Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer CANTON AS-25SC

104zip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym poznać waszą opinię, o subwooferze CANTON AS-25SC. Do czego taka kolumna się nadaje, a do czego nie, jakie pomieszczenie da radę nagłośnić, oraz ile waszym zdaniem powinien kosztować używany, sprawny egzemplarz?

Internet podaje następujące dane:

Aktywny, Bass Reflex

Głośnik 260 mm

Moc 80/150 W

Pasmo 22-150 Hz

A wygląda tak: :D

canton-as-25-sc.png

https://www.audiostereo.pl/topic/119665-subwoofer-canton-as-25sc/

Ten futrzany element tłumiąco- rozpraszający jest w komplecie?

Tu masz opis następcy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie ten opis już widziałem i zdaje mi się, że są do bardzo różniące się od siebie kolumny.

Element futrzany na poprawę humoru przed zbliżającym się nieuchronnie poniedziałkiem ;)

Do czego taka kolumna się nadaje, a do czego nie

Kolumna nadaje się bardziej jako szafeczka np. na kwiatek lub legowisko sierściucha niż na prawdziwy subwoofer ze względu na spadek aż 6dB przy 34Hz, ale nie którym odpowiada "kopiąco-dyskotekowy bas" bez solidnego zejścia.

jakie pomieszczenie da radę nagłośnić,

Myślę że spokojnie 20m2, co do większego pomieszczenia >25m2 polecałbym już dwa takie.

ile waszym zdaniem powinien kosztować używany, sprawny egzemplarz

Jest warta tyle ile ktoś za nią zapłaci.

Pozdrawiam

Niemiecki e-bay podpowiada, że ta szafeczka kosztuje 125 euro, a więc około 500 zł, polski portal aukcyjny twierdzi, że ok 400 zł.

Rodzi się zatem pytanie, czy w tym przedziale cenowym można kupić coś, co bardziej będzie nadawało się do słuchania w domu niż Canton, a więc będzie miało "solidne zejście" bez "kopiąco-dyskotekowego basu" i nagłośni pomieszczenie nawet mniejsze, niż 20 m2?

Nie musi przy tym posiadać funkcji legowiska.

będzie nadawało się do słuchania

Słuchania czego? Jeżeli chodzi o muzykę to w tej cenie (400zł) o dobrym subwooferze który zgra się z kolumnami frontowymi a w dodatku nisko zejdzie można pomarzyć, jeżeli możesz "coś" dozbierać rozglądnij się za takimi firmami jak: REL, PARADIGM, VELODYNE

Ok, chodzi o muzykę. W każdym przedziale cenowym są lepsze i gorsze produkty, i zawsze lepiej dozbierać ponad ten przedział. Jakbym szukał subwoofera za 2000 to powiedzielibyście, żebym dozbierał i kupił taki za 3 tys. :) Chodzi o to, żeby nie wtopić w totalny bubel.

O Magnacie gdzieś czytałem, często pojawia się model 301A.

Subwoofer ma uzupełnić braki, jakie niestety pojawiają się, gdy w pokoju nie ma miejsca na kolumny podłogowe i trzeba ratować się podstawkowymi, które z kolei, żeby grały pełnym pasmem, muszą kosztować duuuuużo... A wtedy dobrze zmienić wzmacniacz z Denona PMA-715R na coś lepszego... I tak dalej, zabawa w audio może pochłonąć masę pieniędzy :)

Także ma być niestukające, ładne jak na ten przedział cenowy granie, nie musi kruszyć ścian, nie musi się sprawdzać jako szafeczka ani legowisko. Jest Magnat, rozumiem, że to dobre rozwiązanie, a co powiecie o M-Audio Sub-10? Czymże jest ten wynalazek?

I tak dalej, zabawa w audio może pochłonąć masę pieniędzy :)

Jeżeli grasz w pustym pomieszczeniu bez podstawowej adaptacji akustycznej, pochłonąć może jeszcze więcej, uwierz mi że nawet kabelki Ci nie pomogą ;)

Zapomniałem zapytać, skąd takie dane? Masz może wykres lub coś podobnego?

Ukryta Zawartość

Niebieski wykres, pomiar z komory bezechowej, jak widzisz jest jeszcze gorzej! Wcześniej podałem spadek dla modelu wyższego Canton- a, przepraszam za pomyłkę- zmylił mnie link z 2-giego postu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jest Magnat, rozumiem, że to dobre rozwiązanie, a co powiecie o M-Audio Sub-10? Czymże jest ten wynalazek?

301 to to samo co 302 tylko nowszy. M-audio to szajz przez z bo niby niemiecki.

to chyba magnatvFID4q7.jpg

tu es250 15s697p.jpg

polk sub dsw pro 500 jkdms4.jpg

Chodzi o to, żeby nie wtopić w totalny bubel

Subwoofer ma uzupełnić braki

Zostało to przez mnie wytłumaczone post wyżej!

takie niestety pojawiają się, gdy w pokoju nie ma miejsca na kolumny podłogowe

Czyżby znajdowały się w PRL- owskiej meblościance?

gdy w pokoju nie ma miejsca na kolumny podłogowe i trzeba ratować się podstawkowymi, które z kolei, żeby grały pełnym pasmem, muszą kosztować duuuuużo

Chyba sobie żarty robisz? (w końcu kwiecień) Każdy przetwornik 6,5 cala w dobrym poieszczeniu odsłuchowym "schodzi liniowo poniżej 40Hz"!

Także ma być niestukające, ładne jak na ten przedział cenowy granie, nie musi kruszyć ścian, nie musi się sprawdzać jako szafeczka ani legowisko.

Polecam zakładkę HI-END :)

Jest Magnat, rozumiem, że to dobre rozwiązanie, a co powiecie o M-Audio Sub-10? Czymże jest ten wynalazek?

Z deszczu pod rynnę!

Pozdrawiam

Czyli poniżej 45 Hz w zasadzie nic się nie dzieje

Oj tam... Dzieje się najwięcej! Zwłaszcza gdy z głośników wydobywa się ścieżka filmowa... Przestałem się zastanawiać czy dostawczym ktoś pod dom podjechał :)

Damn, forum sprawiło, że czuję się straszliwie niedoinformowany w kwestii audio...

Najgorzej, że w przypadku pytań o kolumny stereo radzi się, że w razie niedoboru niskich częstotliwości można wspomagać się subwooferem, a tu mówisz, że każdy przetwornik 6,5" (a to nie jakiś kolos przecież) schodzi poniżej 40 Hz (a to już dobrze).

Tak czy siak, znowu pobłądziłem, szukam subwoofera, a powinienem w końcu zmienić kolumny stereo.

Pytać gdzie indziej, czy przy okazji odpowiecie tutaj?

Denon PMA-715R, muzyka z pewnością NIE metalowa, brak ostrego rocka itp, inne gatunki tak. 10m2, zestaw najczęściej zasilany z komputera przez DAC, uszy ok. 1 - 1,5 m od kolumn, ustawienie: półka 1,10 m.

Polecono mi oczywiście Tannoy M2 ale mają bass-reflex z tyłu, a z racji małej przestrzeni kolumny są przysunięte do ściany.

Pojawiły się w związku z tym KEF IQ1, Tannoy F2. Któreś z nich polecacie, czy za te kilkaset PLN można dostać coś lepszego?

Pytanie o Canton AS-25SC już zostało wyjaśnione, więc nie chcę nadużywać cierpliwości moderatorów :)

Chciałbym przede wszystkim podziękować za nie użycie standardowych odpowiedzi typu: "pojawiło się już wiele razy na forum" i "skorzystaj z opcji szukaj". Bardzo to doceniam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.