Skocz do zawartości
IGNORED

Bolero 200 - głośnik GDN 20/60/3 prośba o poradę

jacorplacor

Rekomendowane odpowiedzi

Część Panowie.

Postanowiłem się zarejestrować mając nadzieję, że ktoś pomoże w rozwiązaniu zagadki.

Próbowałem na elektroda.pl lecz mam wrażenie, że tamtejsi użytkownicy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Otóż głośnik GDN 20/60/3 - 12Ohm nie jest produkowany. Istnieją wersje GDN 20/60/3 w opcji 8Ohm i 15Ohm.

Moje kolumny to Bolero 200 - uwielbiam dźwięk tych kobył, więc pomińmy dyskusję nad zmianą kolumn.

Proszę też ni pisać o regeneracji zawieszenia - wykluczam taką opcję.

Należałoby wymienić GDNy siedzące w kolumnach. I teraz jest pytanie.

Jako, że oryginalnych GDN 20/60/3 12Ohm brak (nie można ich kupić) to jak zachowa się kolumna po włożeniu w ich miejsce wersji 8Ohm lub 15Ohm. Która wersja to mniejsze zło?

Ogólnie mówiąc proszę o radę co się stanie z impedancją kolumn i jak będzie cięta sekcja niskotonowa jeśli zamiast GDN 20/60/3 12Ohm

a) wstawię GDN 20/60/3 15Ohm

b) wstawię GDN 20/60/3 8Ohm

Czy dokonując powyższych 'modyfikacji' zmieni się ilość/głośność niskich rejestrów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znam te kolumny bo to moje drugie kolumny po Altusach 75 które miałem i też bardzo je lubiałem nawet kupiłem wersję w okleina dąb:) potem posłuchałem wpisów w śmieciowych audio gazetkach i sprzedałem. Prywatnie nie zalecam czytania bo robią wodę z głowy. A to były naprawdę sensowne i CIEKAWE kolumny.

Robiłem im mała modernizację i wiem,że wymiana na głośniki 15Ohm niczego nie zmieniła , ani w barwie, ani w odczuwalnej mocy w ogóle jedynie miernik pokazał impedancję o 1,4ohma większą.

No i wzmacniacz miał nieco łatwiej bo się mniej grzał wtedy miałem Yamahę AX-1090.

Dziś po latach uważam te kolumny za jedne z udanych polskich produktów. Jedyne co mam do nich to głośnik wysoko-tonowy...wymiana na Seasa 27TF czyniła niewyobrażalne cuda.Wiem tez ze ludziska wstawiali czeskie wysoko-tonowce i tez było lepiej.

Robiłem im mała modernizację i wiem,że wymiana na głośniki 15Ohm niczego nie zmieniła , ani w barwie, ani w odczuwalnej mocy w ogóle jedynie miernik pokazał impedancję o 1,4ohma większą.

No i wzmacniacz miał nieco łatwiej bo się mniej grzał wtedy miałem Yamahę AX-1090.

Dzięki za odpowiedź!

Rozumiem, że wstawiałeś 15Ohm i nie robiłeś żadnych zmian w zwrotnicy?

Czy możesz potwierdzić, że ilość niskich tonów nie zmalała? Ilość basu odpowiada mi w zupełności i raczej nie przełknąłbym sytuacji, że po wymianie na 15 Ohm bas będzie mniejszy.

Na elektrodzie stwierdził ktoś, że po zamontowaniu głośników 15Ohm kolumna będzie ciszej grała - ma to jakiś sens?

Rozumiem, że wobec tego wymiana oryginalnych 12 Ohm na wersję 8 Ohm nie jest polecana.

O wzmacniacz się nie martwię - mam wydajny i ciężki piec.

Absolutnie nic w zwrotnicy nie zmieniałem. Ciszej, bo ja wiem to kwestia wzmacniacza, pamiętam ze Yamaha nie miała nic problematycznego w podniesieniu rezystancji, jak piszesz, że masz mocny piec to nie odczujesz. Owszem jakby to był jakiś wzmacniacz typu vintage 2x25W to nieco wiecej by się go odkręciło, ale nic szczególnego. Zresztą te kolumny czarują na normalnym poziomie odsłuchu, za to je kupiłem jak na swoje gabaryty miały ładną barwę dźwięku-zaleta tych polipropylenowych średniotonów.

Najlepsze wyjście to regeneracja na oryginalnych podzespołach GDN20/60/3 12ohm - nie rozumiem czemu wykluczasz tą opcję. To normalne że po tylu latach trzeba wymienić górne zawieszenie. Jeżeli masz je sprawne elektrycznie, ze zdrowymi membranami(a na pewno tak bo siedzą w kolumnach) to wymiana samego górnego zawieszenia to pikuś sprawa tym bardziej że można dostać oryginalne, a przynajmniej identyczne!

Sam wykonywałem to wielokrotnie dopóki nie narodziło się wielu "majstrów" robiących tani i szybci na chinie.

Natomiast jeżeli masz uszkodzone cewki, to jest to chyba nie realne, bo nie dostaniesz cewek 12ohm.

Natomiast jeżeli wolisz wywalić kupę kasy w nowe, to kup 15ohm. Nic nie ubędzie, co prawda wprowadzi to zmianę w układzie i impedancji całości, ale ucho raczej tego nie wychwyci.

Nie wiem jak dziś, ale pamiętam, że te 15ohm to nie było tak idealnie 15 tylko chyba jakieś 14,2... no minęło trochę lat to mogę banialuki pisać. Ale działaj spokojnie będzie dobrze.

Tak nieśmiało zgodzę się z kolegą 54139 ..jak by była to kwestia li tylko piankowego zawieszenia to szkoda kaski bo po co robić rewolucję, no chyba, ze masz podejrzenia co do któregoś głośnika, że coś jest nie kaman. Ale z drugiej strony nowe to nowe.

Najlepsze wyjście to regeneracja na oryginalnych podzespołach GDN20/60/3 12ohm - nie rozumiem czemu wykluczasz tą opcję.

Wedle cennika firmy Tonsil regeneracja jednego głośnika to koszt 40 zł plus wysyłka w dwie strony. Daje to razem kwotę wysokości połowy nowego 20/60/3 15Ohm.

Sam wymiany zawieszenia górnego się nie podejmę - szkoda byłoby coś spartolić.

Poza tym wysyłka w dwie strony plus czas oczekiwania na regenerację = rozbebeszone kolumny na cholera wie jak długo :)

Natomiast jeżeli wolisz wywalić kupę kasy w nowe, to kup 15ohm. Nic nie ubędzie, co prawda wprowadzi to zmianę w układzie i impedancji całości, ale ucho raczej tego nie wychwyci.

Tak, wolę wywalić trochę złotówek na nowy produkt prosto z fabryki niż grzebać się ze starym towarem. Skoro mówicie, że kolumna nie straci na swej barwie to bez problemu jestem skłonny wydać 4 stówy na komplet głośników i mieć spokój na kolejne 20 lat.

Ale z drugiej strony nowe to nowe.

Otóż to. Nowe to nowe.

Skoro nie będzie słyszalnej zmiany w brzmieniu to jestem za nowym choćby trochę innym głośnikiem.

Jak spartolisz górne zawieszenie to zrobisz od nowa. Resor kosztuje niewiele a wiedza i umiejętności zawsze się przydadzą. Głośniki są niewidoczne więc nie ma ciśnienia.

Zresztą to Twoja kasa i Ty decydujesz.

radze wymienić te zawieszenia. To tylko trochę pieniędzy na zakup nowych z Umifonu oraz troch pogłówkowania jak to wykonać żeby było precyzyjnie.

Zawieszenia klejone są od spodu więc można je tak dokleić ze będą wyglądały jak nowe.

Na youtube jest kupę filmów instruktażowych dotyczących regeneracji głośników. Wymiana górnego zawieszenia to zaraz po wymianie osłony przeciwpyłowej jedna z najprostszych operacji.

Koledzy dobrze piszą by wymienić piankę.

Tonsil nie istnieje, a Ty myślisz, że kupisz nowe głośniki. Kupisz, ale leżaki magazynowe mające nie wiadomo po ile lat. Co powiesz jak po 2, 3 latach w tych "nowych" tez zacznie się sypać resor? Jesteś pewny, że te niby nowe głośniki zeszły z tonsilowskiej linii produkcyjnej?, z zachowaniem reżimów technologicznych?, a może ktoś je pokleił w domowym zaciszu z odzyskanych po Tonsilu komponentów wzbogaconych o np. chińskie cewki. Masz pewność?

Tonsil nie istnieje, a Ty myślisz, że kupisz nowe głośniki. Kupisz, ale leżaki magazynowe mające nie wiadomo po ile lat.

Tak, mam na myśli nowe głośniki na gwarancji 24 miesięcznej.

Stary Tonsil nie istnieje - to prawda - ale na zgliszczach dawnej firmy jednak coś powstało i park maszynowy nadal działa.

Oferta handlowa Tonsil tyczy głośników nowych - nie są to leżaki magazynowe.

Ukryta Zawartość

Na youtube jest kupę filmów instruktażowych dotyczących regeneracji głośników. Wymiana górnego zawieszenia to zaraz po wymianie osłony przeciwpyłowej jedna z najprostszych operacji.

Hmm, może to i proste. Poczytałem i pooglądałem trochę i okazuje się, że można trafić na kilka kłopotów.

Pianki bywają różne, jednym się coś po nałożeniu kleju marszczy, innym coś rozciąga :) Jedni centrują cewkę, inni wklejają piankę na czuja. Centrowanie cewki to już zabawa zupełnie nie dla mnie.

W każdym razie wielkie dzięki za rady i sugestie. Wszystkie te informacje są dla mnie bardzo cenne.

Ukryta Zawartość

Ja jak zmieniałem pianki to klej miałem w zestawie. Wszystko było prostsze niż mogło się wydawać.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Oferta handlowa Tonsil tyczy głośników nowych - nie są to leżaki magazynowe.

Ukryta Zawartość

Duzy nawias sobie postaw na te głośniki bo poza oznaczeniami nie będą miały wiele wspólnego z pierwowzorem.

Pianki bywają różne, jednym się coś po nałożeniu kleju marszczy, innym coś rozciąga :) Jedni centrują cewkę, inni wklejają piankę na czuja. Centrowanie cewki to już zabawa zupełnie nie dla mnie.

Po grzyba cokolwiek centrować kiedy głośnik nie jest rozcentrowany i resor nieuszkodzony??

Zrywasz spróchniałe zawieszenie, zmywasz krawędź membrany, podkładasz zawieszenie smarujesz delikatnie klejem kontaktowym na dystans zanim wyschnie. A jedyny problem to jak docisnąć zawieszenie do membrany równo. Najlepiej to zrobić pierścieniem wykonanym z twardego drutu idealnie na obwód głośnika.

Opuszczasz membranę i sama osiada na zawieszeniu. I tak samo robisz z klejeniem do rantu kosza.

Umifon dobierze ci odpowiednią średnice pianek i klej.

Ukryta Zawartość

Kleiłem zawieszenia w głośnikach Tonsila i jest to bardzo łatwe. Najlepiej użyć kleju introligatorskiego. Kleje kontaktowe, jak butapren mogą pomarszczyć piankę. Nie dają też marginesu na małe poprawki. Jak chwyci to koniec.

Introligatorski to dobry tylko do klejenia membrana papierowa do zawieszenia piankowego, po wyschnięciu jest przeźroczysty.

Łączenie: zawieszenie - kosz metalowy tym bardziej w niskotonowych to zalecałbym co najmniej butaprenem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.