Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podłogówki do Musical Fidelity A3 do dużego salonu?

marcinh76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój obecny sprzęt to integra Musical Fidelity A3 plus monitory Audiovector mi1 signature, jestem z zestawu bardzo zadowolony, świetnie elektronika z kolumnami się uzupełnia- szczególnie w muzyce rockowej, którą preferuję...Mieszkam w bloku, pokój 18 m2 i myślałem, że już "dorobiłem" się sprzętu na lata, bo po wielu zmianach i kolumn i wzmacniaczy, od chyba z dwóch lat nic nie kombinowałem, bo po co......Ale w lipcu się przeprowadzam i będę miał pokój ok. 42 m2 i chyba przydały by sie jakieś podłogówki...? Budżet za używki około 3.5tys zł... Z tego co obserwuję od kilku tygodni to w tej cenie lub trochę wyższej "chodzą" następujące kolumny... Monitor Audio GS8, GX8, GS20, B&W CM7, Dali Ikon 7 lub 6, Epos Elan 35, Focal Chorus 716V lub 816V, Paradigm Monitor 11v.7, Dynaudio x36 z tym, że one są już droższe....Dodam tylko, że nie mam możliwości posłuchania żadnych z powyższych kolumn i swoje zakupy zawsze dokonuję po lekturze i opiniach w necie...z góry dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam

T+A Criterion 160 TMR i po sprawie.Zjadają na śniadanie te wszytkie budżetowe Dali, Eposy czy Focale. Trzeba tylko zadbać żeby resory w basowcach były z pianki, a nie z gumy.

T+A Criterion 160 TMR…kawał porządnego głosnika. Te 42m2 napowietrzą muzyką aż miło.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam nic wspolnego z ta aukcja i nie wiem czy to jest cena za jaka sa do oddania ale mysle ze z musicalem bylbys w 7 niebie, zoller temptation ewentualnie.

Ukryta Zawartość

To ma stać w salonie, tak więc oprócz grania musi jeszcze jakoś wyglądać, dlatego szukam kolumn w miarę "świeżych" i ogólnodostępnych modeli, z racji tego również, że pewnie dużo ludzi je ma i liczę na podpowiedzi, gdyż jak pisałem kupuję w ciemno...

Mam 915. Kolega szatan :) dobrze Ci radzi. Świetne kolumny.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

jak do salonu i wygląd się liczy to:

Ukryta Zawartość

dobra oferta, nowe były znacznie droższe, liczne opinie w sieci

Ukryta Zawartość

Dziękuję za zainteresowanie ale raczej czekam na podpowiedzi osób które słyszały musicala z kolumnami, które wyżej wymieniłem, interesują mnie tylko kolumny kilkuletnie znanych marek...takowe łatwiej sprzedać, jak za kilka lat zdecyduję się na wymianę... Poza tym proszę nie podawać aukcji z allegro, bo i tak wymieniał sprzęt będę na wakacje...Po prostu teraz chcę już się zdecydować się na konkretny model czy modele i ewentualnie szukać okazji....

Ukryta Zawartość

to bardzo dobra oferta - oczywiscie nie mam nic wspolnego ze sprzedajacym

uzywam tylko mniejszego modelu i bardzo sobie chwalę :)

Ukryta Zawartość

Do Twojej listy moge dodac ProAc studio 140 mk2-powinienes dostac w tej cenie. Bardzo dobry glosnik, mocny bas, powinny poradzic sobie w Twoim pomieszczeniu, ale czy bedzie Ci dzwiek odpowiadac w polaczeniu ze wzmacniaczem naprawde nie wiem. To tylko z odsluchu.

Wieza STEREO Technics :)

Mam możliwość zamiany moich Audiovectorów na MA RX8... obawiam się tylko, czy to brzmieniowo nie będzie krok w tył..? Mi1 signature to naprawdę kawał rasowego mocnego dźwięku... Wrażenia z słuchania szybkiej ciężkiej muzyki rockowej to miód...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nic bym na tym etapie nie wymieniał , przeprowadzisz się / posłuchasz Audiovectorów i zadecydujesz .

Ps , gdyby nie wyrabiały , szedłbym w podłogowe tej samej firmy .

Jak słuchasz rocka to musisz mieć w kręgu zainteresowań focale electra (niższych nie polecam bo nie znam) lub zollery jak byś usłyszał to wygląd stał by się mało ważny do rocka stworzone są szczególnie z obfitym ciepłym wzmakiem jaki posiadasz, miałem chwilę mf 3.2 i znam jego dźwięk.

Daj spokój z MA tam bas jest rozlany i ogromy a do tego na skraju wściekłe wysokie, miaem rs 6 i to moja najgorsza kolumnowa przygoda.

Daj spokój z MA tam bas jest rozlany i ogromy a do tego na skraju wściekłe wysokie, miaem rs 6 i to moja najgorsza kolumnowa przygoda.

te same wrażenia

Gdzieś już to pisałem, że w MA najlepszy jest marketing i wygląd.

Dynki są fajne tylko ja nie lubię tej zgaszonej góry pasma dwa razy słuchałem dynaudio w salonie i miałem wrażenie, że góra za wszelką cenę chce być taka piękna i delikatna a bardziej naturalnie brzmi jak blacha to blacha:) wszystko zależy od preferencji jeżeli chodzi o resztę pasma to bardzo bardzo fajne kolumny szczególnie wokale mi podeszły, modeli nie pamiętam wiem, że raz był to monitor za 6 tys chyba focus a raz bardzo drogie podłogowe charakter jednaj jest firmowy w jednych i drugich.

Monitor audio za to górę zawsze mają blaszaną...

Jak słuchasz rocka to musisz mieć w kręgu zainteresowań focale electra (niższych nie polecam bo nie znam) lub zollery jak byś usłyszał to wygląd stał by się mało ważny

No nie mieszkam sam i tak żonę mam bardzo tolerancyjną... Nie mówię, że mają być bez ryski ale jakoś te kolumny muszą wyglądać....

electry 1027 to piękne kolumny tylko nieco poza budżetem

Ja jak mezzo przywiozłem do domu to 3 dni się nie odzywała teraz jakoś żyje z nimi ;)

Jeżeli MF A3 ma podobną sygnaturę dźwięku do serii Elektra to sobie daruj Focale.

Swego czasu naczytałem się że często wzmacniacze MF poleca się łączyć z kolumnami Focal więc gdy zmieniałem swoje Ushery S-520 postanowiłem zakupić właśnie Focale Chorus 706 i co po połączeniu ich ze wzmacniaczem Elektra E10 dźwięk zrobił się tak ciepły jak by ktoś zarzucił jakiś koc na kolumny.

Miałem kiedyś Ushery s-520, pamiętam że z elektroniką cambridga grały tak sobie i to dopiero jak podłączyłem drugą końcówkę mocy do nich (A500 plus P500)....potem akurat zmieniłem wzmacniacz na musicala A3 i skok jakości był niesamowity... Po usherach przesiadłem się na jakieś "bowersy" z seri NT i pan który mi je przywiózł był w lekkim szoku, że to grają kolumienki za 1800zł para.... Po tych doświadczeniach nikt mnie nie przekona, że to kolumny powinny być tym lepszym droższym elementem toru....Wracając do tematu- Monitor Audio odpada, Fokale..? Jest fajna aukcja powystawowych Focali 816v...Może Paradigm albo jakieś B&W np cm7 lub cm8..?

Jeszcze wpadły mi do głowy eposy m22 bardzo fajne co prawda nie znam polaczenia z mf słuchałem ich z exposure i creekiem ale bardzo miło wspominam, do rocka będą ok.

Pewnie zaraz mnie tu ukrzyzuja, ale Bowersy to dla mnie najbardziej przereklamowane glosniki na rynku. Nie chodzi o to, ze sa jakies bardzo zle, ale przekonalem sie, ze za ta cene mozna kupic inne,duzo lepsze. Oplaca sie je kupic tylko w naprawde okazyjnej cenie ex demo I sprzedac na eBay.co.uk, bo tam sie czesto wojna toczy do niebotycznych kwot. Jeden raz tu polecalem komus kupic D805 ex demo chyba za mniej niz pol ceny. To byl wyjatek. Cm9 to chyba najgorsze glosniki w tym przedziale cenowym jakie sluchalem. CM8 I cm5 tez mnie na kolana nie powalily. Ogolnie zamulone sa Bowersy no chyba, ze masz je czym napedzic, brak przestrzeni w dzwieku I prezentacja jakby zduszona, zupelnie nie w moim guscie. Moze i dobrze graja na testach w what hifi czy techradar ale tam je napedzaja sprzetem wartym x10 ceny tych glosnikow. Podlaczysz je do swojego wzmaka I bedziesz mial niemile doswiadczenia z odsluchu.

Wieza STEREO Technics :)

elan 35 tych nie znam, gustuję w sprzętach zazwyczaj 10 cio letnich i starszych (bardzo czesto to sprzęty w stanie idealnym audiofile dbają o sprzęt) za niewielką kwotę, dają bdb dźwięk w cenie nowych ledwo brzęczących :) wyjątki oczywiście są...

Audio Physic TEMPO 3i - takie kolumny się pojawiły na portalu aukcyjnym, cena trochę wysoka dla mnie ale może sprzedający coś opuści...I jeszcze jeden pomysł mnie intryguje...mianowicie, jeżeli tak bardzo pasuje mi obecna konfiguracja w szczególności w cięższym, rasowym, rockowym graniu to może spróbować to zostawić i dokupić jakiegoś suba....? Czy raczej nie iść tą drogą...?

Jeżeli MF A3 ma podobną sygnaturę dźwięku do serii Elektra to sobie daruj Focale.

Swego czasu naczytałem się że często wzmacniacze MF poleca się łączyć z kolumnami Focal więc gdy zmieniałem swoje Ushery S-520 postanowiłem zakupić właśnie Focale Chorus 706 i co po połączeniu ich ze wzmacniaczem Elektra E10 dźwięk zrobił się tak ciepły jak by ktoś zarzucił jakiś koc na kolumny.

To akurat wina E10 bo on jest lekko przyciemniony i misiowaty ale i tak uważam, że w kwocie do 800zł to jeden z lepszych wzmacniaczy. Ale żeby 706 były ciepłe czy ciemne?

Ja bym brał te z linka Electry ale skoro nie możesz to może wspomniane przez Ciebie Chorusy 816. Odpuść MA i B&W. Szkoda Twojego wzmacniacza bo jest dobry.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To akurat wina E10 bo on jest lekko przyciemniony i misiowaty ale i tak uważam, że w kwocie do 800zł to jeden z lepszych wzmacniaczy. Ale żeby 706 były ciepłe czy ciemne?

Również uważam że E10 to całkiem zacny wzmacniacz ale niestety nie z Focalami tak samo nie z Cabasse.

Jeżeli chodzi o 706 nie uważam że są ciepłe czy też ciemne, po prostu są to grające równym pasmem kolumny które np. dobrze się parują z Cyrusem ale na pewno już nie z MF E10.

Kupiłem podłogówki ok. 15sto letnie Audiovectora- M3 mk2, za dwójkę z hakiem, spodziewam się podobnej charakterystyki dźwięku a z racji ceny zakup uważam decyzję za bezpieczną, nawet na siłę nie muszę monitorów obecnych sprzedawać, żeby dołożyć do droższych, bo są tańsze...I zorganizowałem jakoś te "dwa klocki"... dziękuję wszystkim za podpowiedzi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.