powtórnie wykonac pomiar. Jeli będzie to rózniaca ok 3-5 razy mniejsza wartośc impedancji w rezoanasie, to obudowa dobra, jesli zas niewielka róznica, ok 10%, to.... kicha.

Obudowa typu B-R, z jednego bardzo dużego "garba", robi dwa zdecydowanie mniejsze, i rózniące sie wartoscia impedancji dla 2 róznych częstotliwości, w zalezności od f kanału rezoanasowego (ruru, otworu, itd) w odniesieniu do Fr tego głosnika.

Njleszpe tłumienie, ma racje kolaga maja tuby. Sa inne obudowy zapewniajace także dobre tłumienie, typu B-P6, ale nie ten podstawowy, a mutacja tej zasady działania. Problemem tuby, i klasycznego B-P6, jest faza zmienna w funkcji częstotliwosci.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Im lepsza obudowa, i lepsze tłumienie membrany, tym mniejsza impedancja w rezonasie

Jeli będzie to rózniaca ok 3-5 razy mniejsza wartośc impedancji w rezoanasie, to obudowa dobra

Bo widzisz, my uważamy, że najlepsza jest taka obudowa, która oferuje najwierniejsze brzmienie basu. Bo my używamy kolumn do odtwarzania muzyki. Nie rozumiemy twoich kryteriów z równoległego wszechświata.

Obudowa typu B-R, z jednego bardzo dużego "garba", robi dwa zdecydowanie mniejsze

Bzdura.

rózniące sie wartoscia impedancji dla 2 róznych częstotliwości,

Mhm. Zamieniasz więc jeden problem na dwa. Ja bym wolał mieć jeden, ale dobra.

Njleszpe tłumienie, ma racje kolaga maja tuby. Sa inne obudowy zapewniajace także dobre tłumienie

Co to jest u ciebie "tłumienie"? Bo na pewno jest to coś innego, niż u nas.

Problemem tuby, i klasycznego B-P6, jest faza zmienna w funkcji częstotliwosci

LOL. Faza ZAWSZE Jest zmienna w funkcji częstotliwości :-D

:-D W dodatku jesteś przekonany, że pytałem serio :-D

Ja natomiast mam obawy, że ty W OGÓLE nie kumasz, o czym piszesz.

A już na pewno nie kumasz, o czym my piszemy. Ale wyjaśnię ci: pod tym skrótem myślowym kryje się pojęcie "czas wygaszania odpowiedzi na pobudzenie impulsem", choć nie ukrywam, że za bardziej miarodajny uważam czas wygaszania odpowiedzi na pobudzenie sygnałem 1(t).

Napiszę jeszcze raz: dowiedz się najpierw, do kogo się zwracasz, bo robisz z siebie durnia.

Nie odpowiedziałeś na pytanie: czy wiesz jak działa ludzki słuch i dlaczego pisanie o poziomie ciśnienia akustycznego jest w tym kontekście prawidłowe, a o wartości ciśnienia nie jest.

Mysle, że za mało czasu miła kolega, i zbyt pobieznie wikipedie "wyczesał", co do odpowiedzi impulsowej, bo kwestia tyczy WYGASZANIA rezonansu własnego przetwornika, a nie wygaszania odpowiedzi ( w ofule co to jest wygaszanie odpowiedzi...?, aha juz "kumam", to jest zamkniecie geby komus, kto pisze cos niewygodnego, ale to polityka, kolaego, a nie przedmit scisły, jakim jest FIZYKA...)

.. ..... Fakt strasznie "przewrotne" było pytanie o "aposkrymacje"... jak pokerzysta kolaga mnie zgasił....

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

WYGASZANIA rezonansu własnego przetwornika

Co to jest wygaszanie rezonansu? Jak się wygasza rezonans?

w ofule co to jest wygaszanie odpowiedzi

Jeśli nie wiesz, czym jest odpowiedź na pobudzenie, czas sięgnąć do literatury.

Może zacznij od tego:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wymuszenie-odpowiedź

http://pl.wikipedia.org/wiki/Delta_Diraca

http://pl.wikipedia.org/wiki/Charakterystyka_impulsowa

http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_skokowa_Heaviside'a

http://pl.wikipedia.org/wiki/Charakterystyka_skokowa

Użytkownik silver_sound dnia 06.05.2015 - 20:50 napisał

Obudowa typu B-R, z jednego bardzo dużego "garba", robi dwa zdecydowanie mniejsze

Bzdura.

Nie wiem, jak wstawić tu pliki jpg, obrazujące to zagadnienie, zatem proponuje zwiedzić stronke autora progamu Speaker Worskop, i zobaczyc pliki,: image041.jpg, oraz image039.jpg. Potem wsadze je na swój serwer, i podam linki..

jk

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

No i co chcesz tam pokazać? Że jeden problem zamieniasz na dwa nieco mniejsze, czy że wartość modułu impedancji w szczytach zależy głównie od T/S głośników?

No i co chcesz tam pokazać? Że jeden problem zamieniasz na dwa nieco mniejsze, czy że wartość modułu impedancji w szczytach zależy głównie od T/S głośników?

Mnie uczono, że im wieksza wartośc impedancji w rezonasie, tym gorzej dla odpowiedzi impulsowej. Dlatego zamiast ok 50Omóe wimpedancji w rezonasie, dwa "garby, o wartosciach 25-35 Omów to lepiej, i według moich nauczycieli, lepiej mic dwa małe problemy, niz jeden wielkości piramidy heopsa...

Widze, ze kolega za wszelka cene chce sprowadzic ta dyskujse do awantury, i pyskówki...

Jako dowód, że nie jest to "bzdura" jak to kolega okreslił w poprzednim wpisie, prosze bardzo:

Ukryta Zawartość

Oraz

Ukryta Zawartość

sa to fotki z instrukcji obsługi popularnego Speaker Worskop. Zatem nie jest yo bzdura, jak kolaga napisał... A FAKTY. I dalsze pisanie o faktach, że sa to bzdury, raczej pozytywnie o autorze nie swiadczy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja odpadam bijcie się sami :)

A co do dipoli to koledze polecam :

Ukryta Zawartość

Wszystko co jest na stronie :)

A co do BR odsyłam do źródeł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Zatem nie jest yo bzdura, jak kolaga napisał... A FAKTY

Ok, to teraz "moje" fakty. Tylko że ja wklejam wyniki symulacji głośników, które sam mierzyłem i o których wiem prawie wszystko, a nie coś tam z internetu. Jest to Vifa M26WR-09-08 w OB i BR. Obudowa jest "rzeczywista", co demonstruje załączony SPL. Widać, że w stosunku do OB, redukcja modułu w piku dla BR wynosi dokładnie 10%, a do tego dokłada drugi pik, o wartości 50% piku z OB. Warto też zauważyć, że OB jest dla tego głośnika nierealna, a rozpatrywanie przekładania głośnika z OB do BR jest zwyczajnie głupie, ze względu na różnicę wymaganego Qts. Dodam też, że gdyby zastosować realną CL, to powstały pojedynczy pik będzie... NIŻSZY, niż dla BR. Jeśli więc komuś szczególnie zależy na jak najniższym piku impedancji (nie wiem w jakim celu, ale załóżmy tak), to w pierwszej kolejności wybiera głośnik o odpowiednich parametrach T/S (niskie Qms), a w drugiej obudowę o niskim Ql (variovent?).

Po prawej wygaszanie odpowiedzi na pobudzenie jednostkowe. Przewagi OB chyba nie trzeba tłumaczyć.

dalsze pisanie o faktach, że sa to bzdury, raczej pozytywnie o autorze nie swiadczy

Brak pokory przy równoczesnym braku rzetelnej wiedzy o przedmiocie tematu świadczy o autorze jeszcze gorzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.