Skocz do zawartości
IGNORED

Mikrofon do pomiarów

Seyv

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Jak w temacie rozglądam się za mikrofonem do pomiarów kolumn. Widziałem kilka podobnych tematów ale polecane tam mikrofony już ciężko dostać. Z jednej strony chciałbym aby to był sprzęt w miarę tani ale z drugiej chciałbym aby spełniał swoje zadanie. Może być też jakiś do DIY.

A może ktoś ma jakiś fajny w dobrej cenie do sprzedania? (Choć to ogłoszenie już pewnie do innego działu).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

https://www.audiostereo.pl/topic/119234-mikrofon-do-pomiar%C3%B3w/

Pojawiły się znów Panasoniki wm61:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam takiego używam i daje radę.

Co jakiś czas pojawiają się podobno podróbki, ale nie potrafię się miarodajnie tu wypowiedzieć.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Znowy sorry za linka do sąsiedniego forum, ale kolega miał już kontakty z tym sprzedającym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy były robione pomiary, może trzeba spytać kupującego. Może kup, nie majątek i dogadaj się z kimś kto ma kalibrowany mikrofon na sprawdzenie jej. Inne mikrofony z kalibracją to mon. 20 krotność ceny, więc może warto zaryzykować. Jeśli tak zrobisz to się podziel wynikiem, może być interesujący dla szerszego grona.

Kto może i chce pomóc?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Chyba zaryzykuję ten mikrofon - to nie majątek.

A jak z podłączeniem? Poprzez kit AVT2827? czy może KIT2782 AVT? A może ktoś ma inny pomysł?

A do czego chcesz to włożyć ?

Ja wtykam do gniazda mikrofonowego laptopa; tam jest stała polaryzacja i śmiga...

W PC - cie musi być tak samo, wszak to jego starszy brat ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

NIekoniecznie.

1. nie wszystkie karty mają zasilanie dla pastylek (taka audigy2zs np nie ma - z autopsji)

2. jeśli chce wykorzystać np sw, a nie robić pomiary jednokanałowo np holmem, to potrzebujemy wejścia liniowego stereo, a to wymaga pre do mikrofonu.

nie wiem czy jest ta pcb od AVT jeszcze dostępna, ponadto tam były jaies błędy. Kup zestaw pre mikrofonowego, też może być z avt i złóż jiga, albo chociaż kabel pomiarowy do SW/Arta i działaj.

• Moderatorzy

Mam i laptopa i Pc nawet gdzieś soundblaster by się znalazł. Wolałbym pod laptopem bo mobilny. Obecnie mam wszędzie win7 nie wiem jak ze zgodnością.

Ja korzystam z UMIK-1 z indywidualną kalibracją.

Z mojej perspektywy to obecnie najtańsze rozwiązanie, gwarantującą indywidualną kalibrację.

Osobiście uważam, że mierzenie czegoś wkładkami Panasonica to fajna "zabawa".

Ale chcąc zrobić coś ciekawego to uważam za średnie rozwiązanie.

Jak chcesz sprzedam Ci za 30 zł panasonica ze wzmacniaczem mikrofonowym. Gdzieś mi to leży...

Ale moją opinię znasz na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.