Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz pod kolumny eass empire 200w

Tomasz1505

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam 2 kolumny

eass 200w

power 140w200w

8 omowe

30-20000hz

89db

od nowości używane może z 15 godzin mam wzmacniasz kenwood ka 1060 160w ale od samego początku mozna było dac max na połowe głośności po zwiekszeniu wzmacniacz sie wyłączał

szukam jakiegoś wzmacniacza do 450zł myślałem o yamaha ax492 on ma 210w

prosze o waszą pomoc jaki wzmacniacz bedzie najlepszy żeby można było wykorzystać głosniki tak jak być powinno

czekam na info pozdrawiam

Zmień kolumny- to, co masz, do niczego się nie nadaje. Miałem kiedyś styczność z wyrobem tej tzw "firmy" i pozostały mi po tym jak najgorsze wrażenia, bo z porządnych głośników, które potrafią u innych pokazać klasę (budżetową co prawda, ale jak na swoją cenę, bardzo dobrą- TVM) w wykonaniu Empire były koszmarnie zaaplikowane i w ogóle "nie grały". Na AS ktoś też kiedyś pisał, że miał okazję słuchać Diory Polaris120 i bardzo mu się podobały, więc jak zobaczył na Allegro "odpowiednik" Empire, kupił w ciemno. Był bardzo rozgoryczony, jak można zepsuć dźwięk takich dobrych głośników.

Poza tym, to co o nich piszesz, nic nikomu nie powie- zamiast pisać parametry, mądrzejszym wyjściem byłoby podanie typu kolumn, bo moc jest mało istotnym parametrem :)

Nie porównuje się mocy pobieranej przez wzmacniacz z mocą jaką potrzebują kolumny do wysterowania. To zupełnie od czapy. Parametr który poszukujesz to moc wzmacniacza na kanał czyli moc jaką może on oddać kolumnom. Szukaj jakiegoś mocnego wzmacniacza bo te wzmacniacze które wymieniłeś są wyjątkowo słabe.

89 dB przy 8 Ohm sprawia że były by to łatwe kolumny do wysterowania. Ale dam sobie rękę obciąć że tak naprawdę one mają 4 Ohm a ich efektywność jest również dużo niższa.

Ciepłe brzmienie da Ci Philips FA-890 a jaśniejsze i dynamiczniejsze Sony TA-FB920R.

kolumn zmieniać nie bede chce tylko jakis wzmacniacz kupić do nich zeby był dobry i czasami bez obaw mozna było posłuchać głośniej

to ile w musi mieć wzmacniacz do nich mniej niz 200w na kanał tak? a wie ktoś ile ten mój poprzedni miał był za słaby dla tego sie wyłączał tak?

Poza tym, to co o nich piszesz, nic nikomu nie powie- zamiast pisać parametry, mądrzejszym wyjściem byłoby podanie typu kolumn, bo moc jest mało istotnym parametrem :)

podałem wszystko co na nich napisane co mam napisać 2 kolumny wolnostojace wysokie czy co?

to ile w musi mieć wzmacniacz do nich mniej niz 200w na kanał tak? a wie ktoś ile ten mój poprzedni miał był za słaby dla tego sie wyłączał tak?

Na to, że Twoje kolumny mają 200W, to bym nie liczył, bo wg danych producenta głośników, na basie masz 2 szt po 70W i taka jest też moc całej kolumny, czyli 140W.

Co do wzmacniacza, im więcej, tym lepiej- to spore "krowy" i żeby je "rozbujać", potrzeba sporo mocy. Nie ma za dużych wzmacniaczy- są tylko nierozsądni "operatorzy".

Sorry za opr na temat typu- szukałem go w pierwszym poście, nie zwracając większej uwagi na tytuł ;)

Najbezpieczniej jest myśleć i nie odkręcać gały za mocno, a wzmacniacz im mocniejszy, tym lepiej, bo łatwiej uszkodzić kolumnę za słabym wzmacniaczem, jak za silnym. (Jak się nie zna zasad użytkowania).

Piszę pogrubionym, bo tak się to urządzenie nazywa, jakbyś nie wiedział.

wiem nie martw sie nie jestem osoba która słucha muzyki na full ale nie chciał bym mieć wzmacniacza takiego jak poprzednio gdzie mogłem maksymalnie słuchać na 40 procent

to cjaki polecacie jaka marka model bo na prawdę nie wiem co kupic

ten yamaha co podałem będzie za słaby ?

Witam posiadam 2 kolumny

eass 200w / power 140w200w / 8 omowe / 30-20000hz / 89db

od nowości używane może z 15 godzin mam wzmacniasz kenwood ka 1060 160w ale od samego początku mozna było dac max na połowe głośności po zwiekszeniu wzmacniacz sie wyłączał

szukam jakiegoś wzmacniacza do 450zł myślałem o yamaha ax492 on ma 210w

Te kolumny mają 8Ohm według producenta. W czasie pracy schodzą na pewno do 4 lub może nawet do 3Ohm z małym hakiem. O zasilaniu ich wzmacniaczem przystosowanym do 8Ohm możesz zapomnieć. Szukaj takiego który ma 2x4Ohm, jest wydajny prądowo i ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe. W tej cenie będzie to coś leciwego. Ważne żeby miał dobrą sekcję zasilania (duże trafo) i moc ok. 100W na kanał, ale nie na papierze tylko w rzeczywistości. Taki zapewne sobie z tym skrzynkami poradzi.

Tu masz recenzję Yamahy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Twoim wypadku sugestia o wymianie kolumn jest nietrafiona. Kolumny z 0.3k i wzmacniacz za 0.45k do głośnego grania dadzą radę, ale nic ponadto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.