Skocz do zawartości
IGNORED

ARCAM IRDAC CZY AUDIOLAB 8200CD

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Witajcie,

w zasadzie wybieram już tylko pomiędzy tą dwójką. Mam Audiolaba 8000 china :) i Dali Zensor 5. Chord Odyssey 2 i QED Reference.

Muzyka - prawie wszystko, ostry rock też. Zależy mi na połączeniu klarowności, detali i dynamiki, cenię średnicę;p.

IRDAC oczywiście z zasilaczem - i tu pytanie, Teddy Pardo lepszy od Tomanka?

Porównywaliście oba źródła gdy IRDAC grał na liniowym zasilaczu? (takiego odsłuchu nie udało mi się zorganizować).

Jeśli tak będę dźwięczny ;p;p

https://www.audiostereo.pl/topic/119783-arcam-irdac-czy-audiolab-8200cd/

Witajcie,

w zasadzie wybieram już tylko pomiędzy tą dwójką. Mam Audiolaba 8000 china :) i Dali Zensor 5. Chord Odyssey 2 i QED Reference.

Muzyka - prawie wszystko, ostry rock też. Zależy mi na połączeniu klarowności, detali i dynamiki, cenię średnicę;p.

IRDAC oczywiście z zasilaczem - i tu pytanie, Teddy Pardo lepszy od Tomanka?

Porównywaliście oba źródła gdy IRDAC grał na liniowym zasilaczu? (takiego odsłuchu nie udało mi się zorganizować).

Jeśli tak będę dźwięczny ;p;p

Sam bym poczytał o różnicach, a dlatego, bo mam irDAC + Tomanek (ale, wersje Mini,a różnicę słyszę!)

Posiadałem rDaca z Teddy Pardo dość krótko a sprzedałem po zakupie audiolaba 8200CD.

Audiolab gra z b.dobrą podstawą basową i preferuje generalnie średnice na czym mi osobiście zależało.

Obecnie słucham na audiolabie i heglu hd20 na zmianę,ten ostatni robi to samo tylko lepiej.

Audiolab oparty jest na układzie ESS Sabre,który mi najbardziej odpowiada,gra gęsto ,angażująco,dżwięk generalniem o dużej skali.

Obydwa daci są raczej po tej cieplejszej stronie "księżyca".

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Gość numik

(Konto usunięte)

Posiadałem rDaca z Teddy Pardo dość krótko a sprzedałem po zakupie audiolaba 8200CD.

Audiolab gra z b.dobrą podstawą basową i preferuje generalnie średnice na czym mi osobiście zależało.

Obecnie słucham na audiolabie i heglu hd20 na zmianę,ten ostatni robi to samo tylko lepiej.

Audiolab oparty jest na układzie ESS Sabre,który mi najbardziej odpowiada,gra gęsto ,angażująco,dżwięk generalniem o dużej skali.

Obydwa daci są raczej po tej cieplejszej stronie "księżyca".

dzięki, to jest jakaś wskazówka, a tak naprawdę irdac+zasilanie+coaxial nie wychodzi tak dużo taniej, a ma się wszystko w 1 boxie, porównywalny DAC i do tego znacznie lepszy CD niż jakiś stary transport. Powoli powoli idę chyba w tym kierunku

dzięki, to jest jakaś wskazówka, a tak naprawdę irdac+zasilanie+coaxial nie wychodzi tak dużo taniej, a ma się wszystko w 1 boxie, porównywalny DAC i do tego znacznie lepszy CD niż jakiś stary transport. Powoli powoli idę chyba w tym kierunku

Rozważ również dwa daci;chińskiego audio-gd i trochę droższego,ale cenionego matrxa X - sabre.Jeden i drugi oparte są na najnowszym ESS sabre 9018,którego można znależć w hi-endowym sprzęcie.

Pozdr.

Gość numik

(Konto usunięte)

Rozważ również dwa daci;chińskiego audio-gd i trochę droższego,ale cenionego matrxa X - sabre.Jeden i drugi oparte są na najnowszym ESS sabre 9018,którego można znależć w hi-endowym sprzęcie.

Pozdr.

tylko z transportem i kablami cenowo jeszcze bliżej do 8200cd niż irdac, a tam na pokładzie dodatkowo od razu świetny cd, ciężki wybór

Mam bardzo podobny problem. Czy DAC (Schiit Bifrost, który mam teraz) i do tego transport Cambridge CXC, czy zastąpić DAC-a, Audiolabem 8200CD.

DAC w Audiolabie ma 24/96 i nie wiem, czy zagra tak dobrze jak ten, który mam obecnie. Z drugiej strony przez USB słucham tylko WIMP Hifi, więc więcej nie jest raczej potrzebne. A odtwarzacz CD jednak bardzo dobry.

Z drugiej strony przez USB słucham tylko WIMP Hifi

Ja oprócz Wimp Hifi jeszcze Hi-res-y z dysku zewnętrznego.

Nie da się ukryć,że najważniejsza jest jednak jakość nagrania.

Cóż, ja słuchałem irDAC'a z Tomankiem. Miałem także okazję obcować z Audiolabem 8200 i na pewno nie wybrałbym tego drugiego, jako DAC-a. Oczywiście, to kompletne urządzenie, z transportem CD, ale jakość dźwięku irDAC'a dużo bardziej podeszła mi do gustu, w moich warunkach - bardziej nasycony, spójniejszy, nie taki beznamiętnie brzmiący, jak 8200.

Cóż, gusta, guściki... :)

Gość numik

(Konto usunięte)

Mam bardzo podobny problem. Czy DAC (Schiit Bifrost, który mam teraz) i do tego transport Cambridge CXC, czy zastąpić DAC-a, Audiolabem 8200CD.

DAC w Audiolabie ma 24/96 i nie wiem, czy zagra tak dobrze jak ten, który mam obecnie. Z drugiej strony przez USB słucham tylko WIMP Hifi, więc więcej nie jest raczej potrzebne. A odtwarzacz CD jednak bardzo dobry.

akurat w praktyce 24/96 to max, ale czytałem sporo, audiolab ma pewne miniwady jako usb-dac, nie ma wejścia "galwanicznego", podobno czasem ciut pauzy i trzasków słychać. Może da się to jakoś obejść ustawieniami. Ja właśnie na weekend majowy ściągam Bifrosta, Irdaca i Myryada, porównam, najlepszego daca porównam potem z Arcamem 27, Audiolabem i może Pioneer PD-50, samo cd to już teraz za mało, jakieś wejścia cyfrowe i usb to przyszłość

Cóż, ja słuchałem irDAC'a z Tomankiem. Miałem także okazję obcować z Audiolabem 8200 i na pewno nie wybrałbym tego drugiego, jako DAC-a. Oczywiście, to kompletne urządzenie, z transportem CD, ale jakość dźwięku irDAC'a dużo bardziej podeszła mi do gustu, w moich warunkach - bardziej nasycony, spójniejszy, nie taki beznamiętnie brzmiący, jak 8200.

Cóż, gusta, guściki... :)

słuchałeś wygrzanego 8200? Jeśli nie to podobno nie słuchałeś, on musi być mega-wygrzany "podobno"

na weekend majowy ściągam Bifrosta, Irdaca i Myryada

Polecam Bifrosta. Możesz go jeszcze zmodyfikować niewielki kosztem wymieniając np. sekcję analogową - taką samą jak w dwa razy droższym Schiicie Gungnir. USB również można wymienić.

Gość numik

(Konto usunięte)

Polecam Bifrosta. Możesz go jeszcze zmodyfikować niewielki kosztem wymieniając np. sekcję analogową - taką samą jak w dwa razy droższym Schiicie Gungnir. USB również można wymienić.

słyszałem - najgłupsza nazwa świata - uberanalog chyba :), brzmi strasznie, ale ponoć super. Poza Audio-gd (nie wiem jak serwis i obsługa za 3-4 lata) wypożyczyłem chyba 3 najciekawsze DAC z popularnych w tej cenie. Bifrost ma spore szanse, muszę jednak pamiętać, że irdac z tomankiem zagra ze 30% lepiej, cały weekend słuchania ;p

słuchałeś wygrzanego 8200? Jeśli nie to podobno nie słuchałeś, on musi być mega-wygrzany "podobno"

Żaden z nich nie był wygrzany, z tego, co się dowiedziałem. Pomimo tego, irDAC wygrał, na pewno. Tyle z mojej strony, bardziej nie pomogę.

• 4 tygodnie później...

Audiolab wygrzewa się ok. 60h,tak podaje prasa brytyjska i FK(Kulpa).

Dokładnie 60h to absolutne minimum. Ja bym nawet przydłużył ten czas do 100h. Po wyjęciu z kartonu nowy Audiolab gla jak bumbox. Radzę nie podpinać do toru nie wygrzanego Audiolaba bo można przeżyć frustrację ,piszę z autopsji. Obecnie zastanawiałem się co kupić żeby pójść dalej ale do 10k zdaje się że nie ma konkurencji która znacząco coś poprawi.

Dokładnie 60h to absolutne minimum. Ja bym nawet przydłużył ten czas do 100h. Po wyjęciu z kartonu nowy Audiolab gla jak bumbox. Radzę nie podpinać do toru nie wygrzanego Audiolaba bo można przeżyć frustrację ,piszę z autopsji. Obecnie zastanawiałem się co kupić żeby pójść dalej ale do 10k zdaje się że nie ma konkurencji która znacząco coś poprawi.

Jest już nowy audiolab,może będzie jeszcze lepszy od poprzednika.

Muszę wkrótce kupić drugi odtwarzacz cd,ale nie mam zamiaru wydawać 10 tyś.

Jest już nowy audiolab,może będzie jeszcze lepszy od poprzednika.

Muszę wkrótce kupić drugi odtwarzacz cd,ale nie mam zamiaru wydawać 10 tyś.

No ale to nie będzie skok w inny wymiar tylko raczej face lifting obecnej wersji.

No ale to nie będzie skok w inny wymiar tylko raczej face lifting obecnej wersji.

Masz na oku jakieś fajne cd?

Masz na oku jakieś fajne cd?

Myślałem o Densenie B-400SX był ostatnio na Allegro ale trochę leciwy bo z 2008r. W sumie z nowych to w cenie do 10k chyba nie ma nic znacząco lepszego niż nasz Audiolab.

Żaden z nich nie był wygrzany, z tego, co się dowiedziałem. Pomimo tego, irDAC wygrał, na pewno. Tyle z mojej strony, bardziej nie pomogę.

Mam podobne odczucia jako (już ex) posiadacz irDACa i 8200.

irDAC ma znacznie lepszy bas i dynamikę w skali makro niż rDAC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A co sadzicie o Beresford Bushmaster MK2? Ja wiem, ze to tani sprzet ale wielu ludzi bardzo pochlebnie sie o nim wypowiada i porownuja go do kilka klas lepszych DACow...

Czy ktos mial przyjemnosc (badz nie) sluchania tego ustrojstwa?

Myślałem o Densenie B-400SX był ostatnio na Allegro ale trochę leciwy bo z 2008r. W sumie z nowych to w cenie do 10k chyba nie ma nic znacząco lepszego niż nasz Audiolab.

Marantz sa15s2 Limited Edition/sa14s1, Roksan Caspian cd M2...wedlug mnie zdecydowanie lepsze w tej cenie.

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.