Skocz do zawartości
IGNORED

Małe głośniki, blisko przy ścianie, do Accuphase E-350

norbertpawlus

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę, jakie głośniki powinienem wziąć pod uwagę w tym niefortunnym ustawieniu.

Głośniki miałyby stać przy ściance o długości zaledwie 1.5m (na rysunku tam gdzie sprzęt RTV), i możliwie blisko niej.

Wiem, że będzie daleko od 'idealnie', ale cóż...Musze wycisnąć z tego ile się da. Nic już z tym raczej nie zrobię. Poprzednie Harbethy 30.1 których się niedawno pozbyłem, zagrały zdecydowanie gorzej niż w poprzednim mieszkaniu, gdzie pokój w którym grały był zwykłym prostokątem. Poza tym wizualnie wydawały się ogromne i stojące zdecydowanie za blisko siebie jak i za blisko słuchacza

Moje pierwsze wytyczne to : -

- kolumny miałyby mieć szerokość 20 cm (+ - 3cm), również dobrze by było gdyby nie były zbyt głebokie tak do 30cm

- ich odległość od ściany to tak max 25 cm

- cena ok 8 - 10tyś (chociaż jak coś mnie na tyle przekona aby dać te 3-4 tyś więcej to pewnie też się nie będę długo upierał).

- zagrać ma to z Accuphase E-350,

- muzyka to przyjmijmy za odniesienie przekrój lat 60 - 90.

- myślałem o jakichś małych podstawkach, ale chyba jakieś smukłe podgłówki też by się raczej nadawały.

- jestem mało osłuchany (i oczytany) jeśli chodzi o sprzęt, ale jak do tej pory przyjąłem, że chciałbym posłuchać jak zagrają Harbethy P3ESR, Sonus faber Venere 1.5, i jakieś Dynaudio.

Aby troszkę lepiej zilustrować problem dołączam też zdjęcie jak wyglądały Harbethy 30.1 na tej ściance...

Proszę o jakieś sugestie, co waszym zdaniem mogłoby spełnić wymagane kryteria i co powinienem waszym zdaniem przesłuchać przed podjęciem decyzji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-26537-0-98593300-1429857561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szukal bym innych rozwiazania na wzor tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Cos co sprawi ze przy takich wymiarach, szczeka bedzie siegala podlogi ze wzgledu na brzmienie i wyglad. Te niestety sa ponad budzet, choc moze gdzies uda Ci sie je upolowac w tej cenie.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja bym spróbował ATC SCM-7, lub większe SCM-11.

Obudowa zamknięta, więc bas refleks nie będzie tutaj mieszał.

Świetne brzmienie, nie wiem jak z Accu, ale powinno być fajnie - wymagają trochę mocy.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Pelna zgoda, tylko my wlaczymy tam o miejsce i glosniki maja mozliwie zniknac z pomieszczenia, a zostawic tylko dzwiek. ATC do malych nie naleza.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Szukal bym innych rozwiazania na wzor tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Cos co sprawi ze przy takich wymiarach, szczeka bedzie siegala podlogi ze wzgledu na brzmienie i wyglad. Te niestety sa ponad budzet, choc moze gdzies uda Ci sie je upolowac w tej cenie.

No muszę powiedzieć, że zaciekawiły mnie te skrzyneczki:) I po tej jakże entuzjastycznej recenzji bardzo chętnie ich odsłucham - do Krakowa akurat specjalnie daleko nie mam. Dzięki!

Ja bym spróbował ATC SCM-7, lub większe SCM-11.

Obudowa zamknięta, więc bas refleks nie będzie tutaj mieszał.

Świetne brzmienie, nie wiem jak z Accu, ale powinno być fajnie - wymagają trochę mocy.

Nie wyglądają tak uroczo jak te Boenicke:) ale...najważniejszy i tak zostanie dźwięk. No i cena. Jeśli po odsłuchaniu kilku nie znajdę TEGO jednego, wtedy wezmę taki, który będzie najlepszym kompromisem pomiędzy jakością i ceną - i tu może właśnie (tak sobie snuję domysły) ATC może mieć spore pole do popisu. Również dziękuję, myślę, że wymiarowo jak i stylistycznie również bardzo mi odpowiadają, więc na pewno podjadę gdzieś gdzie będę mógł ich odsuchać.

Ukryta Zawartość

ATC to takze kawal porzadnego dzwieku. Boenicke trzeba koniecznie posluchac, imponuja. Szkoda ze takie drogie. :(

Boenicke trzeba koniecznie posluchac, imponuja. Szkoda ze takie drogie. :(

Zdania są podzielone. Na pewno robią duże wrażenie na początku, ale czy da się tego słuchać dłużej? Ten zestaw nie ma nic wspólnego z naturalnością, jest podbarwiony bardzo mocno..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Myślę, ze Boenecke posłucham (bo i w tym samym sklepie harbethami handlują) ale przeczytałem właśnie w ich klubie to :

Pytanie: 'Czy masz może jakieś zalecenia od producenta odnośnie tego jak je doginać? Jak szeroko je rozstawiać i czy w ogóle są jakieś zasady odnośnie ich ustawiania?'

Odp: ' Nic konkretnego, jedynie dostalem dwie wskazowki. Szeroko, jak najrzerzej i daleeeeko od sciany - ze wzgledu na tweeter znajdujacy sie z tylu obudowy.'

Więc mimo ich małych gabarytów raczej się nie będą nadawały...:/

Może coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka lat temu na audishow słyszałem i generalnie z subem każdy był pod wrażeniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka lat temu na audishow słyszałem i generalnie z subem każdy był pod wrażeniem.

Wyglądają całkiem przyzwoicie, ale...to są kolumny aktywne, pod komputer - mi chodzi o to aby to podpiąć pod wmacniacz Accuphase (no chyba, że zagrałoby to lepiej) ? ?

Poza tym, nie wydaje mi się abym potrzebował maleństwa, które wyglądają jak głośniki do komputera. Wydaje mi się, że zupełnie dobrze się wpasują kolumny gabarytów takich jak ATC SCM-7 czy Harbeth P3ESR. Ok, będą siebie stały dość blisko, nie będzie za bardzo stereofonii, przestrzeni itd, ale to już sobie muszę odpuścić.

Chodzi bardziej o to aby głośniki swoim dźwiękiem wypełniły pomieszczenie które jednak ponad 10 m kw ma (nie licząc kuchni i przedpokoju), przy tym, stojąc blisko ściany aby nic nie dudniały.

Poprzednie głośniki jakie miałem Revolver Music 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o gabarytach H335 W183 D230 wydaje mi się, że spokojnie by mi się wpasowały ale miały bass refleks z tyłu i to robiło różnicę - pamiętam, że odsuwałem je od ściany jakieś 0.4-0.5m aby zniwelować nadmierny bas, no i jednak Harbethy 30.1 grały sporo lepiej, i nie chciałbym za bardzo zaniżać poziomu..., Takie P3ESR są jeszcze mniejsze, nie słyszałem ich jeszcze ale widziałem naocznie, więc tego typu gabaryty wydają mi się jak najbardziej ok.

Nie zawężajmy pola poszukiwań do najmniejszych maleństw;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają całkiem przyzwoicie, ale...to są kolumny aktywne, pod komputer - mi chodzi o to aby to podpiąć pod wmacniacz Accuphase (no chyba, że zagrałoby to lepiej) ? ?

Poza tym, nie wydaje mi się abym potrzebował maleństwa, które wyglądają jak głośniki do komputera. Wydaje mi się, że zupełnie dobrze się wpasują kolumny gabarytów takich jak ATC SCM-7 czy Harbeth P3ESR. Ok, będą siebie stały dość blisko, nie będzie za bardzo stereofonii, przestrzeni itd, ale to już sobie muszę odpuścić.

Chodzi bardziej o to aby głośniki swoim dźwiękiem wypełniły pomieszczenie które jednak ponad 10 m kw ma (nie licząc kuchni i przedpokoju), przy tym, stojąc blisko ściany aby nic nie dudniały.

Poprzednie głośniki jakie miałem Revolver Music 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o gabarytach H335 W183 D230 wydaje mi się, że spokojnie by mi się wpasowały ale miały bass refleks z tyłu i to robiło różnicę - pamiętam, że odsuwałem je od ściany jakieś 0.4-0.5m aby zniwelować nadmierny bas, no i jednak Harbethy 30.1 grały sporo lepiej, i nie chciałbym za bardzo zaniżać poziomu..., Takie P3ESR są jeszcze mniejsze, nie słyszałem ich jeszcze ale widziałem naocznie, więc tego typu gabaryty wydają mi się jak najbardziej ok.

Nie zawężajmy pola poszukiwań do najmniejszych maleństw;)

Tak, aktywne, ale w Twojej sytuacji może to być ciekawe rozwiązanie. Po prostu daję pod rozwagę.

Może posłuchaj też KEF LS50. Sporo niezłych opinii mają.

Ukryta Zawartość

Ja stawiam na smolista srednice z ATC. Jesli Boenicke nie podpasuja.

Cos co sprawi ze przy takich wymiarach, szczeka bedzie siegala podlogi ze wzgledu na brzmienie i wyglad.

Nie słuchałem, ale co do tego wyglądu to bym nie przesadzał. Na zdjęciach front kolumny wygląda, jak sklejony z 2 przypadkowo dobranych połówek, wobec czego szczęka mi faktycznie opadła... Nie mówiąc już o zbyt dużej różnicy w słojach między jedną a drugą kolumną. Całe kolumny wyglądąją, jak posklejane z klocków. Za takie pieniądze to sracz jeśli chodzi o spasowanie i dobór forniru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Nie słuchałem, ale co do tego wyglądu to bym nie przesadzał. Na zdjęciach front kolumny wygląda, jak sklejony z 2 przypadkowo dobranych połówek, wobec czego szczęka mi faktycznie opadła... Nie mówiąc już o zbyt dużej różnicy w słojach między jedną a drugą kolumną. Całe kolumny wyglądąją, jak posklejane z klocków. Za takie pieniądze to sracz jeśli chodzi o spasowanie i dobór forniru.

Krzywdząca opinia, ale to kwestia gustu. Pomacalem je na AS i "na żywo" wyglądają bardzo dobrze. Taki a nie inny wygląd wiąże sie z budowa. To kolumna z litego drewna, tam nie ma forniru. Złożona i sklejona z dwoch litych połówek.

"To co teraz, ha?"

Złożona i sklejona z dwoch litych połówek.

OK, może jestem upierdliwy, ale na pewno nie z 2 litych połówek. Gdzie Wy macie oczy? Ja tu widzę przynajmniej 8 kawałków.

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu to widac lepiej, i jak na moje oko to dwa elementy.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ktoś już te kolumienki na forum opisywał , przy głośniejszym słuchaniu bujają się w rytm :)

Tak w ogóle , to zastanawia mnie po co założycielowi tematu potrzebne takie klocki , pomijając cenę , jak to ma grać na ściance 150 cm .

Ukryta Zawartość

Tu to widac lepiej, i jak na moje oko to dwa elementy.

Jasne, 2 elementy, ale tylko od frontu:)

Spójrz na boczną ściankę na wrzuconym przeze mnie wyżej zdjęciu. Słoje bardzo naturalnie się układają, nieprawdaż?

Co parę centymetrów ni to z gruchy ni z pietruchy. Te kolumny, z całym dla nich szacunkiem, ale są posklejane z wielu klocków

Ukryta Zawartość

Ktoś już te kolumienki na forum opisywał , przy głośniejszym słuchaniu bujają się w rytm :)

Tak w ogóle , to zastanawia mnie po co założycielowi tematu potrzebne takie klocki , pomijając cenę , jak to ma grać na ściance 150 cm .

No właśnie chyba się nei sprawdzą (chociaż chętnie bym ich posłuchał i chyba tak z ciekawości zrobię jak już będę w Krakowie), ale od lewej będę miał również ściankę, więc ten boczny głośnik będzie mi prost w nią dmuchał z odległości powiedzmy 15 cm, a to raczej dobrze nie wróży...

Ja tu widzę przynajmniej 8 kawałków.

Możliwe, ze masz rację. Faktycznie słoje układają się niezbyt naturalnie... "Na żywo" to jednak małe cacuszka ;-)

W temacie - może Amphion Argon 3?

"To co teraz, ha?"

W kolekcji do odsłuchu, w której obecnie znajdują się: Harbeth P3ESR, ATC SCM-7, Boenicke Audio W5, dorzucam Spendory D1 oraz S3/5R2.

Te KEFy - hmm przy okazji też ich posłucham, bo akurat są tu w jednym sklepie niedaleko, chociaż to nie mój wygląd więc będą miały postawione wymagania znacznie wyżej;)

RLS callisto, wyglądają bardzo zgrabnie, chociaż obawiam się bass reflexu z tyłu. Przy okazji może je gdzieś posłucham, ale to nie będzie odsłuch obowiązkowy.

W temacie - może Amphion Argon 3?

Nie znałem - i chyba będę musiał poznać;)

Gość

(Konto usunięte)

Posluchaj B&W CM6S2. Sa bardzo tolerancyjne jesli chodzi o ustawienie, nawet blisko sciany nie burcza, a dzwiek, no coz mnie zachwycaja nawet po kilku miesiacach sluchania...

Posluchaj B&W CM6S2. Sa bardzo tolerancyjne jesli chodzi o ustawienie, nawet blisko sciany nie burcza, a dzwiek, no coz mnie zachwycaja nawet po kilku miesiacach sluchania...

Pamiętam jak ze 4-5 lat temu kupowałem swoje pierwsze głośniki - wspomniane Revolvery. Były 500 zł droższe od jakiegoś niższego modelu B&W (w granicach 1500zł) podobała mi się wtedy ta żółta membrana:) ale jak pamiętam basu w nich było zdecydowanie za dużo i Revolvery były zdecydowanie muzykalniejsze i prawdziwsze w przekazie. Zdecydowałem, że jednak dołożę te 500 zł bo kupuję sprzęt 'na lata', (nie wiedziałem jeszcze jak to wszystko działa i za jakiś czas będę szukał czegoś jeszcze lepszego:) No ale ten model B&W to zupełnie inna półka - dzięki, zainteresuję się.

Zdecydowanie sprawdź Polk Audio LSiM703 - mają specjalnie zaprojektowany rozpraszacz przy bas refleksie

http://sklep.rms.pl/polk-audio-lsim703-lsim-703-audiofilskie-kolumny-podstawkowe-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zdecydowanie sprawdź Polk Audio LSiM703 - mają specjalnie zaprojektowany rozpraszacz przy bas refleksie

Ukryta Zawartość

Muszę przyznać, że bardzo mi się podobają. I ten rozpraszacz - to może być to czego szukam. Teraz tylko muszą mnie oczarować dźwiękiem i jesteśmy w domu:) Wielkie dzięki!

Ukryta Zawartość

Ciesze się, warto zajrzeć do recenzji z wyróżnieniem Audio-Video

http://sklep.rms.pl/img/product_media/4001-5000/test_lsim_av.pdf?iframe=true&width=1280&height=800

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ciesze się, warto zajrzeć do recenzji z wyróżnieniem Audio-Video

Ukryta Zawartość

Właśnie przeczytałem recenzję na highfidelity. Nooo...myślę, że musze ich posłuchać.

Ukryta Zawartość

Jeśli ma być małe dobre i ładne to może warto zainteresować się jeszcze Zingali Zero wygląd jest kwestią gustu oczywiście jednak moim zdanie stawiając Zero obok W5 nie ulega wątpliwości które są ładniejsze. Widziałem jedne i drugie na AS niestety nie było mi dane posłuchać akurat tych modeli jednak gdybym był w podobnej sytuacji prędzej zainteresowałbym się Zingali Zero.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.