Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - dziwny problem

Walery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przede wszystkim chciałbym poinformować że użyłem wyszukiwarki - jednak nie trafiłem nigdzie na odpowiedź na trapiący mnie problem. Jeżeli jednak w przepastnych czeluściach tego forum jest jakaś informacja na ten temat to oczywiście baardzo przepraszam za zaśmiecanie forum nowym wątkiem;-)

Otóż zauważyłem że przy słuchaniu muzyki z gramofonu miejsce ma niezbyt miłe zjawisko w głośnikach. Wszystko jest odtwarzane w miarę poprawnie natomiast pojawia się dziwny skok wooferów, nie jest spowodowane to bezpośrednio przez odtwarzaną muzykę, a sądze że jest powiązane z obrotami talerza - mniej więcej odbywa się skok membrany co jego pełen obrót. Dodam że skok jest naprawdę duży i nawet przy dużych głośnościach nie występuje w przypadku CD.

Sprzęt w o mnie, gramodon od oryginału różni się:

Koszyczek Reloop, dociążony

Ortofon OMB5E

Gniazda RCA

Wyprowadzenie masy.

Czekam na sugestie.

Pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/11886-gramofon-dziwny-problem/
  • Redaktorzy

Uff, średnio dobrze. Niektóre wzmacniacze gramofonowe mają w tym celu filtr subniskotonowy. Sądzę że nic na to nie poradzisz. Czy zjawisko związane jest z konkretną płytą?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to może pogadamy na ten temat? :-) Skoro stoi nie wykorzystany? BTW, która to jest wersja? Z wyłącznikiem sieciowym obok talerza na górnej powierzchni, czy na przedniej ściance podstawy?

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To co napiszę może być kompletną abstrakcją, dlatego proszę nie brać tego zbyt poważnie :-)

Wyobraziłem sobie mianowicie taki przypadek. W niektórych gramofonach, talerz jest "perforowany" tzn. ma otwory. Pod talerzem, vis a vis jednego z tych otworów jest element, który wytwarza pole magnetyczne - silnik, transformator, cewka jakiego elektromagnesu, itp. Wkładka magnetyczna na swej drodze po promieniu płyty, w pewnym momencie "natrafia" na otwór w talerzu. Jeśli talerz jest z materiału magnetycznego, otwór spowoduje miejscowy wzrost pola magnetycznego od elementu umieszczonego pod nim i pole to "zadziała" na wkładkę.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ponieważ również posiadam "Adama", zrobiłem eksperyment i... również obserwuję takie zjawisko przy większym poziomie wysterowania wzmacniacza. Nawet przy "ciszy" na płycie, membrany głośników basowych wykonują dość spore ruchy. Efekt ten ulega zmniejszeniu po całkowitym zasłonięciu otworów refleksowych w kolumnach. Testowałem na AT-3600L, pre-amp lampowy, AX-380 i Polarisach 180. Mam wrażenie, że pomógł by tu filtr subsoniczny, o którym pisał "józwa".

GM

Widoczne ruchy membrany odpowiadają odtwarzaniu bardzo niskich częstotliwości. Np. phono RiAudio ma wbudowany filtr subsoniczny i takie zjawisko nie wstępuje. Druga sprawa, czy to jest groźne dla sprzętu? Sądzę, że dla wzmacniacza nie, bo ma on szerokie pasmo przenoszenia. Dla kolumn oznacza to pracę membrany poza słyszalnym pasmem, z dużą amplitudą wychyleń. Nie jestem specem od spraw technicznych, ale wolałbym tego nie mieć u siebie...

Poobserwuję jutro u siebie.

Na 50% jest to luz osiowy osi w łożyskowaniu tulejowym.

Co to za patefon?

{Filtr subsoniczny g.. pomoże ..skoro chlopak ma czesto taki numer..a moze zawsze???]

Taki sam efekt wystepuje w wiekrzosci pseudo audiofilskich klamotow,niestety..tylko phonostage tego niebiora.. a powinny brac od 16Hz czyli od niskiego C!

Zadzwon do mnie to -pomoge.namiary na priva.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.