Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe za 8 tys.

marco1

Rekomendowane odpowiedzi

No wreszcie udało mi się wpisać.

Mam na oku Marantz 4500 i dvd 4500 (komplet 3 tys) ale nie wiem co z głośnikami. Słuchałem trochę i podabały mi się ProAc Tablette i Wherefadale Pacific Evo 30 lecz są trochę za drogie. Chciałbym coś o podobnym brzmieniu lecz troszkę tańsze (no chyba , że warto dołożyć - ale to ostateczność). Chyba, że całkowicie coś innego.

Dwa przdnie główne, dwa tylne, centralny przedni i bas. Pokój o pow. 25m. ale połączony z przedpokojem i kuchnią. Chciałbym kupić zestaw bardziej do słuchania CD. Odnośnie wymienionych wcześniej głośników to ProAc Tablette znalazłem w cenie 4,2 tys a Pacific Evo 30 za 3.5 tys. (nie wiem czy to dobre ceny i czy znajdę taniej).

No, trochę trzebe będzie dołożyć :)

- amplituner: Harman / Kardon AVR430 za 3500zł albo denon 2805 za 3200zł.

- kolumny: Acoustic Energy Evo Three + Evo One + Evo Centre za 4400 zł powinieneś dostać, popytaj dystrybutorów.

- dvd - nie wiem. Może pioneer DV575 albo denon ze starej serii? Zależy, ile zdecydujesz się kasy dołożyć.

- subwoofer - drogi. Jeśli ma być przyzwoity, to co najmniej za 2000 (B&W ASW600) do muzyki, albo trochę mniej (Paradigm PS1000) do kina. Sam widzisz - trochę drogo. Jeśli byś sie na suba uparł, to cały system zacząłby grać o klasę gorzej (zwłaszcza w stereo), bo na pozostałe sprzęty miałbyś dużo mniejszy budżet.

Ceny z Allegro.

Dzięki za odpowiedż.

Ale czy mam rozumieć, że powinienem zrezygnować z Marantza na rzecz Harmana?

Czy zakup droższego Harmana przełoży się na lepszy obraz i dzwięk? Jak pisałeś komplet amplit. i DVD kosztowałby mnie około 5 tys. - czyli drożej o 2 tys. od Marantza.

Rozmawiałem w sklepach i wszyscy mówili, że różnica w sprzęcie (w tym przedziale cenowym) jest niewielka, natomiast najważniejsze są głośniki (co sam się przekonałem na własnej skórze, a właściwie uchu).

A odnośnie wspomnianego zestawu głośników to chętnie posłucham w sklepie.

Niemniej jednak może znacie jeszcze jakieś przyzwoicie grające zestawy głośników do kina (do 5 tys.).

Jeszcze raz dzięki za pomoc !!!

DVD nie musi być od Harmana, może też być od np. Marantza i niekoniecznie za 1500 zł. Więc obraz nie koniecznie ulegnie poprawie/pogorszeniu. Co do amplitunera to nasłuchałem się opinii o modely SR4400 a więc na 99.9% SR4500 zagra niemal tak samo. A to znaczy, że zagra źle. Już model choćby oczko wyżej (SR5400) gra znacznie lepiej. Natomiast Harman (nawet AVR230) zagra sporo lepiej od SR5400, zwłaszcza w kinie.

Bo to zupełnie co innego? Czyli że liczne opinie innych forumowiczów na ten temat się nie liczą, bo ja o nich mówię, a nie sami autorzy? A co za różnica? Natomiast sam Marantza SR4400 nie słuchałem. Jeśli bym słuchał, to z pewnością napisałbym o nim więcej.

>> marco1

obejrzyj ofertę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , zapytaj ich co Ci polecają i odsłuchaj to w swoim sklepie, jeśli nikt inny z forumowiczów nie ma więcej pomysłów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zromumiałes do konca,dlatego jest inaczej bo nie masz swojego zdania i sam nie wiesz jak co gra a polecasz komus chociaz nie słuchałes danego modelu.O to mi chodziło.No chyba ze ty swoje zdanie opierasz na opiniach kogos innego wiec w takim wypadku rozumiem.

Dzięki za zainteresowanie się moim tematem.

Słuchałem Marantza 4400 i nic złego o tym zestawie nie powiem, może dlatego, że nie mam doświadczenia i jeszcze nie jestem w stanie wyłapać różnic. Z drugiej jednak strony wspomniany Harman AVR230 jest z pewnością droższy, a ja jednak wolę dołożyć do głośników niż do samego sprzętu (no chyba że się mylę - w takim wypadku proszę o uwagi).

Mój budżet przeznaczony na sprzęt (ampli,dvd,zestaw głośników) to 6 - 8 tys. Nie jest to może dużo - ale nie chciałbym tej kwoty przekroczyć.

Jestem przekonany, że za 8 tys. nie kupi się czegoś super, ale można wybrać coś w miarę przyzwoicie grającego.

A nie chcę wydać kasę i potem żałować.

Do tej pory mój tok myślenia był taki:

1. Wybrać jeden z tańszych modeli markowego , dobrego sprzętu (mam na myśli ampli i dvd) i na tym zakończyć sprawę ze sprzętem. Wybrałem więc Marantza 4400. Ponoć gra najlepiej to znaczy "najnaturalniej".

2.Poszukać głośników i robić odsłuch. No i tu się zaczyna problem. Jest ich za dużo i każde grają inaczej.Częściej będę słuchał CD, dlatego pomyślałem, że na początek skupię się na dwóch głównych głośnikach a jak je wybiorę to do nich będę dokupował resztę. Ale i tak mam mętlik w głowie. Monitory czy podłogowe. Zgodnie z powiedzeniem "im dalej w las tym więcej drzew". Chciałbym abyście pomogli mi wybrać kilka, w miarę przyzwoicie grających zestawów, żeby potem się tylko na nich skupić i z nimi zrobić odsłuch.

I jeszcze sprawa kabli. Jakie kable?

Nie chcę aby w sklepie wyczuli, że jestem laikiem i wcisnęli mi byle co albo bardzo drogie kable które nie warto kupować do takiego sprzętu. I jeszcze ile w miarę dobre kable mogą kosztować i jakiej firmy ?

Dzięki

---->marco1

Po pierwsze spokojnie i bez nerwów 8 tys to w polskich warunkach naprawde sporo...

do rzeczy uwazaj przemysl kazdą decyzję. Ja już jestem po i moge powiedziec ze jestem zadowolony...

Co do sklepów to doradzam twardy, wrecz ostry jezyk mów co ci sie podoba a co nie...

Ja na twoim miejscu kupil bym z allegro kef q4(posluchaj i obejrz kefy swietne są ja dalem w sklepie duzo wiecej niz za nie na allegro mozna dostac) z resztą zestawu nei bedziesz mial problemu. Do tego ampli koniecznie Harmana i dvd takze najlepiej harmana(dobrze odtwarzają cd) lub jesli chcesz taniej to zestaw denona(na allegro mozna dostac nowe po naaaaaaaprawde niskich cenach).

Na koniec bardzo WAZNE czyli KABLE, a wiec NIEWAL NA NIE KASY!!!! ja sluchalem paru i powiem ci najlepsze w tej cenie są XLO 14 miodzio-to są glosnikowe i tylko na nie warto wlasnie wydac kase. Interkonekt takze kup tani xlo w tej cenie są swietne(tyle zeby niebylo ze namawiam albo co to psolcuhaj ale no serio poprostu w tej cenie rządzą sam troche szukalem to wiem). Pamietaj kable to tylko taki szlif an tym poziomie cenowym sprzetu niewiele poprawisz niewiele stracisz one tylko troche "sound" zmieniają kase na kable wwal w kolumny lepiej

sub woofer zostaw na koniec jak dozbierasz kasy najwyzje ale jakbys wybral to co napsialem to spoookojnie wystarczy i zostanie. A sub rzeczywisice tym drozszy tym lepiej te tanie w kinie są wsyztskei neizle ale w muzyce różnica na dobrym jest przeogromna w filmie zrestzą też.

spokojnie wybieraj

Chcesz dać 3000zł za elektronikę, proszę bardzo. Moje typy:

PIONEER DV-575

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 750zł

ONKYO TX-SR600

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 1900zł

lub HARMAN AVR230

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 2100

Dam sobie Twoją rękę uciąć, że zagra lepiej niż marantz ;) i zostaje Ci kasa na /kable/lepsze głośniki/lepsze DVD?/

A co do kabli - mnie nie pytaj, nie wiem.

Monitory czy podłogowe - nierozstrzygalny spór :) choć do pokoju 25m2...

a) monitory + subwoofer - rozwiązanie drogie ale brzmieniowo najlepsze

b) duże monitory jeśli nie zależy Ci na bardzo mocnym basie, ale za to tanio wyjdzie

c) podłogówki to chyba najlepsze rozwiązanie do muzyki ale do kina... nie dla każdego

Jedno jest pewne - małe monitory nie pasują do Twojego pokoju.

Mam nadzieję, że trochę Ci to rozjaśniło...

Osobiście wybrałbym rozwiąznie "a)".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--->vorpane

Jesli oczywiscie monitory byly by ogólnie lepsze klasowo,modelowo od wersji podlogowej.

Do takiej powierzchni tylko podlogowce llub bardzo duze monitory ale neeeeee podlogowce duże są lepsze a sub przecie jak zajarzylem i tak bedzie hmmmmm. Jesli mialbys dopbry sub to monitory mogą być. Jesli brak suba to soooolidne podlogowce to podstawa

marco

Na wstępie jedna uwaga. Unikaj rad, jakie już się tutaj pojawiły, a więc kategorycznych. Stormułowania typu koniecznie kup, lepszych nie znajdziesz, nie wydawaj pieniędzy na to czy tamto. Pamiętaj, to Ty bedziesz tego słuchał i Ty masz wybrać. Lepiej pochodzić dłużej po sklepach, posłuchać, nawet kilka miesięcy i wybrać to, co Ci się podoba. Ja popełnilem na początku błąd i kupiłem elektronikę w ciemno. Dziś wiem, że są klocki grające lepiej. Ale przy kupnie kolum już się uparłem. Przez ponad pół roku odsłuchiwałem chyba ze dwadzieścia zestawów i potem czakałem na okazję i w końcu kupiełem z drugiej ręki. I jestem bardzo zadowolony. A teraz do rzeczy.

1. Pamiętaj, że gra cały system i trzeba dobrać głośniki do elektroniki. Co do elektroniki to nie będą się wypowiadał, za mało osłuchany jestem. Ale wszystkie renomowane i wymieniane firmy robią przyzwoity sprzęt, tylko że każdy gra toszeczkę inaczej.

2. Wydaje mi się, że do 25 metrów lepiej kupić główne głośniki podłogowe i efektowe monitory. To sporo miejsca i monitory na przodach mogą nie dać rady.

3. Jeśli głównie słuchasz muzyki, to raczej skup się na dwóch głośnikach przednich, centralny i efektowe możesz dukupić później. Sub na samym końcu, jeśli w ogóle. Do muzyki jest chyba zbędny, bo zakłóca równowagę brzmienia a do kina będziesz sobie mógł podkręcić basy i będzi łupać przy eksplozjach.

4. Trudno polecić ci jakieś głośniki, bo nie wiemy. jakiej muzyki słuchasz, na czym ci zależy, czy wolisz duży bas, itd. Ja mogę ci tylko zasugerowa posłuchanie głośników, które mi się podobają, ale ona mają określony charakter brzmienia - grają szczegółowo, dość jasno, twardo, analitycznie, nie ma w nich za wiele niskiego basu. Moje sugestie dotyczą głośników frontowych, ale każda z firm robi też satelity i centry.

Monitor Audio S5

Acoustic Energy EVO 3

B and W 602,5 lub 603

Avance Dana 503 lub 509

Phonar P20 - tu nie jestem pewny symbolu

Elac 105 8 już chyba nie produkowany, ale czasmi można dostać

Miłego słuchania, Stempur

A, i jeszcze jedno. Też się śmiałem, kiedy czytałem o tym, że kalble wypływają na brzmienie. Ale przestałem się śmiać, jak posłuchałem. Wpływają, wpływają, i słychać to nawet na moim sprzęcie, który jest tańszy od tego, który ty zamierzasz kupić. Oczywiście nie należy wariować, ale te 100 zł za metr głośnikowca i ze 300-400 zł ta interkonekty to minimum. Co do modeli to nic Ci nie poradzę, ba sam jestem na etapie odsłuchiwania i wybierania. Ale kable to kupno na sam koniec, kiedy będzie już miał elektronikę i głośniki. Kup jakiś tani kabelek a potem się baw. Wypożyczasz, wpinasz w system i obserwujesz zmiany.

pozdrowienia

Acha jeszcze jedno.

Czy zakupy na Allegro są "bezpieczne".

Może głupie pytanie ale ja jestem sceptykiem i jeszcze jak na razie nie ufam zakupom przez internet.

Czy oferowany tam sprzęt jest nowy czy nie?

Czy nie jest uszkodzony itp. i jak to się sprawdza?

Podejrzewam, że z tym bywa różnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.