Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy w wyborze kolumn

fifififi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję kolumn do Yaqina MC 10L w cenie ok 3000zł (mogą być używane),

do wzmacniacza podłączony jest v-dac II poprzez cinch eagle cable mc 60 (w przyszłości na pewno go wymienię)

a do dacka podpięta jest cyfrówka poprzez światłowód.

Muzyka jaką głównie słucham to pop, rock czasem hip hop i folk, zależy mi na szerokiej i głębokiej scenie pełnej szczegółów

z dobrą lokalizacją instrumentów i w miarę możiwości naturalnym dzwiękiem a górne pasmo by nie kuło w uszy.

By pomiędzy słuchającym a sceną nie było czegoś w rodzaju ściany.

Wymiar pokoju to 4m x 4m. Nie chciałbym zrobić jakiegoś zakupu którego bym pózniej żałował więc postanowiłem

zapytać kogoś kto w takim zestawie słuchał różnych kolumn i zechciałby podzielić się doświadczeniem.

Ja myślałem o

-studio 16 hertz mimo

-harpia acoustics amstaff mini

-audio academy hyperion

ale strasznie ciężko je trafić z drugiej ręki, może polecicie coś innego a może warto poczekać za tymi co wymieniłem?

https://www.audiostereo.pl/topic/119391-pomocy-w-wyborze-kolumn/

Witaj,

z mojego doświadczenia poleciłbym Ci Audio Academy Phoebe III. Moim zdaniem w twoim systemie i pomieszczeniu Phoebe bardzo dobrze sprawdzą się. Ewentualnie spójrz proszę na zestaw Xavian Delizia, który także powinien Cię w pełni usatysfakcjonować.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli ma nie kłuć w uszy, nie polecam twardych kopułek, ale np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plus oczywiście Mimo, ale spróbuj je kupić ;-(

A Phoebe III to Seas alu; polecam przejrzenie forum i sprawdzenie, ile trzeba zainwestować, żeby zagrały dopiero z pomocą kondensatorów kilka razy droższych niż sam głośnik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Witam, kolumny już grają. Dość długo szukałem miejsca gdzie zagrają najlepiej i w końcu je znalazłem.

Obecnie stoją 1,10m od tylnej ściany a po bokach maja 0,9m wolnej przestrzeni. Odległość pomiędzy kolumnami to 2.10m, o tyle samo oddaliłem fotel od głośników wysoko tonowych a za miejscem odsłuchowym pozostało 0.6m do ściany tylnej.

Głośniki jakie wybrałem to wspomniane wyżej Tempo 2, podłączyłem je do Yaqina (na chińskich lampach) kablem

audioquest gibraltar a zródło to VDAC II podłączony 4.5 metrowym mc 60. Jak to gra? Hmm, ciężko mi to do czegokolwiek

porównać bo jest to mój pierwszy zestaw i jestem początkujący w tym temacie ale opisze moje spostrzeżenia.

Na początku scena była płaska żaden dzwięk nie wychodził na boki głośników wszystko grało w środku.

Gdy zacząłem je przestawiać dzwięk mnie otoczył a kolumny "przestały grać" na tyle że moja córka podeszła

do jednej z nich i przyłożyła ucho ja zaś momentami mógłbym osoby śpiewające chwycić za głowę (i myślę

że bym się nie pomylił). Całość gra też bardzo szczegółowo i muzykalnie. W przyszłości zmienię lampy 6n1

i oczywiście wymienię chinch na krótszy i lepszy ale najpierw posłucham tego co już mam by móc z wymiany

wyciągnąć odpowiednie wnioski. Żałuję tylko jednego, że mój pokój ma 4x4m.

Pozdrawiam.

Tak Audiophysici szerzej a blizej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.