Skocz do zawartości
IGNORED

COŚ JAK DALI ZENSOR 5 ALE Z BASEM :)

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Pomóżcie, Audiolab 8000 jest git, ale w Dali zaczyna mi brakować dołu. Równowaga tonalna mi pasuje, ogólnie brzmienie, środek też, ale szukam czegoś w tym stylu, z lepszym basem. Może być nowe, może być stare z allegro, będę wdzięczny za każdą pomoc. Na allegro są stare jvc 3-drożne, ok? Jbl tlx-16??

Chcę dołu!!! (a w kinowych pure acoustics jest go więcej, tylko reszta słaba;p;p;p)

Gość numik

(Konto usunięte)

A jaki metraż? I jaki budżet?

no właśnie mieszkanie 50m, sąsiedzi wrażliwi, pokój to jakieś 18m, budżet tak max 2.000-2.500, raczej używki, muza od dead can dance i soyki, przez depeszy, genesis, queen do rammsteina (tak w uproszczeniu) - więc muszą sprawdzać się w muzyce rockowej

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość numik

(Konto usunięte)

w sumie racja, uzbieram kasę i tak zrobię, wiem że do Audiolaba "się da", teraz męczę wybór źródła Pioneer n-50/50a/pd-50/arcam rdac/dac atoll 100 + jakiś transport z allegro (podobno philips cd 650 się sprawdza, mam bdp-150, ale na takie tacki to ja swoich cd nie kładę;p;p). Chyba, że to jakoś razem w ratach ogarnąć, na priv chętnie nawiążę dialog.

... te Dali i tak mają podbity (wyższy=@100Hz) bas, więc jak chcesz więcej to może kup sub.

trzeba będzie chyba :)

10x0% mamy dostępne od ręki - polecam

Witaj,

proponuję zakup dobrego subwoofera, słuchasz muzyki dlatego, zdecydowanie moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie jeden z modeli subwooferów REL. W Twoim metrażu spokojnie wystarczy model rel T5, który wspomoże kolumny w najniższym zakresie.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jedna opcja to sub. Ja polecam Rel-a T5. Można go też podłączyć (i w sumie tak najlepiej gra) wysokopoziomowo pod terminale głośnikowe we wzmacniaczu. Oczywiście nie obciąża on wzmacniacza, korzysta z własnego.

Opcja druga to zmiana kolumn. Jeśli Z5 Ci pasują oprócz basu to można spróbować z Z7. Choć do dynamicznej muzy są kolumny, które lepiej się sprawdzą. Ja miałem na podobnym metrażu Roth Oli40 i basu nigdy nie brakowało. Do muzyki rockowej pasują też kolumny JBL-a, Paradigm, Klipsch. Tylko musiałbyś odsłuchać bo to zupełnie inne brzmienie.

Jak ma byc kolumna z mocnym basem i ciepłym środkiem to tez Indiana Line

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-552-diva552-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Gość numik

(Konto usunięte)

Jedna opcja to sub. Ja polecam Rel-a T5. Można go też podłączyć (i w sumie tak najlepiej gra) wysokopoziomowo pod terminale głośnikowe we wzmacniaczu. Oczywiście nie obciąża on wzmacniacza, korzysta z własnego.

Opcja druga to zmiana kolumn. Jeśli Z5 Ci pasują oprócz basu to można spróbować z Z7. Choć do dynamicznej muzy są kolumny, które lepiej się sprawdzą. Ja miałem na podobnym metrażu Roth Oli40 i basu nigdy nie brakowało. Do muzyki rockowej pasują też kolumny JBL-a, Paradigm, Klipsch. Tylko musiałbyś odsłuchać bo to zupełnie inne brzmienie.

Klipsche znam, za ostre, Paradigmy miałem 11v.7 w większym salonie, kochałem za energię, ale środka było za mało, szczegółów. Jbl rozważam mocno, Roth słabo kojarzę - jak tam środek i "smaczki"?

z opisów i recenzji, a już w miarę się nauczyłem tłumaczyć je na swój język to albo jbl studio 280 powiedzmy albo zachować smaczki i estetykę Dali Z5, która mi pasuje wzbogacając brzmienie subem, raczej to drugie :). Ja jednak lubię Dead Can Dance, a sorry, tu Dali dają mi więcej niż zabierają w rocku w porównaniu do Paradigmów, dobra - trzeba spojrzeć na stan konta;p;p

Witaj,

proponuję zakup dobrego subwoofera, słuchasz muzyki dlatego, zdecydowanie moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie jeden z modeli subwooferów REL. W Twoim metrażu spokojnie wystarczy model rel T5, który wspomoże kolumny w najniższym zakresie.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

blok sąsiedzi itp., czy to, że w nim bas wali w podłogę ma znaczenie dla sąsiadów na dole czy jestem tylko laikiem, który źle kombinuje? Jeśli ma to znaczenie to będę szukał "bocznego" suba;p;p

Brzmienie OLi40 (teraz to podobno BL40) określiłbym jako dość ciepłe. Bas jest miękki i mocny, jak na dwie "szesnastki" to robi wrażenie. Średnice ocieniam, jak na ich cenę, wysoko. Gra przestrzennie i szczegółowo, dobrze się słucha wokali. Wysokie tony lekko wycofane. Można to nadrobić elektroniką. Kolumny te nadają się do długich odsłuchów (nie męczą). Na pewno na basie zyskasz z porównaniu do Z5. Ja odsłuchiwałem Z7 i bas też wg mnie był lepszy w Oli40, choć jako całokształt brzmienie Z7 też mi się podobał. Słuchałem też wtedy MA BX6/MR6 i JBL Studio 190 i wybrałem Oli40. Stosunek jakości do ceny był bardzo dobry, wtedy fronty chodziły po 2k. Na pewno masz świadomość z tego, że to kolumny z tej samej półki co Zensory więc to byłby lekki skok w bok niż do przodu :)

blok sąsiedzi itp., czy to, że w nim bas wali w podłogę ma znaczenie dla sąsiadów na dole czy jestem tylko laikiem, który źle kombinuje? Jeśli ma to znaczenie to będę szukał "bocznego" suba;p;p

Ja mieszkam na 4 piętrze i nigdy nie miałem problemu z sąsiadami. Oczywiście trzeba trochę rozsądku, ale to w przypadku każdego suba. T5 do stereo jest świetny. Szybki i nie zamula i do tego nisko schodzi. Dodatkowy atut to wygląd i mały rozmiar. Trzeba oczywiście zgrać go z frontami. Odpowiednio ustawić odcięcie i volume.

Gość numik

(Konto usunięte)

Brzmienie OLi40 (teraz to podobno BL40) określiłbym jako dość ciepłe. Bas jest miękki i mocny, jak na dwie "szesnastki" to robi wrażenie. Średnice ocieniam, jak na ich cenę, wysoko. Gra przestrzennie i szczegółowo, dobrze się słucha wokali. Wysokie tony lekko wycofane. Można to nadrobić elektroniką. Kolumny te nadają się do długich odsłuchów (nie męczą). Na pewno na basie zyskasz z porównaniu do Z5. Ja odsłuchiwałem Z7 i bas też wg mnie był lepszy w Oli40, choć jako całokształt brzmienie Z7 też mi się podobał. Słuchałem też wtedy MA BX6/MR6 i JBL Studio 190 i wybrałem Oli40. Stosunek jakości do ceny był bardzo dobry, wtedy fronty chodziły po 2k. Na pewno masz świadomość z tego, że to kolumny z tej samej półki co Zensory więc to byłby lekki skok w bok niż do przodu :)

Ja mieszkam na 4 piętrze i nigdy nie miałem problemu z sąsiadami. Oczywiście trzeba trochę rozsądku, ale to w przypadku każdego suba. T5 do stereo jest świetny. Szybki i nie zamula i do tego nisko schodzi. Dodatkowy atut to wygląd i mały rozmiar. Trzeba oczywiście zgrać go z frontami. Odpowiednio ustawić odcięcie i volume.

dzięki, myślę że zakup jest pewny, trzeba się przekonać. Po świętach się za to zabieram, a odcięcia i zgrywanie będę ogarniał po zakupie jak każdy pewnie, od 60 pewnie zacznę, w tych okolicach kombinując, rozsądek jest więc chyba będzie ok i bez eksmisji ;p;p

Gość numik

(Konto usunięte)

byłem słuchałem T5. Wrażenia baaardzo pozytywne. Słuchałem też nowych Klipschy, nooooo, fajnie przemodelowali dźwięk, dla mnie są zbyt wielkie niestety. Rel T5 dał mi to czego szukałem.

Zostaje wybór Marantz cd6005 / Pioneer pd-50 / rdac / atoll dac 100

Gość numik

(Konto usunięte)

Bl40 jest słabo wykonana i ma mocno pocięte pasmo. Już lepiej zagra rx6. Maleństwa z niskim zejściem lecz średnią górą :/

na wszystko trzeba mieć warunki, w poprzednim mieszkaniu Paradigmy były ok, do obecnego wziąłbym nowe Klipsche z pewnością, ale na mój pokój Dali Z5 z rel5 to optymalny wybór jednak

Gość numik

(Konto usunięte)

Pewnie akustyka skopana albo lubisz przesadnie wyeksponowany bas. Załóż temat w dziale akustyka, bo kolumny same w sobie basu mają sporo.

no cóż, to salon a nie studio, idealnie nie jest. One mają bas, jednak jego "moc" że tak powiem ciut mała. Dziś byłem na odsłuchu i cóż, jest to czego szukałem, trochę złej mocy w comie, to mięsko, którego ciut brakowało. do tego ładny, mały i też biały, to raczej uzupełnienie, a nie zastąpienie

Bl40 jest słabo wykonana i ma mocno pocięte pasmo. Już lepiej zagra rx6. Maleństwa z niskim zejściem lecz średnią górą :/

Z tym, że to nie ta półka cenowa i jakościowa. BL40 to raczej odpowiednik MR6, a brzmieniowo ja porównywałem z BX i też nie było wstydu. W sumie pisze o Oli40, nie wiem czy faktycznie nic w BL się nie zmieniło. Co do RX to jeśli chodzi o wykonanie to bajka jak dla mnie.

no cóż, to salon a nie studio, idealnie nie jest. One mają bas, jednak jego "moc" że tak powiem ciut mała. Dziś byłem na odsłuchu i cóż, jest to czego szukałem, trochę złej mocy w comie, to mięsko, którego ciut brakowało. do tego ładny, mały i też biały, to raczej uzupełnienie, a nie zastąpienie

Jeśli sub to T5 w swojej cenie świetny do stereo. Dobry wybór.

Gość numik

(Konto usunięte)

Z tym, że to nie ta półka cenowa i jakościowa. BL40 to raczej odpowiednik MR6, a brzmieniowo ja porównywałem z BX i też nie było wstydu. W sumie pisze o Oli40, nie wiem czy faktycznie nic w BL się nie zmieniło. Co do RX to jeśli chodzi o wykonanie to bajka jak dla mnie.

Jeśli sub to T5 w swojej cenie świetny do stereo. Dobry wybór.

tak tak, słuchałem właśnie rela i zadziwił mnie, dodaje coś, czego mi brakowało, nie wiem jak to robi, ale czuję, że wreszcie słyszę to, o co chodziło Roguckiemu :). Zakup nastąpi razem, gdy wybiorę daca, niestety muszę iść w raty i chce jedne, a kombinuję między rdaciem, schiit bifrost, atollem 100, z cd tylko Marantz 6005 ewentualnie. Dac Hegel i PS ciut za drogie, chyba że bez rela;p;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.