Skocz do zawartości
IGNORED

Nad352 vs CA Azur640 vs HK 670

Davout

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowicjuszem w tematyce audio, jednak znam swoje preferencje muzyczne i pod katem swoich upodoban chcialbym rozpoczac kompletowanie sprzetu zaczynajac od wzmacniacza na ktorego chce przeznaczyc kwote do 2500zł.

Najczesciej slucham rocka jednak lubie rowniez muzyke instrumentalna a i klasyka nie gardze.

Cechy wzmacniacza na ktorych mi szczegolnie zalezy:

- naturalnosc

- dynamika

- przestrzennosc

- separacja planow

Mam kilka typów Nad 352, Cambridge Audio Azur 640, Harman Kardon 670 i ...(inne propozycje)

Chcialbym aby osoby doradzily mi ewentualny zakup wlasnie pod katem moich preferencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/11928-nad352-vs-ca-azur640-vs-hk-670/

harman ma dynamike , nad ma naturalnosc a cambridge ma przestrzennosc, separacji planow nie ma zaden z nich - wobec tego bedziesz zmuszony kupic ten ktory ci sie spodoba bo inaczej wybrac nie sposob

NAD 352

HK 670 jest wzmacniaczem o prymitywnym dzwieku, w mojej skromnej opinii ostrym, malo szczegolowym i po prostu nie melodyjnym. Azur640 to takze chyba nie ten przedzial dzwiekowy co NAD 352 aczkolwiek z tej firmy znam dobrze tylko serie 300 i 500. Ostatnia recenja a HiFi Magazynie zdaje sie jednak potwierdzac, ze ten wzmacniacz ma dlugi szereg slabosci nawet jak na swoj przedzial cenowy.

Inna sprawa, ze za 2500 zl mozna poszukac dobrego second handu. Ostatnio widzialem w sklepie w moim miasteczku Audio Analogue Puccini SE za wlasnie 2500 zl! A to przeciez juz wzmacniacz wiecej niz sredni. W punktacji niemieckiego Audio w klasie Reference podczas gdy np. Marantz 17 czy NAD 300 w nizszej klasie Spitz. Warto przejrzec rynek przed decyzja :-)

pzdrw

soso

Davout, wymieniłeś przyzwoite urządzenia, każde z nich ma swoich zwolenników. Jeżeli dopuszczasz kupno sprzętu używanego (np. kupionego w poslkim sklepie kilka lat temu, z papierami, w bardzo dobrym stanie), to za 2500 zł przeskoczysz jednak o klasę wyżej (Copland ósemka, Primare A20, NAD 370, z ze starszych np. Audiolab). Jeśli sprawa nie jest gardłowa, poświęć kilka tygodni na przestudiowanie ogłoszeń na internecie - jestem pewny, że znajdziesz coś, co może Cię zainteresować i będzie możliwość posłuchania sprzętu w konkretnym zestawie. A skoro zaczynasz dopiero kompletować system, to posłuchanie jakiegoś zestawu będzie też niezłą wskazówką.

Tak jest, mr. Jarzabek. O to dokladnie chodzi. Kiedys pewnie takze rozgladalbym sie za nowosciami ale na polu wzmacniaczy SH jest chyba strzalem w dziesiatke. Pieniadze zaoszczedzone mozna przeznaczyc na kabelki albo wpuscic sie w klase wyzej.

pzdrw

soso

Napewno bym posluchal wszystkich 3ch. 2 hand jest rowniez ok

Jesli jednak moglbys sobie pozwolic na dozbieranie kasy to posluchaj baltlaba ( podstawowa wersja 3200 a szczegolnie rocka ....bardzo zacny wzmak ktorego moze udalo by sie kupic za 4000 od producenta)

To kwota jest juz znaczna ale przyrost jakosci jest duzy a i wzmaki beda grac i grac

Pozdr

Oczywiscie ze beda mialy znaczenie, jednak to wzmak jest ponoc sercem systemu i chyba od niego powiniem zaczac. Czy jestem w bledzie? Mam do dyspozycji 5000 na wzmaka i kolumny i nie chce przekraczac tej kwoty.

A propos dorzucania kilku zlotych i przeskoku o klase wyzej to za chwile ktos mi podpowie ze jak jeszcze cos dorzuce to kupie jeszcze cos lepszego i tak w kolko az w koncu bede musial sprzedac mieszkanie azeby kupic super zestaw a wtedy nie bede mial gdzie go sluchac.:))

Davout - moje uwagi nie byly kierowane do Ciebie :-) Ale widzisz - moze jednak lepiej by bylo zaproponowac cos za te 5000zl (amp+kol) niz zastanawiac sie co jest sercem systemu?

Pytanie dotyczylo wzmaka nie kolumn ;-D...

A tym przekraczaniem ceny...i sprzedaza mieszkania to nie ma nic na sile

Ja osobiscie rozpoczynalem przygode od wydania kasy na zestaw CA i bylo na poczatek ( po wiezy JVC) o niebo lepiej. Natomiast moja rada bardziej dotyczyla wzmaka ktory

1) bedzie dobrze dzialal jak zmienisz kilka razy kolumny, kable etc

2) dzwiek jest juz w kazdym calu adiofilski, nie meczacy itp

3) nie bedzie mial problemow z wysterowaniem kolumn ( bo kupisz dobre kolumny ale trudne i klops)

Jestem zdania ze system trza budowac z dobrych rzeczy a jesli nie stac Cie na na wszystko to mozna zakupic np tanie uzywane kolumny ale za to popularne pograc na nich rok dwa lata i sprzedac prawie za ta sama kwote ....mnie sie pse panstwa tak udalo ;-D

->MariuszJ

Więc proponuj.

->Davout

Rozpoczęcie kompletowania systemu od wzmacniacza jest OK. W tych kategoriach cenowych podział kwoty w granicach 50%/50% między wzmacniacz i kolumny też wydaje mi się rozsądny pod warunkiem, że nie zamierzasz nagłaśniać hangaru, tzn. nie szukasz dużych kolumn podłogowych. Jeśli mają to być monitorki lub małe dwudrożne podłogówki, to za 2,5 tysiąca też znajdzie się coś przyzwoitego wśród SH.

Davout

Jest tez jeszcze jedna sprawa wpisz cos w o mnie.

Bede powtarzal do znudzenia ludzie kupuja budzetowe klocki i po roku sie tego pozbywaja...albo kupuja drogie klocki i ich wcale nie sluchaja ;-D

Czesc.Myśle, że HK670 mógłby spełnić Twoje wymagania, ale jest to wredne urzadzenie co do wyboru kabli tzn. potrzebny jest drogi interkonekt i tej samej klasy głośnikowe.Cd też ma niemałe znaczenie.

Ustawilem sie w lubelskim "melomanie" na testy. Akurat posiadaja w ofercie wszystkie 3 tytulowe wzmacniacze i kilka innych wiec sprobuje ocenic. Jak tylko poslucham tych maszynek postaram sie zdac relacje z mojego testu.

Mr Soso, mam taką prośbę: zanim zaczniesz wieszać psy na CA Azur 640, posłuchaj go na tle innych wzmaków z tego przedziału cenowego. Nie twierdzę, że to najlepsza integra świata, ale opieranie się tylko na opinii redaktora "rozpuszczonego" sprzętem high-end nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nikomu nie podoba się przesiadka z jaguara do peżota, każdy będzie narzekał i trudno się temu dziwić.

CA 640 Azur gra całkiem przyjemnym, ciepłym dźwiękiem, scena jest wystarczająco szeroka, a cena atrakcyjna. Na pewno nie jest to zły wybór. Rozważyłbym też kupno Rotela 02 albo 01 - to też zacne piece.

Mr. Elvis,

Jestes chyba przeczulony. Przeczytaj co napisalem. Na spokojnie i z jajkiem w dloni tak aby nie peklo. Nie mam nic do azura. Przytoczylem to co czytalem w pisemku, ktore kazdy moze przeczytac. Napisalem tez, ze w zyciu nie slyszalem tego wzmacniacza. Kazdy srednio inteligentny zrozumie, ile warta taka moja opinia. I to wszystko w tym temacie. W innym watku juz pisalem, ze moze azur jest stokroc lepszy od CA 500 czy 300, ktore znam i oby tak bylo. Nic nie mam do firmy CA i ludzi, ktorzy to kupuja. Jak sie podoba to o co chodzi? Ale odrobina dystansu sie czasami przydaje. Ale jak czlowiek sie pyta to znaczy, ze szuka opinii innych i niech sobie probuje wyrabiac zdanie na ich podstawie. Po co zaraz mieszac ludzi z blotem tylko dlatego, ze napisali to co mysla? I to w dobrej wierze.

pzdrw

soso

Opisy i recenzje powinny wygladac tak! (skala 1-10)oczywiscie w porownaniu jakosci do ceny urzadzenia)

przydklad: Nad

Neutralnosc (ocena 1-10)

Dynamika (ocena 1-10)

Stereofonia (ocena 1-10)

Przestrzennosc (ocena 1-10)

Brzmienie (ocena 1-10)

Sila basu (ocena 1-10)

A na koniec dopiero podsumowanie. Pokrywajace sie oceny kilku opiniodawcow pozwolilybywyciagnac jakies wnioski.

davout

Gdyby to bylo takie proste ;-D Z roznymi kablami , pomieszczeniem, kolumnami jest inny dzwiek

Jak ja sie nameczylem swego czasu sluchajac w roznych sklepach roznych kolimn ( chyba ich bylo z 15 ) do kwoty 5000 zeta....ten sam wzmak a dzwiek naprade rozny wiec niestety ale tutaj tak sie nie da.

Ale jesli sie upierasz to pozostaja gazetki...;-D

Mr Soso, na spokojnie i z jajkiem w dłoni, tak aby nie pękło, sam raz jeszcze przeczytaj moją wypowiedź, a następnie pokaż ten moment, w którym "zmieszałem ludzi z błotem". Moja wypowiedź nie miała na celu obrażenie kogokolwiek. Po prostu nie zgadzam się ślepo z opiniami zamieszczonymi w tzw. prasie fachowej. Owszem, wiele tam zawartych uwag jest bardzo pomocnych, ale to nie Biblia, przynajmniej dla mnie. Jeśli 4 czasopisma w tym kraju o tematyce audio piszą, że wzmacniacz NAD 372 jest super, nie mam powodu, żeby nie wierzyć, choć i tak najlepiej sprawdzić to samemu. Jeśli 2 z nich wypowiadają się pozytywnie o CA 640, a 2 pozostałe piszą, że to mało udane urządzenie, to daje mi to do myślenia. Znaczy to, że ktoś się myli. Wcale nie jestem przeczulony, po prostu staram się mysleć w miarę logicznie. Amen.

Ja mysle, ze z faktu niejednoznacznej oceny takiego elementu jak wzmacniacz przez "fachowcow" absolutnie nie wynika, ze jedni maja racje, a drudzy nie a nasz wybor jest przyznaniem racji jednym czy drugim. Dosc podstawowym parametrem wzmacniacza jest (z mojego watlego doswiadczenia) cecha, ktora nazwalbym uniwersalnoscia. Co ciekawe, cecha ta, przynajmniej nie do konca, jest zaleta. Co nam bowiem z bezpiecznego wyboru, jezeli przy odrobinie ryzyka udalo by sie nam zestawic za te same pieniadze cos fajniej grajacego?

Druga sprawa - osiagniecie nazwijmy to "zadowalajacego poziomu" w dziedzinie tradycyjnych wzmacniaczy akustycznych nie jest trudne - nie tworzmy mitow. Kazde z tych urzadzen gra na "zadowalajacym poziomie". Wybor ogranicza sie do NASZEGO "nadzadowolenia", ktore determinowane jest rownie silnie przez reszte toru (przede wszystkim kolumny), jak i wlasny gust jezeli chodzi o dzwiek (nie muzyke, oczywiscie).

Konkluzja jak dla mnie jest prosta: kupujmy od najsilniejszej determinanty -> kolumny. Dobierzmy do nich wzmacniacz. Cieszmy sie "naszym" dzwiekiem.

A recenzje wzmacniaczy, zrobiona w warunkach jednej sali odsluchowej z dwoma parami kolumn przez dwie pary uszu i dwa mozgi potraktujmy jako wstepny selektor. Dbajmy tylko o to, aby nie poddac sie ich sugestii. I nie szukajmy w sobie winy, jesli dojdziemy do przeciwnych wnioskow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.