Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Quadral Montan MK4

Tom76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zauroczyły mnie swoim wyglądem, czułem że mają w sobie potencjał, są po prostu piękne.

Kupiłem je.

Na dzień dzisiejszy podłączone są do amplitunera Denon AVR-1306. Zaskoczył mnie bo zagrało to świetnie, jednakże po kilku tygodniach odsłuchu zdecydowanie stwierdzam że mój amplituner jest za słaby i chciałbym kupić wzmacniacz.

Proszę o pomoc, czym to napędzić aby to zagrało nisko schodzącym basem ?

Parametry kolumn:

- 4 Ohm

-28 Hz- 25 000 Hz

-170W/250W

Poniżej zamieszczam zdjęcia tych kolumn.

Co o nich sądzicie?

Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-58453-0-04207400-1425757283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118735-kolumny-quadral-montan-mk4/

Bas zależy nie tylko od amplifikacji ale również od aranżacji akustycznej. Czasami nawet najmocniejszy wzmacniacz nie pomoże jak pokój się nie nadaje.

Wzmacniacz : Harman Kardon 680, 670, 6800. Rotel RA-980. Onkyo 9711. A najlepszy (i najdroższy) CR Developments Orpheus.

Lubię brzmienie Quadrala. To uczciwe kolumny.

Kup Krella, to będziesz mieć bas. Nie mam na myśli tych drogich tylko tańszą serię.

Szukaj też mocnej integry/końcówki Musical Fidelity - powinno fantastycznie się zgrać.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Bardzo dziękuję za rady. Wszystkie rady i opinie biorę pod uwagę. Za nim dokonałem pierwszego wpisu brałem pod uwagę Końcówkę mocy Yamaha M-60 i Yamaha AX-900. Czy tą końcówkę mocy oraz wzmacniacz też mogę brać pod uwagę.Czy jest ktoś kto posiada takie kolumny i co o nich sądzi? Dzięki

Hehe - jeśli je kupiłeś - to nieważne co o nich sądzimy -

ja znam znacznie tańsze Quadrale kolegi i sprawdzają się w domowym graniu -

nic im nie brakuje...

Natomiast co do pieca - jestem zwolennikiem wielkich mocy - których nie trzeba rozkręcać nadmiernie

i wtedy wzmak ma komfort i przeważnie gra najbardziej optymalnie...

jak znajdziesz niegrzebanego A300 od MF to warto posłuchać - sam mam i nie czuje potrzeby zmian...

niedawno w Nautilusie krakowskim popędzałem nim duże SPENDORY 100 r2

i nie było żadnej kichy - wzmak dzielnie dawał rade głośnikom 10 razy droższym...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Witam ponownie. Przeanalizowałem wasze propozycje na temat wzmacniaczy i z góry bardzo dziękuję. Jak za pewne się domyślacie jestem kompletnym laikiem w tych sprawach a więc wszystkie wasze propozycje rozważam dogłębnie i z tych modeli które mi zaproponowaliście to Harman i Onkyo. Mój budżet na wzmacniacz nie może przekroczyć 1000zł. Muszę wziąć pod uwagę to iż będę chciał dokupić do tego CD i Tuner aby też niebyły zbyt drogie. Mój zakup będzie się opierał tylko i wyłącznie na waszych propozycjach. Nie mam możliwości porównania z jakimiś innymi wzmacniaczami bo po prostu nikogo nie znam, wszystkich których znam obsługują amplitunery. Chciałbym aby te kolumny przy nocnych odsłuchach zagrały przyjemnym bassem, może jest ktoś na forum kto miał do czynienia z tym modelem kolumn i co o nich sądzi. Mam jeszcze wiele pytań odnośnie przewodów i ustawienia kolumn. Dziękuję za wpisy

witam przeglądałem ogłoszenia w necie i za dużego wyboru niema chodzi mi o onkyo hk sony nie spieszę się dam sobie czasu nie chce pochopnie podejmować decyzji może jakieś sugestie z góry dzięki ponawiam pytanie czy mogę brać pod uwagę yamaha m 60 lub ax 900 może jest ktoś kto posiada takowe kolumny interesują mnie opinie i to bardzo bo w necie nic nie znalazłem, to co był i też mało to dotyczyło modeli montan tych z 3 głosnikami dzięki

do Quadrali niech Kolega weźmie Meracus Intrare, jest na allegro w budżecie Kolegi, to jest inna klasa niż te wszystkie HK itp.

specjalistyczna niemiecka manufaktura hi-end, w 2 poł. 90-tych ze wzmacniaczami Meracus wystawiała swoje kolumny Audio Physic

nowy Intrare kosztował w UK 995 funtów

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie po krótkiej przerwie, śledzę intensywnie aukcje na portalach i po wielu propozycjach (za które bardzo dziękuje) obstawiał bym za wzmacniaczem Sony ES i Onkyo 9711.

Moje pytanie do użytkowników Sony, czy jakieś inne modele oprócz tych proponowanych czyli 670 lub 730 mogę brać pod uwagę?

Muzyka jaką słucham to Techno, Pop, Dance, Rock i ostatnio trochę polskiej muzyki.

Czyli wydaje mnie się że powinien być raczej uniwersalny

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

W latach 90 proponowano do Quadrali wzmacniacze Denona i to jest strzał w dychę, mój ojciec kupił wtedy podłogówki z serii phonologue - Shogun, czyli średnie w tej serii oraz zestaw DRA210 i muszę przyznać, że do dzisiaj moc tego wzmacniacza robi na mnie ogromne wrażenie, tak jak dynamika, scena i muzykalność. Można tanio wyrwać na allegro. Polecam posłuchać.

• 6 miesięcy później...

witam wzmak ktory napedza te kolumny to sony ta f 730 es gra to dobrze nie mialem mozliwosci porownania z innymi sprzetami ale dla mnie jest git wzmak rozpedza kolumny bez problemu a to wszystko za pomoca was a w szczegulnosci kolegi bumpalump ktory mi naprawde pomogl przegladnal i wyczyscil wzmak teraz jest perfekt uklony ku niemu zamykam watek dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.