Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny surround - na jakiej wysokości ?

fetek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Założyłem temat w dziale obok ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, podejrzewam że wielu kolegów "od kina" tam nie zagląda więc pozwolę sobie założyć temat bliźniaczy.

Poprzedni temat z rzutem pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponawiając pytania:

1. Na jakiej wysokości powiesić satelity boczne ?

2. Na jakiej wysokości powiesić satelity tylne tak by nie przeszkadzała dość spora odległość a co najważniejsze oparcie z zagłówkiem.

3. Czy satelity boczne będące na równo z linią głowy (lub lekko przed) spełnią swoją funkcję, czy lepiej powalczyć i umocować je np nad drzwiami ?

4. Czy tył i przód powinny wisieć na tej samej wysokości, czy nie ma to większego znaczenia ?

Ukryta Zawartość

Witam

Założyłem temat w dziale obok ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, podejrzewam że wielu kolegów "od kina" tam nie zagląda więc pozwolę sobie założyć temat bliźniaczy.

Poprzedni temat z rzutem pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Ponawiając pytania:

1. Na jakiej wysokości powiesić satelity boczne ?

2. Na jakiej wysokości powiesić satelity tylne tak by nie przeszkadzała dość spora odległość a co najważniejsze oparcie z zagłówkiem.

3. Czy satelity boczne będące na równo z linią głowy (lub lekko przed) spełnią swoją funkcję, czy lepiej powalczyć i umocować je np nad drzwiami ?

4. Czy tył i przód powinny wisieć na tej samej wysokości, czy nie ma to większego znaczenia ?

z instrukcji harmana. "Głośniki systemu dźwięku przestrzennego powinny zostać umieszczone nawysokości 2 – 6 stóp (0,6 – 1,8 m) powyżej uszu odbiorcy."

Są też rysunki jak rozstawic (str13)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

instrukcja to też jakiś punkt odniesienia.

Temat(y) do usunięcia.

Ja akurat sam szukalem odpowiedzi na to pytanie i znalazlem kupe opinii, jedne ze powinny byc na poziomie glowy. w sklepie mi mowili, ze najlepiej 1,6 -1,8. Sam mialem kabel tak na 2m wystajacy ze sciany. Na slepo tak wystawilem bez myslenia o tym podczas remontu - nie mialem sprzetu w ogole. Zapas kabla mialem to myslalem o obnizeniu ich po zakupie glosnikow. Zdziwilem się jak przegladalem instrukcje, ze tak ladnie to rozrysowali. Wiadomo idealnie ciezko jest trafic i sam nie mam idealnie rozmieszczonych. Kumpel sie tez zdziwil i popukal po glowie, ze on ma na wysokosci uszu i pierwszy raz takie teorie widzi. No ale stwierdzilem, mam zapas kabla ale nie obnizam skoro w instrukcji pisza to pewnie cos sie tam znaja bardziej niz ja :D. Powiesilem tak ze na 1.8 mam podstawe glosnika i .... dziala :) nie wiem na moj gust calkiem dobrze :)

Doczytalem gdzies potem jeszcze w jakims artukule, ze surr maja byc wyzej bo niby ona maja nadac efekty i to ma byc taki dzwiek 'rozproszony', a nie 'bezposredni'. Dlatego fronty na poziomie uszu, a surr daje sie wyzej. Mieli tez taka teorie, ze najwieksze efekty w normalnym zastosowaniu takim domowym (nie w dedykowanych salkach odpowiednio przygotowanych pod kino) daje 5.1, zwiekszanie ilosci glosnikow surr polepsza efekty ale nie jest to juz taki stopien jak np stereo vs 5.1. Pisze to dlatego bo moze nie warto gniesc wiecej glosnikow, a lepiej wstawic sobie tylko 5.1 i bedziesz miec duze pole do ustawienia glosnikow.

Generalnie metodą prób i błędów można do tego dojść samemu, u mnie wychodzi ~140cm. Mogę się mylić ale teoria ustawienia na wysokości uszu słuchacza została wylansowane przez marketowy kit. Czyli zestawy które stawiamy / wieszamy najczęściej bardzo blisko miejsca odbioru. Według mnie jeśli kolumna jest oddalona o ponad metr a głośniki to nie chiński gniot, nie ma się czym przejmować bo dźwięk zdąży się zsumować.

Ustawianie kolumn na wysokości uszu (jakby wszyscy byli równi) to tak jak przepuszczałem brak efektów z danej strony bo wszystko skutecznie pochłonie fotel i osoba na nim siedząca. Podniesie kolumny o głupie 20cm i ustawianie jej prosto (np na książkach / regale w ramach testu) daje znacznie lepszy efekt.

• 3 tygodnie później...

I tak i nie. Jeśli jest to kino domowe - głośniki Surround powinny stać 1 m wyżej. Jeśli (jak ma to miejsce w moim przypadku) jest to zestaw do słuchania muzyki 5.1 - wszystkie muszą stać na wysokości uszu słuchacza (i być typu Direct). Dlatego w zestawie muzycznym jak najbardziej można sobie wyobrazić, że na kanałach Surround są również podłogówki.

Kiedyś wieszano wysoko, potem powstały tzw hipermarkety i plastikowe imitacje podłogówek pomnożone przez odpowiednią ilość kanałów.

surround_room_config.jpg

a koncepcje są rożne.

Lipinski-8_0_3D_01.jpg

I tak i nie. Jeśli jest to kino domowe - głośniki Surround powinny stać 1 m wyżej. Jeśli (jak ma to miejsce w moim przypadku) jest to zestaw do słuchania muzyki 5.1 - wszystkie muszą stać na wysokości uszu słuchacza (i być typu Direct). Dlatego w zestawie muzycznym jak najbardziej można sobie wyobrazić, że na kanałach Surround są również podłogówki.

Jeden metr wyzej bez wzgledu na odleglosc od sluchacza?

Troche to dziwne, bo im bardziej bedziemy oddalac kolumne od sluchacza nie zmieniajac wysokosci tym bardziej kat bedzie sie zmienial. Wiec czy kat nie ma znaczenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.