Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio podłogowe RX, a silver

arekm

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, czy ktoś miał lub ma możliwość posłuchania podłogowych (6/8) Monitor Audio RX i Silverów może podzielić się wnioskami na temat różnic, lub może ich braku ?

Mam mieszane uczucia co do firmy, jeśli chodzi i trochę niestabilne brzmienie różnych serii, które często się zmienia, jak i oferowania relatywnie niedrogich kolumn w fornirze i atrakcyjnym wykończeniu- czy tu sporo kasy nie idzie w wygląd, z drugiej strony plastikowe kosze głośników. Inne firmy każą sobie bardzo słono za fornir dopłacać, często nawet nie oferują takich dodatków, a tu niemal standard.

Kiedyś słuchałem, zauważyłem że seria RX6 grała przyjemniej od taniej BX5, mniej skrajami pasma, chociaż duże RX8 i monitory RX2 były znów efektowne w brzmieniu.

Wcześniejsze, stare Monitor RS6 też były raczej bardziej detaliczne i analityczne od cieplejszych RX6. Teraz obiło mi się o uszy że najnowsze silvery np.6 grają znów bardziej, no właśnie? Są testy rx6 i silver 6 na np. hifi muzyka, ale niestety nie odnoszą się do różnic miedzy sobą, mimo że czasem jeszcze są sprzedawane równolegle, MA zrobiła zmianę nazwy tylko dla zmiany ? .Gdzie poszła ewolucja, jest tylko wzmianka dostosowaniu nowych silverów6 do brzmienia kina domowego, czyli co znów jakieś kinowe efekciarstwo pod publiczkę ?

Ja zauważyłem że MA RX w kolejnych wydaniach staję się coraz równiej grającym zestawem. Początkowo były bardzo podbite na skrajach pasma, teraz zaciera się ta skrajność.

Można powiedzieć że modele z czasem "dorastają" robią się bardziej dostojne. Mimo to, to dalej są kolumny grające jasno, żywo. Dające dużo satysfakcji osobom lubiącym lekko agresywniejszą gorę pasma i dużą szczegółowość w tym zakresie.

Dla mnie Silver 6 gra lepiej, bo normalniej. Poprzednie wersje mogły się podobać na 5-10min odsłuchu, a potem nadchodziło zmęczenie...

Faktem jest, że najpiękniejsze i najlepiej wykonane forniry to właśnie na MA spotykam. Duża paleta wyboru i zawsze bardzo estetyczne wykonanie. Skrzynki to duża zaleta marki. A odkąd produkcja jest Made in China to są bardziej konkurencyjni cenowo. Nie jest tak że musimy zapłacić za to samo brzmienie 1000zł więcej bo FORNIR.

Dla jednych to zaleta, inni dostrzegają wady zmiany działania firmy - tak jak piszesz, plastikowe kosze.

Mimo to uważam że to warte zainteresowania kolumny dla osób które lubią jasne brzmienie, a dodatkowo są estetami, czy po prostu lubią popatrzeć na dobrze wykonane kolumny.

Mam silver 8 i porownywalem je z silver 6. Warto dołożyć do 8 bo grają rowniej. W 6 czegoś brakowało w paśmie . Jasne brzmienie? Silver 8 są równe w całym zakresie. Jasne brzmienie to niektóre modele Audio Physic czy np Dali Ikon 6 mkII i te wlaśnie to krew z uszu chyba ze ktoś to lubi.

Nowa seria Silver gra równiej, bardziej wypełnionym dźwiękiem, łagodniej w skrajach pasma z podobnym basem (ilościowo), ale lepszą kontrolą. Wybór jednak konkretnego modelu zależy od indywidualnych preferencji, konfiguracji całego systemu oraz wielkości pomieszczenia odsłuchowego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam silver 8 i porownywalem je z silver 6. Warto dołożyć do 8 bo grają rowniej

Nie zawsze jest lepsze to co większe, bo chyba w umeblowanym 22m pokoju sprawdzą się lepiej 6 niż 8. Może się myle, ale takie 8 dają dobry pokaz możliwości jak grają z większym ciśnieniem i głośniej niż 6, z 8 w 22m będzie trzęsienie ziemi.

Chodziło mi o porównanie serii RX z silver.

THX 54139 , tak myślałem i zauważyłem że RS6 potem RX6 teraz silver6 troche łagodnieją, co nie w każdej sytuacji jest dobrą informacją. Chyba mimo tego, RX6 ciezko nazwać efekciarskimi, czy z wyjątkowo mocno wyeksponowanymi skrajami pasma.

Jak lubię trochę masy i ciepełka i wiecej detali to te RX6 powinny być oki.

Mam silver 8 i porownywalem je z silver 6. Warto dołożyć do 8 bo grają rowniej

Mozna wiedzieć z jaka tolerancją dB w paśmieprzenoszenia, jakoś nie mogę znaleźć wykresu SPL dla tych kolumn

Rs6 sluchalem z Nadem 326bee i rewelacji nie bylo.

Wyzszy srodek byl mocno rozjasniony, momentami mialem wrazenie, ze Norah Jones krzyczy a nie spiewa. Bardzo mocno wokale wcinaly sie w uszy, ja tego nie lubie, ale sa osoby ktorym taki typ przekazu moze przypasc do gustu.

Najbardziej spodobalo mi sie wykonczenie kolumn, jest naprawde bardzo dobre, ale brzmienia nie dla mnie.

czy ktoś miał lub ma możliwość posłuchania podłogowych (6/8) Monitor Audio RX i Silverów może podzielić się wnioskami na temat różnic, lub może ich braku ?

MA RX6 posiadam osobiście, a Silver 6 słuchałem ostatnio w salonie.

I jedne i drugie są mocno kłopotliwe.

Wykładają się na nich nawet bardzo dobre wzmacniacze.

Podczas odsłuchu Naim Nait 5si poległ jeśli chodzi kontrolę basu.

Dobrze poradził sobie tylko Atoll (i to on u mnie teraz napędza RX6).

Jeśli jeszcze się nie zdecydowałeś, to zalecałbym ostrożność w przypadsku Silver 6 jak i RX6.

Wygląd i jakość wykonania to ich zdecydowane plusy (ale chyba jedyne...).

Dźwięk niestety pozostawia wiele do życzenia i po pierwszym oczarowaniu przychodzi rozczarowanie.

Oczywiście przed zakupem koniecznie odsłuchaj ich od siebie.

W sklepowych pokojach odsłuchowych akustyka jest taka, że nawet tanie kolumny brzmią dobrze.

Nawet jeśli wypożyczenie będzie odpłatne, to warto poświęcić kilkadziesiąt złotych i potem nie żałować

Doświadczenie pokazuje, że komuś podoba się granie MA, jednak nie są to specjalnie wyrafinowane kolumny, chyba że mowa o nagłośnieniu kina. Trzeba też pamiętać, że w tym przedziale cenowym du.., ucha nam nie urwie żadna kolumna, no może co najwyżej skaleczy.

Często mówimy o polskiej marce SOUNDDECO i modelu ALPHA F1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, ale nie bez powodu. Cieszy nas fakt, że tak dobry dźwięk można uzyskać z podłogówki za ok 4tyś PLN. Skrzynki bardzo porządne, jak w dużo droższych konstrukcjach, dźwięk subtelny i nie nachalny. Przy stosunkowo niedużych pomieszczeniach można uzyskać całkiem pełne brzmienie, sporą muzykalność i odrobinę pazura pod warunkiem, że znajduje się w nagraniu.

Zapewne jest wiele lepszych kolumn, ale w tak rozsądnej kwocie... ze świecą szukać.

Pamiętaj, że granie skrajami pasma na pierwszy rzut może się wydawać fascynujące, jednak przy długim słuchaniu jest męczące i niewiele ma wspólnego z delektowaniem się muzyką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

THX qmacieq za sugestie, muszę posłuchać, bo opinie są zróżnicowane i przypomnieć sobie kiedyś tam słuchane MA. Co do wielkości to wiem że 8 są dość małe, sam miałem kiedyś większe , jednak w 13m kw. wsadziłbym mniejsze, osobiscie w sypialni mam monitory i skala brzmienia jest więcej niż dobra.

Jasne brzmienie to niektóre modele Audio Physic czy np Dali Ikon 6 mkII i te wlaśnie to krew z uszu chyba ze ktoś to lubi.

Ostatnio kiedy podpytywałem w jednym z wiodących salonów - Właśnie Audio Physic wskazywane były jako bijące na łeb na szyję Monitory, w kategorii podłogówek do 8K zł, sceny i szczegółowości brzmienia w stereo...

Miałem AP Yara II Classic. Jeśli chodzi o szczegółowość to faktycznie źródła pozorne między głośnikami czyli wewnątrz bardzo punktowe. Scena jednak kończyła się na kolumnie. Niestety u mnie jednak się nie sprawdziły - jak to określił mój znajomy - "wiadomo że tylko niemiec mógł tak zestroić kolumny". Dużo zależy od akustyki pomieszczenia. Audio Physic odbierały mi frajdę ze słuchania. Monitor audio gra bardziej jeśli chodzi o źródła pozorne "plamami" nie punktami. Natomiast mogę włączyć muzę zrobić sobie kawy i bez zmęczenia słuchać godzinami czytając np książkę.

Posiadam ma rx2 od roku i 5 miesiecy i nie mogę złego słowa powiedzieć..lecz dobranie wzmacniacza to też ważna sprawa..jak mam podlaczone z chińską lampą i gra wyśmienicie w 15kw.Ostatnio podłączyłem marantz pm6005 i dźwięk nie był tak wciągający

.góra zbyt natarczywa itd..Mój wzmacniacz oczywiście po wymianie lamp gra z ma rewelacyjnie,dlatego gdy będę zmieniał na podłogowe także myślę o ma sliver8 gdyż posiadam już centralny z serii Silver który jest kapitalny w filmach i potrafi nisko zejść na basie co jest ważne na froncie.Charakterystyka centralnego lekko się różni od moich frontow jest bardziej szczegółowy ale ciężko mi powiedzieć czy to kwestia nowej serii czy poprostu centralny tak jest zestrojony...

Są to kolumny które dobrze wypożyczyć na kilka dni. Wiele słyszałem także od znajomych że pierwsze wrażenie jest miodzio. Ale to mija z czasem.

Osobiście słuchałem tylko chwilę więc jestem w tym gronie lubiących ....... jak na razie.

Gdzie w centralnym bas , centralny to dialogowiec .

Tym postem postawiłes kropkę nad i.. Widzę że Twoja wiedzą jest ograniczona...skoro głośnik centralny schodzi 45hz a np moje monitory do 40hz to co przez to rozumiesz?w filmie są różnego rodzaju akcje...i np jak akcja toczy się z lewej do prawej to centralny co ma ten bas uciąć?????nie, wręcz przeciwnie wypełnia środek!!dodam że w ampli mam ustawione na,, large,, gdyż nie mam subą nie i go nie potrzebuje..poza tym czasem słucham w 5.0 muzyki i również centralny tam kapitalnie się sprawdza...oj rydz już jeden wątek zniszczyles..

Może trafniejszym byłoby użycie słowa że głośnik ccentralny Ma Silver potrafi naprawdę nieźle przyłożyć w filmach..ma obudowę zamknięta i potrafi niejednokrotnie zaskoczyć dynamiką.. Robiłem różnego rodzaju testy np. z odołączonym frontami..Wiem że ampli go w pełni nie napędza,gdyż jest wymagający..dlatego w przyszłości planuje jakąś końcówkę mocy..jedno może, wielokanalowa...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Może i trafniejszym .

Za to

Tym postem postawiłes kropkę nad i.. Widzę że Twoja wiedzą jest ograniczona.

powinieneś przeprosić jak jesteś dorosłym facetem .

Co do tego

.oj rydz już jeden wątek zniszczyles..

Nie rozumiesz sedna sprawy .

Gdzie w centralnym bas , centralny to dialogowiec .

za tą bzdurę mam przepraszac hehhe...wiem ze tak sie utarlo mowic ze center to tylko dialogi...ja mam inne zdanie koniec i kropka.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Widzę że jednak nie dorosłeś więc , synku słuchasz muzyki na systemie kina domowego , nie wiedzac nawet jakie zadanie ma w tymże systemie głośnik centralny .

O Audio i dobrym graniu nie wiesz nic , między innymi przez takich laików wypisujących bzdury , to forum stało się pośmiewiskiem .

Dużo zależy od akustyki pomieszczenia. Audio Physic odbierały mi frajdę ze słuchania. Monitor audio gra bardziej jeśli chodzi o źródła pozorne "plamami" nie punktami.

I tu dochodzimy do sedna sprawy... Słuchałeś ich w domu czy w salonie?

Tego się właśnie boję, ponieważ nie mam super akustyki w mieszkaniu. W salonie wypadnie świetnie, a po kilku godzinach słuchania w domu będzie zgrzytanie zębami...

A z jakim wzmakiem słuchałeś MA Silver? Obecnie mam PMA-1520 i chciałbym wymienić serię BX6 na coś co zagra lepiej w stereo...

Z jednej strony bardziej detalicznie, ale nie męcząco, z lepszą (głębszą) sceną niż obecnie...

Z drugiej jednak, będąc skazanym na zestaw stereo/KD chciałbym mieć możliwość zestrojenia podłogówek z resztą głośników tak i muzycznie jak i wizualnie...

Ja miałem do lampy bx2 na własnej roboty standach i byłem zachwycony. Jedyne co ki brakowało to basu troszkę ale scena była na prawdę fajna. Później ucieklem w AP Yara i cos mis ie ni zgrywalo. W końcu powrocilem do MA i jestem zadowolony z silver 8. Na poczatku trochę się balem ze są za duże jak do tych13m kw ale niepotrzebnie. Jednak może juz z perspektywy czasu idealizuje bx2 ale stereo miały na prawdę zajefajne. Darulok koniecznie ze swoimi na standy jeśli jeszcze ich nie masz.

Słuchałem na swoim wzmak w q21 ( lampa) . najpierw silver6 później dali ikon mk2 następne Audio Academy hyperion i silver 8. U siebie natomiast miałem yary a wczesniej bx2. Jak na razie z nich wszystkich najlepiej silver 8 zagrały . Ale tak jak wyżej pisałem to co wycisnąłem dzięki standom które teraz się kurza na bx2 to mnie zadziwiło.

Wzmak Mingda na KT88 po zmianie kondów na olejowo papierowe.

Widzę że jednak nie dorosłeś więc , synku słuchasz muzyki na systemie kina domowego , nie wiedzac nawet jakie zadanie ma w tymże systemie głośnik centralny .

O Audio i dobrym graniu nie wiesz nic , między innymi przez takich laików wypisujących bzdury , to forum stało się pośmiewiskiem .

muzyki slucham glownie w stereo i wzmacniaczu...fakt my laicy zasmiecamy forum a wy guruaudiiphile macie zawsze racje..nawet w oparciu o wlasne doswiadczenia...nawet gdy spiewam od malego i gram na gitarze to oczywiscie..nie mam sluchu i nigdy go nie mialem i nie mam prawa miec swojego zdania...no bo jak ,,LAIK,, moze je miec...skonczylem

Canonierka ostatnio kupił silver 8 forumowicz remool. Napisz do niego. Ja od siebie je polecam i jestem z nich zadowolony oczywiście każdy ma inny gust i odmienna akustykę pokoju choć wierzcie mi u mnie tez kolorowo nie jest bo to bloki.

Ale ODRADZAM silver 6!!!!!

Dzięki sz_a

Zastanawiam się nad nimi, gx200 albo Focal Aria 926.

MA GX200 mi odradzają ze wzgl. na za słabą moc mojego wzmaka, Focal'e za jazgotliwą górę pasma....

Jak nie posłucham to się nie przekonam;)

Amen.

Ale napisz jak wyszło.

Jest jeden mały problem mianowicie słuchamy w większości przypadków w pokojach odsłuchowych a nie u siebie.

Ja po odsluchach miałem do wyboru AA Hyperion lub Silver 8. Dali Ikon 6 mnie zabiły nie dalem rady ich sluchać. AA hypki fajnie grały na gorze delikatniejsze z miękkim basiorem ale niestety gabaryty mnie przeraziły a MA jakoś nie odstawały dźwiękowo przynajmniej przy odsluchach w q21 a jakos je upchnąlem w pokoju. Różnice oczywiście były ale juz było mi ciężko wyrokowac co gra lepiej. Jedna rzecz jest ważną ze wszystkich jedynie MA dawało scenę na boki poza kolumny reszta jakoś slabiutko. Nieco gorzej wyszły wewnątrz przy bazie tzn miedzy kolumnami ale to juz u siebie dopracowałem - wystarczy je skierować na miejsce odsluchu i zaczynaja porządkować wszystko.

wiem ze tak sie utarlo mowic ze center to tylko dialogi...ja mam inne zdanie koniec i kropka

.poza tym czasem słucham w 5.0 muzyki i również centralny tam kapitalnie się sprawdza

Kurcze dużo tu oryginalnych postaci. Każdy słucha po swojemu, ta muzyka w 5.0 to sacd, dvdaudio? Pozdrawiam

Kurcze dużo tu oryginalnych postaci. Każdy słucha po swojemu, ta muzyka w 5.0 to sacd, dvdaudio? Pozdrawiam

A czego sie spodziewales, ze kazdy slucha tak samo.

Jeszcze zobaczysz jak wokale wychodza z za kotary, scena sie poglebia, a basy miazdza klate. A to wszystko po wymianie kabla.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.