Skocz do zawartości
IGNORED

Radio samochodowe jako cd player w domu

Pedrino

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli są jakieś przeciwwskazania to jakie?

Nie wypada :-))

Na Alle... kupisz różne ustrojstwa typu cd lub dvd playery za cenę, za którą nie poskładasz nawet zasilacza do radia samochodowego.

Są radia i radia...

To które mam w aucie było podstawą wielu najlepszych systemów na Scan Speakach czy Utopiach. Obecnie można je kupić w okolicach 150 EUR

Aktywna zwrotnica 3way, korekty czasowe, procesor Audyssey MultEQ XT, zewnętrzny przetwornik dc-dc, 5 pasmowy korektor parametryczmy, 24bit BurrBrown DAC...

A jest jeszcze kilka lepszych.

A... to o to chodzi.

Wziąłeś pod uwagę, że dobre radio pobiera 10A? Zasilacz musi mieć większą wydajność, by pokryć zapotrzebowanie chwilowe, powiedzmy 15-20A. To już są spore kombinacje, bo choć radia samochodowe potrafią sobie radzić z zakresem napięcia 10-15V, to biorąc trafo do halogenów, po wyprostowaniu uzyskasz "luzem" ok 17V, a to się może źle skończyć. Trudno znaleźć trafo bardzo dużej mocy na 10V, jeśli takie masz, możesz spróbować. Takie skakanie 230V>12V>40V (wewnętrzna przetwornica napięcia) to chyba jednak niepotrzebne straty i nadmiar kombinacji.

Aktywna zwrotnica 3way, korekty czasowe, procesor Audyssey MultEQ XT, zewnętrzny przetwornik dc-dc, 5 pasmowy korektor parametryczmy, 24bit BurrBrown DAC...

To jest potrzebne w wysokiej klasy systemach samochodowych, gdzie są bardzo trudne warunki dla uzyskania dobrego brzmienia, w przeciwieństwie do domu, gdzie wydają się być niepotrzebne.

Do czego jest potrzebne, to ja wiem, bo dokładnie do tego go używam. Czytaj wysokiej klasy audio w samochodzie.

Ale w domu chyba tylko Audyssey jest rozpustą, reszta jak najbardziej normalna. A dodatkowo jakość grania sama z siebie jest bardzo wysoka.

Co nie zmienia faktu, że różnice pomiędzy 12v a 230v czasami boleśnie się nie dają ominąć.

Zasilanie nie stanowi problemu. Mam zasilacz stabilizowany 14V / 15A.

Jeśli chodzi o samo radio to posiadam Kenwooda KDC-PS909. Top model tego producenta sprzed prawie 20 lat, więc wysoka półka jakościowa. Z resztą w tamtym okresie było sporo wysokiej jakości decków które teraz można kupic za grosze.

Pytanie tylko jak się ma wysokiej klasy odtwarzacz samochodowy do dobrego domowego cd-ka?

Optyka i DAC-i w tych radiach są wysokiej jakości, a to chyba najważniejsze elementy

Radio samochodowe w domu? A czemu nie.

Ze względu na brak miejsca, zamontowałem w pokoju dzieci radio samochodowe Clariona - zabudowane w regał. Mam do niego pilota, obsługa prosta i wygodna, odtwarza mp3 z USB, czyta bezgłośnie CD, radio super czułe i niewrażliwe na zakłucenia - jednym słowem rewelacja, a do zasilenia wystarczy prosty zasilacz + akumulator żelowy. Akumulator zapewnia wydajność prądową gdy jest skok obciążęnia, cały czas jest ładowany, więc nie ma problemu z jego kondycją.

W zasadzie jedyne argument przeciw, to że to nie wypada ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.