Skocz do zawartości
IGNORED

DALI concept 6 czy Dali 5005 Blue?

Jacgues

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Obie pary kolumn mogę kupić za tysiaka.

Dali 5005 Blue dosłownie obok mojego domu i są w preferowanym przeze mnie czarnym kolorze, a Concepty 6 wysyłkowo i niestety są jasne.

No ale jak grają? Którymi powinienem się zainteresować?

https://www.audiostereo.pl/topic/118909-dali-concept-6-czy-dali-5005-blue/

Ja bym bardziej polecał concepty sam mam i jestem bardzo zadowolony w tej cenie za ile można kupić to na prawdę świetne kolumny jak dla mnie.Co by nie było jest to też konstrukcja młodsza obecnie z powodu zakończenia produkcji na wyprzedaży nowe kosztują 2500 zł więc używki za 1 k to wydaje mi się dobrą ceną.Dopisz jeszcze jaką masz elektronikę jaki pokój

Elektroniki nie mam na razie żadnej, chcę do nich kupić jakiś w miarę niedrogi, używany wzmacniacz - niespecjalnie mam pomysł co by się do nich dobrze nadawało.

Całość podpięta będzie do komputera z kartą dźwiękową AIM SC808 (lepsza od Xonar STX)

Pokój mam bardzo skromny ~ 10m2

Dziękuję za pomoc

Dziękuję za rady, tego się obawiałem.

Niestety na allegro i olx pełno jest ofert, ale dotyczą one kolumn podłogowych.

Dali Lektor 1 - 900 zł jak nowe, 2 lata gwarancji - warto?

PSB IMAGE 3LR - pierwszy raz o nich słyszę. Ciężko je napędzić? Nie mam jeszcze wzmacniacza, a budżet na fajerwerki nie pozwala.

Ciężko je napędzić?

Łatwo. To takie odpowiedniki Paradigmów. Możesz się też zainteresować Acoustic Energy Aelite 2.

Jeżeli upierasz się przy podłogówkach to do tak małego pomieszczenia wejdą Acoustic Energy AE109.

Lektor 1 nie warto

to jest świetna oferta na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawe aukcje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za liczne propozycje i pomoc. Ciężko się zdecydować...

Ogólnie oczekuję w miarę zbalansowanego, muzykalnego i przyjemnego grania, choć męczy mnie zbyt ciepłe brzmienie.

Zamierzam używać ich do muzyki, ale także do filmów.

PSB IMAGE 3LR - czarne, wąskie, tanie i dobre recenzje - to chyba mój faworyt

Acoustic Energy AE109 - również całkiem estetyczne i niezłe recenzje. Nie muszą być to koniecznie kolumny podłogowe.

Acoustic Energy Aelite 2 - także super, ale ponad budżet

AUDIOWAVE 171SE - wizualnie średnio, ale wydaje się, że to bardzo porządny sprzęt.

Bass reflex jest z tyłu, co może mi przeszkadzać w moim niewielkim pomieszczeniu.

Co u mnie lepiej się sprawdzi?

A co sądzisz o zakupie PSB IMAGE 3LR?

Twoja propozycja wydaje się świetna i dziękuję za nią, ale nie ukrywam, że mam teraz sporo wydatków i perspektywa wydania 400 zł na całkiem przyzwoite kolumny bardzo mi się uśmiecha.

Jak sądzisz - warto dopłacać, czy też powinienem być stosunkowo zadowlony z tych PSB lub Acoustic Energy AE109?

• Moderatorzy

Elektroniki nie mam na razie żadnej, chcę do nich kupić jakiś w miarę niedrogi, używany wzmacniacz - niespecjalnie mam pomysł co by się do nich dobrze nadawało.

Całość podpięta będzie do komputera z kartą dźwiękową AIM SC808 (lepsza od Xonar STX)

Pokój mam bardzo skromny ~ 10m2

Dziękuję za pomoc

na 10m2 5005 odradzam, zagrają fajnie na 25-30 m

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A co sądzisz o zakupie PSB IMAGE 3LR?

Twoja propozycja wydaje się świetna i dziękuję za nią, ale nie ukrywam, że mam teraz sporo wydatków i perspektywa wydania 400 zł na całkiem przyzwoite kolumny bardzo mi się uśmiecha.

Jak sądzisz - warto dopłacać, czy też powinienem być stosunkowo zadowlony z tych PSB lub Acoustic Energy AE109?

PSB i AE109 wydają mi się nierozwojowe, w przyszłości pierwsze do wymiany i uważam, że lepiej wydać 800 na przyzwoity dźwięk niż 400 na jakiś, lepiej poczekać, oszczędzić, kupić słuchawki

inna opcja:

Ukryta Zawartość

KEF-y UniQ to gwarancja przyzwoitego dźwięku na "pierwszym" poziomie naszego hobby, IMHO

lub ta aukcja:

Ukryta Zawartość

interesujące głośniki, a nuż aukcja skończy się taniej niż AW

taniej nie ma sensu, słuchawki lepiej kupić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Boże co tu sie wyprawia...

Na nieszczęście Audiowavy są moje, więc moja wypowiedź nie będzie odebrana obiektywnie,

ale KEFy - ciekawe granie, zabarwienie metaliczne jak dla mnie, brakuje góry i powietrza, takie moje wrażenie po odsłuchu w salonie.

Te PSB będą bardzo podobne do AE, ja czegoś takiego nie jestem w stanie zdzierżyć, pukający bas, ofensywna góra, brzmienie kliniczne lekko.

Dali concept, słuchałem, troszkę papierkowe granie, dominowała góra, ale przyjemna.

Audiowavy zagrają i ze słabym NADem, ale im lepsze wzmaki podłączałem tym było lepiej, Marantz w klasie A fajnie grał, masa powietrza w pokoju, teraz plumkają u mnie na 8m2 otwór BR nie specjalnie dmucha, bas nie zabija, ale ma zejście i go nie brakuje.

Moim zdaniem, kup teraz byle co, byle tanio, a odkładaj na coś w stylu Audiowave, są na tyle dobre, że nie ma na co je podmienić, lub inne polskie manufaktury, QBA, ESA, AudioAcademy, a nie masówki Dali, KEF itp.

Na razie kupiłem NAD C320 + PSB Image.

W czerwcu z pewnością będę chciał upolować audiowave tylko pojawia się pytanie - jak zagrają z NAD'em?

Obejdzie się bez wymiany wzmacniacza?

• 9 miesięcy później...

Dali blue 5005 bardzo fajne głośniki, a po tuningu zwrotnic, uszczelnieniu i wymianie okablowania - rewelacyjne. Muzyka odrywa się od głośników,piękna scena i barwa.

Nawet nie ruszane biją na dali Concept 6 które nadają się tylko do lekkich składów instrumentalnych ze względu na brak podstawy basowej. Dali 5005 grają u mnie na pow. 17mkw, sprawują się świetnie - kwestia odpowiedniego ustawienia.

Nawiązując zatem do tematu - zdecydowanie dali 5005 oraz 505 (bardzo podobne, chociaż 5005 mają bass reflex z przodu - łatwiej ustawić)

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.