Skocz do zawartości
IGNORED

Sony STR-DH 520+ Jamo 5.0 zmiana na jakieś stereo- Proszę o porady

Dudus8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Posiadam Amplituner Sony STR-DH 520+ kolumny jakieś beznadziejne Jamo 5.0 ( nawet nie wiem jaki to jest model) kupione 2 lata temu w Media Expert.

Amplituner jest połączony optycznie z kompem (XONAR DX/XD), słucham głównie radia internetowego oraz dziadkowskiej jakości MP3, bardzo rzadko FLAC.

Pokój mam dośc mały 5x4 może nawet nie i w związku z tym rozstawienie tych kolumn jest dośc średnie, a druga sprawa to wiadomo jak 5.0 nadaje się do muzyki? Właściwie się nie nadaje.

Chciałbym w związku z tym zakupić coś lepiej grającego.

W związku z tym proszę Was o pomoc w tej sprawie.

OD czego zacząć?

Wymienić Amplituner na jakiś lepszy powiedzmy w granicach 1500 PLN? Warto?

Czy lepiej jakieś kolumny zakupić lepsze?

Myślałem nawet o zakupie jakiegoś Subwoofera do tego zestawu, ale jakoś zrezygnowałem.

Zastanawiam się czy mogę do tego Amplitunera zamaist tego 5.0 podłączyć kolumny stereo (2.0)?

Wiadomo nie jest to AMP 5.1 i dlatego pytam, nie znam się na tym za bardzo.

Wiem wiem, że jeśli chciałbym coś porządnego to muszę szykować konkretną gotówkę, takiej niestety nie posiadam.

Mogę przeznaczyć około 2K na poprawę mojego dźwięku.

Myślałem nawet nad sprzedażą tego AMP i kolumn i zakup jakieś mini wieży Stero w stylu PianoCraft, jak myślicie warto?

Jeśli chodzi o muzykę jakiej słucham, to głównie jest to Pop, ewentualnie coś Klubowego.

Proszę Was o jakieś porady, jak ugryść temat?

Jeśli chodzi o sprzęt jaki chciałbym kupić to wolałbym zakup nowego sprzętu w ogólnodostępnej dystrybucji

Pozdrawiam :)

Jeśli chcesz polepszyć brzmienie to sprzedaj to co masz i dołóż do tego co chcesz wydać tym bardziej , że chcesz nowe "klocki" a przy 2 tys zł nic szczególnego nie dostaniesz a szkoda wywalać kasę na coś co w niedługim czasie stanie się tym co masz. Nawet chcąc zrobić zestaw na monitorach to za parę odpowiedniej mocy i wcale nie drogich trza wydać ok 1 tys to ile zostanie na ampla. Proponuję zostać przy amplitunerze bo ma najlepszą mozliwość połączeń urządzeń.

Ok. A kupi się coś przyzwoitego powiedzmy do 3k PLN?

Polecano mi także sprzedanie AMP. i zakup monitorów i Dac-a

Mówicie, że lepiej sprzedać mojego AMP?

Nie warto kupić i podpiąć do niego jakiś monitorów stereo a później wymienić AMP na jakiś lepszy?

Pozdrawiam

Nawet chcąc zrobić zestaw na monitorach to za parę odpowiedniej mocy i wcale nie drogich trza wydać ok 1 tys to ile zostanie na ampla

napisałem we wcześniejszym poście, , w miarę dobre monitory to między 1,5 a 2,5 tys za parę hm, czy te trzy tys wystarczą, zależy, poczytaj też tutaj o DAC-u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i patrz na ostatnią wypowiedź z tematu. Jednak w takim przypadku (ostatnia wypowiedź z przytoczonego tematu- link) amplituner musi mieć wyjście pre-out a Twój nie ma.

I następny temat w którym ktoś zakupuje najniższy model amplitunera z kolumnami z którym nie wiadomo co zrobić bo brzmienie jest kiepskie. Och ta reklama jak myślę.

Ukryta Zawartość

Spróbuj na początek zmienić kolumny i te 2 tys wydaj na zakup dobrych nawet monitorów do stereo, nie ma znaczenia czy podłączysz dwie kolumny czy cztery czy pięć, ma tyle końcówek mocy to podłączasz tyle ile Ci pasuje, nawet tylko stereo, moc wtedy będzie większa niż po podłączeniu pięciu kolumn więc kolumny stereo będą lepiej napędzone niż wszystkie wielokanałowe.

Zestaw można oprzeć na takich kolumnach (monitory) zaczynając od tanich monitorów co nie oznacza, że są kiepskie ale to jest określenie względne bo to zależy od każdego i uwarunkowane poszczególnymi predyspozycjami i zaczynając od Wharfedale Diamond 10.1 za ok 360 zł

Monitor Audio M2 za ok. 370 zł,

Boston Acoustics A25, Monitor Audio MR1 Indiana Line Nota 240, Taga Platinum S-40 za niecałe 400 zł,

Indiana Line Nota 250 za ok 450 zł, Wharfedale Diamond 10.2 za ok 450 zł,

Magnat Quantum 653 lub 673, Monitor Audio MR2, Tannoy Mercury V1, Dali Zensor 1 za niecałe 500 zł,

Indiana Line Nota 260 za nieco ponad 500 zł,

Monitor Audio BX2 za niecałe 700 zł, Indiana Line Tesi 260 za ponad 600 zł

(WSZYSTKO TO CENY ZA STUKĘ),

Dali Zensor3 , Dali Lector 1 za niecałe 800 zł,

Focal J.MLab Chorus 705, Dali Lector 2 , Heco Metas XT 301, Klipsch RB-61 II za niecałe 900 zł, KEF Q300

poprzez takie gdzie cena podskakuje w okolice 1000zł i ponad :

Focal Profile 908 , Quadral Signo Avantgarde 20 , Mordaunt-Short Mezzo 2, Quadral Platinum M2, Dynaudio DM 2/7, Canton Chrono 502.2 i mamy już granice 1,3 tys zł przypominam że za sztukę,

Focal Aria 906 w granicach 1,5tys ,

Heco Celan GT202 granice 1,7 tys, Magnat Quantum 803, Usher V-601,

Cabasse Minorca MT40 ok 1,8 tys zł,

Triangle Comete EX, ESA Triton1 tu już ponad 2 tys zł, a za Audio Physic Step to już ponad 2,5 tys

a za Swans DIVA 6.0 i Definitive Technology Studio 55 to już ok 3 ty zł za sztukę.

Jest sens wypisywania propozycji z wyższego pułapu, chyba nie, z tego zestawu wybierz takie z przednim bassreflexem będą lepiej ustawne na pułce. Jedne z nich nadają się na surroundy (małe głośniki średioniskotonowe 11-13 cm) a te z większymi (15-17cm) na przody.

Z podłogówek popatrz na przypominam że podane ceny to za sztukę :

Ukryta Zawartość

to tanie kolumny ale dają radę,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzeba spytać czy za parę bo w innych miejscach jest za jakieś 900 za sztukę, mocne kolumny z dużą skutecznością, niezłe dane techniczne , szczególnie pasmo przenoszenia (22 - 50.000 Hz)

Pamiętaj, że zanim kupisz MUSISZ posłuchać czy podchodzi Tobie ich brzmienie, żeby nie było jak z poprzednimi, słuchaj ich w parze z amplitunerem nie ze wzmacniaczem i na swojej muzie, nagraj sobie empetrójki (minimum 320 kbps) na płytę lub pendraka lub najlepiej ściągnij flack-i lub weź ze sobą oryginały i słuchaj do woli na kilku kolumnach, powiedz jaki masz amplituner. Nie czaj się przy odsłuchu bo to Ty kupujesz i wydajesz kasę więc musisz to zrobić jak należy a nie minutkę i już bo fajnie grają, będzie kilka kolumn z propozycji w jednym sklepie to niech podłączają je i już, od tego są a sam zobaczysz jakie różne są brzmienia na tym samym utworze.

Masz na tyle podchodzących cenowo propozycji, że dobierzesz takie z pasującym Tobie brzmieniem, są tam też z przednim bassreflexem i kwota zamknie się w 2 tysiącach. Jeśli dalej nie będzie to o co Ci chodzi to moim zdaniem na początek zacznij słuchać flack-ów a nie obszczanych empetrójek i nie konwertuj tych „kastratów” (mp-3) do flack-ów tylko takie ściągaj bo ich jest coraz więcej w sieci bo jakość nagrań ma duży wpływ na brzmienie(poza tym w mp-3-jkach obcięta jest częstotliwośc górna i dolna i dynamika, tzn przy takim samym ustawieniu potencjometra głośności empetrójka zagra ciszej niż ten sam utwór w oryginale lub flack-u i bez takiego samego wykopu jak oryginał) lub słuchaj oryginałów :) ,

po drugie, nie wiem czy kupowanie w podobnym przedziale cenowym lub droższym (tu podanym przez Ciebie 1,5 tys) przedziale cenowym amplitunera polepszy jakość dźwięku, znalazłem na allegro amplituner Sony ale dość stary jednak najwyższy model z serii ES za , chyba to było jakieś 1,5 tys , ale czy warto aż tyle dać za tego „dziadka”, czy aż tak bardzo zależy Ci na tak dobrej jakości brzmienia. Chyba, że to, które masz w tej chwili jest naprawdę tragiczne. Zobaczysz jak będzie po zmianie kolumn i słuchaniu flack-ów, po prostu przesiądź się na lepszej jakości muzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.