Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zasilać kolumny podłogowe STX FS-250n?

tomaszp76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was na forum!

Mój pierwszy post, specjalnie założyłem konto w nadziei, że ktoś z Was podpowie cokolwiek w sprawie wyboru sprzętu do zasilania kolumn głośnikowych... jestem w rozterce :/

Postanowiłem skompletować sprzęt nagłaśniający do salonu ok 25m kw. koniecznie stereo, żadnych kin domowych itp. Ma głównie służyć do słuchania muzyki, nagłośnienie teledysków na programach muzycznych z TV/pendrive USB, filmy raczej niezbyt często. Dlatego rezygnuję od razu z K-D, denerwuje mnie ta ilość małych satelitek, cały pokój w pajęczynie kabelków i pudło wielkości pufy w roli subwoofera.

Muzyka jaką preferuję jest bardzo różna, od staroci jak stare Polskie piosenki z lat 80-tych Rybiński, Santor, Krawczyk poprzez muzykę elektroniczną, dance i disco (stare Koto, Laserdance ;P) nawet trochę disco polo ale też dla mnie bardzo ważna muzyka typu rock progresywny jak Pink Floyd, tutaj zależy mi na dość dobrym i wiernym brzmieniu - gitary ale też wiele dźwięków i efektów, które w tej muzyce występują. Reszta mojej rodziny zainteresowana jest tylko współczesną muzyką, teledyski na kanałach muzycznych TV, hiphop, pop itd. Więc sprzęt musi być w miarę do wszystkiego.

Co do wymaganej przeze mnie jakości dźwięku - nie oczekuję cudów, w żadnym razie nie jestem jakimś audiofilem i na bank nie usłyszę różnic pomiędzy brzmieniem dźwięku na wzmacniaczu połączonym kablem za kilkadziesiąt PLN od tego połączonym kablem za kilka tys. PLN)

Udało mi się kupić okazyjnie nowe kolumny firmy STX FS-250n.

W tej chwili poszukuję amplitunera, musi być to sprzęt nowy, z gwarancją.

Chciałem początkowo wzmacniacz + tuner radiowy (radio muszę mieć) ale okazało się, że w dzisiejszych czasach nie da się kupić chyba zwykłego tunera radiowego bez zaawansowanych funkcji sieciowych, radia internetowego itp w cenach przyprawiających mnie o zawrót głowy :/ Dlatego jedyne co mi pozostało to wybór jakiegoś amplitunera.

W późniejszym okresie planuję dokupić odtwarzacz blu-ray z DLNA czy coś w ten deseń. Mniej do filmów, bardziej jako odtwarzacz płyt, usb i plików z sieci.

Budżet na amplituner niestety niewysoki bo ok 1000 PLN. Chciałbym podłączyć ten sprzęt pod TV 42' LG, niestety telewizor ten nie ma wyjść analogowych, poza słuchawkowym przez które pewnie jakość dźwięku będzie słaba, ma za to wyjście optyczne i chciałbym to wykorzystać.

Przekopałem internet w poszukiwaniach i znalazłem w sumie tylko jeden amplituner stereo w cenie poniżej 1k PLN z wejściem cyfrowym i jest to Onkyo TX-8020. Dość dobre o nim opinie w sieci. Pytanie mam czy może ktoś z Was się orientuje czy tego typu sprzęt będzie sobie bez problemów radził z moimi kolumnami podłogowymi? On ma tylko bodajże 90 watt i to na jednym wysterowanym kanale, nie bardzo czaję co to oznacza ale podejrzewam, że na 2 kanałach stereo przy 8 Ohm może mieć i poniżej 50 watt na kanał. Dodam, że mieszkam w bloku i bardzo głośne słuchanie odpada, ale nie o to chodzi. Chodzi bardziej o to, czy wzmacniacz zbyt małej mocy nie odbije się negatywnie na przykład na jakości dźwięku? Nie ma mowy o żadnym przesterowaniu bo przy małej mocy wzmacniacza mogłoby to występować ale chodzi mi o te "normalne poziomy" głośności...

Może ktoś z Was ma inne propozycje zamiast tego Onkyo?

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź czy sugestie.

Pozdrawiam.

Tomasz P.

Nie rozumiem po co wywalać pieniądze w błoto i kupować nowe audio za 2000zł za wszystko.... Przecież to tylko ogromna strata.

Używany sprzęt, często bez śladów tego będzie ze 3x lepszy.

Ja rozumiem jakby kolumny się często psuły i byłby to skomplikowane sprzęty, ale to nie dość że proste to co za tym idzie niemalże bezawaryjne...

Nowy i to w dodatku amplituner za 1000zł to nawet nie ma co pisać tutaj tematu. Kupić byle co, wszystko jedno badziewie.

Wzmacniacz nowy za 1000zł to też marzenie.

Więc albo zejdź na ziemię i kup używany np. Sony TA-F670ES lub 570ES jeżeli chcesz coś bezawaryjnego żebyś miał głowę spokojną; albo kup cokolwiek i nie pytaj.

Kolumny Twoje to mocno średnie, więc nie ma co szaleć ze wzmacniaczem.

Nowy, a warty zainteresowania to znam Xindak A-06 - musiałbyś dołożyć, bo koszt jego to ok. 1600zł

Już odpowiadam. Nie chcę się szczypać ze starymi rupieciami, wiele z 20-letnich wzmacniaczy z drugiej ręki jest porysowana, naprawiana, grzebane w środku, często z tych, które nie były otwierane mają różne dolegliwości - trzeszczące potencjometry, kondensatory po tylu latach nadające się do wymiany itd. A co jeśli wydam nawet te 1000 zł na 20-letni sprzęt który okaże się wadliwy albo padnie w najbliższym czasie? Nie mając gwarancji jestem wtedy w d..pie. Podobna sprawa tyczy się kolumn (dokładniej głośników). Są to elementy ruchome, mają membrany i zawieszenie które ma swoją trwałość. Nawet najlepsze elementy zawieszenia w końcu padają, guma czy pianka parcieje i nie ma zadanej miękkości/sztywności. Nie znam przeszłości takich kolumn/głośników więc wybór jest jeden. Nie mam nic do zwolenników używanego sprzętu, ich wybór. Podobnie jak z samochodami, jeden woli kupić nowy za 100 tys. inny woli 3-letni za połowę tej ceny. Ja nie szukam sprzętu za 10 czy za 100k pln tylko za 2 k pln, nie jest to wielka kwota więc postanowiłem kupić nowy. Poza tym kupując stary sprzęt mógłbym raczej zapomnieć o możliwości podłączenia nowoczesnego TV z wyjściem optycznym bez stosowania oddzielnego, nowego DAC (pewnie taniego i bardzo słabej jakości), a to jest rzecz na której mi zależy.

Kolumny jak piszesz mocno średnie - na moje warunki i tak za drogie (szukałem czegoś sporo tańszego) są jak dla mnie bardzo OK, słuchałem ich przed zakupem, na K-D średniej klasy firmy NAD grały super, nie za dużo basu ale bardzo wyraziście i szczegółowo, dałem za nie niecałe 1300 PLN.

Dziękuję za sugestię Xindaka, bardzo ciekawy wzmak i ma dobre opinie, ale bliżej 1700 pln za nowy, trochę za drogo, w dodatku brak wejść cyfrowych, musiałbym kombinować z podłączeniem TV i komputera (mam kartę z spdif)

Pozdrawiam.

Tomasz P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.