Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz/amplituner i CD do 2000zł

grrrl212

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

obecnie poszukuje wzmacniacza lub amplitunera stereo oraz odtwarzacza cd do niego.

Duża moc na wyjściu nie jest potrzebna, wystarczy tylko tyle, żeby raz na jakiś czas obejrzeć sobie film.

Przede wszystkim docelowo mają być napędzone słuchawki "Beyerdynamic DT 860".

Szczerze mówiąc, ciężko jest mi określić w jakim kierunki idzie charakterystyka brzmieniowa. Np czy ocieplają barwę.

Na stanie mam także dwa głośniki "Tonsil Zgc 40-8-513" oraz subwoofer aktywny.

Duży nacisk kładę na słuchanie fizycznych płyt CD oraz sygnału audio poprzez kabel optyczny.

Tutaj sprawa się komplikuje, ponieważ moje preferencje muzyczne to skoki ze skrajności w skrajność.

Muzyka elektroniczna, new age, a także rock, metal. Praktycznie każdy rodzaj, który wpada w ucho.

Wydaje mi się, żeby wykorzystać wszystkie elementy układanki, dobrym zakupem może być "Yamaha A-S301", bo będę mógł spiąć wszystko bez problemu oraz wykorzystać wzmacniacz z subwoofera.

Czy ktoś na forum może się wypowiedzieć na temat tego wyboru??

Czy da się coś sensownego wykrzesać z tego budżetu??

pozdrawiam

ps.: Szczerze mówiąc to obawiam się kupowania sprzętu używanego, bo się już raz przejechałem.

Witaj,

spójrz na zestaw Onkyo TX-8020 / C-7030. To uniwersalny i bardzo przyzwoity system, amplituner posiada wbudowany przetwornik, możesz wprowadzić sygnał cyfrowy. Oczywiście dobrą alternatywą będzie Yamaha A-S301 z odtwarzaczem CD-S300.

Brzmieniowo minimalnie wyżej oceniłbym system Yamaha, który zagra bardziej dynamicznie, mocniej z wyeksponowanymi skrajami pasma. Onkyo będzie łagodniejsze, równiejsze, stawiając na dokładność i analityczność.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej,

AS 301 to dobry klocek jak na budżetowy sprzęt. Yamah robi mocne tanie wzmacniacze. A dodatkowo CD 300 ma USB. Onkyo w tym pułapie też byłby w porządku, zyskasz radio stracisz USB.

Pozostaje do dyspozycji.

Generalnie Onkyo wyjdzie taniej, ja zestaw TX-8020 + C-7030 nabyłem za 1499,- w jednym z polskich sklepów. O ile się orientuję, to podobną kwotę kosztuje sam AS-301... Ah, no i TX-8020 też ma wyjście na subwoorfer.

dziękuje za sugestie.

justas32, rozumiem ograniczenia tych kolumn. Będą do zmiany w przyszłości. To co wtedy byś zaproponował aby je zastąpić??

Q21, odsłuch na miejscu u Was jest nie możliwy, ponieważ punkt jest za daleko od mojego miejsca zamieszkania.

Porównałem parametry techniczne dwóch modeli Yamahy i oto co znalazłem.

A-S300 THD: 0.015% (30 W/8 ohms)

A-S301 THD: 0.019% (50 W/8 ohms)

Różnica jest warta uwagi?? Żeby dopłacić 340zł, bo taką różnice cen zaobserwowałem w internecie.

BanalnyX, ceny od czasu Twojego zakupu lekko się już zmieniły. 301ke znalazłem za 1240zł.

Załóżmy czysto teoretycznie, że budżet sięgnie 3500zł. Istnieje opcja, żeby odłożyć, niestety przekłada się na czas.

To co wtedy będzie ciekawszą opcją od wyżej wymienionych??

Różnica jest warta uwagi?? Żeby dopłacić 340zł, bo taką różnice cen zaobserwowałem w internecie.
Dopłacasz raczej za wejścia cyfrowe i wbudowany DAC, a nie za drobne różnice w parametrach...

Rozumiem, że firma Marantz to wyższa półka niż Yamaha.

Trochę źle nadałem tytuł tego wątku, ale pomimo klasy sprzętu, możecie podpowiedzieć czym będą się te dwa zestawy różnić?? (poza ceną)

Zestaw 1:

Yamaha A-S301 + CD-S300

Zestaw 2:

Marantz PM6005 + CD6005

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.