Skocz do zawartości
IGNORED

DAC dający przyjemnosć ze słuchania. < 2 Kzł.

Kamil Ełk

Rekomendowane odpowiedzi

Czesć. Poszukuję raczej używanego (<2Kzł) DAC-a który najogólniej wchodząc w skład mojego systemu(arcam 9, dynaudio 42, VDH the wind) spowoduje poszukiwaną przyjemnosć słuchania muzyki. Wagę jaką przykładam do cech dźwięku, które powodowały by u mnie tę przyjemnosć jest kolejna po sobie, zaczynając od najważniejszych priorytetów, wag tych cech :

1. wielobarwnosć dzwięku

2. masa dzwięku, masa i mięsistosć wokali a przez to odczucie obecnosci.

3. faktura dzwięku, wykończenie ostrych dzwięków z plastycznoscią niżeli ostroscią (bez przesady przy nienagannej rozdzielczosci)

4. przestrzennosć, stereofonia, lokalizacja źródeł dzwięku na scenia

5.dynamika

6. rozdzielczosc.

Ogólniej poszukiwany dzwięk okresliłbym jako organiczny, muzykalny z nienaganną przy tym analitycznoscią (w sumie punkty 4-6) Co można było by wydumać w tej sprawie ? Skłaniam się bardziej do używki choćby z możliwosci mniejszej straty przy odsprzedaży gdybym się rozczarował, zawiódł. Nie mam mozliwosci odsłuchu, brak sklepów w moim miescie i w pobliżu :/

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Raczej nie znajdziesz nic lepszego od rDAC z Teddy Pardo lub Tomankiem

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Wymagania jak dla High-Endowego DACa a budżet mniejszy niż 2K zł ...

Z czegoś trzeba zrezygnować ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Spójrz proszę na ofertę urządzeń Audio-Gd, są one bardzo dobrze wycenione, biorąc pod uwagę zastosowane komponenty oraz świetne brzmienie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, są oczywiście także możliwości wypożyczenia urządzeń do odsłuchu w domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wymagania jak dla High-Endowego DACa a budżet mniejszy niż 2K zł ...

Z czegoś trzeba zrezygnować ...

może nie jalepiej okresliłem o co mi chodzi przy podawaniu tych cech, kazda z cech nie jest absolutna jaka moze być to byłby absurd i oczywiscie to byłby wtedy hi end za 2 kzł ofkz :) tylko chodziło mi o priorytety charakteru dzwięku, zeby naszkicować poszukiwany ogólny charakter dzwięku, budżet 2kzł więc naturalnie jedna cecha kosztem drugiej w takim wypadku. Z tej listy chciałem by ktos wywnioskował że wolałbym barwę zdecydowanie niżeli rozdzielczosc i analogicznie do innych punktów względem siebie.

Zacząłbym od Musical Fidelity V90

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-v90-dac-v90-dac-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

dokupisz lepsze zasilanie i ideał daca w cenie 2000zł jak znalazł

http://www.tomanek.dbv.pl/viewpage.php?page_id=62

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

wolałbym barwę zdecydowanie niżeli rozdzielczosc

To wycofuje się z rDAC, jest bardziej rozdzielczy, neutralny i techniczny.

VDAC jest bardziej analogowy, ciepły, z wokalami wypchniętymi do przodu (ale mniej rozdzielczy od rDAC).

To jednak budżet poniżej 1000, więc może ktoś coś doradzi z przedziału 1-2.

Musical Fidelity V90 - to rozwinięcie VDAC?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

dac Matrix X-Sabre (32bit/384kHz ES9018)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę ponad budżet ale może warto ...

Czy DAC musi mieć wejście USB ?

Jak nie to może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

mam pytanko odnosnie daców z zaimplementowanym sabre9018 jak np ten Matrix - czy ta kość nie jest sama w sobie analityczna i rodzielcza? czy jesli autor szuka muzykalnosci to nie powienien byc jakis wolfson itp?

Dla mnie wolfson to szczyt ostrego grania i analizy. Ja bym szukał burr-browna :)

Dla mnie wolfson to szczyt ostrego grania i analizy. Ja bym szukał burr-browna :)

Potwierdzam.

Czy DAC musi mieć wejście USB ?

Jak nie to może to:

Ukryta Zawartość

USB - koniecznie

Ukryta Zawartość

Musical Fidelity V90 - to rozwinięcie VDAC?

Dokładnie tak

Metrum Quad!! Genialna plastyczność i melodyjność.

Niestety trzeba szukać egzemplarza z drugiej ręki.

Tanie DACi na Sabre to moim zdaniem nie to, podobne kliniczne brzmienie jak Wolfsony.

MF V90 dac, ponad 600g wagi, to daje dosć negatywne odczucia az ciężko się wyzbyć podejrzenia o ... ekstremalnej oszczędnosci. I ten zasilacz. Może się mylę, może to racjonalne a może poprostu paskudnie chytre.

Z arcamem mam doswiadczenie z jego odtwarzaczem alpha 7, nieznosna lekkosc bytów, wokal nieuchwytny, mgiełka, frapujący. Z opinii innych uzytkowników następnych odtwarzaczy arcama znalazłem podobne opinie, wiec wyglada to na firmowy dzwięk.

Proponowane produkty Audio-GD kontrastują do tego V90 dac`a, nawet użycie słowa poważnie było by zbyt lekkie (miałem wiekszy zasilacz w pegasusie). Wiem że jest klub Audio-GD, przeglądałem posty. O dziwo poza klubem nie jest wiele wątków o dac-ach tej firmy, czy to oznaka panującej chino-fobii ? tak jak mojej zdziersko-fobii :) Kiedys wczesniej chodziły mi po głowie dac-i GD za sprawą opinii no i imponujacej budowy. Może poprostu najracjonalniej kupić ich DAC-a z mozliwoscią zwrotu.

Metrum Quad!! Genialna plastyczność i melodyjność.

Niestety trzeba szukać egzemplarza z drugiej ręki.

Tanie DACi na Sabre to moim zdaniem nie to, podobne kliniczne brzmienie jak Wolfsony.

oj Marku :)

Wypożycz coś z Audio Gd - najprawdopodobniej już nie zwrócisz.

Sabre istotnie gra nieco bardziej analitycznie - ale w produktach A-gd nie znajdziesz suchości czy rozjaśnienia.

Jeśli nie Sabre to polecam PCM1704 np. w Ref 5.32 .

Kiedys wczesniej chodziły mi po głowie dac-i GD za sprawą opinii no i imponujacej budowy. Może poprostu najracjonalniej kupić ich DAC-a z mozliwoscią zwrotu.

podziel się opinią jak potestujesz, jedyny minus już na stracie to kości Wolfson w A-GD (wokal może być schowany jak w rDAC)

Dlatego MF może być nadal ciekawszą alternatywą - pomimo niepozornego wyglądu.

np 1796

Skłoniłem się ku stream magic 6 , nasmaruję o wrażeniach po odsłuchu kiedy dojdzie. Dziękuję za tropy. Jeszcze nie wiem czy dziękować aqs :) W odtwarzaczu Rotel 971 mam 20 Bit Burr-Brown PCM63 i z tym dociążeniem i muzykalnoscią za sprawa burr-brown to był by fake w tym przypadku. Pod względem technicznym gra przyzwoicie ale słuchac muzyki z przyjemnoscia na nim sie nie da, brakuje mu tych spraw jakie wymieniłem w 3-ch pierwszych priorytetach (organicznosć) natomiast te ostatnie (analityczne) są dobre szczególnie przestrzen, więc ten odtwarzacz to odwrotnosci moich oczekiwań. Dlatego ten burr-brown nie brał bym jako pewniak, chyba że ten mój to jakis rodzynek.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Skłoniłem się ku stream magic 6 , nasmaruję o wrażeniach po odsłuchu kiedy dojdzie. Dziękuję za tropy. Jeszcze nie wiem czy dziękować aqs :) W odtwarzaczu Rotel 971 mam 20 Bit Burr-Brown PCM63 i z tym dociążeniem i muzykalnoscią za sprawa burr-brown to był by fake w tym przypadku. Pod względem technicznym gra przyzwoicie ale słuchac muzyki z przyjemnoscia na nim sie nie da, brakuje mu tych spraw jakie wymieniłem w 3-ch pierwszych priorytetach (organicznosć) natomiast te ostatnie (analityczne) są dobre szczególnie przestrzen, więc ten odtwarzacz to odwrotnosci moich oczekiwań. Dlatego ten burr-brown nie brał bym jako pewniak, chyba że ten mój to jakis rodzynek.

U mnie gra z Rotelem RA-980 i jest tak jak opisałem, wcześniejszy DAC to SMSL Sanskrit. Różnica kolosalna na rzecz wielobarwność dźwięku masa dźwięku, mięsistość wokali, przestrzenność, stereofonia, dynamika,rozdzielczość

Będziesz zadowolony

To jak powiedzieć, że Ferrari będzie słabe bo Fiat jest z tego samego koncernu.

stream magic 6

ciepłego i wyraźnego wokalu tam nie znajdziesz, to analityczne granie

To jak powiedzieć, że Ferrari będzie słabe bo Fiat jest z tego samego koncernu.

Chciałem wspomnieć ogólnie o tym że nie ma jednoznacznosci co do burr-brown z muzykalnoscią i barwą. Jak widać mogą być różne przypadki i warto o tym wspomniec żeby burr brown nie był wyznacznikiem zawsze muzykalnosci, barwy, dociążenia. Każde ferrari to fiat, ale nie każdy fiat to ferrari :)

żeby burr brown nie był wyznacznikiem zawsze muzykalnosci, barwy, dociążenia

dokładnie tak jest jak piszesz - coś jak silnik ferrari w maluchu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.