Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice do B&W i VIFA

Lipek1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, posiadam głośniki średnio-niskotonowe z kolumn b&W 601 oraz wysokotonowe Vifa d27tg-45, jest to mój pierwszy projekt i potrzebuje fachowej porady na temat zwrotnicy, jeśli chodzi o głośnik wysokotonowy to bez problemu można znaleźć schemat zwrotnicy ale co do głośnika b&W jest problem, będe bardzo wdzięczny za porady lub gotowe schematy do takiego zestawu przetworników

https://www.audiostereo.pl/topic/118709-zwrotnice-do-bw-i-vifa/

A jak wygląda temat np. Fs głośnika z B&W ?

Czy jesteś w stanie podać z katalogu lub pomierzyć ?

Strojenie kolumny jest równie ważne, co zwrotnica; bo chyba będzie to BR.

Podział pewnie tak, jak w B&W, czyli około 3 kHz ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jak wygląda temat np. Fs głośnika z B&W ?

Czy jesteś w stanie podać z katalogu lub pomierzyć ?

Strojenie kolumny jest równie ważne, co zwrotnica; bo chyba będzie to BR.

Podział pewnie tak, jak w B&W, czyli około 3 kHz ?

parametrów T-S głośników B&W nikt nie zna, tzn są niedostępne, nie ma katalogów. Trzeba zrobić pomiary. Jaki jest symbol tego głośnika ZZ..... ?

Nie przerabiałem BR szczelinowego, a podobno ma SWOJE prawa.

Co do zwrotnicy, to optimum powinno być zbliżone do takich wartości:

Woofer 1 mH + ew. 0,2 mH i 10 uF

Tweeter to 3,3 Ohm, 3,9 uF i 0,35 mH; chyba, że będziesz robił III rząd

Zakładam woofer 8 Ohm, podział II rzędu na 3 kHz i tłumienie kopułki 4 dB.

Jak dasz np. 2 mH, to trzeba zwiększyć tłumienie tweetera o ok 2 dB

lub jeszcze więcej i trzeba liczyć elementy od początku.

Jak masz możliwość, to zmierz chociaż Fs tego B&W; inaczej może być ciężko dostroić kolumnę.

Jakie ma być pole powierzchni szczeliny?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

mam parę sztuk głośników B&W i nawet jak na nalepce jest 8 omów to jak zmierzę rezystancję cewki wychodzi 3,6 oma więc w obliczeniach zwrotnicy trzeba przyjąć wartość rzeczywistą rezystancji i indukcyjności cewki głośnika.

Jeśli tak jest również z tymi od 601, to rzeczywiście trzeba inne wartości przyjąć w obliczeniach.

Lepiej jednak, gdyby sprawdził Lipek1986 organoleptycznie omomierzem ;-)

Pisząc to pojawił się jego wpis, więc poczekajmy, ale jeśli będzie 4 Ohm,

to w gałęzi woofera trzeba zmienić na 0,7 mH i 18 uF, przy założeniu małej korekcji BS.

Można to policzyć, ale jestem i tak zbyt leniwy, a dane głośnika są nieznane...

Jak widze takie posty i odpowiedzi to tylko usiąść i zapłakać.

Impedancji głośnika nie zmierzysz zwykłym miernikiem. Miernikiem zmierzysz tylko cewkę samego głośnika i to tylko w tej częstotlowości na którą pozwala miernik (zazwyczaj 10 lub 100 Hz). I taka wartość ma się nijak do rzeczywistej impedancji głośnika.

Po drugie nie mozesz sobie wziąść z jednego schematu wycinek zwrotnicy od głośnika wysokotonowego a od drugiego schematu wycinek głośnika niskośredniotonowego.

Kolumna jest mierzona jako całość w obudowie, a nie poszczególne głośniki. Te wartości które koledzy Ci podają są wyssane z palca. Będzie to grać ale nigdy nie masz pewności że jest to poprawny schemat.

Tylko pomiary głośników w docelowej obudowie pozwolą na zaprojektowanie poprawnej zwrotnicy i dają pewność że kolumna zagra poprawnie.

Całkiem słusznie piszesz, ale nie chodzi tu pewnie o pracę dyplomową z akustyki,

tylko o wykorzystanie posiadanych już głośników i zagranie "poprawne" bez fajerwerków.

Mam mikrofon Panasonica, parę głośników za pomocą Holmimpulse już pomierzyłem,

elementy zwrotnic wymieniałem i z całą pewnością mogę powiedzieć, że można zrobić to lepiej,

mierząc wszystko jak należy, niż bez tych pomiarów.

Mimo wszystko twierdzę, że proste zwrotnice II rzędu zwykle są przewidywalne, tym bardziej,

że głośniki nie są jakieś szczególne - z rezonansami poza pasmem, czy wymagające mocnych

korekt liniowości impedancji.

Woofer z B&W miał w kolumnie II rząd na 3 kHz na dwóch elementach, a co do tweetera, to sprawia zwykle dużo mniej niespodzianek, poza spl, wymagającym dopasowania.

Przy dużej korekcji BS trzeba też przeliczać resztę zwrotnicy do zupełnie innej impedancji w punkcie podziału;

nie robiąc tego z kolei jedynym ryzykiem jest pewne uprzywilejowanie górnej części pasma woofera.

Zdaję sobie sprawę z paru zagrożeń, ale też nikogo nie zmuszam do moich wersji zwrotnic.

Może przecież szukać profesjonalistów, wysyłać, płacić za usługę i transport...

Może z tej klasy przetworników ww. profesjonalista zapewni mu HI-END ową jakość dźwięku ;-)

może tak, ale nie przesadzajmy.

Tym bardziej, że i tak zadecyduje, jak we wszystkich przypadkach ucho słuchacza.

Gdyby było inaczej, wszyscy kupowali by to samo. R.

zmierzyłem b&w i okazało się że jednak jest to 4ohm, ale po przeczytaniu waszych wpisów mina mi zbladła, okazuje się że mocno mnie to przerasta, otóż nie mam profesjonalnego sprzętu do pomiarów i nawet pojęcia jak to robić, a jeśli wyślę kolumny do specjalisty to koszt tych zwrotnic przekroczy koszt wszystkich głośników, na zwrotnice chciałem przeznaczyć ok 250 zł i zależy mi na jak najlepszej średnicy i wysokich tonach,

proszę nie wpisywać takich tekstów typu: Jak widzę takie posty i odpowiedzi to tylko usiąść i zapłakać.

Kolego, nie zrozum mnie źle. Zrobienie dobrych zwrotnic to nie jest łatwa sprawa. Tu nie wystrczy zmierzyć multimetrem głośników i na podstawie tego obliczyć zwrotnice z internetowego kalkulatora. Możesz sobie zrobić zwrotnicę tak jak wyżej Ci radzą, zapewne będzie to grać, możesz nawet z tego dźwięku być zadowolony i może Ci się podobać. Ale trzeba być też świadomym że zwrotnica wykonana w taki sposób będzie jedynie półśrodkiem.

Ponieważ jest 4 Ohmy, polecam nadal to, co polecałem wcześniej:

0,7 mH i 18 uF na dół

na górę 3,3 Ohm, 3,9 uF i 0,35 mH.

Problemów ze schematem chyba nie masz.

Polecam montaż punkt do punktu kablem solid 0,5 mm.

Co do strojenia kolumny, to nie bardzo wiem, co z tą szczeliną robić,

powierzchnia powinna być większa, niż BR okrągłego, ale nie znam metody policzenia,

ale może ktoś się znajdzie...R.

Jeżeli koledze zależy głównie na dobrych średnich i wysokich to ja proponuję tak :

po pierwsze do głośnika B&W należy dokleić dodatkowy magnes ( pierścień ferrytowy 120x18 oczywiście stroną odpychającą ) bo Qts tego głośnika jest powyżej 0,4 więc bez magnesu będzie " mulił i buczał " a nie grał

po drugie do zwrotnicy na niskośredni proponuję cewkę powietrzną 0,27mH 0,1 oma następnie do kompensacji indukcyjności cewki głośnika szeregowo połączone rezystor 4,7 oma i kondensator 18uF ( połączone równolegle do głośnika ) oraz dla uzyskania stromości 12dB/okt równolegle kondensator 6,8uF

po trzecie do wysokotonowego szeregowo kondensator 5,6uF (MKP) i równolegle cewkę powietrzną 0,35mH a rezystor może nie będzie potrzebny ale trzeba to sprawdzić i dobrać na słuch wg własnego gustu na początek 1 om

po czwarte okablowanie normalne przewodem głośnikowym 2,5mm2. Na wysokotonowy lepszy na niskośredni ma mniejsze znaczenie bo w szeregu jest cewka która limituje jakość.

b&w fabrycznie nie mają tych dodatkowych magnesów i grają znakomicie, więc czy to ma jakiś większe znaczenie ? zagra to lepiej nisz standardowa kolumna b&w 601 ?

spróbuj, posłuchaj to się przekonasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.