Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre używane CD do 1000zł

Gość Rutkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Posuchaj sonego CDP-XA3ES....XA20ES albo dołóż pare złotych i XA30Es marantz etz jest oki..Ale sa tacy co mówia ze taki dzwiek jak ma teraz Marantz sony miało juz 5 lat temu...tylko jak chcesz podpiac wzmak na lampach to stanowczo Marantz, denon np 1550,1450 one sa ciutke drozsze..

Gość Rutkowski

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję, ale myślałem o Harmanie 750 co wy na to? potrzebuję CD, które ma łagodną górę i dół, który nie dominuje w dolnych pasmach. Do tej pory miałem Technicsa SL-PG 490 i mam już dość ostrych brzmień.

mam tego hd750 od 2,5 mies i mysle go sprzedac, gra lagodnie i selektywnie, nie kazdy to lubi, ja raczej preferuje dżwiek "mocny", tzn nie wygładzony ale i nie rozjasniony czyli po prostu "kawa na ławe" plus potężny bas , moge sie zamienic za rotela 930 ax plus flaszke :), te rotelki chodza po 500-600 zl tylko trudno kupic bo to stare i dawno juz nie produkowane, mialem kiedys tego cedeka (tak na poczatek) i zaluje ze sprzedalem, moze i pogrywal czasami za ostro ale basior i dynamike mial tak jak lubie, chyba jestem prostakiem--lubie dzwiek, ktory robi wrazenie np to co sie wydobywa z klocow gryphona, zadnego tam ciepelka ino brutalna sila i "to je to" :)))

Gość Rutkowski/yezu

(Konto usunięte)

Czyli mówisz, że za delikatny? ja też czasami lubię uderzenie (Metallica, Rammstein), ale lubię też Vaya Con Dios czy Mike'a Oldfielda. Głównie zależy mi na szczegółach. Jeśli możesz to napisz mi jaki jest bas, czy szybki i zwarty czy trochę rozlazły i schodzący nisko. Dziękuję.

nad 512.Z drugirj ręki po ok.500zł.U mnie w systemie grał lepiej niż ten przereklamowany fajans CA D 500SE,o marantzach to już nawet nie wspominam ,bo nie ma o czym mówić.Sonówki tez są niezłe,ale trzeba więcej dać.20es/30es są jednak sporo lepsze od 2es/3es.Pozdr.

Witam :-) Ja jestem posiadaczem tego NADa. Ech - chcialoby sie zmienic go na 541i, ale mam teraz inne wydatki ;-)

Nad 512 operuje przede wszystkim WYBITNA w tej klasie cenowej srednica. Nasycenie barwami, wielka plastycznosc tego zakresu pasma to chyba najwieksze atuty tego CD-ka. Intrumenty akustyczna brzmia "jak zywe". Bas jest gleboki, dosc dobrze kontrolowany, acz nie pozbawiony miekosci. Jest on troche podrasowany. Mysle, ze ten zakres pasma jest troche uwypuklony. Brzmi to fajnie, efektownie, acz nie do konca jest to poprawne z puktu widzenia neutralnosci. Wyskoie tony sa OK. Brakuje im troche wyrafinowania, ktroe mozna znalezc w wyzszych zakresach cenowych. Sybilanty czasem potrafia zasyczec. Ogolnie jednak dzwiek jest bardzo przyjemny, troche ocieplony. Ostre nagrania rockowe nie wychodza tak dobrze, jak np. jazz. Nad jest zbyt plastyczny, brakuje mu jakby mocnego uderzenia, powera. Caly czas jest ladni, plastycznie i kulturalnie. Przestrzen - bez zasrzezen - ale tez bez jakichs nadzwyczajnych zjawisk. Ogolnie bardzo fajny CD. Ja mam zastrzezenia troche do wysokich tonow... Poza tym bez wad w tej cenie... Jesli mozesz - kup uzywanego NAD 514

Przedmówca mnie wyręczył.Fakt ,że jedyne zastrzeżenie to wysokie tony,ale większość dzisiejszych odtwarzaczy do 2000zł ma nie lepsze.Co do basu,u mnie w systemie był raczej twardy i sprężysty ,dobrze kontrolowany.W D 500SE miał za to bas potężny,wolny i wogóle nie kontrolowany.Szczerze mówiąc obu kompaktów słuchałem tylko jeden dzień.Kolega zmienił D 500SE na 512.514 jest faktycznie jeszcze lepsza,sam kiedyś długo miałem,zmieniłem później na rega planet i bardzo długo żałowałem.Rega to następna klucha w kolejce za CA.

Ale 514 przez cały to produkcji różniły się.Te późniejsze miały inny napęd ,wyświetlacz i gniazda,także grały trochę lepiej.Pozdr.

hd750 nie jest ocieplony ani wydelikacony, gra neutralnie i bardzo selektywnie, problem w tym ze takie zrownowazenie nie jest pozadane w budzetowej elektronice bo grozi nuda, ten cedek spisze sie niezle z kolumnami o silnym przeladowanym basie bo ma bas bardzo kontrolowany i konturowy, dobrze tez zagra ze wzmakiem ktory "czegos" ma za duzo -basu czy wysokich czy tez zbytnio ociepla srednice, nie polecam do kolumn i wzmakow grajacych powsciagliwe i zrownowazonych w calym pasmie, tutaj hd750 nic nie wniesie i dzwiek moze sie zbyt uspokojic, niektorzy lubia takie granie --ja nie kupilem tego cedeka bo mialem malo kasy i naprawde pieknie wychodzi na nim fortepian, poza tym selektywnosc i przestrzen za te kase nieosiagalne, w nim po prostu slychac klase i kulture uzytych bb1732