Skocz do zawartości
IGNORED

Projekcja - pionowe linie w obrazie ????

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

hej - udało mi się odpalić obraz z projektora przez component. Obraz wyraźniejszy i fajniejszy - choć to może moja sugestia. Natomiast inna rzecz jaką zauważyłem to mnóstwo pionowych, idealnie równoległych linii które tworzą taką jakby "fakturę" obrazu - szczególnie na ciemnych obrazach (ale i jasnych płaszczyznach) widać ten efekt wyraźnie i jest to wkurzające - tak jakby ktoś jakąś matrycę/szybę na obraz nałożył. Mam projektor DLP - czy to może być efekt tęczy? z tego co czytałem to objawia się on chyba czymś innym?

Co może być przyczyną? Źródło syngału? Kable? Sygnał component? Dodam, że przy połączeniu zwykłym cinchem tego zjawiska nie widziałem.....

adam

https://www.audiostereo.pl/topic/11901-projekcja-pionowe-linie-w-obrazie/

Dodatkowa obesrwacja - gdy podłączam DVD przez component (jedyna działająca opcja to przejściówka VESA, bo z sVHS obraz jest podwójny i symetryczny z/bez progressive) to projektor odbiera to jako "computer" i w menu projektora pojawiają się dodatkowe opcje w menu ustawiania obrazu (Picture) - zauwazyłem, że manipulowanie opcją Phase (Faza) pozwala przesuwać te linie w poziomie - częściowo znikają w jednym miejscu ekranu, wtedy pojawiają się mocniej w innym miejscu, grubieją, cienieją, znikają, przesuwają się itp....

kolejna obserwacja - te moje pasy na ciemnym ekranie wyglądają jak pionowe pasy jaśneijszego i ciemniejszego tła... myślałem, że to rodzaj "przydźwięku", bo kable sygnału video/component idą w ścianach z całym pękiem kabli głośnikowych, a przez jakieś 2 metry idą obok kabla sieciowego, ale - przy podłączeniu cinch i svhs ten efekt nie występuje... a na dodatek ten efekt nie dośc, że tylko przy component, to jeszcze tylko gdy następuje odtwarzanie , a nie przy logo screen odtwarzacza ;-))))

póki co podłączyłem sprzęt przez component->sVHS i efekt znikł... musiałem jednak wyłaczyć w DVD progressive scan bo projektor glupiał przy wykorzystaniu sVHS i miałem podwójny obraz.... czy ktos wie z czego to się bierze?

pozdrawiam

adam

Zacznij od podania:

- typu projektora

- typu źródła obrazu (odtwarzacz, jaki? a moze PC, jaki?)

- jakim kablem podłączyłeś ? (typ wtyków)

- jaka to przejściówka o której mówisz ?

z czego na co ?,

po co uzywasz przejściówki ?

czy instrukcja tak mówi ?

czy projektor nie ma wejść component PrPbY ?

- pionowe pasy ? tzn. że jakby co druga pionowa linia była wycięta ? w jakim jest kolorze ? czarna, czy biała ?

napisz wiecej moze wtedy bedzie mozna ci pomóc.

Zacznij od podania:

- typu projektora: INFOCUS 4800

- typu źródła obrazu: ODTWARZACZ DVD DENON 2800MK2 Z UPGRADE FIRMWARE'U (PAL PROGRESSIVE, MULTIREGIONAL)

- jakim kablem podłączyłeś ? COAXIAL

- jaka to przejściówka o której mówisz ? PRZEJŚCIÓWKA COMPONENT-VESA, CZYLI Z JEDNEJ STRONY TRZY WTYKI DO COMPONENT A Z DRUGIEJ WTYCZKA JAK OD KOMPUTERA...

po co uzywasz przejściówki ? UZYWAM BO TAK KAŻE INSTRUKCJA W PRZYPADKU SYGNAŁU COMPONENT PROGRESSIVE A PROJEKTOR NIE MA WEJŚCIA COMPONENT...

czy instrukcja tak mówi ? TAK

czy projektor nie ma wejść component PrPbY ? NO NIE MA

- pionowe pasy ? tzn. że jakby co druga pionowa linia była wycięta ? w jakim jest kolorze ? czarna, czy biała ?

RACZEJ JAKBY NA CAŁYM EKRANIE (SZEROKOŚĆ POWIEDZMY 2 METRY - JAK TO NA ŚCIANIE) BYŁY 4-5 PIONOWE PASY JAŚNIEJSZEJ BARWY ALE NIE TAKIE WYRAŻNE JAKBY "ODCIĘTE" NA TLE CZERNI TYLKO TAKIE PRZECHODZĄCE OD CZERNI DO SZAROŚCI I Z POWROTEM DO CZERNI - TE PASY MOŻNA PRZESUWAĆ W POZIOMIE PODCZAS MANIPULOWANIA OPCJA PHASE W PROJEKTORZE I POJAWIAJĄ SIE TYLKO GDY COŚ JEST ODWARZANE I SZCZEGÓLNIE WIDOCZNE NA CIEMNYM TLE - NA JASNYM CZASEM WIDAĆ TE PASY ALE W FORMIE LEKKICH PRZEKOLOROWAŃ...

no i co? poczytałem i nic ciekawego nei znalazłem, a szczególnie w zakresie DIY albo "jak to zlikwidować?"... poza tym VB uważa się za immanentną cechę projektorów LCD a mój Infocus jest DLP...?????????? poza tym - czy VB może występować przy wykorzystaniu określonego podłączenia do projektora a przy innym "kablu" znikać?

hm, czy nie zadaleko szukacie.

mam cos takiego przy podłaczeniu RGB przez scarta z tunera polsatu do TV Panasonica. Ciekawe, że wcześniej nie było. Zamieniłem scarty z DVD i teraz DVD chodzi przez RGB a Polsat jako kompozyt .

Na mój gust coś niegra, albo okablowanie, albo coś padło w jednym z urządzeń ( podejrzewam Tuner polsatu) , może przez swięta przyjrze sie kablom.

u mnie ten problem występuje tylko przy podłączeniu przez wejście komputerowe do projektora...jak podłączę przez wejście sVHS (przy tym samym kablu component idącym z dvd - tylko przejściówka na końcu na sVHS) i tak ustawię w dvd to problem znika...

adam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.