Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o wzmacniaczu onkyo A-9030 i cd. C-7030

grzegorz39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych. Właściwie to powinienem zacząć,że chciałbym skompletować ciekawy zestaw stereo,ale jest tyle tematów,zaczynających się od tych słów,że szkoda powielać i ''zapychać serwer'' icon_neutral.gif W każdym razie przeczytałem niezliczoną ilość postów,ale jednak wybór padł na sprzęt opisany w tytule. Polecono mi go w sklepie. Nie jestem do końca o tym przekonany, bo nastawiony byłem na jakąś używkę, ale mogę go odsłuchać w połączeniu z kolumnami jamo s 626, lub jbl es 90, lub klipsch kf 26. Pomieszczenie mam trochę duże 45m. kw. Nie będę przedłużał... Czy ktoś ma taki sprzęt i może się podzielić opinią na ten temat? Mnie trochę odstręcza z tyłu na tabliczce znamionowej wzmacniacza ; made in Malezja - wolałbym made in Japan...Z góry dzięki za podpowiedzi..

Witaj,

zacznę od kraju pochodzenia, w klasie budżetowej nie licz na urządzenia japońskie, myślę jednak, że to już nie jest problem. Onkyo jest bardzo dobrze jakościowo wykonane i niezawodne.

Kwestia wyboru elektroniki i doboru kolumn - masz bardzo duże pomieszczenie odsłuchowe, co wiąże się z wyborem raczej większych, potężniejszych kolumn. Aby jednak ustosunkować się do Twoich propozycji, ewentualnie zaproponować alternatywne rozwiązania, podaj proszę więcej informacji. Przede wszystkim jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić z całym zestawem,

czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Muzyka której słucham....polski rock, czasem pop, a i metallica czasem się wkradnie. Budżet 3 tys.zł. Chciałbym,żeby muzyka nie ''męczyła'' podczas dłuższego słuchania. Przy cichej głośności, np. w nocy,żeby dźwięki były fajnie słyszalne...Nie mam porównania-jedyny sprzęt jaki miałem to unitra i miltony...

Pisałem już na tym forum pod tematem ; jaki wzmacniacz stereo kupić. Nie chciał bym powielać tematu. Trochę ciężko mi się zdecydować...

jeżeli chodzi o produkcję to wszystko poniżęj 1000 E za element na pewne jest made in china . Onkyo kiedyś produkowało swoje tańsze modele w Malezji ale jak jest teraz trzeba sprawdzić.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 5 miesięcy później...

Witam,

i jak kupiłeś tego onkyo??

Ja dziś go oglądałem ale nie miałem możliwości odsłuchu, jeśli chodzi o wykonanie to plastikowe pokrętła nie bardzo mi się podobały, a reszta wizualnie może być. Moc 135W z gniazdka... zastanawiam się czy to nie za mało... teraz mam technicsa amplituner 180W i przy dwóch kolumach jest ok, przy 4-rech już kiepsko, jesli można"interpolować" to onkyo wypadnie słabiej???

Może ktoś ma już nowe doświadczenia? Jak z awaryjnością tych nowych zabawek?

Wybór niezły chociaż ja bym się sprężył finansowo i kupiłbym ONKYO 9050 zapewniam Cię że nawet z CD 7030 który ma różne opinie zagra bardzo poprawnie.Co do CD 7030 to nie sugeruj się negatywnymi opiniami bo wywodzą się one od ludzi którzy patrzą na cenę i możliwości których jest coprawda niewiele ale to jest poprostu CD bez dodatkowych funkcji.

9030 na pseudo gwarancji producenta miałbym za 700zł nowy powystawowy. 9050 wiedzę na alle za 1800zł a to już dla mnie za drogo, bo do wzmaka muszę od razu dobrać kolumny, cd później.

Szukam okazji..., jedna okazja tzn pma 720ae niedaleko miejsca zamieszkania uciekła, szukam kolejnych :) i cały czas dylemat: nowe, ładne z gwarancją i z pilotem czy stare typu yamaha a700 czy fisher 1058 trochę tańsze i na pewno ładnie grające (yamahę słuchałem i jest super), dopiero się osłuchuje i brak mi doświadczenia.

doradzę tylko, że lepiej nowe z gwarancją ale używane kilka miesięcy. Za 50% ceny wyrwiesz.

Onkyo 9377 kupiłem za 700 pln, i Tobie polecam ten model bo mocy ma akurat. U mnie gra na 35m2.

Ciekawa opcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oba bym dał 500 pln, nie więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Witam,

wzmacniacz przyszedł Pionner a-30S + monitory magnat + okablowanie, zakupione od kolegi z tego forum,

całość dokładnie tak jak opisywał to Pancio88 (bardzo dobrze zapakowane) tak więc mogę potwierdzić uczciwość forumowicza.

A jeśli chodzi o wrażenia słuchowe... no cóż pierwsze 45 min horror, próbowałem słuchać płyt cd z bluray lg - masakra, muza z TV - tak sobie, dopiero przy radiu z kablówki było nieźle, a dobrze jest na flac'ach z telefonu. Jutro spróbuję na vTunerze z bluray'a (niektóre stacje mają całkiem dobrą transmisję), i inne płyty cd. Czuć że brakuje mi dobrego cd, może ktoś pomoże jakich modeli szukać (do 300zł), warunek - musi w miarę dobrze oddawać dźwięki i pracować cicho, bluray jest głośny nawet jak odtwarzałem mp3 z usb (jakość masakra).

Dopiero teraz czuję różnicę pomiędzy nośnikami dźwięku. Poprzedni zestaw wybaczał te błędy, ciekawe czy to wina amplitunera czy głośników.

w sumie spodziewałem się że dźwięk z bluray będzie lepszy a tu zaskoczenie.

Nic dodać nic ująć, dobre źródło to podstawa.

Tymbardziej przy pioneerach, które wszystko wyciągają nic nie tłumiąc.

Szukał bym ciepło grającego CD lub lepiej zakupić dac-a, np. Musical Fidelity V-90 dac i uzupełni system.

Możesz też przetestować taniego dac-a na kości TDA1543, świetne ciepłe/aksamitne granie.

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej chwili na OLX kat.audio mp.3 jest do kupienia CEMBRIDGE od gościa o imieniu WOJCIECH chce za niego 500zł ale buja się z nim już chyba 2 miesiące więc sprowadź go na ziemie i kup bo warto za 400 np.jeżeli się zdecydujesz po za tym ma jeszcze 2 MARANTZE 5004 ale woła 700zł.Jeżeli chodzi o jego osobę to gość jest uczciwy i do rozmowy.Znam go poniewarz jestem tak jak on z POZNANIA i miałem okazje go poznać ponad rok temu kupując dla szwagra wzm.i cd DENONA.Życzę udanego zakupu.

• 1 rok później...

Polecam Onkyo 9030, mocny bas, przejrzystość, szczegółowość, dźwięczność, harmonia, balalns, energia :) to cechy tego klocka. Polecam po przesiadce z yamahy.

• 6 miesięcy później...

Witam,

wzmacniacz przyszedł Pionner a-30S + monitory magnat + okablowanie, zakupione od kolegi z tego forum,

całość dokładnie tak jak opisywał to Pancio88 (bardzo dobrze zapakowane) tak więc mogę potwierdzić uczciwość forumowicza.

A jeśli chodzi o wrażenia słuchowe... no cóż pierwsze 45 min horror, próbowałem słuchać płyt cd z bluray lg - masakra, muza z TV - tak sobie, dopiero przy radiu z kablówki było nieźle, a dobrze jest na flac'ach z telefonu. Jutro spróbuję na vTunerze z bluray'a (niektóre stacje mają całkiem dobrą transmisję), i inne płyty cd. Czuć że brakuje mi dobrego cd, może ktoś pomoże jakich modeli szukać (do 300zł), warunek - musi w miarę dobrze oddawać dźwięki i pracować cicho, bluray jest głośny nawet jak odtwarzałem mp3 z usb (jakość masakra).

Dopiero teraz czuję różnicę pomiędzy nośnikami dźwięku. Poprzedni zestaw wybaczał te błędy, ciekawe czy to wina amplitunera czy głośników.

w sumie spodziewałem się że dźwięk z bluray będzie lepszy a tu zaskoczenie.

Co znaczy horror ? Czego brakuje w brzmieniu ? Bo jeśli liczysz, że zmiana źródło diametralnie poprawi jakość dźwięku to możesz się rozczarować. Najważniejsze są GŁOŚNIKI i akustyka pomieszczenia !!! Opisz ten horror ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.