Skocz do zawartości
IGNORED

Działający schemat do odbiornika SPDIF na DIR9001.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Potrzebuje sprawdzony schemat do odbiornika spdif na dir9001. Chodzi mi przede wszystkim o wejście na coaxial bo toslink mam działający.

Dobrze by było żeby kości nie były na SMD bo będę robił na płytce uniwersalnej. DIRa mam na przejściówce. Wiem że trochę tego jest w googlu ale jak składałem na toslinku to sie okazało że trzeba i tak samemu uruchamiać bo schematy wprawdzie są tylko że nie działające albo na jakiś częściach których nie można kupić. Jakby ktoś miał co sam składał i działało to byłbym wdzięczny.

Mój działający jest z rozbudowanym selektorem na 2 wejścia coaxial i 2 toslinki więc chyba cię nie zainteresuje?

Wrzuć schemat który ci nie działał to się zobaczy co jest nie tak.

Mój działający jest z rozbudowanym selektorem na 2 wejścia coaxial i 2 toslinki więc chyba cię nie zainteresuje?

Wrzuć schemat który ci nie działał to się zobaczy co jest nie tak.

Ten co nie działał już działa i był na toslink. Już nie pamiętam o co chodziło ale się z nim uporałem. Pewnie bym się też uporał z wejściem na coax ale wola walki mnie opuściła z wiekiem i dlatego żebrze o schemat takiego co będzie działał. najchętniej bym kupił gotowy bo mi się nie chce dłubać ale nigdzie nie można kupić w rozsądnej cenie a ja potrzebuję cztery sztuki. No a poza tym to mam kilka DIRów to szkoda żeby się zmarnowały.

Jak masz schemat z coax i toslink to z chęcią bym go zaadoptował do moich celów.

W zasadzie pod coaxial to jest dokładnie to samo tylko musisz zrobić bufor. Jak bez trafka separującego to jeszcze prościej. Ja buforek robię na 74HCU(LVCU)04. Ważne jest to U, bo inwerter musi być niebuforowany. No i nie ma siły, musi działać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A czemu masz dwa wejścia? Ucięło ten rysunek i nie widać co się dzieje dalej.

Trafa są na wyjściu poprzedniego stopnia a więc wylecą na pewno.

Nigdzie tego z U nie mogę znaleźć albo ceny są kosmiczne. A nie może być z O jaka jest różnica? Jeszcze jedno. W środku jest sześć inwerterów. Mogę jedną kość użyć na trzy DIRy czy będą się w jakiś sposób gryzły?

Dalej idzie na multiplexer, ale w twoim przypadku będzie tylko jedno wejście i dalej pójdzie na DIR, czyli RXIN. Bez trafa Ri to będzie oczywiście 75om.

Wszystko rozumiem. Czy ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nada?

U ma z tyłu a nie w środku.

Ślepy jestem dalej Jest HCU

Ukryta Zawartość

Wszystko rozumiem. Czy ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nada?

U ma z tyłu a nie w środku.

Ślepy jestem dalej Jest HCU

Witam. Jak chcesz pewne 74HCU04 (Sanyo) przewlekane to mam 20 na zbyciu i nie w chorej cenie. Swoją drogą 1 euro za kość wartą najwyżej parę centów to zdzierstwo do kwadratu

Ukryta Zawartość

Witam. Jak chcesz pewne 74HCU04 (Sanyo) przewlekane to mam 20 na zbyciu i nie w chorej cenie. Swoją drogą 1 euro za kość wartą najwyżej parę centów to zdzierstwo do kwadratu

Mieszkam w Niemczech. Obawiam się że wysyłka może być droga. A ile za nie chcesz?

Będzie dobry. Niewykorzystane wejścia dla świętego spokoju możesz ściągnąć do masy.

Cholera właśnie zauważyłem że mają tylko trzy sztuki. Mogę pod jednego podłączyć dwa DIR?

Cholera właśnie zauważyłem że mają tylko trzy sztuki. Mogę pod jednego podłączyć dwa DIR?

Pod jednego trzeba 2 bufory,a w jednej kości jest 6 więc i tak 2 będą wisieć :) Najprościej byłoby ci podjechać do Conrada, tam jest drogo, ale dla jednego czy dwóch scalaków i tak oszczędzisz na przesyłce :)

Tylko nie bardzo widzę po co ci odbiornik na dwóch DIRach? Jak chcesz 2 wejścia to dołóż multiplekser. HC157 lub LVC157 w zależności na jakich poziomach będziesz to robił. No chyba, że chcesz sobie porównywać dwa DAC'i :)

Potrzebuje cztery przetworniki stereo do zwrotnicy czterodrożnej która ma cztery wyjścia spdif. W Conradzie szukałem ale nie wiem który się nadaje 74HCU04 nie mają. Przede wszystkim chce w obudowie DIL bo nie chce mi się projektować i prasować płytki. Tak to mogę zrobić na uniwersalnej. DIR mam już na przejściówkach.

W zasadzie to wystarczą mi dwie sztuki bo do jedne można podpiąć dwa odbiorniki i jedną na zapas na wypadek błędu w sztuce.

Do tego schematu podejdzie jeszcze lvcu04. Możesz to też zrobić na komparatorze.

A te DAC'i to ES9023?

Tak Mam dwa es9023 i jednego es9018. Chciałem tego es9018 dać na średnie tony ale chyba go sprzedam bo jest złożony w obudowie a za te pieniądze na średnie tony kupię dwa te.

Ukryta Zawartość

Wprawdzie mają wejścia spdif ale bez kontrolera nie da się ich włączyć i prościej i taniej będzie podłączyć po I2S.

A na bas i wysokie pójdą dwa es9023.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Akurat w nocie 74HCU04jest napięcie od 2 do 6V. Dlatego zapytałem. Muszę zobaczyć w nocie od DIRa jakie poziom przyjmuje wejście RXIN.

A więc RXIN ma teoretycznie poziom TTL czyli 5V ale ma dużą tolerancję i H akceptuje od 2 do 5.5.V to zdaje mi się że na 3.3V też by działało.

Ale dzięki za odpowiedź.

Ale już polutowałem dwa zasilania na płytce na 5V i na 3.3V to zasilę z pięciu 5V jak fabryka przykazała.

Ja to wszystko wiem co napisałeś wyżej i mimo tego u mnie buforem będzie 74LV. Z SPDIF nie leci 5V tylko mniej i bardziej odpowiedni jest bufor zasilany z 3.3V.

Ja to wszystko wiem co napisałeś wyżej i mimo tego u mnie buforem będzie 74LV. Z SPDIF nie leci 5V tylko mniej i bardziej odpowiedni jest bufor zasilany z 3.3V.

To i tak już musztarda po obiedzie bo 74HCU04 już kupiłem. Pozostało zamontować i sprawdzić czy nie będzie strzelał focha.

Krzysiek żaden 74HCU04 (bo jest zasilany 5V) tylko i wyłącznie 74LVU04 lub 74LV04 (bo jest zasilany 3,3V tak jak DIR)

Spokojnie. DIR na wejściu SPDIF akceptuje 5V, więc będzie prawidłowo działać. Działało zresztą u mnie przez parę lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.