Skocz do zawartości
IGNORED

Zasada działania wejscia Direct IN (Main IN)

pawelszu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy orientujecie sie jak działa dokładnie wejście Direct IN (np w Marantz PM 7003) ale podejrzewam że wszedzie bedzie podobna zasada działania

Ja myśle ze tak.

Przy włączonym DIrect IN (jezeli wzmacniacz ma przełącznik Power Amp Direct na panelu lub pilocie) sygnał idzie z zewnętrznego urządzenia (np Ampli) bezpośrednio na końcówkę mocy we wzmacniaczu.

Nie działa wtedy nic, głośność, balans itp.

Przy wyłączonym Direct In działa jak standardowy wzmacniacz, czyli działa wszystko (głośności, zmiana źródła) ale nie mamy dżwięku z zewnętrznego urządzenia np AMPLI.

Zgadza się?

A we wzmacniaczach bez przełącznika Power Amp Direct ale z wejściem Direct (np Marantz PM 7000) trzeba to roibć ręcznie za pomocą zwory z tyłu, tak?

Dzieki za podpowiedzi.

paweł

Przy włączonym DIrect IN (jezeli wzmacniacz ma przełącznik Power Amp Direct na panelu lub pilocie) sygnał idzie z zewnętrznego urządzenia (np Ampli) bezpośrednio na końcówkę mocy we wzmacniaczu.

Nie działa wtedy nic, głośność, balans itp.

Zgadza się.

A we wzmacniaczach bez przełącznika Power Amp Direct ale z wejściem Direct (np Marantz PM 7000) trzeba to roibć ręcznie za pomocą zwory z tyłu, tak?

tak. Zworki łączą przedwzmacniacz z końcówką mocy. Po ich usunieciu możesz wpiąć zewnetrzny przedwzmacniacz :)

Wszystko dobrze wiesz :)

Ale namieszałeś.

Z każdy driect in jakim sie spotkałem to polegał na ominięciu wszelkiego rodzaju regulatorów oraz czasem przełącznika źródeł oprócz głośności.

Natomiast jeśli chcesz wykorzystać tylko końcówkę mocy to zazwyczaj jest w integrze osobne wejście czasem trzeba wypiąć zworę łączącą pre z końcówką wielu producentów stosuje takie rozwiązanie.

Ne wiem jak jest w PN7003 może tam to jest zrealizowane za pomocą przełączników na płycie czołowej.

Ale po co chcesz puszczać sygnał z zewnętrznego ampli na końcówkę mocy trochę bez sensu.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

wlasnie z sensem.tak sie robi jak chces miec kino i stereo razem.zastanawia mnie po co pisac jak sie nie ma pojecia w temacie?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

wlasnie z sensem.tak sie robi jak chces miec kino i stereo razem.zastanawia mnie po co pisac jak sie nie ma pojecia w temacie?

Nie do końca się zgadzam ponieważ pawelszu napisał: "ale nie mamy dżwięku z zewnętrznego urządzenia np AMPLI."

Jeżeli z zewnętrznego przedwzmacniacza lub procesora od tego apli to tak, natomiast z ampli jaka ampli rozumiem wzmacniacza po co ze wzmacniacza do wzmacniacza.

Proponuję czytać i myśleć= czytanie ze zrozumieniem i tyle.

Bez spinki proszę i pozdrawiam.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Po to aby np. wyjść z amplitunera kina domowego pre out do wzmaka stereo direct in :)

No właśnie PRE OUT do wzmacniacza natomiast AMPLI jest skrótem od AMPLIFIER = WZMACNIACZ.

Ludzie kiedy przestaniecie być leniwi i zaczniecie pisać całymi słowami bez tylko Wam znanych skrótów myślowych.

Może nie będę oryginalny ale myślenie + czytanie = czytanie ze zrozumieniem.

Pisząc ampli miałem namyśli amlituner kina domowego.

Skrót myślowy, sorki za niedpowiedzenie

to teraz pozostaje mi szukać jakiegoś wzmacniacza z wejsciem Direct (main) i przełącznikiem na froncie lub pilocie.

Na razie znalazłem Marantza PM700x i PM800x (bez serii 000) oraz Sony 770 ES i wyżej

Maice jakięs podpowiedzi jakie jeszcze wzmacniacze mają coś takiego (w granicach 2-2,5k za używkę) stabilne w 4 ohm?

Maice jakięs podpowiedzi jakie jeszcze wzmacniacze mają coś takiego

Denon PMA 1500 AE , 1510 AE jak parę stówek jeszcze dołożysz to może na PMA 2000 AE wystarczy

ok, miales prawo tak zrozumiec.

z mojej praktyki wynika, ze w PL ampli=amplituner a wzmacniacz, to wzmacniacz, ew wzmak.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

No właśnie PRE OUT do wzmacniacza natomiast AMPLI jest skrótem od AMPLIFIER = WZMACNIACZ.

Gratuluję, jesteś jedyną znaną mi osobą, która w ten sposób interpretuje skrót "ampli". Nie ma to jak być indywidualistą...

A tak na poważnie - jak już koniecznie chcesz odwoływać się do nomenklatury anglojęzycznej, to powinieneś wiedzieć, że potocznie stosowanym w tym języku skrótem dla słowa "amplifier" jest "amp". Natomiast skrót "ampli" podobnie jak słowo "amplituner" są słowami polskimi i w jęz. angielskim nie występują w ogóle. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.