Skocz do zawartości
IGNORED

KONKRETNIE LEPSZE SCR KP SN CZY SCR MKP?

Wiesław

Rekomendowane odpowiedzi

Chce włożyć któryś z tych kondensatorów o pojemności 3,3uF do moich 702. Który lepszy, czy różnica cenowa która jednak jest znaczy coś. Warto te droższe wmontować do tych kolumn? Czekam ziomy na odpowiedzi.

Pozdrowionka!

[obrazekLUKASZ-188163_1.jpg] [obrazekLUKASZ-188163_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2516-100002675 1170260072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest róznica w cenie, w wadze komponentów (KpSn są strasznie cieżkie), a brzmieniowa tez jest... Kp Sn grają czyściej, jednak przy tak dużej pojemności nie wiem, czy stosunek poprawy do ceny będzie aż tak zadowalający. Mozna kupić na przykład 2,2uf MKP i dodatkowo 1uf KpSn i je połaczyć, wtedy będzie taniej,a efekt niemal taki, jak przy samym KpSn. A jaki jest ten oryginalny kondensator? to też jest wazne... Trzeba go zmierzyć i jeśli ma niedomiar, na przykład 3,2uF, wtedy można zastosować takie połączenie jak napisałem wyżej ( w pomiarach CSR są bardzo dokładne), jesli oryginał bedzie miał 3,3uF lub nadmiar, wtedy trzeba kupić 3,3uf MKP i na przykład 100nF KpSn. Zabawy nie ma końca......:)

Elektrolit w AV-702 jest jeden i ma dokładnie pojemność 3,3uF, więc wystarczy jeden.Jest też sprawa czy SCR KP by sie zmieścił na zwrotnicy, gdyż jest mała. Mam jeszcze pytanie: czy w takich budżetowych kolumnach warto by wymienić oprócz kondensatotora, np. głośnik wysokotonowy na TONSIL gdwk 10/80/T? Czy tego raczej nie ruszać. Jeśli sie znasz to powiedz jeszcze jak to jest z tym wytłumieniem kolumny. W środku moich kolum na wytłumienie zastosowano płaty pianki. Myśle jednak iż kolumna w środku jest za słabo wytłumiona, gdyż nieraz potrafi zadudnić, a jak sie posłucha to zwłaszcza tylnia ścianka strasznie rezonuje. Wiem, że można pobawić się z wytłumieniem i odpowiednio dopasować do brzmienia. Tylko czym i jak tłumić. Z tego co gdzieś wyczytałem piszą, iż do wytłumienia średniego pasma najlepiej zastosować wełne mineralną a do niskich tonów matę bitumiczną. Trzeba uważać, aby nie tłumić w okolicy rury br. Co sądzisz o tym, jak umiejętnie, gdzie i czym wytłumić żeby sie polepszyło?

W żadnym wypadku tego Tonsila ! Tragedia i smutek, lepiej zostaw tak jak jest, albo kup Seasa, Vifę czy Peerlessa. Zadne wytłumienie nie pomoże na drgające ścianki, trzeba je usztywnić doklejając drewniane (lub z MDFu) listewki-poprzeczki, można połączyć takimi poprzeczkami przeciwległe ścianki. A kondensatory możesz kupić nawet MKT Wimy czy Philipsa albo Mant, tanie są a i tak poprawa będzie spora, jak takie Wimy zastąpisz SCRem, to raczej już nie będzie poprawy, nie w tej klasie przetworników. Tym bardziej szkoda kasy na KPSN, wydaj lepiej na piwko żeby się przyjemniej dłubało albo na dobrą muzyczkę na płytach. Oczywiście SCR, a tym bardziej KPSN są lepsze, ale warto je stosować dopiero w wyższej klasy konstrukcjach.

Kiedyś, dawno , dawno temu rozpisywałem się na temat tych kolumn , mam je zresztą do dzisiaj jako tyły w kinie domowym grają z końcówką mocy Rotela i mają niezły potencjał ( stosunek jakości do ceny bardzo wybitny)

Głośnik wysokotonowy kosztuje ok 50 zł ( kupowany w serwisie ) tak więc wrzucanie tam konda za 70-80 zł to juź nie jest przesada , to jest głupota.

Ten giwzdek jest zresztą największym mankamentem tej konstrukcji.

Jeśli chodzi o rozlazłość basu to niestety większą winę ponoszą tutaj amplitunery -które dają dużo tego basu w ilości ale kontrola marna

Rotel trzyma to za mordę

AV 702 to dobra konstrukcja dla początkujących , z czasem powinny grać jako tyły w k.d.

ale są dwa warunki

- powierzchnia pokoju - minimum to 20-25 m2

- wzmak czy amp z wyższej półki

Co do wytłumiania czy wzmacniania ścianek , zobaczcie że w środku idą dwa porządne , grube wieńce , łączące ścianki , jest to lepsze rozwiązanie niź pogrubianie ścianek.

a druga sprawa to to co powiem zakrawa może na czystą herezję ale dość dobra przestrzenność tych kolum wynikać może iż w dużym spektrum drgania ścianku są zgodne w fazie z emisją fal z głośników. Jeszcze parę lat temu uznałbym to za głupotę( jest przecież cała teorai na temat , iż obudowa nie gra , grać ma głośnik ) ale ostatnio w bardzo starym podręczniku akustyki przeczytałem , iż idęą wykonania wysokiej klasy zestawów głośnikowych jest doprowadzenie do stanu , takiego aby fale , dźwiękowe , które przechodzą przez ściankę kolumnybyły zgodne w fazie z falami emitowanymi przez głośnik .

Myślę , że tak jest w tych 702 , ale oczwiście jest to czysty przypadek.

Włożenie tam konda MKP może spowodować zaburzenie równowagi tonalnej , pierwsze odczucie będą dakie , że poprawiły się soprany ale w dłuższym czasie może pojawić się odczucie , że tych sopranów jest też za dużo

Co warto więć zrobić

1. wywalić zabezpieczenie przeciążeniowe w lini gwizdka ( taki mały płaski ni to kondzioł ni to rezystor )

ale wtedy uwaga na głośną grę.

2. Wymienić kable na jakieś z zakresu 40 zł/m i dać przylutować do zacisków głośnika

3. Wymienić kondensator na MKP

i to tyle - z resztą dać se spokój i zbierać na lepsze kolumny.

Zrobilem taka przerobke w swoich 702. Efekt jest praktycznie zaden. Jedyne co mozna uslyszec to lekka zmiane brzmienia gory. Nic wiecej. Zastosowalem kabelki 4mm2 Jamo i wymienilem kondensatory na SCR 3,3uF MKP. Mysle, ze faktycznie komponenty tych kolumn sa tak dobrane, ze wyciskaja z nich wszystko co mozna. Kondensator SCR'a miesci sie spokojnie. Sa nawet otwory w plytce zwrotnicy pod takiej wielkosci kondensator.

McGyver: imho wstawianie gwizdka za 200 zł do kolumny za 400 zł/sztuka jest nieporozumieniem.

wysokotonowy wymienić jednak trzeba a nawet na tonsilu av702 zagrają o niebo lepiej niz z oryginalnym. wymienianie kondensatora czy kabli bez zmiany gwizdka jest raczej wyłącznie nieszkodliwym zaklinaniem rzeczywistosci.

więcej uwagi trzeba poświęcić wytłumieniu rezonansów obudowy - nie chciało mi się wyklejać poprzeczkami, wykleiłem ścianki (zwłaszcza tylną) matą bitumiczną, zagrało dużo lepiej. jak zrobię sobie mały urlop to może się pobawię usztywnianiem, niestety, av702 ma ścianki bardzo cieńkie, nie wiem ile to pomoże

mcgyver- co z Tobą ? Czasem piszesz ciekawie, a teraz taka wpadka z tymi wysokimi za 200-500zł ?

Tonsile są faktycznie doskonałe, co podkresla cena. sporo audiofilskich kolumn ma bebechy z naszego Tonsilu, a detaliczna cena w wysokości ponizej 100zł to efekt naszej "krajowości produktu". Ile kosztowŁYBY TE GŁOSNIKI GDYBY TAKA vIFA KUPIŁA NASZĄ FABRYKĘ ?

Natomiast Kody to faktycznie kiepskie kolumny. jesli od razu nie kupiłeś Tonsili to teraz:

1- wymień wysokie na Tonsile

2- doklej od środka drugie ścianki- poprzeczki są bezsensowne przy cienkich ściankach

3- zamiast badziewiastych średnich wstaw polipropyleny Tonsilu

PS- wymieniać kondensatory i kable można dopiero po zainstalowaniu przetworników posiadających "REZERWY BRZMIENIOWE"

Pozdrawiam

Tweeter Tonsila jest tragiczny i nie ma się co zachwycać nawet ceną, dobre gwizdki żywcem zerżnięte z Seasa KT27 były w pierwszych edycjach Excellence, naprawdę klasa, jak Tonsil opracuje coś fajnego to zaraz musi skaszanić, później już była żenada. Za podobne pieniądze jest dobry czeski ARV104, wzorowany na wspomnianym Peerlessie, polecam.

Zapomniałem wspomnieć że wymiana tweetera pociąga za sobą konieczność przeprojektowania zwrotnicy, w przeciwnym wypadku nie zostaną wykorzystane w pełni zalety nowych przetworników, czasem nawet może to grać wręcz źle, lecz to przypadek raczej skrajny choć możliwy.

A porównywałeś go z tym czechem? Poza tym co mi po takiej efektywności, i tak musiałbym go mocno stłumić, bo jaki midwoofer ma efektywność wyraźnie powyżej 90 dB?

Przychodzi czas na jakieś podsumowanie. GDWK8/80/2 ten gwizdek dowiedziałem sie iż brzmi ostro, dowiedziałem sie iż o niebo lepszy jest GTC 11/ 100, niestety w 702 otwór ma tylko 10 cm.

Co do kondensatorów: np. niektórzy montują te droższe i są zadowoleni, różnie jest. Hmm, ja jeszcze sie zastanawiam, które wybrać. Natomiast bałbym sie zmienić gwizdek, jendak to trzeba wtedy by już zwrtonice zmienić, pomiary zrobić. Ryzykowna gra.

A zgodze sie że poprawić bas i wyeliminować dudnienia można zrobić dobrym wytłumieniem. Jak gdzieś wyczytałem: mata bitumiczna a na to wełne, nie za dużo, na wyczucie. Ale żeby coś tam oklejać jakimiś deskami to głupota.

Podobno Ci co mają F51 KODY nie narzekają i nic nie chcą wymieniać, czyżby grały lepiej, chyba tak. A wiecie coś o AV710. Są jeszcze lepsze od F51. Ale ja mam 702 i musze sie nimi pocieszyć. Myśle iż tuning troche pomoże, zobaczymy, najlepiej nikogo nie słuchać i samemu robić na wyczucie wsio. Ale zdanie kogoś obcego zawsze ma znaczenie oczywiście, w to nie wątpie. Przymierzam sie do wymiany subwoofera z SW-1000 na SW100B. Podobno en drugi lepiej brzmi w stereo, a ja lubie suba w stereo, więc chce to zrobić. Jak ktoś ma SW100B to chętnie posłucham opinii.

To wszystko na razie, trzymajcie sie, pozdr. ***

Wiesław, dzięki za podsumowanie, okazuje się że wg. Ciebie usztywnianie obudowy listwami i poprzeczkami to głupota... A zrobienie obudowy do kolumn z płyty niewiele grubszej od tektury pewnie jest genialne.

Guzia, nie widzę w tym zestawieniu żadnych midwooferów, same midrange. Zresztą jakie to ma znaczenie skoro BRZMIENIE tweetera GTC11/100 jest kiepskie.

Nie będę się więcej udzielał w tym wątku bo dla kogo? I tak wiecie lepiej. Pewnie wykonaliście więcej udanych kolumn DIY niż ktokolwiek na tym forum.

McGyver widze ze poczules sie zaatakowany, nie o to chodzilo bynajmniej, masz racje co do usztywniania konstrukcji ale wykaz troche wiary w krajowe produkty.

Tonsil ma przetworniki warte uwagi, napewno nie wszystkie (tweeter GTC11/100 jest gorszy od GDWK8/80/2), a jezeli chodzi o "skutecznego" niskotonowca to jest np GDN 25/60/1,8 ma 92dB w pasmie 60Hz - 5kHz.

co do ostrości GDWK8/80/2 to wlasnie trzeba dobrac odpowiednie kondensatory jak w temacie i ostrość zniknie.

Tonsil ma trochę interesujących głośników, ale nie są to tweetery. Poza tym problemem jest powtarzalność, zawsze muszą coś nakombinować, co sprawia że wyroby o tych samych symbolach ale z różnych dostaw zachowują się różnie... Nie mam na to nerwów ani czasu, za podobne pieniądze zawsze znajdę coś lepszego innych producentów, choćby i niewiele lepszego, ale POWTARZALNEGO, bo to bardzo ważne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.