Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 15S1 jakie kolumny głosnikowe ?

Marcin Marian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :) Niedawno zakupiłem używkę PM 15S1 i bardzo jestem ciekaw co byście zaproponowali przyjemnego dla ucha ( do 12.000 PLN) . Cd tez posiadam Maranzta (model niższy). Wymieniłem tez okablowanie ( zasilający, interkonekt i do kolumn ) przewody są dobre i jak na ten sprzęt w rozsądnej cenie (800pln , 400pln, 900pln ) .Proszę o poradę :)

Kolumny nowe czy używane w tej kwocie ?

Moim zdaniem nie ma sensu do tego Marantza kupować kolumny w budżecie jak podałeś.

Sprzedałbym tego PM15 i za kwotę 12tys + kasa z Marantza - kupiłbym używany , naprawdę dobry zestaw wzmacniacz+kolumny. Nie chcę ubliżać temu PM15 , ale kojarzę brzmienie wzmacniaczy tej firmy jako słabo wypełnione i suche. Do pewnych kolumn może to być zaleta, ale wybrałbym rozwiązanie jak powyżej.

Dla jednego przyjemny jest Kenny G, a dla innego trash metal albo gore.

Co to ma grać, jeśli go nie sprzedasz za poradą poprzedników i jaka ma być barwa?

Możesz nie mieć sprecyzowanych kryteriów, ale ja bym polował nawet na używane np.

Audio Physic, Proac czy Vienna Acoustics. To mogą być spokojne, dość analityczne głośniki.

Jak chcesz czadu, to np. Klipsch czy Dynaudio np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale zdecydowanie ze wskazaniem na Dynaudio...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To pytanie powraca co dwa tygodnie, jest coś takiego jak wyszukiwarka.

Nie napisałeś jakiej muzyki słuchasz a to bardzo ważne.

Dla mnie 15S1 jest bardzo dobry a słucham klasycznej.

Dodać możesz jeszcze Dali i to wiele modeli.

Nie bez powodu w Salonach Denon do Maranza mieli zawsze Dali - teraz nie wiem.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dla jednego przyjemny jest Kenny G, a dla innego trash metal albo gore.

Co to ma grać, jeśli go nie sprzedasz za poradą poprzedników i jaka ma być barwa?

Możesz nie mieć sprecyzowanych kryteriów, ale ja bym polował nawet na używane np.

Audio Physic, Proac czy Vienna Acoustics. To mogą być spokojne, dość analityczne głośniki.

Jak chcesz czadu, to np. Klipsch czy Dynaudio np:

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/dynaudio-audience-62-ciemna-os106883.html

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/dynaudio-excite-36-rose-os106839.html

ale zdecydowanie ze wskazaniem na Dynaudio...

Dynaudio do ostrego grania, czadu, pierwsze słyszę

Dobra dynamika nie znaczy, że mają grać jak Paradigm, Altus czy AA.

Dla mnie ostre granie nie ma nic wspólnego z agresją czy przewalonymi sybilantami.

Tak, jak dynamika nagrań np. Toto "7" to nie ACDC czy Aerosmith,

a grałem parę ładnych lat na bębnach - wiem, co piszę.

Najlepszy dowód na rozbieżność gustów - i bardzo dobrze ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

potrzebujemy więcej informacji, żeby zaproponować Ci konkretne rozwiązania. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No własnie ... zapomniałem o najważniejszym ogniwie ale najtrudniejszym w określeniu :( Posiadam kilka tysięcy płyt i słucham od Diany Krall , Bjork, Air przez Pink Floyd, ogólnie pojętą Electro , Depeche Mode do Mansona czy Nirvany. Przy zakupie kolumn nie chciałbym się kierunkować w konkretny gatunek muzyczny, Pokoj do odsłuchu nie powala bo ma 20 m 2 . Bardzo lubię tego marantza i nie chce go sprzedawać :)

Słyszałem kilka wyższych modeli wzmacniaczy Marantza i nie odniosłem wrażenia suchości czy braku wypełnienia.

Autorze wątku, polecałbym Ci przesłuchanie czegoś z Vienna Acoustics lub Xaviana. Zwłaszcza z tym ostatnim Marantz potrafi się dobrze zgrać. Pozdrawiam

Pierwsze słyszę, żeby marantz miał słabe wypełnienie i grał sucho. Ja zaproponowałbym coś z mniejszych manufaktur. Jaki pierwsze przychodzą mi na myśl: Xavian, Studio 16hz, Audiosolutions, AudioAcademy.

Jeśli masz w pobliżu możliwość odsłuchu Audiosolutions, to odsłuchaj je koniecznie. Z innym wymienionymi markami, nie powinno być w Polsce problemu z odsłuchem.

Audiosolutions - zdecydowanie popieram bo to świetnie grające kolumny. Wybór masz spory w zależności od budżetu ( w Twoim przypadku podany powyżej ).

Dla własnego zaspokojenia ciekawości polecam podjechać do salonu i posłuchać tych kolumn z Twoim PM15 oraz np. z Atollem IN200 . Sam zdecydujesz , które brzmienie lepiej Ci odpowiada.

Ten model marantza dobrze napedzi Ci kolumny podstawkowe z duzymi podlogowymi juz nie jest ciekawie, ale z tymi modelami jest fajny myk wychacz drugiego 15s1 i zapnij je do kolumn w bi-ampie roznica jest wyraznie slyszalna.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

zaraz zakrzykną że profanacja ale miałem okazję posłuchać Cantonów vento 890 i bardzo spodobał mi się wokal z tych głośników ( a Pink Floyd czy Depeche Mode to czasem standard w sklepach audio) - te mogę polecić a słuchałem ich na marantzu - 15s2 w jednym ze sklepów w Warszawie na Bemowie .

Miałem PM-15s1 i miałem PM-11s1.

Obydwa brzmią bardzo podobnie i obydwa z większością "normalnych" kolumn grają jak muły bagienne.

Przy niższych poziomach głośności połowy rzeczy nie słychać, wszystko jest stłumione, zamazane i w ogóle bez sensu.

Co ja się z nimi namordowałem, to książki można pisać. Na chyba 20 par testowanych kolumn tylko jedne sobie zostawiłem na dłużej.

Były to JMlab Mini Utopia, które za 12 klocków spokojnie można już kupić z dedykowanymi standami w komplecie.

Cała reszta połączeń, to była tylko strata czasu, a zestawiałem z tymi wzmacniaczami różności na głośnikach z najwyższej półki.

Scan Speaki serii revelator, Seasy serii excell, topowe Etony, zwykłe, wstęgowe, kevlary, beryle, sryle, takie, siakie i wszystko o kant dupy potłuc.

Tylko się nadźwigasz niepotrzebnie i nawydajesz pieniędzy bez sensu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • 1 miesiąc później...

Jestem szczęśliwym posiadaczem Mini Utopi i muszę przyznać ze grają bardzo dobrze , co nie znaczy ze znakomicie ;-) Teraz czekam na pomysł z jakimś dobrym " lampowcem" bo wiem już ze zagrają lepiej niż Marantz . PS. Utopie są kolumnami egoistycznymi tzn. tylko słuchacz siedzący dokładnie po środku słyszy to co z nich się wydobywa naprawdę ;-)

W wypadku kazdych kolomn trzeba siedziec symetrycznie , zeby scena byla na odpowiednim poziomie jakosci. Jednak przy odpowiednim zadbaniu o akustykę scena nie będzie się psuła przy ruszaniu głową. Patrząc czy to w lewo, czy to w prawo, źródła pozorne pozostaną w tym samym miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.