Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - około 2000 zł

Sebak77

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiego DAC-a w zakładanym budżecie (około 2000 zł) możecie mi polecić? Będzie grał głównie z komputera, ale służył też jako transport. Najważniejsza jakość dźwięku. Słucham każdego rodzaju muzyki.

Posiadam wzmacniacz AA X-i90 i kolumny BX6.

https://www.audiostereo.pl/topic/118866-dac-oko%C5%82o-2000-z%C5%82/

Witaj,

Napisz proszę, jakie lubisz brzmienie oraz chociaż jakaś ogólna charakterystykę Twoich preferencji dotyczących gatunków muzycznych.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli brzydzisz się chińszczyzną z Ebay,a;

Tam naprawdę przyzwoite i sensowne rzeczy proponują,

Xonar Asus One.

Z tanich ten mi najbardziej przypadł do gustu.

Można później kształtować brzmienie za pomocą wzmacniaczy operacyjnych.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Jeśli lubisz spokojne brzmienie i dużo basu to Myryad Z20

http://sklep.rms.pl/myryad-z20-z-20-przetwornik-cyfrowo-analogowy-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz konfigurację systemu, zwróciłbym Twoją uwagę na przetwornik Schiit Audio Bifrost oraz Audio-gd NFB-3. Obydwa modele powinny idealnie sprawdzić się w Twoim systemie, zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. Jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do testów.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a ja proponuję smsl sanskrit do tego ulps Tomanek koszt 750zł gra dobrą sceną brzmienie szczegółowe a i bas ładny

To juz lepiej SMSL M8, jest znacznie lepszy od sanskrita, zreszta autor chce wydać około 2 koła.

Miałem wszystkie modele od SMSL-a, łącznie z M8. M8 gra bardzo analitycznie, cyfrowo z dużą szczegółowością. Osobiście nie przepadam za takim brzmieniem ale niektórzy będą zachwyceni. Obecnie mam Dacmagic Cambridge Audio i ten wydaje się gra lepiej, góra słodka, szczegółowa ale bez naleciałości cyfrowych do tego najnizszy bas schodzi do najgłębszych czeluści piekieł. Nie jest szybki jak w M8, ale do jazzu, bluesa, spokojnego rocka jest idealnie. Dlatego ja proponował bym coś z tych dwóch w zalezności jakie brzmienie kto lubi.

tutaj masz tez opinie dacmagic i M8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Niestety Schiit Bifrost nie obsługuje DSD.

Gość aqs

(Konto usunięte)

To juz lepiej SMSL M8, jest znacznie lepszy od sanskrita, zreszta autor chce wydać około 2 koła.

Miałem wszystkie modele od SMSL-a, łącznie z M8. M8 gra bardzo analitycznie, cyfrowo z dużą szczegółowością. Osobiście nie przepadam za takim brzmieniem ale niektórzy będą zachwyceni. Obecnie mam Dacmagic Cambridge Audio i ten wydaje się gra lepiej, góra słodka, szczegółowa ale bez naleciałości cyfrowych do tego najnizszy bas schodzi do najgłębszych czeluści piekieł. Nie jest szybki jak w M8, ale do jazzu, bluesa, spokojnego rocka jest idealnie. Dlatego ja proponował bym coś z tych dwóch w zalezności jakie brzmienie kto lubi.

tutaj masz tez opinie dacmagic i M8 http://www.head-fi.org/t/743990/new-m8-dac-from-smsl-9018-xmos/15

słuchałeś sanskrita z zasilaczem upls od Tomanka czy na oryginalnym

Jakiego DAC-a w zakładanym budżecie (około 2000 zł) możecie mi polecić? Będzie grał głównie z komputera, ale służył też jako transport. Najważniejsza jakość dźwięku. Słucham każdego rodzaju muzyki.

Posiadam wzmacniacz AA X-i90 i kolumny BX6.

cos dla ciebie

http://www.av.com.pl/przetworniki-dac/524-przetwornik-ca-arcam-rdac?start=2

http://audiotrendt.com.pl/przetwornik-c-a/710-arcam-rdac-krakow-negocjuj-cene.html

koniecznie dokup zasilacz Tomanek będziesz zadowolony, konieczne jest wgranie sterownika ASIO, użyj programu do odtwarzania jriver media center tam w opcjach trzeba zaznaczyć wybór sterowników i aby pliki były odtwarzane z pamięci nie z dysku, po tych zabiegach całość gra bajecznie u mnie z SMSL + Tomanek

słuchałeś sanskrita z zasilaczem upls od Tomanka czy na oryginalnym

Oryginalnego nawet nie włączałem, oczywiscie że ULPS-a od Tomanka.

Natomiast M8 bez ulps-a gra o klasę wyzej od sanskrita.

M8 miałem pożyczonego od kumpla do odsłuchów i porównania z DACmagic.

Wybrałem jednak dacmagic z tego względu ze M8 jest tak skonstruowany ze przy przeskakiwaniu pilotem w CD, np. z utworu 1 na 4, robi przerwę na szukanie próbkowania co w rezultacie ucina ułamek sekundy utworu następnego. Pisałem do SMSL-a i niestety ten model tak ma. Po USB nie ma tego efektu , wszystko płynnie przechodzi. Tylko po coaxialu i optyku z CD.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Oryginalnego nawet nie włączałem, oczywiscie że ULPS-a od Tomanka.

Natomiast M8 bez ulps-a gra o klasę wyzej od sanskrita.

M8 miałem pożyczonego od kumpla do odsłuchów i porównania z DACmagic.

Wybrałem jednak dacmagic z tego względu ze M8 jest tak skonstruowany ze przy przeskakiwaniu pilotem w CD, np. z utworu 1 na 4, robi przerwę na szukanie próbkowania co w rezultacie ucina ułamek sekundy utworu następnego. Pisałem do SMSL-a i niestety ten model tak ma. Po USB nie ma tego efektu , wszystko płynnie przechodzi. Tylko po coaxialu i optyku z CD.

ok nie testowałem M8

Matrix Mini-I Pro

Katalogowa cena trochę wyższa niż 2 kzł. Ale pewnie da radę kupić taniej. Współczesna, nowoczesna konstrukcja. DSD po USB, pilot.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

masz tutaj Advance Acoustic

Ukryta Zawartość

ja co prawda mam na lampkach MDA-503 - sprawuje się/gra świetnie

Właśnie.... po co ci DAC jak AA X-i90 ma już go wbudowany?

Ukryta Zawartość

100 razy jak dla mnie jak nie używałeś to koniecznie wypróbuj

Rzeczywiście lepszy, może nie 100x, ale jednak.

Tylko, ze foobar jest za darmo.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Ukryta Zawartość

Plus konwerter

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schiit Bifrost akceptuje DSD?

Do DSD firma Shiit Audio proponuje DAC Loki ,ale w PL nie wiem czy jest dostępny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plus konwerter

on ma konwerter XMOS (+40$) a zewnętrzy za 160$ wiele wniesie ?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może mi poradzić jaki Dac z ebay mógłbym kupić żeby zastąpił lapucerę max, którą mam już parę lat i pora na zmianę.

Stopień analogowy nie ma znaczenia, bo i tak pozostawiłbym obecnie używany zlampizowany.

Jest teraz dużo różnych kit-ów i trudno się w ciemno decydować.

Wszystko super pięknie (z CD po optyku), ale jak to ustawić dobrze z komputerem? Zainstalowałem JRiver i ASIO, ale nie otwiera mi nigdzie panelu ASIO (wybrałem w ustawieniach JRiver > ASIO4ALL). Zainstalowałem też sterowniki ze strony Schiita (chyba to Wasapi?) i ustawiłem w systemie na 24/192 (brzmi po upscalingu lepiej od 16/44), a tak chyba leci jak się używa WIMP HiFi, bo wtedy nie korzysta z ASIO, bo to tylko z JRiver. Jak oceniacie tą operację? :)

Czy muszę jeszcze instalować Fidelizer? Jak to działa, można to wyłączyć jak się nie słucha muzyki?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Wszystko super pięknie (z CD po optyku), ale jak to ustawić dobrze z komputerem? Zainstalowałem JRiver i ASIO, ale nie otwiera mi nigdzie panelu ASIO (wybrałem w ustawieniach JRiver > ASIO4ALL). Zainstalowałem też sterowniki ze strony Schiita (chyba to Wasapi?) i ustawiłem w systemie na 24/192 (brzmi po upscalingu lepiej od 16/44), a tak chyba leci jak się używa WIMP HiFi, bo wtedy nie korzysta z ASIO, bo to tylko z JRiver. Jak oceniacie tą operację? :)

Czy muszę jeszcze instalować Fidelizer? Jak to działa, można to wyłączyć jak się nie słucha muzyki?

w jriver daj na auto zazanacz tylko że ma odtwarzać pliki z pamięci nie z dysku, ikonka asio powinna pokazać się w prawym dolnym rogu w windows tam klikasz i ustawiasz, pokombinuj z ustawieniami w jriver tak jak ci odpowiada i polecam aplikację do sterowania ze smartfona, nazywa się Gizmo a na windows phone nmedium koniecznie wypróbuj

http://www.klub.audiostereo.pl/felietony/poradnik-pc-audio-cz-1-art37.html

http://www.klub.audiostereo.pl/felietony/pc-audio-czii-jplay-i-steal-art276.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.