Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-390 zmiana głośników

martine1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc. Mam zestaw Denon AVR390 + Eltax Universe. Niestety nie pasuje mi odbiór muzyki z tego cacka. Basy ustawione na full i nic, soprany na full i nic. Pomyślałem o zmianie głośników na Jamo s606, ale czy to pomoże i czy warto? Może to jednak wina amplitunera? No cóż, co do filmów nie mam wielkich wymagań i można dokupić suba ( jak coś to jakiego??? ), jednak lubię posłuchać muzyki i z tym już gorzej. Nie jestem audiofilem, ale lubię gdy bas i soprany są na swoim miejscu. Ja słucham raczej czegoś mocniejszego, natomiast żona jakiejś muzyki tanecznej. Pokój niewielki bo 16 m2 z możliwością zmiany na większy tzn. ok. 25-30 m2. Wiem, mogłem nie kupować amplitunera do kina, ale stało się. Proszę o pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

Zapewne kupiony w jakimś sklepie nie dla idiotów co? Nie odsłuchiwałeś przed zakupem? Nic nie napisałeś ile chcesz na nie wydać. Zapewne niewiele. Można to zrobić na dwa sposoby, na monitorach lub na podłogówkach i monitorach. Jeśli ma to być na 16 m to monitorki spokojnie wystarczą i niezbyt mocny sub. Żeby łatwiej je było ustawić ( monitorki) najlepsze są z przednim bassreflexem (otworem basowym), np :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na przód (fronty)

Ukryta Zawartość

na tyły

Ukryta Zawartość

i centralny

za suba można by wziąć Taga Harmony TSW 120 lub Taga Platinum v.2 SW-10

lub na nowszych modelach i na tyły MR1 a na przody MR2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i centralny z tej samej seri MR lub z innych i np.: z Indiana Line i na przód Tesi 260 a na tyły Nota 240 i centralny z serii Nota z 40-tką w symbolu, Taga Harmony B-40 na przód i S-40 na tyły i C-40 na centr. , i tak zliczając do kupy wychodzi z 2,3 od pierwszej propozycji (M1,M2 i M Centr i sub) podnosząc się do 3 tys zł razem z subem i powinno starczyć do tego ampla i to są najtańsze zestawy, które grają ale najważniejsza teraz sprawa czy podejdzie Tobie ich brzmienie,mowa o monitorach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adek45 dzięki za odpowiedź. Z tego co widzę to o tych Jamo s606 nawet nie wspomniałeś, a myślałem żeby takie kupić 2-3 letnie i zamknąć się w 900-1300 zł., lub sam przód tych Jamo plus sub Magnat a25, albo 300a tez używany. Głównie chodzi mi o muzykę, którą dobrze będzie słychać nawet jak nie będzie głośno. Teraz jakoś ta muza mi się zlewa, a bas jak już jest to taki dudniący bez dynamiki i miękkaści. Niestety talerzy w perkusji jakby nie było. Jak nie zamknę się do 1300 zł. (bo nie będzie to miało sensu) to odpuszczę temat i dokupię tylko suba wstrzymując się do następnej wymiany sprzętu mądrzejszy o doświadczenia. Masz rację, sprzęt nie dla idiotów za 1200 złociszy.

Trudno żeby zestaw za 1200zł urwał pupe. Eltax Universe to akurat chyba najlepszy budżetowy model kolumn, osobiście bym go wolał od jakiegoś Jamo 606.

Ten amplituner to też podstawowy, dźwięk ma jak każdy najtańszy........ zestaw porównywalny do wszystkiego <2000pln, do telewizji czy radia zadowoli 99% populacji ;)

Ale skoro bas i sopran jest na maxa to pewnie do tego kolumny są w przeciwfazie a soprany popalone ;> Wtedy byłby taki dzwiek jak w opisie ;)

Trudno żeby zestaw za 1200zł urwał pupe. Eltax Universe to akurat chyba najlepszy budżetowy model kolumn, osobiście bym go wolał od jakiegoś Jamo 606.

Ten amplituner to też podstawowy, dźwięk ma jak każdy najtańszy........ zestaw porównywalny do wszystkiego <2000pln, do telewizji czy radia zadowoli 99% populacji ;)

Ale skoro bas i sopran jest na maxa to pewnie do tego kolumny są w przeciwfazie a soprany popalone ;> Wtedy byłby taki dzwiek jak w opisie ;)

Od nowości popalone ? Od czego można popalić soprany ? Nie słucham głośno, sprzęt nie jest nadmiernie ie eksploatowany. Myślę, że po prostu zamiast małego zestawu samsunga ga czy lg kupiłem w takiej samej cenie duży zestaw, który już mi nie wystarcza, a jeszcze za młody żeby wymieniać całość.

Jeśli chodzi głównie o muzykę to jest naprawdę trudno dobrać kolumny z brzmieniem odpowiadającym naszemu gustowi. Z subem jest jeszcze trudniej gdyż nie każdy sub , tani sub nada się do muzy, może mu brakować szybkości, precyzji i zamiast wspomagać kolumny będzie przeszkadzał. Z subem byłbym ostrożny i to bardzo.

Ukryta Zawartość

nic godnego uwagi w tym przedziale cenowym nie widziałem na allegro

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.