Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dynaudio X14 - 11 000 zł

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Jako, że w najbliższej przyszłości chcę kupić większe mieszkanie, pomyślałem o wygospodarowaniu jednego z czterech pokoi na tzw. pracownię-gabinet, w której mógłbym umieścić system stereo oparty na monitorach. Moim zdaniem ma to swoje plusy, bo pokój byłby przede wszystkim dedykowany mojej pracy i/lub odpoczynkowi przy ulubionej muzyce. Wprawdzie wcześniej myślałem o zrobieniu "dużego" systemu stereo na bazie moich Dynaudio X32 (albo większych X38 lub Focusów 260), ale biorąc pod uwagę potrzeby mojej lepszej połowy (seriale) i naszego małego szczęścia (bajki, piosenki dla dzieci z You Tube), jak również czasami brak entuzjazmu żony na dźwięki niektórych moich ulubionych płyt, pomyślałem sobie, że w mojej sytuacji "odizolowanie" się na czas odsłuchu będzie najzdrowszym rozwiązaniem dla wszystkich. Oczywiście mógłbym mieć pokój odsłuchowy 25m2 z podłogówkami, ale ile bym korzystał z takiego systemu w komfortowych dla wszystkich warunkach?

Dlatego też dumam nad "małym" systemem stereo opartym o monitory. Pokój bedzie miał pewnie 10, max 12-13m2. Biorę pod uwagę Dynaudio X14. Lubię brzmienie serii Excite za to, że zachowuje wielką spójność dźwięku, ale ma jednak trochę więcej drive'u i pazura niż tzw. typowa szkoła brzmienia Dynaudio. Dlatego właśnie pomyślałem o X14. Do tego sam nie wiem jaki wzmak. Do X32 rozważałem już Octave V40SE lub Rouge Audio Cronus Magnum. Ale czy do X14 nie byłby to przerost formy nad treścią? Coś jednak czuję, że nie, ale chciałbym poznać Waszą opinię i byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły. Słucham jazzu, soulu, R&B, czasami coś "lżejszego". Budżet na kolumny (bez standów) + wzmak circa 15 kzł. Raczej nowy sprzęt, choć nie odrzucam w miarę młodych używek od pierwszego właściciela.

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Do takiej muzyki dobrym rozwiazaniem moze byc spendor D1 plus uzywany unison research s6. Powinienes bez problemu zmiescic sie w budzecie. Bedzie to gralo cieplym, miekkim dzwiekiem z dobrym wypelnieniem. Mysle, ze przy takim budzecie powinienes przeznaczyc wiecej na glosniki niz 5tys, a tyle mniej wiecej dynki kosztuja.

Wieza STEREO Technics :)

Słuchałem x12 z Rega Brio -R na jakis 10-12m2 jak kumpel chciał je kupić.

dźwięk ciepły i przyjemny,jak u Dynaudio wypełniony basem,niby pierdziawki ale z wykopem.

Też miałem na nie chrapke,ale wolę bardziej szczegółowy i jaśniejszy przekaz.

Łokmen Saba

Bedzie to gralo cieplym, miekkim dzwiekiem z dobrym wypelnieniem.

Szukam "przyjemnego" dźwięku, ale nie do końca w tym znaczeniu. Na odsłuchach byłem pozytywnie zaskoczony otwartością i dynamiką dźwięku X32 (w stosunku do innych Dynek w porównywalnej cenie), przy jednoczesnym zachowaniu typowej dla Dynaudio jednorodności dźwięku i płynnej średnicy. Dlatego kupiłem X32. Tylko, że na 10-12 m2 zaduszą się, dlatego myślę właśnie o X14.

Poważnie jesteś wstanie wydać 11 tys. zł na wzmacniacz do tego typu pierdziawek? Ja mam Excite x12 z których jestem zadowolony tylko, że dałem za nie niecałe 2 tys. zł za nówki jak była wycofywana ta seria. Moim zdaniem 4 tys. zł za takie kolumny to już gruba przesada nie mówiąc już o kwocie 11 tys. za wzmacniacz. Weź pod uwagę kolumny ze stajni 16 hertz Canto One new, Canto Grand albo na przykład Akustyka RDM (obudowa zamknięta, dół SS Revelator + góra SS iiluminator).

Witaj,

jeśli decyzja zapadła na Dynaudio Excite, pomyślałbym o wzmacniaczu charakteryzującym się raczej szybkością, dobrym basem z wyróżniającą się kontrolą. Patrząc klasowo na system, spokojnie możesz zastosować jeden ze wzmacniaczy Rega (już nawet Elex-R powinien Cię usatysfakcjonować). Bardzo dobrym rozwiązaniem, która zaoferuje trochę ciemniejszy, bardziej wypełniony dźwięk będzie najnowsza integra Musical Fidelity M3si. Warto posłuchać także hybrydę lampową Vincent SV-227 MK2 lub model wyżej, pracujący w pewnym zakresie mocy w klasi A Vincent SV-237.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Poważnie jesteś wstanie wydać 11 tys. zł na wzmacniacz do tego typu pierdziawek?

To maksymalny budżet, zakładający, że kiedyś, być może, będę napędzał jakieś większe i bardziej wymagające paczki. Oczywiście nie mam parcia na wydanie tej kwoty i być może założyłem trochę za grubo...

Moim zdaniem 4 tys. zł za takie kolumny to już gruba przesada

To cena standardowa, pewnie da się kupić nówki za 3,5 koła, co oczywiście i tak jest niemałą kwotą. Seria jest wprawdzie dość nowa, ale pewnie za jakis czas pojawią się też używki za mniejsze pieniądze.

Weź pod uwagę kolumny ze stajni 16 hertz Canto One new

Wezmę pod uwagę. Ciekawa propozycja, chociaż nie miałem żadengo doświadczenia z 16Hz.

albo na przykład Akustyka RDM (obudowa zamknięta, dół SS Revelator + góra SS iiluminator).

Na pewno ciekawa propozycja, ale czy oby nie za duże do 10m2. Wiem, że to konstrukcja zamknięta, ale po prostu to spore paczki, a miejsca będę miał mało.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Dzięki za zaproszenie. Rozumiem, że w przypadku Dynaudio musiałbym przyjechać ze swoimi kolumnami?

Ewentulanie proszę o info na priv o posiadanych możliwościach odsłuchu sprzętu z Waszej oferty.

Wezmę pod uwagę. Ciekawa propozycja, chociaż nie miałem żadengo doświadczenia z 16Hz.

Ja miałem doczynienia z kolumnami Aries z kopułką Morel Elite – ten wysokotonowy to znacznie wyższa klasa od tego stosowanego w Dynaudio Excite (midwooferów nie ma co porównywać bo to nie ma sensu). Piszę to, ponieważ z tego co wiem Morel Elite również można zastosować w Canto jako upgrade.

Dynaudio potrzebują prądu, dużo prądu.

Raczej nie dotyczy to serii Excite. Przebieg impedancji według testów jest łagodny dla wzmacniaczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy czy uzywany?

Napisałem w pierwszym poście otwierającym wątek;)

moze Krell-a?

Z całym szacunkiem ale nie. Chociaż kiedyś rozważałem i 300 i 400.

11tys to duzo,w uzywkach wiekszy wybor

Wybór już za 3-4 koła jest duży, sęk w tym, żeby wybrać dobrze... Używek nie odrzucam. Ale raczej młodsze sprzęty z pierwszej ręki.

Ja przy okazji chciałbym zapytać osoby które słuchały Dynaudio Excite X14 jak według Was sprawdzą się one w muzyce metalowej/rockowej jeśli połączyć je z dynamicznie grającym wzmacniaczem np. Atoll in100se.

Ja zdecydowanie posłuchałbym z tymi Dynkami jakiejś lampki. Dynki ładnie grają z bańkami.Sam myślałem kiedyś o gabinecie odsłuchowym i rozważałem albo wzmacniacz lampowy z Dynkami monitorami albo ....słuchawki bardzo dobre. Weź Dynki pod pachę i jedź do Q21 jak masz blisko, baniek tam też dostatek.

Dynaudio potrzebują prądu, dużo prądu.

Dlatego znakomitym wyborem będzie nowy Musical Fidelity M3si

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m3si-m3-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany

Jakby podciągnąć to do M6si to masz ładny wstęp do hi-endu!

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m6si-m6-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Z "dynkami" będzie fantastycznie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik Lucypher dnia 22.04.2015 - 10:12 napisał

Moim zdaniem 4 tys. zł za takie kolumny to już gruba przesada

To cena standardowa, pewnie da się kupić nówki za 3,5 koła, co oczywiście i tak jest niemałą kwotą. Seria jest wprawdzie dość nowa, ale pewnie za jakis czas pojawią się też używki za mniejsze pieniądze.

Znalazłem normalnie, w necie, bez żadnych negocjacji za 3600 zł. Więc pewnie da się za 3300-3500 zł kupić, a to już są inne pieniądze niż 4 koła.

Dlatego znakomitym wyborem będzie nowy Musical Fidelity M3si

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie to za "chudy" wzmak, moim zdaniem gorszy od tego, co mam. Zanim coś zaproponujecie, przeczytajcie coś o systemie w sygnaturce, bo taką sugestię można potraktować tylko jako parcie na sprzedaż. Sorry za szczerość.

Ukryta Zawartość

O, sam o tym myślałem, ale za te pieniądze wolę jednak spróbować Octave V40SE albo za mniejsze Rouge Audio Cronus Magnum.

Z "dynkami" będzie fantastycznie:

Ukryta Zawartość

Dzięki za sugestię, ale po prostu nie chcę Krella, zwłaszcza "chińskiego". Kiedyś śliniłem się przy każdej recenzji, ale mi przeszło...

Nie chcę powiedzieć, że S300i to jakaś lipa, ale po prostu nie wpisuje się w moje "chcenie" i już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli chcesz mocnego, muzykalnego wzmaka z dobra kontrola I odrobina finezji to wedlug mnie powinienes posluchac Leema Tucana 2 jako alternatywy dla podanych wczesniej propozycji. Niestety nie sluchalem go z dynkami.

Wieza STEREO Technics :)

To może być strzał w dziesiątkę:

monitory ATC SCM7 w obudowie zamkniętej -

Ukryta Zawartość

i wzmacniacz Rogers E40A 40W czystej klasy A -

Ukryta Zawartość

Mogę taki zestaw pokazać u siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik Sklep.RMS.pl dnia 23.04.2015 - 08:39 napisał

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m6si-m6-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany

O, sam o tym myślałem, ale za te pieniądze wolę jednak spróbować Octave V40SE albo za mniejsze Rouge Audio Cronus Magnum.

Próbować można za darmo i lepiej sprawdzić, żeby sie nie rozczarować :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

i wzmacniacz Rogers E40A 40W czystej klasy A -

Ukryta Zawartość

Ile takie cudo kosztuje jeśli można zapytać?

Ukryta Zawartość

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Ukryta Zawartość

7500 zł.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

7500 zł.

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Biorę pod uwagę Dynaudio X14.

A może zamiast Dynaudio to:

Ukryta Zawartość

i do tego ten wzmacniacz Rogers.

Osobiście na 100% wypróbowałbym tą konfigurację.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam Wszystkich,

Jako, że w najbliższej przyszłości chcę kupić większe mieszkanie, pomyślałem o wygospodarowaniu jednego z czterech pokoi na tzw. pracownię-gabinet, w której mógłbym umieścić system stereo oparty na monitorach. Moim zdaniem ma to swoje plusy, bo pokój byłby przede wszystkim dedykowany mojej pracy i/lub odpoczynkowi przy ulubionej muzyce. Wprawdzie wcześniej myślałem o zrobieniu "dużego" systemu stereo na bazie moich Dynaudio X32 (albo większych X38 lub Focusów 260), ale biorąc pod uwagę potrzeby mojej lepszej połowy (seriale) i naszego małego szczęścia (bajki, piosenki dla dzieci z You Tube), jak również czasami brak entuzjazmu żony na dźwięki niektórych moich ulubionych płyt, pomyślałem sobie, że w mojej sytuacji "odizolowanie" się na czas odsłuchu będzie najzdrowszym rozwiązaniem dla wszystkich. Oczywiście mógłbym mieć pokój odsłuchowy 25m2 z podłogówkami, ale ile bym korzystał z takiego systemu w komfortowych dla wszystkich warunkach?

Dlatego też dumam nad "małym" systemem stereo opartym o monitory. Pokój bedzie miał pewnie 10, max 12-13m2. Biorę pod uwagę Dynaudio X14. Lubię brzmienie serii Excite za to, że zachowuje wielką spójność dźwięku, ale ma jednak trochę więcej drive'u i pazura niż tzw. typowa szkoła brzmienia Dynaudio. Dlatego właśnie pomyślałem o X14. Do tego sam nie wiem jaki wzmak. Do X32 rozważałem już Octave V40SE lub Rouge Audio Cronus Magnum. Ale czy do X14 nie byłby to przerost formy nad treścią? Coś jednak czuję, że nie, ale chciałbym poznać Waszą opinię i byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły. Słucham jazzu, soulu, R&B, czasami coś "lżejszego". Budżet na kolumny (bez standów) + wzmak circa 15 kzł. Raczej nowy sprzęt, choć nie odrzucam w miarę młodych używek od pierwszego właściciela.

Pozdrawiam, Tomek.

posłuchaj naim unitiqute2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

posłuchaj naim unitiqute2.

Ukryta Zawartość

Wygląda nieźle, ale czy takie "all in one" będzie lepsze od integry za podobne pieniądze? Np. od Naima XS? Chyba nie.

Nie, żebym szukał mocy na papierze, ale 2x30W na 8 omach z trana nie wygląda zachęcająco. Wszak wiem, że Naimowe waty to nie to samo, co z całym szacunkiem np. Onkyo czy "chiński" Krell.

Może to głupie, ale chciałbym mieć wzmacniacz "na wyrost", gdybym np. kiedyś zechciał zasilić Dynaudio X38 w 35m2.

Ukryta Zawartość

spokojnie napędzi, wypożycz posłuchaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) realeni ma więcej mocy.

Integra zagra z większym zapasem, choć do niej też musisz mieć źródło dodatkowo.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Od wczoraj słucham Heed Obelisk Si. Małe pudełko po butach. Jest to pierwszy wzmacniacz jaki słuchałem w swoim systemie, który już od niskich poziomów potrafi zagrać pięknie. Gra trochę jak lampa, choć to tranzystor. jest pewne podbarwienie ale naprawdę miło się tego słucha. I choć ma tylko 40W to "prawdziwe" waty. To fakt, bez dodatkowego zasilacza głośno nie zagra już tak dobrze. Jeśli jednak słuchasz na niskich i średnich poziomach to namawiam na odsłuch. Ja mam go z Nautilusa. Z powodzeniem steruje Dynki ze skutecznością 86 dB.Jeśli ma być na wyrost to można do niego dokupić zewnętrzny zasilacz.

Prawie 6 klocków to trochę za grubo jak za takie pudełko. Produkcja węgierska, więc i "siła robocza" i koszt transportu nie są najwyższe. Fakt, słyszałem, że to gra, ale cena to lekki horror moim zdaniem. Cóż, takie czasy. Chcesz mieć, to płacz i płać.

Środek kojarzy mi się trochę ze starym Creekiem, który też "grał". Jednak nowego 4330 made in UK z polskiej dystrybucji można kiedyś było kupić za ok. 2000 zł... I też na tym ludzie zarabiali. No dobra, jest inflacja itd. ale i Heed i Creek są dla mnie trochę porównywalne swym charakterem i wartością materiałową. Z tymże cena Heed'a jest wywalona w kosmos.

Żeby za bardzo nie mantyczyć, jak będzie okazja to spróbuję to cudo. I może zweryfikuję swoje zdanie co do ceny:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.